medicine.lv skaitļos

Lietotāji online187
Aktīvie uzņēmumi12681
Nozares raksti1666
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Vai hormonālās tabletes var atstāt iespaidu uz analīzēm?
Labdien,

Jau kādu gadu lietoju Femina 35, bet tagad biju ieturējusi pārtraukumu. Lai arī biju nolēmusi, ka šīs tabletes būtu jāmaina uz citām, jo nāca klāt svars (ko es tikai tagad uzzināju, ka ir viena no zīmēm, ka tabletes nav piemērotas kontracepcijai), tomēr atsāku lietot šīs pašas Femina 35 tabletes.

Tikai šoreiz sāku lietot nevis ar pirmo mēnešreižu dienu, bet gan apmēram cikla vidū (daktere bija teikusi, ka tā var darīt, bet tikai tad varot būt smērēšanās un papildus jāizsargājas pirmo mēnesi). Bet nu ir uznākušas domas, ka tā nevajadzēja darīt, jo tabletes tomēr vēlos nomainīt.

Tomēr šoreiz vēlos, lai man OK izraksta vadoties pēc analīžu rezultātiem (iepriekš man OK izrakstīja bez analīžu veikšanas). Jo esmu dzirdējusi, ka ar OK palīdzību var papildu arī ārstēt hormonu disbalansu utt.

Un tā kā man ir arī pastiprināts apmatojums, pastiprināta svīšana, pumpas, tad radās doma, ka es nemaz nevaru OK dzert, ja pirms tam nav noteikts mans hormonu līmenis. Tad nu tagad nolēmu doties pie ginekologa un lūgt, lai man veic hormonu analīzes un vadoties pēc tām, izraksta citas tabletes.

Tikai tagad nesaprotu - vai es varu šādas analīzes veikt, ja lietoju Femina 35, turklāt biju tās sākusi lietot cikla vidū?

Vai tas, ka lietoju hormonus, neradīs kādas novirzes analīzēs, dēļ kurām nemaz nevarēs noteikt manis pašas hormonu līmeni?

Jeb man, lai veiktu šādas analīzes, tagad ir jāpārtrauc lietot OK? Un ja tā, tad pēc cik ilga pārtraukuma analīzes būs objektīvas?
Atbild:
"Quartus"
Labdien, Hormonālās analīzes nevar veikt hormonālās kontracepcijas lietošanas laikā. Jums jāsagaida pašai savas, normālas menstruācijas, pēc tam var nodot analīzes....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai Medoclav lietošanas laikā nedrīkst bērnu barot ar krūti?
Labdien,

Man zobārsts izrakstīja antibiotikas Medoclav 500mg/125mg, 3 reizes dienā, pa 1 tabletei.

Teica, lai bērnu ar krūti nebaroju, bet man bērns izņemot krūti neko neēd. Piena maisījumu negrib ne par ko ēst.

Butu labi, ja vismaz naktī es varētu iedot krūti. Mans bērniņš ēd ik pēc divām stundām.

Sakiet, lūdzu, vai tiešām nevar barot ar krūti, vai tas ir bīstami?

Kas var notikt zīdainim?

Paldies iepriekš par sniegto atbildi.
Atbild:
Anna Maruskina
Labdien, Medoklav satur 500mg amoksicilīna trihidrāta un 125 mg klavulānskābes kālija sāls un šīs abas sastāvdaļas izdalās ar mātes pienu, tāpēc to nevar lietot zīdīšanas laikā. So preparātu var ordinēt bērniem, ja ķermeņa masa ir virs 40 kg. Piedāvājam Jums sazināties ar zobārstu un apsvēt vēlreiz nepieciešamību Jums lietot terapijā antibakteriālos preparātus un it īpaši tos, kas izdalās ar mātes pienu....

Pediatrija / bērnu veselība

Vai tahikardija var būt saistīta ar sirdi?
Labdien,

Man bija tahikardija ar elpas trūkumu un mazliet paaugstinātu asinsspiedienu .

Izdzēru 30 pilienus Korvalola, tas nepalīdzēja, arī mēģināju aizturēt elpu, tas nelīdzēja, mēģināju apgulties, bet tas izraisīja elpas trukumu un spiedošas sāpes krustu rajonā.

Pirms lēkmes no paša sākuma paradījās klepus un es nevarēju parunāt.

Ko darīt šajā situācijā? Vai tā varētu būt sirds vaina?

Paldies.
Atbild:
Anna Maruskina
Labdien, Sirds darbības ritma traucējumi mēdz būt ļoti dažādi un tos precizēt var tikai uztaisot sirds elektrokardiogrammu. Arī spiedošu sāpju iemesls ir ļoti dažāds, sākot no starpribu neiralģijas un beidzot ar stenokardijas sāpēm, kas var novest līdz sirds miokarda bojājumam (infarktam). Tāpēc piedāvājam Jums apmeklēt savu ģimenes ārstu vai ārstu kardiologu un iespējams arī veikt nepieciešamos izmeklējumus, kā ehokardiogrammu, veloergometriju utt, precizēt sāpju un sirds ritma traucējumu...

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Vai zemādas veidojums ārējo dzimumorgānu rajonā var būt ļaundabīga audzēja paveids?
Labdien,

Esmu ievērojusi, ka man ir izveidojies ciets veidojums zem ādas ārējo dzimumorgānu rajonā, pie maksts atveres.

Laiku pa laikam tas paliek lielāks un tad atkal samazinās.

Vai tas varētu būt kāda ļaundabīga audzēja paveids?

Paldies.
Atbild:
"Quartus"
Labdien, Nesatraucaties, visticamāk, tā ir neliela cistiņa, kas veidojas aizsprostojoties tauku vai sekrēta dziedzera izvadkanālam, tāpēc tā dažreiz ir lielāka (uzpildās) un dažreiz mazāka. Parasti, šādas mazas cistiņas pazūd pašas, ļoti retos gadījumos, ja tās traucē vai paliek stipri lielākas tās likvidē ķirurģiski - maza manipulācija, kuras laikā cistiņu izloba. Drošībai tomēr būtu labi apmeklēt ginekologu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

4to eto mozet bitj?
zdrastvujte.u menja 3 nedeli bolit levaja grudj v oblasti soska.kogda nadavlivaju rukoj na grudj boli nikakoj netu.takoje o6u6enje but to gorit v tom meste.4to eto mozet bitj???zaranije spasibo.
Atbild:
Nav
Dobrij denj! K soželeniju opredelitj pričinu boli v oblasti soska bez objektivnogo osmotra Vas i utočnenija anamneza zabolevanija net vozmožnosti. Predlagajem posetitj semeinogo vrača, kotorij pomožet utočnitj pričinu bolej i naznačit lečenije sootvetstvenno diagnozu. С уважением, Анна Марушкина, главный врач Центр здоровья Плявниеки ул. А. Сахарова 16, Рига тел. регистратуры 67136971...

Kāpēc grūtniecēm jādzer lielas devas MagneB6?
Labdien,

esmu grūtniece 25. nedēļā. Bija parādijies neliels dzemdes tonuss, daktere ieteica lietot papildu MagneB6 3 reizes dienā pa divām tabletēm.

Mans jautājums ir tāds, kāpēc man liek dzert tik lielu devu, kas pārsniedz dienas normu B6? Es lietoju elevit vitamīnus, kuros vien jau ir ieteicamā dienas deva.

Es šo magne nedzēru, jo tomēr nevēlos nodarīt pāri savām aknām.
Jūtos labi un tonuss arī esot pazudis.

Kāpēc ārsti izraksta grūtniecēm šo preperātu tik lielās devās?
Atbild:
"Quartus"
Labdien, Magne B6 ir viens no visvairāk lietotajiem medikamentiem grūtniecības laikā, tās ir pirmās izvēles zāles, kuras rekomendē pie nelielas dzemdes muskulatūras tonizēšanās, tām ir ļoti pieņemama cena un standarta lietošanas deva ir 2 tabletes 3 reizes dienā. Tās nerada kaitējumu ne grūtniecei, ne auglim. Magnijs samazina dzemdes muskulatūras aktivitāti, novērš tonizēšanos, bet B6 vitamīns veicina pilnvērtīgu magnija uzsūkšanos, tāpēc šīs abas vielas ir apvienotas vienā tabletē. Ir pieejami...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kas var izraisīt menstruāciju aizkavēšanos?
Labdien,

Mans menstruāciju cikls kavējas vairāk kā divus mēnešus. Man nav intīmu attiecību, tāpēc grūtniecība nav iespējama.

Pirms dodos pie ārsta, vēlējos pajautāt, kas var izraisīt aizkavēšanos?

Paldies.
Atbild:
"Quartus"
Labdien, Menstruālo ciklu var ietekmēt gan stress, gan fiziska pārslodze, gan striktas diētas ievērošana, svara zudums, dažādas vīrusu saslimšanas. Rezultātā menstruācijas kavējas. Iemesli var būt arī ginekoloģiska saslimšana, lai to noskaidrotu nepieciešama ginekoloģiska izmeklēšana....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā darbojas orālā kontracepcija?
Labdien,

Lietoju orālo kontracepciju Lyndynette jau divus gadus un domāju, ka sekss ir drošs bez papildu izsargāšanās šajā 21 dienā, kad tabletes tiek dzertas, bet tseptiņās brīvajās dienās nē.

Kādā forumā lasīju, ka lietojot orālo kontracepciju, sekss bez papildu izsargāšanās ir drošs visās dienās, arī tajā brīvajā nedēļā, kad tiek gaidītas mēnešreizes.

Vai tā ir taisnība? Gribas būt drošai par šo informāciju, jo bēbis neietilpst plānos.

Paldies.
Atbild:
Nav A.Sizova
Labdien, Lietojot jebkādu oralo kontracepciju tā darbojas visu laiku, kamēr lietojat, arī tuksajas dienās. Papildu kontracepcija nav nepieciešama....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai ērču potes var atstāt iespaidu uz spermogrammu?
Labdien,

Mēs ar vīru ļoti vēlamies bērniņu, bet manam vīram atklājas ka ir slikta spermogramma.

Es vēlētos uzzināt, vai potes pret ērču encefalītu varēja atstāt kaut kādu iespaidu? Man vīrs jau ir vairākas reizes potējies.

Esmu uztraukusies, jo nezinu. Mans vīrs nesmēķē un nelieto alkoholu.

Paldies.
Atbild:
"Quartus"
Labdien, Vakcinācija noteikti neietekmē spermas kvalitātes rādītājus....

Seksoloģija / seksuālā veselība

Kā pareizi noteikt grūniecības nedēļu skaitu?
Labdien,

Pec mēnešreizēm skaitot, pašreiz rit 34.grūtniecības nedēļa, bet pēc diviem pēdējiem USG izmeklējumiem, bēbis atbilst 37.grūtniecības nedēļai.

Esmu apjukusi, kurš ir tas orientējošais laiks ir? Vadīties pēc mēnešreizēm vai USG?

Paldies.
Atbild:
Maija Broša
Labdien, Nav kritēriju, pēc kuriem var noteikt grūtniecības laiku ar dienas precizitāti. Mēnešreižu laiks ir ļoti aptuvens, jo grūtniecība var iestāties 10 - 12 dienu intervālā no mēnešreižu sākuma....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kādus vitamīnus lietot, lai ātrāk izaugtu?
Labdien,

Man ir 18 gadi un mans augums ir 1,58. Vēlos izaugt kaut par 2 cm.

Kādus vitamīnus man vajadzētu lietot, vai varbūt kaut kādus vingrojumus veikt?

Paldies.
Atbild:
Nav
Labdien, Iesaku konsultēties ar ārstu endokrinologu. Tieši ar augšanas problēmām strādā endokrinologi bērnu klīniskajā slimnīcā Vienības gatvē....

Endokrinoloģija / diabēts

Pēc kādiem kritērijiem ginekologs izvēlas piemērotākās kontracepcijas tabletes?
Labdien,

Man ir jautājums saistībā ar OK un asins analīzēm. Cik zinu, tad parastajās asins analīzēs neuzrādās hormonu daudzums asinīs. Lai veiktu izvērstas hormonu analīzes, ir jādodas pie endokrinologa.

Kādēļ ginekologs, izrakstot OK, vadās pēc parastajām asins analīzēm, uz kurām pirms ginekologa vizītes bija nosūtījusi ģimenes daktere (asinis ņēma no rokas vēnas)?

Ja jau šādās analīzēs neuzrāda hormonus, to disbalansu utt, tad pēc kādiem kritērijiem ginekologs izvēlas it kā piemērotākās OK?

Paldies.
Atbild:
Nav A.Sizova
Labdien, Asins analīze hormonu līmeni neuzrāda. Ja velaties zināt savu hormonu līmeni, tas janosaka cikliski, jo hormonu daudzums ir mainīgs lielums, tas var mainīties diennakts laikā. Lai izrakstītu OK, ginekologs novērte Jūsu ginekoloģisko stāvokli....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kam domāti medikamenti Dong QuaiI 9?
Labdien,

Apmēram pus gadu atpakaļ 25.nedēļā bija SA. Apmeklēju dakteri katru mēnesi un viņa man dod zāles no sērijas HealtjAid.

Pirms lietot kādas tabletes, papildu dakteres teiktajam, meklēju informāciju internetā par konkrētajām tabletēm. Viss man iepriekš bija skaidrs.

Šomēnes daktere iedeva tabletes ar nosaukumu DONG QUAI 9, jeb ķīnas dižzirdzene, lai sagatavotu dzemdi un olšūnas bērņiņa ieņemšanai. Pameklējot informāciju internetā, atradu, ka šīs zāles būtu vairāk jālieto sievietēm pirms klimaksa.

Tās nemaz nav jālieto vienas, bet kopā ar kādām citām zālēm, jo vienas pašas var būt pat kaitīgas.

Lūdzu, paskaidrojiet, kādam mērķim ir šīs zāles? Tabletes ir uz augu bāzes.

Paldies.
Atbild:
Nav A.Sizova
Labdien, Tā kā Jūs lietojat homeopātiskās zales, Jums jāgriežas pie homeopāta. Klasiskajā medicīnā šādu medikamentu nav, līdz ar to nav iespejams Jums dot jebkādas rekomendācijas....

Medikamentu ražošana

Kāpēc bērnam pastiprināti salst rokas?
Labdien,

Manam bērnam visu laiku salst rokas, pēc pastaigas tās ir pilnīgi zilas, neskatoties uz dubultiem dūraiņiem.

Arī tad, kad nav pārāk zema temperatūra, rokas ir aukstas.

Ar ko tas ir saistīts un ko tur var darīt?

Lūdzu, paskaidrojiet.
Atbild:
Nav
Labdien, Jūsu bērnam ir mikrocirkulācijas traucējumi, kas var būt gan iedzimti, gan iegūti. Labus panākumus dod regulāra fiziskā aktivitāte, ierīvēšana ar arnikas vai kliņģerīšu (calendula) eļļām. Tā kā nav norādīts bērna vecums, tad grūti ieteikt iekšķīgi lietojamus medikamentus. Ja nejūtat uzlabojumu, iesakām vērsties pie bērnu reimatologa, lai noskaidrotu, vai bērnam nav Reino sindroms, kurš gan vairāk raksturojas ar baltu pirkstu ādas krāsu nosalšanas gadījumā....

Pediatrija / bērnu veselība

Pēc kādām analīzēm noteikt vēža esamību?
Labdien,

Man jau otro mēnesi sāp krūts un ginekologs sataustīja nelielu veidojumu.

Izgāju gan MG gan US savā rajona poliklīnikā - slēdziens maligns veiojums krūtīs, norīkoja pie onkologa. Onkologs nosūtīja uz atkārtotu US, tur pateica, ka nekāda veidojuma nav.

Vēlējos uzzināt, vai tā var būt ka tik dažādi izmeklējuma slēdzieni?

Vai to, ka ir vai nav vēzis, var tikai ar MG un US, vai arī ir citi veidi?

Paldies.
Atbild:
Nav
Labdien, Dažādas izmeklējumu iekārtas var dot atšķirīgu rezultātu. Uzskatām, ka uzticamāki izmeklējumi ir LOC (Latvijas Onkoloģijas centrs), kur ir laba aparatūra un speciālisti ar lielu pieredzi. Precīzāk noteikt veidojumu raksturu palīdz ultraskaņas kontrolē veikta veidojuma punkcija, ko Jums var nozīmēt onkologs. Neraugoties uz atšķirīgajiem rezultātiem, iesakām 6 mēnešu laikā LOC veikt atkārtotu mammogrammu....

Onkoloģija / ļaundabīgas saslimšanas

Kā ārstēt traumētus vaiga kaulus?
Labdien,

Esmu lauzis vaiga kaulus vairākās vietās jau divas reizes.

Tas notika apmēram 3 gadus atpakaļ, bet vaigs vēl aizvien ir ļoti jūtīgs un tāds nedaudz nolaidies uz leju.

Ir kaut kādas tabletes vai terapijas, vienalga kas, kā to visu varētu labot?

Paldies.
Atbild:
Nav
Labdien, Visdrīzāk, traumu rezultātā tiek sabojāta vaiga inervācija, līdz ar ko ir muskuļu tonusa pasliktināšana un jušanas izmaiņas. Es iesaku Jums griezties pie neirologa....

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Kā sievietei cīnīties ar lieko apamatojumu?
Labdien,

Esmu 20 gadus veca sieviete.

Man jau kopš dzimšanas ir ļoti liels apmatojums, apmatojums ir uz rokās, uz vēdera, kājā, virslūpas. Viss jau it kā būtu labi, bet tas ir ļoti tumšs.

Domāju, ka tas varētu būt saistīts ar kaut kādiem hormoniem. Es gribētu zināt, kādu speciālistu man vajadzētu apmeklēt un kur tāds atrodas.

Gaidīšu atbildi.
Atbild:
Nav
Labdien, Sakarā ar tādam problēmām Jūs varat apmeklēt gan ginekologu (kas specializējas uz endokrinoloģiskiem jautājumiem), gan endokrinologu....

Endokrinoloģija / diabēts

Vai ar prostatu slimojošam vīrietim var būt bērni?
Labdien,

Manam vīram 35 gados atklāja prostatu. Vai pēc tam var būt bērni, jo jau gadus mums nekas nesanāk?

Paldies.
Atbild:
Nav
Labdien, Prostata (priekšdziedzeris) ir katram vīrietim. Ja Jūsu vīram atklāja prostatas palielināšanu, tad jāzina kādu - labdabīgu vai ļaundabīgu. Bērni var būt jebkurā gadījumā, ja prostatas funkcija nav traucēta. Jums abiem nepieciešama vispusīga izmeklēšana, Jums pie ginekologa, Jūsu vīram pie urologa....

Seksoloģija / seksuālā veselība

Cik ilgu laiku pēc dzemdes amputācijas nedrīkst celt smagumus?
Labdien,

Man ir izdarīta dzemdes amputācija.

Vai man tagad visu mūžu būs jāievēro noteikums necelt neko smagu, jeb tas attiecināms tikai uz pusotru mēnesi pēc operācijas?

Paldies.
Atbild:
Maija Broša
Labdien, Smaguma celšanas ierobežojumi attiecas uz pēcoperācijas periodu. Tomēr, ikvienai sievietei visu mūžu, īpaši pusmūžā, jāizvairās no smaguma celšanas, jo draud maksts noslīdējums, savukārt tā rezultatā rodas urinācijas traucējumi....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Cik ilgu laiku pēc remisijas nostāšanas vēl nedrīkst slapināt rokas un izmantot ziepes?
Labdien,

Man uz rokām ir ekzēma. Jautājums ir, cik ilgu laiku pēc remisijas nostāšanas vēl nedrīkst slapināt rokas un izmantot ziepes (lai atkal neiniciētu emisiju)?

Esmu dzirdējis, ka ekzēmas cēloņi var būt:

1)problēmas ar nervu sistēmu (ļoti bieži)
2)problēmas ar gremošanas sistēmu
3)problēmas ar elpošanas sistēmu

Ja nav nekādu sūdzību par sistēmas funkcionēšanu, vai tomēr vajag (ekzēmas dēļ) tos pārbaudīt?

Kāds vispār ir ekzēmas un nervu sistēmas mijiedarbības mehānisms?

Pateicos par atbildi.
Atbild:
Nav
Labdien, Āda sadzīst 1 - 2 mēnešu laikā. Šājā laika posmā pēc iespējas retāk lietot ziepes un slapināt rokas. Ekzēmas var izraisīt nervu stresi, endokrīnas problēmas (cukura diabēts, hipertireoze u.c.), kuņģa zarnu trakta slimības utt. Sūdzības var nebūt, bet jāpārbaudās obligāti, jāatrod iemesli. Tikai smēres nepalīdzēs. Jākonsultējās ar dermatologu....

Dermatoloģija / ādas veselība

Kā izārstēt alkoholismu?
Labdien,

Mana sieva pastāvīgi lieto alkoholu.

Kā viņu nokodēt (viņa pati nekur nebrauks). Vai ir iespēja kādā veidā to izdarīt bez viņas?

Paldies.
Atbild:
Nav
Labdien, Diemžēl, piespiedu kārtā ārstēšana no alkoholisma nepastāv un bez Jūsu sievas piekrišanas tas nebūs iespējams....

Narkoloģija / atkarību ārstēšana

Vai ir iespējams noņemt dzimumorgānu kārpas?
Labdien,

Man ir tāda kā dzimumzīmīte, kā kārpa bikini zonā.

Kur var vērsties, lai to noņemtu un vai to drīkst darīt, jo ir traucējoša sajūta, nēsājot dažas biksītes.

Ginekoloģe gan saka, ka slikts tas nekas nav un lai sadzīvojot vien tālāk.

Paldies.
Atbild:
Anita Ābelīte
Labdien, Lai noņemtu jebkuru ādas veidojumu Jūs varat vērsties Lāzerplastikas klīnikā. Procedūra aizņem līdz 10 minūtēm laika un pēc procedūras šajā vietā būs neliela brūcīte, kura sadzīs nedēļas laikā. Pēc tam apmēram 2 mēnešus šo vietiņu nedrīkstēs sauļot....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības