medicine.lv skaitļos

Lietotāji online80
Aktīvie uzņēmumi12682
Nozares raksti1663
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Kāpēc zīdainim miega laikā parādās auksti sviedri un ir pazemināta temperatūra?
Sveiki!

Pēdējā laikā esmu novērojusi, ka zīdainim (4 mēneši) vakarā uz gulētiešanu, tiklīdz iemieg, parādās auksti sviedri un atdziest galviņa, arī sprandas daļā. Izmērīju temperatūru - 35,9. Pārējais ķermenis silts, varbūt rociņas un pēdiņas mazliet vēsākas.
Istabas temperatūra - 24 grādi. Reizēm arī miegā kunkst, liekas, ka murgo, vai arī, ka kaut kas sāp, bet nomodā viss ir labi, neizrāda, ka justos slikti - smaida, spēlējas un dzīvojas. Katru dienu dodu D vitamīna pilienus. Ar ko tas varētu būt saistīts?
Atbild:
Dr. Ivars Strazds.
Labdien! Ja bērnam nav citu simptomu un viņš jūtas labi, domāju, ka Jums nevajadzētu satraukties par šiem simptomiem. Cieņā dr. I.Strazds...

Pediatrija / bērnu veselība

Vai drīkst lietot kontracepcijas tabletes "Microgynon 30" kopā ar "Ferrum Lek 100 mg"?
Labdien!

Vai drīkst lietot kontracepcijas tabletes "Microgynon 30" kopā ar "Ferrum Lek 100 mg" (kas man ir izrakstītas lietošanai 2 reizes dienā)? Vai "Ferrum Lek" neietekmē kontracepcijas tablešu darbību?
Atbild:
Kristīne Ķempe, EGV klīnika, ārsts ginekologs
Labdien! Ferrum Lek, tāpat kā vairumu dzelzs preparātu, būtu labāk lietot nesaistīti ar ēdienreizēm - vēlams vismaz 30 min. pirms ēšanas vai arī 1- 1.5 stundas pēc ēšanas, lai dzelzs uzsūkšanās noritētu pilnvērtīgi. Savukārt Mikrogynon jālieto 10- 15. min. pēc ēšanas. Tādējādi tie viens otra darbību netraucēs....
Atbild:
Maija Broša 1. slimnīca, ginekologs
Labdien! Jā, šīs zāles drīkst lietot kopā....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Par ko varētu liecināt sāpīgs bumbulis makstī?
Labdien!

Nesen maksts sieniņa sāka nedaudz palikt jutīga un pietūkusi. Tā ir bijis arī agrāk, un tas parasti pēc kāda laika pāriet. Bet pēc 1-2 dienām minētajā vietā uzradās jau ar roku iekšpusē sataustāms bumbulis/pietūkums. Minētais bumbulis sāp, kad uz to uzspiež. Grūti sēdēt uz to pusi, un sajūta ir tāda, it kā bumbulis jau spiestu arī uz anālo atveri. Iztaustot šķiet, ka uzpampusi cīpsla jeb muskulis.

Ar šo problēmu jau esmu arī iepriekš vērsusies pie ginekologa, bet viņš neko neatrada.

Šoreiz papildus šai problēmai vēl pēc 2 dienām radās arī cistīts.

Pieraksts pie ģimenes ārsta un cita ginekologa ir pēc nedēļas, bet vēlos zināt, kas tas varētu būt, jau tagad.

Paldies!
Atbild:
Ar cieņu, Dr. Jurģis Vītols
Sveiki! Protams, precīzu diagnozi iespējams noteikt, tikai to apskatot. Tomēr, izlasot Jūsu aprakstu, domāju, ka vainīgs ir Bartolīnī dziedzeris. Tajā var veidoties šķidruma sakopojums vai reizēm pat strutas. Esošajā situācijā izklausās, ka nepieciešama ķirurģiska šī veidojuma atvēršana, ko var veikt bez narkozes. Ja sāpes ir stipras un nemazinās ar vienkāršiem pretsāpju līdzekļiem, kā arī parādās temperatūra, iespējams arī vērsties pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc pēc dzemdībām ir dīvainas lēkmes?
Labdien!

Man pēc bērna piedzimšanas, jau nedaudz ilgāk nekā gadu, ir ļoti dīvainas tādas kā ķermeņa lēkmes - vienkārši ikdienā pēkšņi uznāk kas līdzīgs halucinācijām, tikai saistīts ne ar attēlu, bet ar skaņu. Piemēram, pēkšņi galvā sāk skanēt dziesma, kuru zinu, un šai brīdī ķermenis padodas un nav regulējams. Ļoti traucē ikdienā šis. Ceru saprotat.

Vai ir iespēja, ka dzemdību laikā tika nospiests kāds nervs, vai ir kāda cita versija, varbūt ieilgusi pēcdzemdību depresija? Paldies par atbildi, jauku dienu!
Atbild:
Maija Broša 1. slimnīca, ginekologs
Labdien! Visticamāk šādas lēkmes nav saistītas ar pēcdzemdību periodu un ginekoloģisku problēmu. Iesaku apmeklēt ģimenes ārstu un neirologu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāds varētu būt iemesls sirds pārsitieniem?
Labdien!

Man ir 14 gadi. Kad es eju gulēt, es jūtu, ka sirds pārsitas jeb kūleņo. Kāds varētu būt iemesls tam? Jau iepriekš liels paldies!
Atbild:
Ar cieņu, Veselības salons 888 27088877
Labdien! Sirds pārsitieniem par iemeslu var būt straujš augšanas process vai sirds neiroze....
Atbild:
Dr. Jekaterina Kondratiško.
Labdien! Drīzāk Jūsu sūdzības saistītas ar emocionāliem pārdzīvojumiem. Tomēr es iesaku Jums apspriest situāciju ar vecākiem, ģimenes ārstu un psihoterapeitu, ja nekādas pataloģijas elektrokardiogrammā nebūs atrastas....

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Kāpēc no kājām lobās nost āda?
Sveiki!

Šodien pamanīju, ka no abām kājām intensīvi nāk nost āda ar maziem gabaliņiem, un uz drēbēm ir redzami tādi kā putekļi no ādas. Niezes nav. Sauļojusies esmu tikai pagājušā mēnesī, bet saules apdeguma nebija. Vai tā ir tikai ādas maiņa vai kas nopietnāks?
Atbild:
Dr. Ineta Mauriņa, Lāzermedicīnas klīnikas dermatologs
Labdien! Lai izvērtētu Jūsu ādas stāvokli, Jums būtu nepieciešama dermatologa konsultācija klātienē. Taču pēc sniegtā apraksta izskatās, ka Jums ir izteikti sausa āda. Šāds ādas stāvoklis bieži novērojams pēc sauļošanās, neskatoties uz to, ka nav bijis apdegums. Saules starojuma iespaidā sabiezinās ādas raga slānītis, kuram noloboties, parādās Jūsu minētā simptomātika. Jāatceras, ka āda kļūst sausāka arī biežas un agresīvas mazgāšanās rezultātā. Pats galvenais šādos gadījumos ir pareiza un saudzīga...
Atbild:
Ludmila Stavro- Freiberga, klīnikas "Panacea pro" vadītāja
Labdien! Visdrīzāk tā izpaužas ādas sausums, kuru ir izraisījusi ādas sauļošana. Iesakām veikt ādas pīlingu vai apmeklēt pirti, vēl labāk - tvaika pirti, un pēc tam uzklāt mitrinošu losjonu un palietot to ilgstoši. Ādas stāvoklim būtu jānormalizējas....

Dermatoloģija / ādas veselība

Kā ārstēt deguna asiņošanu bērnam?
Labdien!

Bērnam 7 gados sāka asiņot deguns, un, aizvedot pie LORa, ārsts piededzināja asinsvadus, bet pagāja kāds laiks un atkal atsākās asiņošana. Vēlreiz vedām piededzināt, bet tas nepalīdzēja. Lika nodot asins analīzes, bet tās neko sliktu neparādīja. Varbūt ir kādas ziedes, ko smērēt priekš sausās gļotādas deguna?
Atbild:
Inese Bārbale-ĢĀ.
Labdien! Lietot mitrinošu gēlu deguna gļotādai. Lietot "ascorutini" - 1 tab. 2-3 reizes dienā, lai stiprinātu asinsvadus....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ar ko var būt saistīti šie simptomi?
Labdien!

Jūnija sākumā ar draudzeni bija neizsargāts dzimumakts. Nākamajā dienā ievēroju, ka pirms dzimumlocekļa galviņas parādījās sarkanas pumpiņas, nebija daudz - kādas 3, 4. Sapratu, ka jāiet pārbaudīties. Gāju pie dermatovenerologa pārbaudīties, bet man pateica, ka esmu atnācis par agru, jo bija pagājusi tikai nedēļa, un inkubācijas periods vidēji ilgst mēnesi.

Ārsts teica, lai atsūtu draudzeni pārbaudīties, tā arī izdarīju. Nākamā dienā draudzene nodeva analīzes un atklājās, ka ir ureaplazma. Uzsākām abi ārstēties, izgājām 10 dienu antibiotiku kursu.

Nākamajā dienā pēc antibiotiku kursa beigšanas bija loti apsārtušas acis un stipra kairinoša sajūta, kad aizvēru acis. Draudzenei arī bija tāda pati problēma. Bija aizdomas par hlamīdijām, tāpēc gāju uz Gulbja laboratoriju nodot analīzes. Nodevu gan uz hlamīdijām, gan kopumā uz STS. Visi STS rādītāji bija negatīvi. Tikai urīna analīzes uzrādīja augstu sāļu daudzumu, amorfos fosfātus ar atzīmi +++. Ārsts teica, ka dēļ tā varētu būt nieze un diskomforta sajūta.

Internetā palasīju, ka jādzer daudz ūdens. Sportoju pietiekami. Tāpēc nolēmu ēst veselīgi un dzert ūdeni vairāk.

Nesen biju pārbaudīties un nodot uztriepes analīzes uz ureaplazmu, jo pagāja mēnesis pēc antibiotiku lietošanas. Visas analīzes atkal ir kārtībā.

Tagad mani uztrauc apsārtušais urīnizvadkanāls, kurš reizēm arī ir nedaudz tūskains. Dažreiz, dušā mazgājoties, redzu, ka uz galviņas parādās sarkani plankumi. Paralēli visam tam ik pa laikam ir biežāka urinēšana. Un dzimumlocekļa galviņa dažreiz arī izskatās ļoti sausa, ādiņa paliek balta un lobās nost. Arī dažreiz sāp vēdera lejasdaļā.

Man interesē, vai šie simptomi var būt saistīti ar amorfajiem fosfātiem, kas man ir? Vai jāiet un jāmēģina vēlreiz pārbaudīties uz kādu no STS? Esmu 18 gadus vecs, 1,73 m garš un svars 65 km.

Būšu pateicīgs par jebkādiem padomiem.
Atbild:
Dr. Andrejs Maļevskis
Labdien! Tādas sūdzības var būt saistītas arī ar mikrofloras traucējumiem, kas var rasties pēc antibakteriālas ārstēšanas. Es iesaku Jums konsultēties ar urologu, nodod uztriepi vai/un urīna analīzi uz mikrofloru....

Uroloģija / nefroloģija

Vai, augot gudrības zobam, var būt šādi simptomi?
Labdien!

Man daudzus gadus aug abi apakšējie gudrības zobi. Izrādās, tiem nav vietas izaugt pilnībā. Sāpes lielas un bieži. Papildus sāp arī kakls, žoklis, smaganas. Tagad analīzēs uzrādīja CRO 35.4, un ir palielināts limfmezgls zem žokļa (1.3 cm). Limfmezgls tāds man ir jau daudzus gadus. Vai tas viss var būt no gudrības zobiem?

Pieteicos raut viņus ārā un beigt mocīties, bet vēlos zināt Jūsu viedokli.

Paldies!
Atbild:
dr Piskunova
Labdien! Jā, tādi simptomi var būt! "Raut viņus ārā un beigt mocīties"- atbalstu!...

Zobārstniecība / mutes veselība

Vai bērnu 6 gados var vakcinēt pret vējbakām?
Labdien!

Bērns nav vakcinēts pret vējbakām. Nav izslimojis. Tagad jau ir 6 gadi. Vai ir tagad bērnu drīkst vakcinēt?

Esmu dzirdējusi, ka jo vecāks, jo var nopietnāk noritēt vējbakas.
Atbild:
Dr. Ivars Strazds.
Labdien! Vispār jau var, absolūtu kontrindikāciju šai vakcinēšanai nav. Bet Jums vajadzētu izsvērt, vai tas būtu patreiz nepieciešams. Manā skatījumā, labāk bērnu potēt pret ērču encefalītu, kura ir daudzreiz smagāka saslimšana nekā vējbakas. Ja Jūs mainītu dzīves vietu un turpmāk dzīvotu Tuvajos Austrumos, Āfrikā, tad vakcinācija pret vējbakām šaja vecumā būtu ataisnojama. Jā, tāda versija pastāv, ka pieaugušiem vējbakas notiek smagāk, bet tā ir ārstējama slimība, un komplikācijas ir retas. Tātad -...
Atbild:
Inese Bārbale-ĢĀ.
Labdien! Ja pēc vecuma bērns atbilst vakcinācijas kalendāra potēm, vakcināciju var veikt par valsts līdzekļiem. Ja ir vecāks, tad japasūta vakcīna un vecākiem tā jāapmaksā. Līdz 12 gadiem, ja bērns saslimst, vējbakas norit vieglā formā. Jāizvērtē visi riski un ieguvumi....

Pediatrija / bērnu veselība

Pie kāda ārsta vērsties?
Labdien!

Pie kāda ārsta vērsties ar iniciālu osteoartrozi, sinovitu, bursītu, meniska plīsumu, hondropātiju un tendinopātiju?

Vai pietiek tikai ar traumatologu vai arī pie reimatologa? Cik tas ir nopietni?
Atbild:
Anda Kariņa Ģimenes ārste
Labdien! Ja diagnoze ir precīza, pietiks ar ortopēdu. Ja ortopēdam būs aizdomas par infekcijas izraisītu autoimūnu saslimšanu, kas bojājusi locītavas, nosūtīs pie reimatologa, lai veiktu analīzes. Osteoartrozei un meniska plīsumam vai tendenītam reimatologs nav nepieciešams....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai šie rādītāji ir saistīti ar olnīcas cistu?
Labdien!

Man ginekologs USG atklāja 11 x 7 cm lielu olnīcas cistu. Man ir 55 gadi. Ir nolikta operācijas diena. Izejot pirmsoperācijas asins analīzes, uzrādās paaugstināti rādītāji tikai bilirubīnam -21.4 (norma 1.1-19.0) un bilirubīns tiešais ir 7.3 (norma <3.4). Arī urīnā bilirubīns, urobilinogēns ir 17 (norma<17). Vai šādi rādījumi ir no cistas, vai tomēr tas liecina par žultsakmeņiem?
Atbild:
Ar cieņu, Dr. Jurģis Vītols, JV klīnika
Sveicināti! No Jūsu aprakstītajiem datiem grūti spriest par kopējo ainu. Ņemot vērā sonogrāfisko atradni (cistu), tālākā taktika (operācija) ir pareiza un to būtu jāveic. Papildus pirms operācijas noteikti rekomendētu CA-125 un HE4 noteikšanu asinīs, kā arī nepieciešamības gadījumā kompjūtertomogrāfiju mazajam iegurnim un vēdera dobuma orgāniem. Bilirubīns šajā gadījumā nav izteikti palielināts un maz ticams, ka saistīts ar olnīcas cistu. Ja zināms, ka ir žultsakmeņi, tad var gadīties, ka tie vainīgi...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai jādodas pie traumatologa?
Labdien!

Pirms nedēļas nokritu pa trepēm un šķiet, ka kaut kas nelāgs ir noticis ar ceļgalu. Sākumā nekādas sāpes un pietūkuma nebija, bet, kad es aizgāju uz futbola treniņu, tad lēnām sāka parādīties sāpes celī pie straujām kustībām un, nesagaidot treniņa beigas, pārtraucu treniņu, jo sāpes pastiprinājās, arī kustības kļuva ierobežotas.

Nākamajā dienā bija sajūta, itkā būtu dabūjis kārtīgu triecienu pa celi, kaut arī zinu, ka trieciena nebija. Pirmajā dienā celi nevarēju līdz galam salocīt un normāli kustēties. Uzreiz pie ārsta negāju, jo likās, ka viss pats pāries.

Šobrīd ir pagājusi nedēļa, un ceļa sāpes praktiski ir pārgājušas, kā arī kustības ierobežojumi ir minimāli. Principā ceļgals iesāpās tikai pie straujām kustībām uz sāniem, bet lielāko diskomfortu rada tas, ka ceļgala dēļ ilgi nevaru atrasties vienā pozā, kaut vai miera stāvoklī. Citiem vārdiem sakot, celi visu laiku gribās kustināt.

Kas tam varētu būt pa iemeslu? Vai man vēl nogaidīt, jo ar katru dienu it kā paliek labāk, vai tomēr doties pie traumatologa uz konsultāciju?
Atbild:
Dr. Visams Rafaels
Labdien! Labāk laicīgi griezties pie traumatologa, veikt izmeklēšanas, lai izslēgtu saišu plīsumu un laicīgi veiktu ārstēšanas un profilaktiskus pasākumus, ja tomēr ir saišu plīsums....

Fizioterapija

Kāds iemesls varētu būt acu asarošanai un kodīgai sajūtai acīs?
Labdien!

Jau kādu laiku ciešu no acu asarošanas un kodīgu sajūtu acīs. Pārsvarā tas notiek, skatoties uz saulīti, bet pa retam arī tāpat vien. Ilgu laiku nēsāju pieaudzējamās skropstas, tādēļ sākotnēji to saistīju ar skropstu līmi, taču nu jau pusgadu dzīvoju bez skropstiņām un nekas nemainās, tātad problēma nav tajā. Kas varētu būt pa vainu un kā to risināt? Varbūt ir kādi bezrecepšu pilieni, ko var izmēģināt?

Pie ārsta nupat esmu pierakstījusies, taču rinda ir 2 mēnešus. Gribētos kaut ko darīt lietas labā ātrāk, lai, braucot ceļojumā uz siltajām zemēm, kur ir nepārtraukta saule, nebūtu 2 nedēļas jāpavada raudot dēļ kodīgās sajūtas acīs. Burtiski neiespējami uz saules pusi paskatīties.
Atbild:
Gunta Blezūra-Ūdre, LAAC oftalmoloģe
Labdien! Iemesls acu jūtīgumam un graušanai varētu būt sausās acs sindroms. Ieteiktu Jums pilināt mākslīgo asaru pilienus, kuri nopērkami aptiekā bez receptes....

Acis, optika / acu veselība

Pie kā vērsties pēc palīdzības?
Sveiki!

Es jau labu laiku cīnos ar nesaprotamiem simptomiem, respektīvi, man šķita, ka man varētu būt neiroloģiskas problēmas, bet, veicot MRI, neko natrada. Tāpat man tika veiktas arī dažādas asins analīzes - arī neko neatrada.
Tad domāju, ka varbūt ir problēmas ar asinsriti, veicu sonogrāfiju - viss kārtībā. Tāpat pārbaudījos uz B vitamīna deficītu - arī nekas slikts neuzrādījās.

Simptomi:

- smadzeņu migla,
- nogurums,
- grūtības koncentrēties,
- miegainība,
- nespēks,
- stīvums kaklā un plecu rajonā,
- dedzinoša sajūta pieres apvidū, bet temperatūras nav, ir tikai tāda dīvaina sajūta.

Būtībā viss ir kaut kā saistīts ar mentālo performanci, kas man ir ļoti nepieciešama ikdienas darbu veikšanai.

Pamanīju pēdējās dienās, ka lielākoties šie simptomi pastiprinās pēc ēdienreizēm.

Kad es neesmu neko ēdis, es atkal jūtos ļoti labi, lielākoties no rītiem līdz pirmajai maltītei.

Šķiet, ka man ir kāda ēdiena nepanesamība (man no bērnības nav bijusi neviena alerģija, par kuru es zinātu).

Vai tas varētu būt kuņga vai zarnu traktu iekaisums?
Pie kā man būtu jāveršas, lai šo tēmu izrunātu sīkāk?

Jau iepriekš liels paldies! Ceru uz drīzu atbildi.
Atbild:
ārsts Pāvels Naumovs
Labdien! Pēc Jūsu aprakstītiem simptomiem un izmeklējumiem var domāt par organisma veģetatīvo disfunkciju, kad ķermenis sūta "signālus", kurus pašam pacientam ne vienmēr izdodas atšifrēt. Lai to saprastu un Jums palīdzētu, ir vajadzīgs nedalams skats uz organismu kā vienotu sistēmu - fiziskajā, psihoemocionālajā un garīgajā līmenī. Vislabākā terapija šādos gadījumos - pašregulatīva, balstīta uz pašu rezervu un dzīvības spēku aktivizācijas metodēm. Viena no tādiem ir homeopātija. Ar cieņu, ārsts...
Atbild:
Dr. Jekaterina Kondratiško.
Labdien! Es iesaku Jums vispirms griezties pie ģimenes ārsta, kurš var apkopot visus analīžu un izmeklēšanu rezultātus un nozīmēt papildus. Ja Jūs savas sūdzības saistāt ar ēdienreizēm, tad būtu labi pārbaudīt cukura līmeni asinīs, veikt fibrogastroskopiju un iziet alerģiskus testus uz produktiem. Un, ja būs novirzes, tad konsultēties ar atbilstošo speciālistu....

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Vai šīs pazīmes var liecināt par bērna hiperaktivitātes sindromu?
Labdien!

Mans bērns (puika) ir nedaudz vecāks par gadiņu. Neguļ pa dienu gandrīz nemaz jau kopš dzimšanas. Pa nakti guļ ar pāris pamošanās reizēm, bet kopumā labi. Visu dienu ir aktīvs bez apstājas. Rāpo šurpu turpu, kāpj uz palodzēm, runā bēbīšu valodā vienā laidā. Mammai nav iespējams pat uztaisīt bērnam ēst, pietiek jau, ka novēršas uz trim sekundēm - ir jau uzkāpis uz gultas malas un krītot sasitis galvu. Ar rotaļlietām patstāvīgi nespēlējas gandrīz nemaz, jo ir garlaicīgi. Iekāro priekšmetus, kas interesanti vecākiem- telefons, veļas mašīnas pogas, dators, auto stūre un visi kloķi (ja nelaiž un nedod, tad kliedz un raud vienmēr). Uz vietas nevar nosēdēt nevienu brīdi. Barojot barošanas krēslā, ceļas krēslā stāvus, kāpj ārā, ņem ēdienu un mētā visur, kur vien iespējams.

Gribu zināt, vai tik agrīnā vecumā var noteikt, vai puika ir vai nav hiperaktīvs? Iespējams jau, ka viņa vecumam visas šīs darbības ir pieņemamas, un puika vienkārši ātri attīstās.

Cenšamies viņu neierobežot un ļaut aktīvi visu izpētīt. Bet baidos, vai tiešām aiz šīs mežonīgās aktivitātes neslēpjas UDHS. Salīdzinot ar citiem zināmiem vienaudžiem, mūsu puikas aktivitāte ir vismaz reizes 10 lielāka.
Atbild:
Dr. Ivars Strazds.
Labdien! Jūsu bērns jau ir pietiekami liels, lai saprastu, ko viņš drīkst darīt un ko nedrīkst. To, protams, Jums būtu viņam jāiemāca. Tas prasa laiku un lielu darbu. Ja runājam par tādu ''modes'' diagnozi kā hiperaktīvs bērns, tad es kā ārsts šādai lietai īpašu uzmanību nepievēršu. Bērns būs aktīvs - cits vairāk, cits mazāk, patreiz viss ir Jūsu rokās: iemācīt viņam to, ko viņš var atļauties, ko nevar. Paldies!...

Pediatrija / bērnu veselība

Kāpēc rodas sāpes pēc gulēšanas?
Labdien!

Sāpes ir tādas kā gripas vai iekaisuma gadījumā. Ja guļu uz labajiem sāniem, tad labā roka no elkoņa līdz plecam sāp ar tādām velkošām, iekaisīgām sāpēm. Ja uz otru pusi guļu, tad otra roka pēc laika sāk sāpēt. Periodiski roku kustības kļūst ierobežotas (piemēram, nevar uzvilkt mēteli). Un arī seja nedaudz sāp uz attiecīgo pusi, (zobi) tikai tad, ja guļ uz sāniem. Ja guļu uz muguras (mīļākā poza), tad sāp lāpstiņas, kakls paliek stīvs, arī zemāk mugura. Un pēc tādas gulēšanas visu dienu ir grūti. Periodiski dzeru "Ibumetin". Biju pie neirologa - pateica, ka tas nav saistīts ar nerviem, izrakstīja lielo mildronātu - tas uzlaboja situāciju, kas pirms tam nemainījās vairākus mēnešus. Cik saprotu, tas nav paredzēts nepārtrauktai lietošanai.

Kāds iemesls varētu būt šīm sajūtām? Asinsrite? Vīruss? Vai reimatismam varētu būt tādi simptomi? Kādas pārbaudes jāveic? Pie kā vērsties? Ļoti nepatīk tērēt laiku, lai aizietu pie ārsta un samaksātu naudu, bet viņš tikai nozīmē vizītes, bez rezultātiem.

(vecums 40 gadi)
Atbild:
ārsts homeopāts, Pāvels Naumovs, 29245544
Labdien! Spriežot pēc Jūsu sūdzībām un tās modalitātēm, tā ir neiralģija, kas nāk no mugurkaula, precīzāk, kakla daļas (C5-C7 skriemeļi). Šajā gadījumā labāk griezties pie ārsta rehabilitologa - dr. Vladimira Skļarēviča, tālr. 29556806 (ņemiet vērā, ka pie viņa ir rinda). Telefoniski var vaicāt ārstam, vai pirms vizītes vajadzīga kakla skriemeļu datortomogrāfija (tā ir precīzākā metode). Atkarīgi no tā, kurā vietā būs problēma, izriet sekojoša ārstēšana, un to var turpmāk papildināt ar vispārējo...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kā paātrināt/aizkavēt mēnešreizes?
Labdien!

Sakiet, lūdzu, vai ir iespējams aizkavēt mēnešreižu sākšanos? Saprotu, ka tas nenāks par labu veselībai, taču pēc pāris nedēļām dodos kāzu ceļojumā, kur 9 no 10 dienām paies baseinā. Bail, ka pasākums neizjūk.

Kontracepciju nelietoju. Mēnešreizes ir samērā regulāras, pirmās 2 dienas ļoti spēcīgas.

Ja nevar aizkavēt, varbūt var paātrināt to norisi?
Atbild:
Maija Broša 1. slimnīca, ginekologs
Labdien! Mēnešreizes var izmainīt, tikai lietojot hormonālo kontracepciju. Konsultējieties ar ginekologu klātienē....
Atbild:
Ar cieņu, Dr. Jurģis Vītols, JV klīnika
Sveicināti! Jūsu vēlmi iespējams izpildīt, lietojot hormonālās tabletes. Par precīzu shēmu, kā tas būtu jādara, lūdzu, konsultēties ar ārstu, lai izvēlētos precīzu metodi, kā to panākt. Bet jāņem vērā, ka, tā kā hormonālās tabletes lietojusi neesat, reti, tomēr šiem medikamentiem var būt blakus parādības, kas sākotnēji var radīt diskomfortu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāds ir piemērotākais depilācijas krēms augšlūpas matiņu likvidēšanai?
Labdien!

Sakiet, lūdzu, kādu depilācijas krēmu labāk izvēlēties augšlūpas matiņu likvidēšanai?
Atbild:
Ar cieņu - Inga Lokmane Skaistumkopšanas profesionālā vidusskola BEAUTY SCHOOL direktore
Labdien! Depilācijai var izmantot aptiekās un kosmētikas veikalos piedāvātos depilācijas krēmus (Eveline) jutīgai ādai vai ar norādi - likvidācijai uz sejas. "Drogas" ir interesants produkts - VEET izmidzināms krēms apmatojuma noņemšanai jutīgai ādai. No zināmākajiem zīmoliem derēs arī Avon produkcija. Šo krēmu priekšrocība - ātrais rezultāts. BEAUTY SCHOOL speciāliste iesaka tomēr apstrādāt augšlūpu ar vasku un likvidēt matiņus tādā veidā - izraujot. Tā matiņu augšana tiek apturēta uz ilgāku laiku....

Dermatoloģija / ādas veselība

Vai iespējams uzlabot redzes asumu ambliopijas gadījumā?
Labdien!

Bērnībā bija šķielēšana, kas izraisīja ambliopiju. Lai atbrīvotos no šķielēšanas, tika veikta operācija 7 gadu vecumā. Ambliopija ir palikusi. Šobrīd man ir jau 34 gadi. Vai iespējams uzlabot redzes asumu tai vienai ambliopijas skartajai acij? Un kur būtu jāvēršas, lai to izdarītu?
Atbild:
Ieva Kūlniece, acu ārste Latvijas Amerikas Acu centrā
Labdien! Ambliopija vislabāk padodas ārstēšanai agrā bērnībā. Parasti pēc 8-9 gadu vecuma sasniegšanas ambliopijas ārstēšana vairs nav sekmīga. Lai precīzāk atbildētu uz jautājumu, būtu nepieciešams zināt ambliopijas pakāpi, acs refrakciju un citus datus, tadēļ rekomendēta vizīte pie acu ārsta, lai izvērtētu nepieciešamos rādītājus....

Acis, optika / acu veselība

Kādi medicīnas dokumenti un kādos termiņos iepriekšējam ģimenes ārstam ir jānodod jaunajam ārstam?
Labdien!

Padomju laikos poliklīnikās bija pacientu slimības vēstures, kurās katrs ārsts ielīmēja jaunu lapu un papildināja informāciju par kārtējo izmeklējumu, slimību utt.

Man visu laiku šķita, ka līdzīga sistēma ir saglabājusies arī ģimenes ārstiem, un kad tiek nomainīts ārsts, šī veselības vēsture tiek nosūtīta jaunajam ģimenes ārstam.

Taču mans radinieks nesen nomainīja ģimenes ārsti un viņa (pēc vairākiem mēnešiem) vēl joprojām neesot saņēmusi medicīnas dokumentus no bijušās ģimenes ārstes. Kad radinieks personīgi devās pie bijušās ģimenes ārstes, viņam iedeva vienu izprintētu lapu ar diviem ierakstiem, kaut gan radinieks tur ir bijis vairākas reizes ar sūdzībām (bet ārste tā arī nespēja atklāt cēloni).

Vai tad jaunajam ģimenes ārstam nevajadzētu zināt visas sūdzības? Kur vispār paliek šie dokumenti, un vai tad pacientam nav tiesības ar tiem iepazīties? Vai nepastāv kāda noteikta kārtība, kura ģimenes ārstiem ir jāievēro, nosūtot medicīnas dokumentus - termiņi utt.? Pie kā vērsties, lai varētu dabūt šo slimības vēsturi?
Atbild:
Anda Kariņa Ģimenes ārste
Labdien! Jaunam ārstam jāraksta lūgums izsniegt informāciju par pacientu. Pacientam ir tiesības pieprasīt informāciju par saviem izmeklējumiem, konsultantu slēdzieniem, dignozēm, ārstēšanas plānu utt. Iesaku lūgt info Veselības inspekcijā par šī procesa aspektiem....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai bērnu pie ārsta var vest tikai vecāki?
Labdien!

Sakiet, lūdzu, vai es drīkstu vest bērnu pie ārsta, ja bērna vecāki man to lūdz? Vai man ir nepieciešama speciāla pilnvara? Esmu bērna krustmāte.
Atbild:
Dr. Ivars Strazds.
Labdien! Jautājums ir vairāk ar juridisku noslieci. Es, piemēram, pieņemu visus bērnus, neskatoties, kas viņu ir aizvedis pie manis uz pieņemšanu. Galvenais, lai nerastos pārpratumi starp Jums un bērna vecākiem! Cieņā I.Strazds...

Pediatrija / bērnu veselība

Vai, mainot darbu, jākārto jauna sanitārā grāmatiņa?
Labdien!

Es šogad atjaunoju personas medicīnisko grāmatiņu (strādāju ar pārtiku), bet drīz man mainīsies darbs, un darbs būs laboratorijā. Sakiet, lūdzu, vai man vajadzēs kārtot jaunu sanitāro grāmatiņu vai doties pie ģimenes ārsta?

Paldies jau iepriekš par atbildi!
Atbild:
Anda Kariņa Ģimenes ārste
Labdien! Sanitārā grāmatiņa ir Jūsu personīgais dokuments, un tā derīga, kamēr vien vēl ir vieta, kur veikt ierakstus. Kārtējā pārbaude jāveic 1x gadā pie sava ģimenes ārsta. Jaunā darba vieta ieliks savu atzīmi nodaļā par darba devēja informāciju Jūsu vecajā sanitārajā grāmatiņā. P.S. No 01.08.18. ir mainījušies noteikumi par sanitārajām grāmatiņām, sk. MK noteikumi Nr.447....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai šīs sāpes varētu būt saistītas ar trigera punktiem?
Labdien!

Ir stiepjošas sāpes labajā mugura kakla un lāpstiņas daļā. Esmu bijis pie fizioterapeita un izgājis 10 magnēta un ultraskaņas terpaijas seansus. Sāpes uz laiku norima, bet, atsākot strādāt (celtniecībā), atkal sāk parādīties. Tie varētu but "trigger" punkti?

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste, RC "Līgatne"
Sveicināti! Šāda veida sāpes var rasties muskuļu disbalansa dēļ, var būt "vainīgi" "trigger" punkti. Svarīgi ir ievērot ergonomijas principus ikdienā (arī darbā), regulāri vingrot (fizioterapeits apmāca). Ja sāpes nemazinās, atkārtoti jāvēršas pie ģimenes ārsta vai FRM ārsta, vai fizioterapeita....

Fizioterapija