medicine.lv skaitļos

Lietotāji online283
Aktīvie uzņēmumi12681
Nozares raksti1666
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Vai drīkstu tabletes sumamed 500 (Azitromycinum) dzert?
Esmu grūtniecības 4. mēnesī un man ir pilnas 16 nedēļas (augļa vecums). Ārsts ir izrakstījis tabletes sumamed 500 (Azitromycinum). Cik saprotu tās ir antibiotikas. vai drīkstu tās dzert?
Atbild:
Sadarbībā ar Andri Upmini
Labdien! Atbilde uz Jūsu jautājumu: 1) konsultēties ar pulmonologu 2)noteikt antibiotiku jūtību 3)noteikt bronhīta (etioloģija un patoģenēze) Akūts bronhīts rodas sakarā ar akūtu infekciju. Visbiežāk sastopams gripozais bronhīts un ar citām akūtām respiratoriskām slimībām saistīts bronhīts. Bez tam akūts bronhīts var rasties pēc kodīgu gāzu vai putekļu ieelpošanas un būt pavadslimība garajam klepum, masalām, difterijai u.c. ar cieņu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kādus vēl izmeklējumus varētu veikt, pie kādu speciālistu apmeklēt?
Labdien!

Esmu apmeklējusi speciālistus ginekologu, proktologu, neirologu, veikti izmeklējumi - rektroskopija, irrigiskopija, ginekologiska US, MR jostas krustu daļai, bet pie skaidrības par sāpju cēloni neesmu tikusi. sāp starpenē, reizēm pie astes kaula, gar sēžas kaulu, tirpuma sajūta gar kaunuma kaulu, reizēm arī kāja, reizēm pilnuma sajūta pašā vēdera lejas daļā. neviens no apmeklētajiem speciālistiem savā jomā neatzīst, ka atrastajām vainām vajadzētu radīt tādas sāpes, lūdzu, sakiet , kādus vēl izmeklējumus varētu veikt, pie kādu speciālistu apmeklēt?
Atbild:
Marina Čēma-Ozoliņa
Labdien! Paņemiet visus izmeklējumus un aizejiet pie laba terapeita, kas visu var salikt kopā....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ārsts man izrakstīja kuņģim cerucal(3reizdiena)l un ranitidīnu(2reiz diena), bet man no šīm zālēm ir slikta pašsajūta, par ko tas varētu liecināt?
Labdien!

Ārsts man izrakstīja kuņģim cerucal (3reizdiena) un ranitidīnu (2reiz diena), bet man no šīm zālēm ir slikta pašsajūta, par ko tas varētu liecināt? kājas tā ka sāk ļodzīties, acis taisās ciet bet aizmigt nevaru, nogurums , jūtos apdullusi...vai tas varētu būt no zālēm, vai varbūt jāmeklē cits iemesls? domāju nedzeršu vairs viņas un vakarā jau palika labāk un no rīta arī labi, tad nu nolemšu iedzert tikai ranitidīnu, bet atkal saku justies slikti...tad nu pārtraukšu pavisam lietot tās zāles un redzēs kā būs, varbūt paaries, bet ja nepaaries, tad tas nozīmē, ka kaut kas cits pie vainas? vēl ko esmu ievērojusi, ka biežāk vajag uz tualeti pamazam.
Atbild:
Anna Maruškina
Labrīt! Ļoti retos gadījumos lietojot ranitidīnu mēdz būt blaknes, kā galvassāpes, nogurums,reibonis, locītavu un muskuļu sāpes. Lietojot tos kopā ar cerukālu, vēlams atcerēties, ka cerukāls jālieto vismaz 30 - 60 min pirms ēšanas, bet tādās gadījumos ranitidīns, kā antacīdais preparāts ir jālieto pēc ēšanas. Piedāvājam Jums apmeklēt savu ārstējošo ārstu, kurs izvērtēs vai izmaiņas Jūsu veselības stāvoklī ir medikamentu blaknes vai kāds cits iemesls un piemeklēs citus, slimībai atbilstošus...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai iespējami kaut kādi sarežģījumi, sekas slimojot ar "jostas rozes" slimību?
Nesen pēc liela stresa, bija "jostas rozes" simptomi. Zāles nekādas nedzēru. Pēc kādām nedēļām pārgāja. Vai iespējami kaut kādi sarežģījumi, sekas slimojot ar šo slimību. Agrāk tādu nezināju.
Atbild:
Anda Kariņa
Labdien! Jostas roze ir herpes zoster vīrusa izraisīta slimība. Herpes zoster ir tas pats vīruss, kas izraisa vējbakas. Ja esat slimojis ar vējbakām, tad turpmākā mūža garumā jums nelabvēlīgos apstākļos šis vīruss, kas sēž nervu ganglijos var aktivizēties un izraisīt jostas rozi. Mūsdienās labi palīdz medikaments Acidovirs, bet kā jau daudzas vīrusu saslimšanas arī šī var pāriet pati no sevis....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai ģimenes ārstam ir jādod nozīmējums noteikt topošā tēva asins grupu un Rh?
Labdien!

Sakiet lūdzu, ja maksas ginekologs lūdz noteikt topošā tēva asins grupu un Rh, vai ģimenes ārstam ir jādod nozīmējums vai ari šis pakalpojums ir jāveic par pilnu samaksu?
Atbild:
Karīna Vernere
Labdien! Var norīkojumu dot arī ginekologs, bet tas būs maksas pakalpojums ,ja norīkojumu dos ģimenes ārsts, tad pakalpojums būs par pacienta iemaksu, ja šis pakalpojums ir VNC apmaksāto pakalpojumu sarakstā, ja tas nav sarakstā ,tad ari būs par pilnu maksu.Ja topošajam tēvam ir apdrošināšanas polise, kas sedz maksas pakalpojumus, tad gadījumā, ja VNC to nesedz, pakalpojumu var segt apdrošināšanas polise...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Acīs skraida melni punktiņi un diedziņš
Labdien, mani sāk uztraukt šāda problēma - man ir 28 gadi brilles nēsāju jau 8 gadus, strādāju pie datora un pilinu acīs „systane ultra” pilienus no rīta un citreiz vakarā.

Man acīs skraida melni punktiņi un tā kā diedziņš, kas brīžam ļoti pat traucē, bet acu ārste teica, ka tas esot normāli, jo varbūt man esot sācies radzenes bojājums. Tas neesot nekas traks, bet man liekas, ka viņi ar vien vairāk parādās un brīžam galva sāp.

Vai tas ir saistīs ar redzes pasliktināšanos, vai tas ir kaut kas cits? Un vai iespējams tos melnos punktiņus likvidēt, vai apstādināt to rašanos? Kā arī,ja es esmu neizgulējusies, tad to melno punktiņu ir krietni vairāk, un darba dienas beigās, ja esmu intensīvi strādājusi ar datoru, tad to punktiņu ir krietni vairāk.

Paldies par atbildi
Atbild:
Rets Skrickis
Labdien, visbiežāk šie punktiņi un diedziņi saistīti ar izmaiņām stiklveida ķermenī. Un kā Jums jau acu ārste teica, tas nav nekas bīstams. Jums vienkārši nevajag pievērst tiem uzmanību.

Acis, optika / acu veselība

Vai tā varētu būt kāda stafilokoku, streptokoku infekcija?
Jau 3 ned. roku pirkstu galiem - visi posmi no naga līdz augšējai locītavai ir stipri uztūkuši, sarkani, nesāp, neniez, tādi nejūtīgi.

Uz pirkstu galiem uz ādas ari tādi kā mazi sarkani plankumiņi. Ne tik spēcīgi, bet tie paši simptomi ir arī kāju pirkstiem Vai tā varētu būt kāda stafilokoku, streptokoku infekcija? Cik nopietni tas varētu būt, vai ir jāgriežas un pie kāda ārsta - speciālista? Paldies.
Atbild:
Nav
Labdien! Tā tiešām varētu būt bakteriāla infekcija, bet Jūs neredzot to nav iespējams noteikt. Jums vispirms jāgriežas pie sava ģimenes ārsta un secīgi - pie ārsta dermatologa....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Sakiet lūdzu, vai ir kāda problēma, ja asinīs ir prostats?
Pēc asins analīzes ārsts secināja, ka asinīs ir prostata viela. Sakiet lūdzu, vai ir kāda problēma, ja asinīs ir prostats?
Atbild:
Nav
Labdien! Visdrīzāk, ka asins analīzes uzrādījušas paaugstinātu prostatas specifisko antigēnu. Iesaku Jums griezties pie urologa, lai pārbaudītu, vai Jums nav labdabīga prostatas palielināšanās....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai limfmezgli var sāpēt no tā, ka sastiepu kaklu?
Vakar cietu avārijā ar kartingu. Nekādus nopietnus bojājumus neguvu, tikai sastiepu kaklu un tagad sāp limfmezgli. Vai tie var sāpēt no tā, ka sastiepu kaklu?
Atbild:
Anna Maruškina
Labdien! Jums ir nepieciešams apmeklēt savu ģimenes ārstu vai ārstu traumatologu, kurš veiks objektīvu izmeklēšanu un nepieciešamības gadījumā arī kakla skriemeļu rentgenizmeklēšanu, lai precizētu avārijas rezultatā gūto bojājumu smaguma pakāpi....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ko darīt, ja jau gandrīz gadu ir sāpes labajā rokā, elkoņa locītavā?
Labdien!

Jau gandrīz gadu ir sāpes labajā rokā, elkoņa locītavā.(Arī kreisajā, bet ne tik izteikti). Sāpes izstaro uz plaukstas daļu, kā arī uz sprandu. Sāpes ir kopā ar dedzinošu sajūtu, kas pārsvarā ir no elkoņa locītavas uz leju apakšdelmā.

Veikta EMG.

Slēdziens: Neirogrāfija: Palēnināta impulsa pārvade pa n. Ulnaris dxt motorām šķiedrām kubiālā kanālā virs mediālā epikondila ar pārvades nbloku. Impulsa pārvade pa n. Ulnaris sin,n. Medianus dxt, sin motorām, sensorām, n. Ulnaris dxt sensorām šķiedrām,F-atbildes n.Medianus dxt, sin,n. Ulnaris sin-norma. Pagarinātas F-atbildes n.Ulnaris dxt. EMG: Spontānu aktivitāti nereģistrē. Pie konbtrakcijas m.Abd.Dig.q,m. Triceps br dxt-hronisks viegls,m. Biceps br sidxt-hronisks ļoti viegls neirals bojājums.

Vispārīgais slēdziens: N.Ulnaris dxt segmentāra demielinizācija kubitālā kan. virs med. epikondila ar pārvades bloku; hronisks viegls c-7 dxt,ļoti viegls c-6 dxt saknīšu bojājums, iespējams, ka ir arī c-8 dxt saknītes bojājums, bet to EMG grūti izvērtēt uz n.Ulnbaris dxt bojājuma fona.

Divas nedēļas ārstējos Vaivaru RC, bet uzlabojumu nav. Veica arī blokādi elkonī, bet sāpes tikai pastiprinās. Darbs ir pie datora, gandrīz neiespējami veikt darba pienākumus. Ko darīt? Man ir 46.gadi, vai turpmāk jādzīvo ar sāpošām rokām un bez darba? Kurš man varētu palīdzēt? Jāpiebilst, ka sāpes sprandā ir izteiktas, ja pie datora strādāju ilgāk kā stundu. Veicu vingrojumus, pie datora sēžu pareizi, ir ergonomiskā datora pele. Rentgenā kakla skriemeļiem bojājumus neuzrāda, bet reizēm sprandā ir "nejūtīgas" vietas.. MR nav veikta, jo ir liela diskomforta sajūta MR aparatūrā. Lūdzu sniegt atbildi, jo baidos, ka kļūst sliktāk un nezinu ko darīt.
Atbild:
Sadarbībā ar Ievu Lapsu, Sabiedrisko attiecību speciāliste
Labdien! Pacientam nepieciešama neirologa konsultācija, lai ārsts varētu veikt apskati un izvērtēt visus izmeklējumus. Tikai tad var dot padomu....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ka novērst to , ka trīc, dreb muskulis zem kreisās acs?
Labdien!

Man ir 22 gadi, strādāju ikdiena pie datora. Pirms 2 dienam man saka trīcēt - drebēt muskulis (vai ari nervs- nav ne jausmas) zem kreisas acs, vaigu kaula augšgalā. parasti tas notiek uz paris sekundēm, līdz ko paberzēju - pariet. Tā ir noticis kādas 4 reizes pēdējas 2 dienas, diezgan traucējoši. Ka to novērst? Dzert kaut kādus vitamīnus? Kādus?
Atbild:
Nav
Labdien! Visdrīzāk tie ir nerva- muskuļa tiki, kas radušies no acu un nervu sistēmas piepūles. Iesaku 1 mēnesi lietot T. Neiromultivitamīnus. Parasti sūdzības nedēļas laikā pāriet....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ko darīt šādā situācijā, vai tiešām ALAT rādītājam nav tik lielas nozīmes?
Labdien!

Dēla asins analīzēs ir šādi rādītāji:

ALAT 72 (pirms gada bija 47);
ASAT 31;
Holesterīns 4,71 (pirms gada bija 6,18);
ABL holesterīns 0,67 (pirms gada bija 0,97);
ZBL holesterīns 2,9 ( pirms gada 4,46);
Triglicerīdi 3,29 (pirms gada 2,39);
Monocīti % 12,4 (pirms gada 10,5);
EGĀ 8( pirms gada 7);
CRO 6,6.

Pārējie rādītāji normas robežās. HBsAg- neg.,Anti HCV- neg. Kreatinīns 86., Hemoglobīns 153.

Ģimenes ārsts uzskata, ka veselības problēmu nav, arī dēls tā uzskata. Dēlam bieži ir nogurums un reizēm paaugstināts asinsspiediens. Ģimenes ārsts veiks atkārtotas analīzes pēc gada, tāpat kā iepriekš, bet ALAT rādītājs ir stipri paaugstinājies pēdējā gada laikā.

Zāles nekādas netika un netiek lietotas, holesterīna rādītājs noregulējās, jo uzturā tika samazinātas taukvielas un saldumi.

Ko darīt šādā situācijā, vai tiešām ALAT rādītājam nav tik lielas nozīmes?
Atbild:
Anda Kariņa
Labdien! Pirmkārt nav zināms cik vecs ir jūsu dēls, kāds ir viņa svars vai ķermeņa masas indekss. Pēc analīzēm rodas iespaids, ka viņam ir liekais svars un līdz ar to tā saucamais metabolais sindroms. Jūsu ārsts ir izslēdzis hroniska vīrusa hepatīta iespēju uztaisot anlīzes uz B un C hepatītu. Ņemot vērā augstākminēto es domātu par taukaino hepatozi. Tas nozīmē, ka aknās izgulsnējas tauki un tas atspoguļojas kā ALAT pacēlums. Taukaino hepatozi dažreiz izdodas ieraudzīt arī USG vēdera dobuma...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kā vispār ir iespējams nostiprināt no sfinkteru starp kuņģi un12-pirkstu zarnu?
Labdien!

Pēc gastroskopijas izrādījās, ka man ir bulbo-gastrāls žults reflukss (žults pastiprināta izdale zarnā). Jau no tā refluksa sākas gastrīts. Kā vispār ir iespējams nostiprināt no sfinkteru starp kuņģi un12-pirkstu zarnu? Pateicos par informāciju
Atbild:
Sadarbībā ar gastroenterologu - dietologu Edgaru Bodnieku
Labdien! Bulbo gastrāls žults reflukss nozīmē to, ka žults no 12 pirkstu zarnas tiek atspļauta atpakaļ kuņģī. Tas notiek cilvēkiem, kuri vai nu pārēdas vai viņiem dominē simpātiskā nervu - uzbudinājuma sistēma. Šie cilvēki ir emocionālāki, impulsīvāki, tiem ir paaugstināts trauksmes līmenis utt. Rezultātā pārstimulētā simpātiskā sistēma impulsīvi nekoordinēti saspiež sfinkteru muskulatūru, kas provocē refluksu. Šiem cilvēkiem var palīdzēt motilīdi (cerukāls, domperidons, motilium), kuri...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kā rīkoties, kad meitiņa slimo ar bronhītu, angīnu u.c.?
Labdien.

Meitiņai ir 5 gadi un nepilnu divu mēnešu laikā 2x bronhīts un viena angīna, antibiotikas šajā pusotrā mēnesī dotas divreiz, bet uz doto brīdi ir bronhīts un iekaisums arī, ģimenes ārste saka, ka vajag atkal antibiotikas. Nezinu kur griezties. Alerģiju bērnam nav. Reiz kad bija tāda slimošanas kūre (apmēram 3gados))plaušu ārsts nosūtīja uz Stopiņu pag. plaušu centru tur neko arī neatrada. Pneimopote arī ir bijusi. Kā rīkoties šādā situācijā?
Atbild:
Sadarbībā ar Andri Upmini
Labdien! 1) konsultēties ar pulmonologu 2) noteikt antibiotiku jūtību 3) noteikt bronhīta (etioloģija un patoģenēze) Akūts bronhīts rodas sakarā ar akūtu infekciju. Visbiežāk sastopams gripozais bronhīts un ar citām akūtām respiratoriskām slimībām saistīts bronhīts . Bez tam akūts bronhīts var rasties pēc kodīgu gāzu vai putekļu ieelpošanas un būt pavadslimība garajam klepum, masalām, difterijai u.c....

Pediatrija / bērnu veselība

Ja mana redze ir -10 un -12,5, cik liela iespējamība, ka acu ārsts izraksta ķeizargriezienu?
Labdien,

vēlējos uzzināt pirms laika neesmu vēl pie acu ārsta gājusi, ja mana redze ir -10 un -12,5 , cik liela iespējamība, ka acu ārsts izraksta ķeizargriezienu, esmu 7.mēnesī un kad vislabāk doties pie daktera?
Atbild:
Nav
Labdien! Iespēja veikt ķeizargriezienu Jūsu gadījumā ir gandrīz vienīgā, jo ķeizargriezienu rekomendē jau sākot no visus -6.0. Vērsieties tomēr pie acu ārsta, lai izvērtētu tīklenes stāvokli....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Pie kāda ārsta jādodas pēc magnētiskās rezonanses izmeklējumu apraksta saņemšanas?
Labdien!

Mans vīrs saņēma magnētiskās rezonanses izmeklējumu aprakstu. Vai Jūs, lūdzu, varētu to izskaidrot un pateikt, pie kāda ārsta būtu jāvēršas tālāk? Paldies! Deguna starpsiena bez būtiskas deformācijas. Labā augšžokļa dobumā neliela cista pie mediālās sienas. Hiperplazēta gļotāda labās puses priekšējās etmoidālās šūnās. Bungdobumi, mastoidālās šūnas pneimatizētas. Smadzeņu vēderiņu sistēma bez dislokācijas, parasta platuma. Ir paliela cisterna magna un vienmērīgi, mēreni izteikti paplašinātas smadzeņu rievas pieres un paura daivās. Smadzeņu parenhīmā patoloģiskas pārmaiņas nekonstatē.
Atbild:
Nav
Labdien! Spriežot pēc MR apraksta, Jūsu vīram ir izmaiņas deguna gļotādā, ko papildus apskatē var apstiprināt LOR speciālists. Vērojamas arī nelielas izmaiņas galvas smadzenēs. Ja ir sūdzības no šīs sistēmas puses, tad vērsieties pie neirologa....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ja lietošu bioloģiski aktīvas vielas kā augu sterīni vai man samazināsies žultsskabju sintēze?
Labdien!

Man gastroskopijas laikā bija konstatēta paaugstināta žults izdale 12-pirkstu zarna. Ārsts teica, ka neordinēs man nopietnas zāles (kuri samazina holesterīna - galvenā žulsskābju priekšteča - adsorbciju tieva zarnā), jo tās negatīvi ietekme visu organisma metabolismu. Bet es visu laiku jūtu diskomfortu kuģī (pilnuma sajūta).

Pie tam asinī konstatēta diezgan liela holesterīna koncentrācija - uz augšējas pieļaujamas robežas. Ja es lietošu tādas bioloģiski aktīvas vielas, kā augu sterīni, kuri, kā zināms, samazina holesterīna līmeni asinī, vai man samazināsies žultsskabju sintēze (jo nebūs galvēna sintezes materiāla - holesterīna)? Vai to žultsskābju sintēze notiek pēc dažādiem mehānismiem un holesterīna līmeņa samazināšana asinī nepalīdzēs izvairīties no pārmērīgas žults izdales? Ja tomēr sterīni palīdzēs, tad kādi ir augu sterīnu preparātu nosaukumi mūsu tirgū? Liels paldies!
Atbild:
Sadarbībā ar gastroenterologu - dietologu Edgaru Bodnieku
Labdien! Jums nevajadzētu domāt tik sarežģītā augstā pilotāžā, jo ir samestas vairākas „teorijas” un sistēmas vienā čupā. Atšķetināsim šo kamolu: 1. Aknas kā bioloģiskā laboratorija visiem sintezē holesterīnu (lipoproteīdus - tauku un proteīna savienojumus) 2. Aknās aknu šūnas (hepatocīti) sintezē žults skābes. Žults skābes nodrošina, lai zarnās uzsūktos tauki un visi taukos šķīstošie vitamīni (A, E, D, K vitamīni). Žults daudzuma sintēze nav atkarīga no uzņemtā holesterīna daudzuma. Vienīgais...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ko var darīt ja jūtīgs, reizēm ļoti, simfīzes kauliņš?
Labdien!

Sakiet ,lūdzu, ko var darīt ja jūtīgs, reizēm ļoti, simfīzes kauliņš, esmu ar piekto bērniņu gaidībās, ir nepatīkami naktī griezties uz sāniem, no kā tas varētu būt un ko tur varētu darīt. Visur kur lasu ir pesimistiskas atbildes, jācieš līdz dzemdībām nu un protams vel šausmīgāki ir stāsti.
Atbild:
Maija Broša
Labdien! Sievietei simfīzē ir cīpslveida savienojums, kas augot auglim, ļauj iegurnim būt elastīgam. Reizēm šī vieta sāp, bet, ja sāpes ir stipras jārunā ar savu ginekologu, lai noskaidrotu to iemeslu. Obligāti jānēsā grūtnieču bandāža....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kādam jābūt hemoglobīna līmenim 1g.1men. bērna asinis?
Labdien!

Sakiet, lūdzu, kādam jābūt hemoglobīna līmenim 1g.1men. bērna asinis? Mums tika uzstādīta diagnoze - mazasinība! Asins aina - L 7.4200, Er 4.1 milj., Hb 10.43, Ht 31.75, Tr 539000, eo 3.6%, ly 66.9%, mo 7.4%! Sakiet, vai tā ir liela atkāpe no normas un, vai parejies radītāji ir kartība? Vai mums ir jālieto papildus dzelzs preparāti? Paldies!
Atbild:
Sadarbībā ar Andri Upmini
Labdien! Mazasinība ir slimība, kuras gadījumā asinīs samazinās eritrocītu un hemoglobīna daudzums (vai viens no tiem). Mazasinība parasti nav patstāvīga slimība, to izraisa kāda cita slimība vai kādas eritrocītu ražošanai vajadzīgas vielas trūkums. Visbiežāk mazasinības cēlonis ir asiņu zaudējums, dzelzs un dažu vitamīnu trūkums uzturā. Mazasinību var radīt arī lipīgas slimības un asinsrades orgānu bojājumi. Hemoglobīna līmenis viens pats par sevi nav pamats, lai izvērtētu, vai bērnam ir...

Pediatrija / bērnu veselība

Kāda ir atšķirība starp hipohroma anēmiju un hipoplastiska anēmiju, vai var būt iedzimtība?
Labdien.

Man jau aptuveni divus gadus hemoglobīns ir zem normas, un nesen slimnīcā tika uzstādīta diagnoze-hipohroma anēmija. Savukārt manai mammai bija hipoplastiska anēmija. Kāda ir atšķirība un vai var būt iedzimtība? Tāpat man ļoti bieži sāp galva un vismaz divus gadus man nepārtraukti ir iesnas-diagnoze hronisks deguna blakusdobumu iekaisums, bet vai tad tas ir normāli, jo aizejot pie ģim ārsta man tiek izrakstīti deguna pilieni...
Atbild:
Karīna Vernere
Labdien! Hipohromā- tā ir dzelzs deficīta anēmija, tai nav nekā kopīga ar hipoplastisku anēmiju, un nav nekādas iedzimtības, bet sakarā ar divu gadu iesnām jāiet nevis pie ģimenes ārsta, bet pie LOR speciālista, jāizmeklējas, var būt ka tas arī spēlē lomu galvassāpju izcelsmē....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai stipras sāpes kreisā krūtī var rasties no cieša krūštura valkāšanas?
Labdien!

Man ir 22 gadi. Pagājušā gada oktobra beigās parādījās stipras sāpes kreisā krūtī, gan dienā, gan naktī, apmēram kādu mēnesi. Biju pie ginekologa, ārste ar daudzu gadu pieredzi iztaustīja kārtīgi krūtīs, sacīja, esot tīras, mīkstas bez izmaiņām, nekādu izdalījumu vai kā cita.

Biju pēc tam uz ultrasonogrāfiju, pie ultrasonogrāfijas speciālistes arī tur rādīja, ka viss esot kārtībā. Izrakstīja pilienus Mastodynon. Lietojot tos vairākus mēnešus, sāpēs pārgāja. Pēdējā laikā parādījies izteikts asinsvadu dzīslojums uz kreisās krūts, izteiktāks tas ir vakaros. Kas tam varētu būt par iemeslu, vai tas var rasties no cieša krūštura valkāšanas? Kā mazināt?
Atbild:
Marina Čēma-Ozoliņa
Labdien! Diemžēl bez apskates nevar atbildēt uz Jūsu jautājumu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā var likvidēt spraugu starp zobiem neizmantojot breketes?
Sveiki!

Man ir 17 gadu un rakstu jums šādā sakarā. Man jau kopš es sevi atceros priekšējais apakšžokļa zobs ir diezgan izvirzīts uz āru - varētu teikt, ka blakus esošie zobi to iz izspieduši - un tieši aiz tā zoba ir palikusi 4mm liela sprauga. Ja šo zobu izrautu (īstais zobs), vai būtu iespējam kaut kādā veidā spraugu likvidēt, bet neizmantojot breketes, jo tas man ir par dārgu? Vai tās spraugas vietā varētu ievietot mākslīgo zobu? Cik tas izmaksātu? Paldies jau iepriekš.
Atbild:
Sadarbībā ar Dr. Andris Ozoliņš
Labdien! Diemžēl bez apskates nevarēšu dot atbildi....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai caurspīdīgas gļotādas gabaliņu daudzums, sausa niezoša sajūta ārējos dzimumorgānos var būt hormonālo traucējumu dēļ ?
Labdien.

Regulāri veicu apskates pie ginekologa, man ir nedaudz paaugstināts androstendions un policistiska olnīca, otra izoperēta (neapstiprinājās aizdomas uz endometriozi), ok nelietoju.

Pirms diviem mēnešiem pēkšņi sākās menstruācijām līdzīga asiņošana cikla vidū, veicu dzemdes vēža skrīningu, atbilde negatīva.

Ginekoloģiskajā apskatē tiku atzīta par praktiski veselu, par asiņošanas un velkošo sāpju iemeslu ārsts minēja hormonālos traucējumus dēļ olnīcas papildu slodzes.

Tagad cikla vidū atkal bija asiņošana, identiski mēnešreizēm, vienīgi nedēļu pirms asiņošanas un beigās papildus izdalās liels caurspīdīgas gļotādas gabaliņu daudzums, sausa niezoša sajūta ārējos dzimumorgānos. Tas tiešām varētu būt hormonālo traucējumu dēļ vai tomēr man būtu nopietni jāuztraucas ?

Atbild:
Maija Broša
Labdien! Jā, tas tiešām varētu būt hormonālu traucējumu dēļ....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības