medicine.lv skaitļos

Lietotāji online191
Aktīvie uzņēmumi12681
Nozares raksti1666
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Vai analīzes CIN II var būt sliktas no dzemdes kakla čūlas?
Labdien!

Man ir 25 gadi, man vairākus gadus bija dzemdes kakla čūla, kas grūtniecības laikā palielinājās, man viņu tagad piededzināja, bet pirms tam bija sliktas analīzes CIN II, vai varētu būt tā ka tās analīzes bija sliktas no čūlas?

Man pagājušo gadu ar analīzēm viss bija kārtībā. Mani satrauc tas ka varētu būt kas ļaundabīgs, pie ginekologa tagad jāiet tikai pēc divām nedēļām. Pēc tam vēl jāgaida atbilde, nevaru mierīgi dzīvot par to vien domāju.
Atbild:
Maija Broša
Labdien! Analīze CIN 2 nozīmē, ka Jums ir bijis stiprs dzemdes kakla gļotādas iekaisums, bet ne ļaundabīga saslimšana. Vizuāli tas izpaužas kā čūla un to ārstē ar piededzināšanu vai piesaldēšanu. Pēc šīs procedūras veikšanas gaidāms analīžu un dzemdes kakla vizuālās atrades uzlabošanās. Satraukumam nav iemesla, jo arī pirms ārstēšanas nebija norāžu par ļaundabīgām izmaiņām....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai es varu vingrot ar riņķi( piem. HullaHop) ja man ir diska trūce??
Labdien!

Vai es varu vingrot ar riņķi( piem. HullaHop) ja man ir diska trūce? It kā tiek reklamēts, ka ar viņa palīdzību var stiprināt muguras muskulatūru. Ja nē, tad kādus vingrojumus jūs man ieteiktu?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa
Labdien! Derēs vingrojumi muguras muskulatūras stiprināšanai. Arī vingrojumi ar riņķi nekaitēs. Nevajadzētu sākt vingrošanu ar pilnu slodzi tūlīt pēc diska trūces akūtā periodā. Slodze jāpalielina pakāpeniski. Par vingrojumiem jākonsultējas ar fizioterapeitu....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Divi ārsti un divi pretēji viedokļi - kā lai zina, kura versija ir pareizā?
Labdien!

Manam tēvam pirms vairākiem gadiem bija atkārtots miokarda infarkts. Noskaidrojās, ka viņam artērijas nosprostojums ir 90%. Viņam ielika stentus un izrakstīja zāles. Tās, kas šķidrina asinis, pat dubulto devu, jo izrādījās, ka parastā viņam ir nepietiekama. Tagad ir pagājuši trīs gadi - viņš lieto zāles un jūtas labi.

Bet pēdējā pārbaudē pie ārsta viņam vairs neizrakstīja zāles Plavix, sakot, ka viņam varētu sākties asiņošana, kaut gan ārste, kas viņu operēja, teica, ka viņam šīs zāles būs jālieto visu atlikušo mūžu. Divi ārsti un divi pretēji viedokļi - kā lai zina, kura versija ir pareizā? Vai nebūs tā, ka nelietojot šīs zāles manam tēvam atkal pasliktināsies veselība? :(
Atbild:
Ieva Stibe
Labdien! Medikamentu "Plavix" rekomendē lietot pusgadu, vienu gadu vai divus gadus. To nosaka invazīvie kardiologi, ņemot vērā kāda veida stents ir ielikts - parasts vai ar zālēm pildīts. Visu mūžu "Plavix" tiek izrakstīts cilvēkiem, kuriem ir aspirīna nepanesība un to nolemj konsīlijs. Pacientam pēc stenta ievietošanas ikgadēji nepieciešama kardiologa konsultācija un slodzes tests. Lai pierakstītos uz konsultāciju pie Stradiņa slimnīcas ārstiem kardiologiem, lūdzu, zvaniet uz Latvijas...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ko darīt, lai mazinātu pastiprinātus izdalījumus?
Labdien!

Man vienmēr ir bijusi pastiprināti izdalījumi (jau gadus 10). Regulāri pārbaudos pie ginekologa un vienmēr viss esot kartībā.

Nekādu iekaisumu un sēnes. Vienreiz man veica apsaldesanu, it ka lai mazinātu izdalījumus, bet nekas nemainījās.

Man ikdiena loti tas traucē, ja nelietoju ieliknīšus, tad leja ir viss mitrs, liels diskomforts. Vai tiešām neko nevar darīt, lai mazinātu?

Vasarā vienmēr ieliknīts, līdz ar to pastiprināti svīst kājstarpe. Nezinu ko darīt.

Paldies jau iepriekš!

Ar cieņu, Linda.
Atbild:
Maija Broša
Labdien! Ne vienmēr pastiprināti izdalījumi liecina par saslimšanu. Viens no izdalījumu cēloņiem var būt tieši vienreizējie ieliktnīši. Izdalījumus var izsaukt arī nepareiza sastāva mazgāšanās līdzekļi (ieteicama aptieku produkcija), stringu valkāšana ikdienā, regulāra, gaisu necaurlaidīga pieguļoša, apģērba (džnsi) nēsāšana, nepilnīgs uzturs (dietas) u.c. faktori. Ieteiktu pārtraukt lietot ieliktnīšus, tos aizstājot ar gaisu caurlaidīgu salveti....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai plankums uz zoba var būt arī caurums?
Labdien.

Šodien biju pie zobārsta salabot priekšējo zobu. Iepriekš jau zobā bija plomba, bet zem tās bija izveidojies caurums, bet zoba maliņā(ārpusē) bija tāds brūns plankums.

Zobārsts veco plombu izņēma, ielika jaunu, bet tas plankums palika.

Vai tāds plankums var būt arī caurums? Varbūt tas ir kaut kā saistīts ar to, ka blakus zobs man ir mākslīgais (platīte. Būtu ļoti žēl ja būtu samaksājusi, bet darbs nav līdz galam padarīts.

Gaidīšu jūsu atbildi.


Atbild:
"Sirowa Rīga"
Labdien! Tā ļoti grūti pateikt, bet mēs ieteiktu Jums vērsties ar šo jautājumu pie Jūsu ārstējošā ārsta....

Zobārstniecība / mutes veselība

Vai ir kāds anestezējošs krēms, ko lietot hemoroīdu gadījumā?
Labdien!

Nekad nebiju pievērsusi uzmanību tādai problēmai, kā hemoroīdi. Nesen lejas daļā sāku just niezi un sataustīju nelielu pietūkumiņu. Bet tad nieze pārgāja un nekā nepatīkama vairs nejutu, bet pāris dienas atpakaļ tas rajons man bija tāds jūtīgs, kā plaisātu, un šodien man ir tīrās mocības aiziet uz tualeti, ļoti lielas sāpes.

Varbūt ir kāds anestezējošs krēms, ko varētu es pielietot šinī situācijā?

Paldies.
Atbild:
Nav
Labdien! Es neiesāku Jums nodarboties ar paārstēšanu. Jums nepieciešama proktologa apskate un konsultācija par tālāko taktiku....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kas varētu būt par iemeslu ziliem riņķiem zem acīm?
Sveiki!

Kas varētu būt par iemeslu ziliem riņķiem zem acīm? Šiem riņķiem cauri izspiežas asinsvadi (vai kaut kas līdzīgs asinsvadiem).

Šie riņķi man jau ir sen (šobrīd esmu 21. gadu vecs), septembrī biju pie ģimenes ārstes, lai veiktu asins analīzes, jo biju lasījis, ka var būt kaut kādas problēmas ar nieri un tāpēc ir šie riņķi.

Analīžu rezultāti bija ļoti labi, nekādu problēmu un diemžēl ģimenes ārste tā arī neko neieteica. Diezgan ilgu laiku jau lietoju krēmu šādai problēmai, bet nekas īsti nemainās. Varbūt ir kāds līdzeklis, ko varat ieteikt, lai atbrīvotos no šiem zilajiem riņķiem?
Atbild:
Nav
Labdien! Ādas krāsu zem acīm nosaka taukaudu biezums- šie taukaudi ir ļoti irdeni un strauji samazinās pat pie mazām slodzēm un noguruma. Lielākoties zilo loku esamība neliecina par fizisku saslimšanu....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kas varētu būt, ja ir spiedoša sajūta krūšu kurvja kreisajā pusē?
Sveiki,

man ir jautājums - kas varētu būt, ja ir spiedoša sajūta krūšu kurvja kreisajā pusē? Brīžiem liekas, ka pat grūti elpot. Dažreiz sajūta, ka lauž plecu. Man 35 gadi un veselība laba.
Atbild:
Anda Kariņa
Labdien! Jādomā, ka iemesls ir muguras skriemeļos un saistīts ar starpribu nervu kairinājumu. Var būt vaina ir tīri funkcionāla. Parasti fizioterapija, masāža un pretsāpju medikamentu kurss šo problēmu atrisina. Būtu vēlams arī mugurkaula kakla un krūšu skriemeļu rentgens. Ja esat vīrietis ar augstu holesterīna līmeni un sāpes parādās fiziskas slodzes laikā, pāriet spontāni, kad slodzi pārtraucat, nepieciešama sirds izmeklēšana (veloergometrija, angiografija, analīzes). Iemesls var būt...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kā vēl ārstēties ja ir epifīzē cista 6x4mm un hipofīzē adenomu 4mm, kas novietota pa kreisi no viduslīnijas endosellāri?
Labdien! Man magnētiskajā rezonansē atklāja epifīzē cistu 6x4mm un hipofīzē adenomu 4mm, kas novietota pa kreisi no viduslīnijas endosellāri.

Gribēju uzzināt vai tiešām neko nevar izdarīt kā tikai dzert pretsāpju zāles un pēc 1 gada atrādīties? Galvas sāpēs ir ļoti stipras un redze arī pasliktinājusies.

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa
Labdien! Iesaku aprunāties ar neirologu, vai konsultēties ar neiroķirurģijas speciālistu. Hipofīzes adenoma ir nopietna diagnoze. Jānoskaidro speciālista viedoklis par tālāko taktiku....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ir trauksme, vai tas ir no miegazālēm?
Labvakar!

Manam vīrietim jau mēnesi ir noteikta diagnoze veģetatīvā distonija- ir pārbaudīta sirds, holesterīns viņa vecumam(48) viss ir normas robežās. Lai gulētu psihiatrs izrakstīja IMOVAN, un antidepresantus ESCITALOPRAM-10mg.

Pirmo viņš dzer vakaros pa vienai tabletei, bet AD lietoja tikai divas dienas pa pustabletei- no rīta pēc tabletes iedzeršanas divas-trīs stundas reiba galva pēc tam viss pariet pazuda trauksme.

Vakara atkal ir trauksme, vai tas ir no miegazālēm? Vai var atsākt dzert tos pašus AD un pēc cik ilga laika? Ka pareizi pārtraukt dzert šis abas zāles? Vai vajadzīga neirologa konsultācija?
Atbild:
Anda Kariņa
Labdien! Escitalopram 10mg (Cipralex) turpināt lietot pa 1/2 tabletei katru rītu. Sākotnēji var būt blakusefekti, kas ar laiku parasti pazūd. Imovan var lietot tad, kad nepieciešams, vai kamēr Cipralex sāk darboties un trauksme pazūd, miegs uzlabojas. Nepieciešama kāda nedēļa lietojot antidepresantu, lai varētu manīt pilno efektu. Uzskatu, ka pamatā jāārstē trauksme un depresija ar antidepresantu. Miega zāles ir tikai palīglīdzeklis, ko jālieto tikai kamēr nepieciešams. No regulāras, ilgstošas...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kas tas varētu būt, ja acs baltajā ābolā ir izveidojies caurspīdīgs, recekļains veidojums?
Labdien!

Kas tas varētu būt, ja acs baltajā ābolā ir izveidojies tāds caurspīdīgs, recekļains, 4mm diametrā, veidojums? Tāds kā ledus gabaliņš garens?

Nepazūd jau 4 mēneši, acs pastāvīgi mitra.
Atbild:
Rets Skrickis
Labdien! Tā varētu būt pingvekula - acs saistaudu veidojums, vai arī cistiņa. Konkrētāk varētu pateikt tikai pēc Jūsu acu apskates....

Acis, optika / acu veselība

Kā tikt galā ar pastirpinātu svīšanu?
Sveiki,

man ir tāda problēma - es ļoti svīstu. Sevišķi paduses un rokas. Kad esmu mājās nekā tāda nav, svīstu tikai tad kad esmu sabiedrībā, skolā un pat draugu sabiedrībā. Pat runājot ar draudzenēm pa telefonu. Tas ir vienkārši briesmīgi, nevaru uzvilkt normālus topiņus, maiciņas, apspīlētākus krekliņus vienalga ko, kas ir pieguļošāks padusēm.

Tās vienkārši šausmīgi svīst, citreiz sēžu kādā no skolas mācību stundām un sajūta ir tā it kā tie sviedri jau no padusēm pilētu, un, manuprāt, tik trakā līmenī tas jau notiek 2 gadus, agrāk tas nebija tik traki. Man ir kauns, es jūtos neērti. Tas ir neizturami. Un man drīz paliks tikai 15 gadi.

Esmu ļoti satraukusies par to, varbūt man tiešām ir kāda no tām sviedru slimībām. Kā arī man ir nedaudz problēmas ar nierēm, laikam nierakmeņi - varbūt tas ir pie vainas?

Lūdzu palīdziet, iesakiet kaut ko lai vismaz ja ne likvidētu svīšanu tad samazinātu, jo tās tiešām ir lielas mokas. Man kauns iet pat kaut kur ar draugiem ballēties un iepazīt jaunus cilvēkus lai vai to ļoti vēlētos.

Paldies jau iepriekš, gaidīšu jūsu atbildi!
Atbild:
Nav
Labdien! Iesakām vērsties pie ģimenes ārsta, lai veiktu asins analīzes. Ja analīzēs patoloģija netiks konstatēta, tad ir jāgriežas pie neirologa, jo svīšanas cēlonis būs meklējams pastiprinātā veģetatīvās nervu sistēmas kairināmībā....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ļoti svīstu pa nakti, kā to novērst?
Labdien!

Esmu 25 gadu (jauna ) sieviete - ļoti svīstu pa nakti (tieši starp kājām un rokas. Kāpēc tš un kā to varētu novērst?

Paldies!
Atbild:
Anna Maruškina, AS Rīgas veselības centrs
Labdien! Pastiprināta svīšana var būt saistīta ar veģetatīvās nervu sistēmas darbības traucējumiem, tad palīdz pastaigas svaigā gaisā, kontrastdušas (silta-vēsa) un nomierinošās zāļu tējas, bet pastiprinātas svīšanas naktīs iemesls var būt arī kā ļoti nopietnas slimības simptoms, kuru drīkst uzstādīt tikai ārsts pēc ļoti nopietnas izmeklēšanas, gan objektīvi izmeklējot pacientu, gan arī veicot nepieciešamos papildizmeklējumus. Tāpēc piedāvājam Jums apmeklēt savu ģimenes ārstu un kopīgi...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kas jādara, ja aukstuma dēļ pirkstu gali ir nejūtīgi?
Sveiki.

Pēc ilgām aukstumā pavadītām stundām beidzot nonācu mājās siltumā. Kāju pirksti bija nejūtīgi. Tos prātīgi sasildīju un devos gulēt.

Nu jau pagājušas vairākas dienas un vienai kājai trim pirkstiem paši pirkstu gali joprojām ir tādi kā nejūtīgi, bet pakustināt varu visus pirkstus.

Kas man ir jādara? Cik tas ir nopietni un vai kādreiz atkal jutīšu savus pirkstu galus?
Atbild:
Anda Kariņa
Labdien! Pēc Jūsu teiktā šķiet, ka tiešām esat kājas pirkstus apsaldējusi. Tā kā vairāku dienu laikā jušana nav atgriezusies, jādomā, ka bojājums ir paliekošs. Lūdzu apmeklējiet savu ģimenes ārstu, lai precizētu diagnozi un nozīmētu ārstēšanu. Ja pirksti nosaluši var sākties iekaisums. Varat meklēt palīdzību apdegumu centrā Biķernieku slimnīcā....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai ir iespējams rota vīruss bez caurejas un vemšanas ar normālu apetīti 2 gadus vecam bērnam?
Labdien !

Vai ir iespējams rota vīruss bez caurejas un vemšanas ar normālu apetīti 2 gadus vecam bērnam.
Atbild:
Anda Kariņa
Labdien! Ir iespējams, ka saslimšana norit vieglā formā, tomēr ja nav neviena raksturīgā simptoma, neredzu iemeslu rota vīrusa diagnozei. Kāpēc domājat, ka bērns ir slims?...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai grūtniecības 1.trimestrī, piena sēnes ārstēšanai varu lietot nātrija tetraborāta šķīdumu glicerīnā?
Labdien, vai grūtniecības 1.trimestrī (man šobrīd 6/8 nedēļa) piena sēnes ārstēšanai varu lietot nātrija tetraborāta šķīdumu glicerīnā - gan apsmērēt no ārpuses, gan ievietot uz nakti makstī ar to piesūcinātu vates tamponu?

Vai šis šķīdums netraucēs grūtniecībai?

Liels paldies!
Atbild:
Maija Broša
Labdien! Grūtniecības 1.trimestrī nevajadzētu nodarboties ar pašārstēšanos. Stājoties grūtnieču uzskaitē ginekologs noņem iztriepi un vadoties pēc tās atrades arī ieteiks labāko ārstēšanas veidu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Pie kāda speciālista es varētu griezties, lai atkal varētu dzīvot pilnvērtīgu dzīvi?
Labdien!

Manu dzīves kvalitāti būtiski pazemina kāda problēma - (jau gadus 25) ikdienas ierastajā ritmā ar tualeti nav nekādu problēmu. Aizeju pačurāt 3-4 reizes.

Taču, man problēmas rodas, ja ierastais dienas režīms mainās. Piemēram, ja kur jābrauc. Atliek tikai apzināties, ka tualete nav pieejama, kā tūdaļ rodas neatliekama vajadzība pačurāt.

Tam nav nekāda sakara ar izdzertā šķidruma daudzumu. Arī urīna analīzes vienmēr bijušas labas. Saprotu, ka problēma laikam ir psiholoģiska.

Man tik ļoti gribētos paceļot, bet šī lieta man to liedz. Reizēm, kad kur jābrauc darba darīšanās, lietoju pamperu. Tas man dod drošības sajūtu (ja nu kas), bet nekad man šis pampers nav ticis "pielietots".

Lūdzu padomu- pie kāda speciālista es varētu griezties , lai atkal varētu dzīvot pilnvērtīgu dzīvi?
Atbild:
Nav
Labdien! Jūsu problēma, domājams, ir neirogēns urīnpūslis. Iesakām Jums vērsties pie psihosomatiskās medicīnas speciālista, lai risinātu problēmu....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ko šie skaitļi nozīmē un kas man kā mammai būtu jādara?
Labdien!

Meitai 5 gadi. Pēc 4 mēnešu nemitīgas slimošanas imunologs pārbaudīja asins analīzēs Mycoplasma IgM - rezultāts 1,1 (nedaudz virs normas), taču IgG 225 (norma līdz 45).

Vai varētu man, lūdzu, izskaidrot, ko šie skaitļi nozīmē un kas man kā mammai tagad būtu jādara?
Atbild:
Nav
Labdien! Spriežot pēc analīzēm Jūsu bērns pārslimo Mycoplasma infekciju, jādomā bronhiālu formu. Konkrētāk to varētu precizēt konsultācijā pie ārsta. Ja vēlaties pierakstīties pie mūsu pediatra uz konsultāciju, zvaniet pa tālruni 67505047....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kā atšķirt,vai zīdainim ir govs piena olbaltuma vai laktozes nepanesība?
Labdien!

Sakiet lūdzu, kā atšķirt, zīdainim ir govs piena olbaltuma vai laktozes nepanesība.

Tas ir svarīgi, lai izvēlētos piemērotu maisījumu.
Atbild:
Nav
Labdien! Konkrēti atbildēt uz šo jautājumu nevar, jo nav zināms bērna vecums, reakcijas izpausmes veids utt. Klīniskas izpausmes var būt līdzīgas. Orientējoši var atbildēt tā: ja bērns labi pieņem svarā, bet viņam bieži ir zarnu kolikas, daudz sakrājas gāzes, šķidra vēdera izeja vairākas reizes dienā un tā ir ar lielo gāzes daudzumu (ir raksturīga skaņa), tad jādomā par laktozes intoleranci. Ja bērnam ir izsitumi uz vaigiem, ķermeni, āda sausa, parādās kreveles uz galvas matainas daļas, uzacīm, aiz...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kas var radīt daļēju pneimotoraksu labajā plaušā un tā atkārtotu rašanos?
Sveiki!

Pirms aptuveni trim nedēļām man bija operācija sakarā ar daļēju pneimotoraksu labajā plaušā.

Tātad, jautājums sekojošs: kas to varētu radīt tā atkārtotu rašanos? Nikotīns, tabaka vai kas cits? Ārsts teica, ka smēķēt nedrīkstu.

To arī daru, bet vairāk interesē zelējamās tabakas lietošana?
Atbild:
Nav
Labdien! Atkārtota pneimotoraksa rašanos veicina pastiprināta slodze plaušām- pūšamie instrumenti, smēķēšana, kā arī ārēji satricinājumi un traumas. Zelējamā tabaka, visticamāk, plaušas neietekmēs tik negatīvi kā cigaretes....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai bez ģimenes ārsta norīkojuma var tikt Rīgā pie kāda speciālista?
Labdien!

Mūsu dēliņš jau no dzimšanas elpojot rūc, varētu pat teikt - gārdz, krāc.

Sajūta tāda it kā būtu pilni bronhi. Mūsu dakterīte saka, ka tas ir normāli, nevajag satraukties, ka lieliem bērniem tā tas mēdzot būt (piedzima 4,3kg) un, ka līdz gada vecumam tas pāries.

To pašu apstiprināja arī mūsu pilsētas lors. Ir laika posmi, kad tas mazinās un pat vispār pāriet, bet tagad mums jau pēc dažām dienām būs 9 mēneši un tā rūkšana ir palikusi vēl spēcīgāka, it sevišķi tad, kad mazulis sēž un, kad ir miedziņā.

Kaut arī pašsajūta bērniņam ir ļoti laba - aktīvs, dzīvespriecīgs, neslimo un nekas neliecina, ka viņam tā rūkšana varētu traucēt, mēs tāpat ļoti uztraucamies un gribētu zināt vēl kāda ārsta viedokli.

Sakiet lūdzu, vai bez ģimenes ārsta norīkojuma var tikt Rīgā pie kāda speciālista?
Atbild:
Nav
Labdien! Lai atbildētu uz Jūsu jautājumu nepieciešama bērna apskate. Jūs varat griezties uz konsultāciju pie pediatra bez ģimenes ārsta nosūtījuma "Uniklīnikā", piesakoties pa tālr. 67505047....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri