medicine.lv skaitļos

Lietotāji online71
Aktīvie uzņēmumi12689
Nozares raksti1666
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Man ir 15 gadi, mēnešreizes ir jau trešo gadu. Dzimumattiecību nav. Gribu pamēģināt tamponus, bet uztraucos, vai tos lietojot nevar izjaukt maksts dabīgo mikrofloru, saķert slimības no baktērijām, kaut ko savainot/ pārplēst/ saskrāpēt?
Sveiki!
Man ir 15 gadi, mēnešreizes ir jau trešo gadu. Dzimumattiecību nav. Gribu pamēģināt tamponus, bet uztraucos, vai tos lietojot nevar izjaukt maksts dabīgo mikrofloru, saķert slimības no baktērijām, kaut ko savainot/ pārplēst/ saskrāpēt? Aplūkojot populārākās firmas piedāvāto tamponu, var redzēt, ka no tā paberzējot atkrīt materiāla pūkas (ja tāda pūka pēc tampona izņemšanas paliek ķermenī, nevar radīt maksts iekaisumu?) Lūdzu paskaidrojiet, vai lietojot tamponus nevar sev nodarīt pāri! Kādus labāk izvēlēties- ar aplikatoru vai bez? Gribētu dzirdēt ārsta viedokli.
Atbild:
Ginekoloģe Maija Broša Veselības nams 5 Rīgā, Grēcinieku ielā 34 Tālr. 67210350, 67222892
Tamponi neko sliktu nodarīt nevar. Jautājums ir vai tos var bez piepūles ievadīt, jo ir dažāda lieluma unelastības jaunavības plēves. Ja ir grūtības, ieteicamākas ir paketes. Iesaku aiziet pie ginekologa un pārrunāt šo iespēju. Ginekoloģe Maija Broša Veselības nams 5 Rīgā, Grēcinieku ielā 34 Tālr. 67210350, 67222892

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kas tas varētu būt un ko lietot?
Labdien!
Jau otro gadu iestājoties rudenim uz apakšlūpas un nedaudz zemāk ir sametušās mazas pumpiņas. No sākuma domāju ka aukstumpumpas, bet tā nav. Nesāp, bet ir nieze. Lobās āda, ja kādu brīdi neuzsmērēju lūpu krēmu. Kas tas varētu būt un ko lietot?
Atbild:
Largija Eriņa,
Ieteikumi: 1.Diagnostika Lai pārliecinātos, ka tā nav aukstumpumpa, bet ir nieze, ir jānodod analīzes uz ādas sēnīti un ādas putekļu ērci. To var veikt Ādas un STS centrā, VC4 poliklīnikā, ARS u.c dermatologijas nodaļās, kur ir laboratorija un veic šo diagnostiki. 2.Rezultāti Ja analīzes ir negatīvas, tad jāmaina kosmētikas līdzekļi. To var izlemt kosmetologs. Ja analīžu rezultāti ir pozitīvi, tad jāuzsāk ārstēšana pie dermatologa. 3. Ārstēšana Ja ir atrasta ādas sēnīte vai ādas ērcīte, tad viens no ārstēšanas...

Dermatoloģija / ādas veselība

Kāds tam varētu būt izskaidrojums, ka paliek nejūtīgi kāju pirksti?
Sveiki!
Man aukstuma regulāri paliek nejūtīgi kāju pirksti, tas ir, vēsā istabā. Kāds tam varētu būt izskaidrojums? Un parasti ir diezgan grūti atjaunot asinsriti. Viņi paliek tādi pilnīgi balti. Parasti cenšos sākt masēt un kustināt un tad it kā atiet, bet, manuprāt, normāli jau tādai situācijai nevajadzētu rasties?
Atbild:
Ilona Ābele,
Pēc Jūs stāstītā, tas Varētu būt Reino sindroms. Ieteiktu veikt dažāda pēdu un kāju masāžas kā arī lietot, piemēram, ingvera tēju un citus dabīgus asinsvadus paplašinošus līdzekļus, bet precīzai diagnozes uzstādīšanai jāgriežas pie ģimenes ārsta vai reimatologa.

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kur man griezties, ja sāp muskulis?
Labdien!
Man sāp muskulis. Tirps un ir stipras sāpes. Visu laiku cenšos masēt to vietu. Un nepāriet. Uz muguras. Pie lāpstiņas. Kur man griezties? Vai ko man darīt? Vai kas tas ir?
Atbild:
Laimdota Karpinska,
Kāpēc tirpst muskulis grūti novērtēt no attāluma. Jādodas pie neirologa vai fizioterapeita lai novērtētu tirpšanas cēloni.

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Kā tur ir ar to apaugļošanu, piemēram - "liktenīgais" dzimumakts notiek, pieņemsim, 1. janvārī vai apaugļošanās arī notiek tai pašā 1. janvārī?
Labdien!
Kā tur ir ar to apaugļošanu, piemēram - "liktenīgais" dzimumakts notiek, pieņemsim, 1. janvārī vai apaugļošanās arī notiek tai pašā 1. janvārī?
Un kā tad rēķināt grūtniecības laiku? Vai 7.janvārī man skaitīsies jau pirmā nedēļa?
Paldies!
Atbild:
Natālija Mošna,
Apaugļošanās iespējama tikai ovulācijas laikā. Ovulācija - olšūnas iziešana no olnīcas notiek menstruālā cikla vidū, parasti, 13-14 cikla dienā (ja menstruālā cikla garums ir 28 dienas) un ilgst 12 stundas. Grūtniecības laiku sāk skaitīt no pēdējo mēnešreižu pirmās dienās. Ja pēdējās mēnešreizes sākās 1.janvārī, tad ovulācija būs ~ 14.janvārī, ja šajā laikā ir dzimumdzīve, tad iespējams, iestāsies grūtniecība, to varēs zināt februāra sākumā, kad kavēsies nākošā menstruācija, bet grūtniecības laiku sāks...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kas ir šīs divas lietas un kā tās var ārstēt?
Labdien!
Jau ilgāku laiku mokos ar urīnpūšļa problēmām, bieži tas sāp un ir sajūta, ka nepārtraukti gribas uz tualeti. Pēc laiciņa tas pāriet un tad negaidot atkal uznāk. Uztaisīju urīna analīzi un man urīna uzsējumā atklāja divas lietas
1) E.coli 10(kubā)CFU/ml
2)streptococcus agalicticae 10(kubā)CFU/ml
Gribēju jautāt, kas ir šīs divas lietas un kā tās var ārstēt?un vai ir ārstējamas, vai tas nav kaut kas slikts?
Arī eritrocītu skaits ir ļoti augsts - 250 un mikroskopijas analīzē eritrocītu skaits ir 168,
biju uz sonogrāfiju, ārsts saka, ka kreisajā nierē ir maziņš akmentiņš. Varbūt tāpēc urīna analīzes ir tik sliktas?
Esmu pierakstījusies pie urologa, vai šis ārsts man var palīdzēt? Vai labāk iet pie nefrologa?
Jau iepriekš pateicos par atbildi!
Atbild:
Nav
Pirmdienās un trešdienās 14:00-19:00 Veselības centrā Možums-1 (Bruņinieku 8, tālr. 67270744) pieņem urologs Pēteris Turla. Zvaniet - iespējams, viņš varēs nokonsultēt Jūs pa tālruni!

Uroloģija / nefroloģija

Vai es viņas varu dzert un vai tas nekaitēs manam bērniņam?
Labdien,
esmu grūtniecības 23 nedēļā, man sākās ļoti stipras sāpes kreisajā sānā, biju pie ārsta Īrijā un viņa man teica, ka tas ir nieru iekaisums un izrakstīja antibiotikas, kuras sauc Amoxicillin. Vai es viņas varu dzert un vai tas nekaitēs manam bērniņam? Cik ilgi ir jāmokās ar iekaisuma sāpēm, ja lieto antibiotikas?

Atbild:
Natālija Mošna,
Amoxicilline ir viena no tām antibiotikām, ko droši drīkst lietot grūtniecības laikā, tās neietekmē bērniņa attīstību. Parasti, sāpes pazūd jau pēc pirmās zāļu lietošanas dienas, taču neskatoties uz to, medikaments ir jāizlieto visu nozīmēto kursu - 7-10 dienas.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Sakiet lūdzu, kādu apstākļu ietekmē var nomirt no sirds nespējas (eksperta diagnoze) piecpadsmitgadīga meitene bez kaitīgiem ieradumiem?
Labdien!
Sakiet lūdzu, kādu apstākļu ietekmē var nomirt no sirds nespējas (eksperta diagnoze) piecpadsmitgadīga meitene bez kaitīgiem ieradumiem?
Atbild:
Nav
Jūs nenorādāt, cik meitenei ir gadu. Ja 11, tad varam pārsūtīt Jūsu jautājumu bērnu ārstam. Ja 19, tad - pieaugušo ārstam. 2 no iespējām ir hroniska sirdskaite vai pārpūle.

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Kas var notikt, ja ilgstoši ir spalīši?
Labdien!
Kas var notikt, ja ilgstoši gadiem ir spalīši? Laiku pa laikam esmu dzērusi Helmintox, bet ar laiku atkārtojās. Kādas sekas tam var būt?
Atbild:
Veselības salons 888
Jautājums: kas var notikt, kādas sekas? Reāli jau notiek, tiklīdz organismā ir kādas nelabvēlīgas dzīvas būtnes: viņas izmanto organisma vērtīgās vielas (tās nenonāk enerģijas ražošanai.) Organisms zaudē imunitāti, jo katru dienu notiek cīņa pret nelabvēlīgo mikrofloru (spalīšiem, cērmēm utt.) Organismā veidojas un krājas toksiskas vielas, kas var radīt sliktu pašsajūtu, nogurumu, sliktu dūšu utt. Spalīši, cērmes bojā iekšējos orgānus, apgrūtina to darbību (aknas). Jebkura nelabvēlīgā mikroflora...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai ir iespējama kaut kāda veida korekcija, lai dabūtu zobu atpakaļ vietā, cik tas varētu izmaksāt un kuru vietu jūs varētu ieteikt?
Sveiki,
avārijas laikā izlauzu 3 zobus, Mandibulas centrālajā daļā processus alveolaris rajonā, lūzums rajonā no d41 līdz d32, bija operācija un visu salika atpakaļ, bet šķiet, ka ir ieaudzis kaut kā šķībi. Neveidojas sakodiens, jo viens zobs ir uz āru, jautājums ir šāds, vai ir iespējama kaut kāda veida korekcija, lai dabūtu zobu atpakaļ vietā, cik tas varētu izmaksāt un kuru vietu jūs varētu ieteikt?
Paldies jau iepriekš
Atbild:
Nav
Lūdzu, griezieties RSU Stomatoloģijas institūtā, pie mutes, sejas un žokļu ķirurģijas speciālistiem: tālr. 27065323, 67455523. Cenas tur ir vienas no pieejamākajām; precīzāk Jums pateiks paši speciālisti.

Zobārstniecība / mutes veselība

Vai es drīkstu ar mēru šobrīd apmeklēt solāriju?
Labdien.
Man pirms 2 mēnešiem tika konstatēta daudzkrāsainā ēde. Izgāju ārstēšanas kursu, bet tie pleķi vēl joprojām nav pazuduši. No ārsta sapratu, ka tik ātri nemaz pigments neatjaunosies. Bet vai es drīkstu ar mēru šobrīd apmeklēt solāriju? Ārsts man teica, ka pēc 2-3 mēnešiem es varētu šos pleķus pasauļot. Bet vai solārijā drīkst?
Atbild:
Largija Eriņa,
Pirms sauļošanās obligāti uzklājiet krēmu ar SPF 25, 35, 40, vai 45. Tas ir tādēļ, lai āda neapdegtu solārijā un ādas pleķi pēc zvīņu ēdes izlīdzinātos vienmērīgi. Iesaku apmeklēt Psoriāzes centru Rīgā, kur Jūs šo sauļošanos varat veikt daudz lētāk. Ja dermatologs ir uzstādījis Jums šo diagnozi, tad Psoriāzes centrā var Jums veiks pilnu ārstēšanās kursu un sauļošanos.

Dermatoloģija / ādas veselība

Es slimoju ar hipertireozi, lūdzu pasakiet, kur var veikt lāzera operāciju, svīšanas dziedzeru likvidēšanai, un kur būtu lētāk?
Sveiki!
Es slimoju ar hipertireozi, lūdzu pasakiet, kur var veikt lāzera operāciju, svīšanas dziedzeru likvidēšanai, un kur būtu lētāk?
Paldies!

Atbild:
Nav
Efektīva un droša hiperhidrozes ārstēšanas metode ir zemādas botulina toksīna A (Dysport, Botox) injekcijas. Par to, vai tiešām izvēlēties endoskopisko operāciju, varat konsultēties Veselības centra 4 Estētiskās dermatoloģijas un ķirurģijas klīnikā, Rīgā, Skanstes ielā 13, reģistratūras tālrunis 67847102, mob. 28381189. Tur, ja savu lēmumu nemainīsiet, jums augsta līmeņa speciālisti veiks arī pašu operāciju. Mūsu rīcībā pagaidām nav informācijas, ka šo operāciju piedāvātu arī citas lāzerķirurģijas...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai pie miomas ar subkomatoziem mezgliem var lietot Mirenu, vai pieteikties operācijai?
Labdien!
Vai pie miomas ar subkomatoziem mezgliem var lietot Mirenu, vai pieteikties operācijai?
Atbild:
Ilze Ligere Ginekoloģe, dzemdību speciāliste Matules, Melkas, Kalašņikovas un Ligeres ginekoloģijas privātklīnika Stabu iela 52a, Rīga, tālr. 67299896
Pieņemu, ka runājat par submukoziem mezgliem. Tos var evakuēt operācijas laikā un tikai. Mirēna neatrisinās problēmas iemeslu - jāveic operācija, pēc kuras var izvērtēt Mirēnas nepieciešamību. Ilze Ligere Ginekoloģe, dzemdību speciāliste Matules, Melkas, Kalašņikovas un Ligeres ginekoloģijas privātklīnika Stabu iela 52a, Rīga, tālr. 67299896

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ko nozīmē, ja cilvēks (mans sarunas biedrs) sarunas laikā uz papīra zīmē krustiņus (iksiņus) cieši klāt vienu pie otra - augstāk un zemāk, un pēc tam kreisajā sānā ar lociņiem (vilnīšiem) tos savieno citu ar citu?
Labdien,
vai varētu aicināt kādu no psiholoģijas viedokļa man izskaidrot, ko nozīmē, ja cilvēks (mans sarunas biedrs) sarunas laikā uz papīra zīmē krustiņus (iksiņus) cieši klāt vienu pie otra - augstāk un zemāk, un pēc tam kreisajā sānā ar lociņiem (vilnīšiem) tos savieno citu ar citu. Tas arī viss. Paldies!
Vai varētu lūgt uz e-pastu atbildēt?
Ar cieņu, Lolija
lolija@mail.com
Atbild:
Nav
Nosūtījām Jums atbildi uz abiem norādītajiem e-pastiem.

Psiholoģija

Kādus vitamīnus jūs iesakiet tieši ādai, lietot sievietei pēc 50, lai āda nebūtu sausa un saglabātos skaista?
Labdien!
Vēlējos pajautāt, cik mēnešus gadā drīkst lietot AEVIT MIK vitamīnus? Vai zivju eļļas lietošana padara labāku sausu ādu? Kādus vitamīnus jūs iesakiet tieši ādai, lietot sievietei pēc 50, lai āda nebūtu sausa un saglabātos skaista?

Atbild:
Veselības salons 888
Jebkurus vitamīnus profilaksei var lietot pēc patikas (ja nav konkrēta diagnoze par vitamīnu trūkumu). Parasti vitamīnu trūkums vairāk izpaužas no rudens līdz pavasarim. Vitamīnu papildus lietošana ir stipri atkarīga no ēšanas regularitātes, produktu kvalitātes...ko ēdam? Jo sliktāka pārtika, vairāk jākompensē uzturvērtīgās vielas ar uztura bagātinātājiem, vitamīniem, minerālvielām. Arī fizisks darbs vai fiziski vingrojumi patērē vairāk uzturvērtīgās vielas. Var lietot vienu vitamīnu iepakojumu...

Dermatoloģija / ādas veselība

Bērnam piedzimstot konstatēja, ka ir plaušās tīmuss, bet tagad ir 5 gadi un ik reiz, kad ejam uz plaušu rentgenu uzrādās, kas aizdomīgs, vai tas var būt tas pats tīmuss, vai kāda cita problēma?
Labdien!
Bērnam piedzimstot konstatēja, ka ir plaušās tīmuss, bet tagad ir 5 gadi un ik reiz, kad ejam uz plaušu rentgenu uzrādās, kas aizdomīgs, vai tas var būt tas pats tīmuss, vai kāda cita problēma?
Atbild:
Nav
Tīmuss (arī: aizkrūts dziedzeris, tauriņveida dziedzeris) ir limfocitopoēzes un imunoģenēzes centrālais orgāns. Tas ir „bērnības dziedzeris”. Tīmuss izstrādā, selekcionē, regulē un diferencē tīmusatkarīgos limfocītus, t.s. T-limfocītus. Pateicoties šīm šūnām, notiek šūnu un humorālās imūnreakcijas. Tīmuss ir saistīts ar endokrīnajiem orgāniem - hipofīzi, virsnierēm, vairogdziedzeri un ar limfoīdo orgānu sistēmu. Tīmuss nodrošina arī organisma aizsargpielāgošanās reakcijas, izdala asinīs...

Pediatrija / bērnu veselība

Ko varētu esi kā grūtniece lietot pret zobu sāpēm, vienkārši man naudiņas zobārstam nav patreiz?
Sveiki,
ko varētu esi kā grūtniece lietot pret zobu sāpēm, vienkārši man naudiņas zobārstam nav patreiz?
Atbild:
Nav
Vislabāk jautājiet to jebkurā aptiekā farmaceitam! Varat lietot diklofenaku, taču ne pēdējos 3 grūtniecības mēnešos. Pirms to iegādājaties, noteikti izlasiet kontrindikāciju sarakstu (gadījumus, kad zāles nedrīkst lietot).

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai ir iespējams šo diagnozi izārstēt ar homeopātijas līdzekļiem un kur labāk griezties?
Labdien!
Man ginekologs uzstādīja diagnozi krauroze. Man ir 54 gadi. Izrakstīja vazelīna ziedi, hidrokortizona ziedi un linoladiola krēmu. Lietoju, bet nepalīdz. Gribēju uzzināt, vai ir iespējams šo diagnozi izārstēt ar homeopātijas līdzekļiem un kur labāk griezties?

Atbild:
Guna Blumberga, ārste - homeopāte
Ņemot vērā Jūsu vecumu, sievietēm menopauzē bieži tiek novērotas sausas organisma gļotādas gan ārējos dzimumorgānos, gan mutē, gan acīs, gan barības vadā. Tas ir izskaidrojams ar pazeminātu estrogēna līmeni organismā jeb hormonālo disfunkciju. Jūsu gadījumā saruna ar ārstu - homeopātu ļaus izvērtēt menopauzes simptomu smaguma pakāpi, Jūsu vispārējo pašsajūtu un, atrodot Jūsu konstitucionālo homeopātisko preparātu, mazinās menopauzes radīto diskomforta sajūtu.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai tas ir normāli, ka pa nakti eju uz tualeti?
Labdien!
Man ir 18 gadi, jau aptuveni pusgadu es naktīs eju uz tualeti, lai urinētu 2-4 reizes (bet guļu tikai 8 stundas), pa dienu es dzeru aptuveni 2.5-3litrus ūdens, bet vairākas stundas pirms gulētiešanas vairs nelietoju šķidrumu. Vai tas ir normāli? Ko man vajadzētu darīt? Vai tas ir normāli, ka pa nakti eju uz tualeti?
Atbild:
Veselības salons 888
Šajā situācijā varētu būt, ka ar ūdens dzeršanu par daudz apgrūtināt organismu, ja 2,5-3 litri patiešām ir tikai ūdens un tad vēl citi šķidrumi: tēja, kafija, zupas, sulas. Neesat norādījusi savu auguma garumu un svaru.(Vai svars ir normāls?) Ja ķermeņa masa ir palielināta, šķidrumu organisms tērē vairāk (pie slodzes vairāk un ātrāk svīst) Ja organisma svars ir normāls, tad vidēji pietiek ar 1,5 litriem laba, strukturēta, attīrīta ūdens un pārējo šķidrumu līdz 3 litriem dienā var lietot jebkurus citus šķidrumus...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai jūs varētu lūdzu ieteikt efektīvus stiepšanās vingrinājumus un varbūt arī aptiekās ir kādas zāles?
Labdien,
man ir 16 gadi un 1.73m gara, bet zināmu iemeslu dēļ man ir nepieciešam, lai būtu 1.75m, tātad, vai jūs varētu lūdzu ieteikt efektīvus stiepšanās vingrinājumus un varbūt arī aptiekās ir kādas zāles, ko lietot, lai nedaudz paaugtos? Protams, es jau tagad veicu arī pati stiepšanās vingrinājumus!
Bet šķiet, ka esmu no 1.72m tagad esmu 1.73m, jo to daru jau trīs mēnešus. Un tā kā man vecaistēvs bija garš, tāpēc, laikam man arī ir iespējams vismaz par 2cm - 5cm izstiepties?
Paldies.
Atbild:
Ilona Ābele,
Jums būtu jāiet uz vizīti pie fizioterapeita vai ārstnieciskās vingrošanas speciālista, kur dotu padomus un iemācītu nepieciešamos vingrinājumus.

Fitoterapija