medicine.lv skaitļos

Lietotāji online337
Aktīvie uzņēmumi12681
Nozares raksti1666
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Vai grūtniecības laikā drīkst turpināt lietot zāles "Asacol", ja slimoju ar čūlaino kolītu?
Labdien,

Vai grūtniecības laikā drīkst turpināt lietot zāles "Asacol" (tabletes), ja slimoju ar čūlaino kolītu? Ko darīt šādā situācijā?
Atbild:
Maija Broša
Labdien, Par saslimšanu, kas nav saistītas ar grūtniecību, ārstēšanu un medikamentiem izlemj ģimenes ārsts. Lūdzu apmeklējiet to, lai sastādītu ārstēšanas plānu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai piena sēne var izraisīt spontāno abortu?
Labdien!

Rakstu tāda jautājumā - esmu 5.grutniecibas mēnesī, mani nomoka piena sēne, kas jau ir ilgstoša, vai jau hroniska.

Esmu izmēģinājusi visu, nekas nelīdz. Analīzes šī sēne neparādās - nav pat candidas sēnes baktērijas, bet tie izdalījumi un dedzināšana. Ārsti apgalvo, ka tā ir piena sēne, bet kāpēc viņa analīzes neparādās?

Citu infekciju man nav, esmu nodevusi analīzes. Ārste liek pārbaudīt cukuru - varbūt esot no tā kaut kas saistība.

Vai piena sēne nevar izraisīt spontāno abortu? Esmu ļoti noraizējusies.
Atbild:
Ingrīda Šilberga
Labdien, Neredzot atbilžu rezultātus un pacientu nevar atbildēt. Ja tā ir piena sēne, tad dzemdībās palielinās maksts plīsumu risks. Vajadzētu izslēgt arī alerģijas esamību....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ja zāles jādzer neregulāram mēnešreizēm un rakstīts no 11 līdz 25 cikla dienai, kā to ciklu saprast ?
Labdien,

Man ir divi jautājumi:

1.jautājums. Ja zāles jādzer neregulāram mēnešreizēm un rakstīts no 11 līdz 25 cikla dienai (kā to ciklu izprast)? Tad to var uztvert līdzīgi, kā datumu no 11.septembra līdz 25.septembrim es dzeru un tad nedzeru. Tad atkal dzeru no 11.oktobra līdz 25 oktobrim. Tad atkal no 11.novembra es dzeru zāles līdz 25 novembrim, utt.

Vai ari otrādāk - tajās dienas es nedzeru, bet dzeru atlikušajās. Jo es vairāk lasu ārsta noteikto ciklu, jo es vairāk neko nesaprotu, kas tas par ciklu un kā viņu uztvert.

2.jautājums. Man ārsts izrakstīja "Duphaston" tabletes, uz lapiņas mēs ar ārsti uzrakstījām, ka jāsāk dzert no 7. datuma, pēc tam jāskaita pēc mēnešreizēm 16 dienas un atkal jādzer.

Es saprotu, ka jautājums ir ļoti nesakarīgs un neloģisks, bet varbūt, ja ārstam ir kāds sakars ar ginekoloģiju viņš var atbildēt tieši kuros datumos ir jādzer tas zāles un kuri datumi ir jāizlaiž, jo es no tas lapiņas vairāk neko nesaprotu cik reizes diena jādzer zāles.

Tik nerakstiet par cikliem, jo no tiem es vispār neko nesaprotu. Vienkārši kalendāra datumu, kad dzer, kad jāizlaiž un kad atkal dzer (jo jādzer veselu gadu, bet kuras dienas nav ne jausmas).

Tik nerakstiet, ka vajag atkārtoti sazināties ar savu ārstu, ja tas būtu iespējams, es Jums nerakstītu.

Paldies par atbildi!
Atbild:
Ingrīda Šilberga
Labdien, 1. Ja ir rakstīts, ka jādzer no 11 līdz 25 cikla dienai, tam nav nekāda sakara ar kalendāru. Dienas katru reizi jāsāk skaitīt no pirmās menstruācijas dienas, neatkarīgi, cik dienas ilgst asiņošana. Kā sākas menstruācijas, tā ir pirmā cikla diena. 2. Tablešu dzeršanai nav nekāda sakara ar kalendāru. Pirmā menstruācijas diena arī ir pirmā cikla diena, vienkārši skaitāt līdz 16 un sākat dzert tabletes norādīto devu un dienu skaitu. Kā sākas jaunas menstruācijas tā sākas jauns cikls. Neredzot ārsta...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Man kreisajā krūtī sīka cista, vai uztraukumam būtu pamats un vai būtu nepieciešama kāda papildus izmeklēšana?
Labdien!

US izmeklējuma laikā atklājās sīka cistiņa kreisajā krūtī ~5mm ar normālu hilu asinsriti. Secinājumā rakstīts: US-fibrocistiskas izmaiņas. BI-RADs-2. Vai uztraukumam būtu pamats un vai būtu nepieciešama kāda papildus izmeklēšana?

Atbild:
Maija Broša
Šāds atradnes variants ir normas robežās un uztraukumam nav vietas. Pēc gada ieteicams izmeklējumu atkārtot.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai var būtu kādi sarežģījumi ar bērniņa ieņemšanu, ja abiem vecākiem ir B III + asinsgrupa?
Labdien!

Vai var būtu kādi sarežģījumi ar bērniņa ieņemšanu, ja abiem vecākiem ir B III + asinsgrupa?

Ja ir, tad kādi? Esmu dzirdējusi, ka tādā gadījumā ir biežāk spontānais aborts.
Atbild:
Andris Upminis
Asins grupu nosaka 2 gēni. Vienu cilvēks manto no mātes, otra - no tēva, tāpēc asins grupa ne vienmēr ir tāda pati kā vecākiem. Ja abiem vecākiem ir 0 (I) grupa, tad visiem viņu bērniem būs tā pati grupa: ja vecākiem ir A (II) un B (III) asins grupa, bērniem var būt jebkura no 4 asins grupām: ja vecākiem ir 0 (I) un AB (IV) grupas asinis, viņu bērniem nekad nebūs vecāku asins grupas, bet gan A (II) vai B (III) grupa. Dažādu pasaules daļu iedzīvotājiem asins grupas atšķiras: Dienvidamerikas indiāņiem visiem ir 0 (I) grupa,...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kuras no šīm zālēm (Metfora, Dexamethason, Ultrogest) varu turpināt lietot grūtniecības laika?
Man ir PCOS un ir iestājusies grūtniecība, bet, pirms iestatos grūtniecība, lietoju šādas zāles: Metfora, Dexamethason, Ultrogest.

Kuras no šīm zālēm varu turpināt lietot grūtniecības laika?

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Maija Broša
Par zāļu lietošanu grūtniecības laikā konsultējieties ar savu ginekologu un ģimenes ārstu.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ik pa laikam sāk niezēt kaunuma lūpas, ko man darīt?
Sveiki.

Man ir 14 gadi un ik pa laikam sāk niezēt kaunuma lūpas un viss kas saistīts ar dzimumorgāna ārējo daļu. Kad nedaudz pakasu, viss sāk uzpampst un paliek sārts arī sāk sāpēt. Ko man darīt? vai ir jāvēršas pie ginekologa?
Atbild:
Maija Broša
Jums saasinājuma laikā vajadzētu iet pie ginekologa. Iespējams, ka sūdzības saistāmas ar nepareizu intīmo higiēnu vai veļas izvēli.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Man traucē pastiprināti izdalījumi no maksts, ko darīt?
Labdien,

Man traucē pastiprināti izdalījumi no maksts, nesen biju pie ginekologa, analīzes visas tīras, nesaprotu ko man tagad dari, man tas traucē ikdienu.
Atbild:
Maija Broša
Visticamāk, ka sūdzības saistāmas ar nepareizu intīmo higiēnu vai veļas izvēli. Ieteicams vēlreiz doties pie ārsta, pārrunāt šos jautājumus un, vajadzības gadījumā, veikt papildus analīzes.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ko mums darīt, lai palīdzētu bērnam?
Labdien!

Jautājums logopēdam - bērns 6 gadu vecumā neizrunā skaņas k un g, to vietā izmanto t un d, piemēram, saka nevis kuģis bet tuģis, nevis gaļa, bet daļa. Bērnudārzā ir logopēds, pie kura nodarbības notiek neregulāri, turklāt nekādus uzlabojumus bērna runā nejūtam.

Ko mums darīt, lai palīdzētu bērnam? Nākamgad jāuzsāk skolas gaitas, esam norūpējušies.

Pateicos par atbildi!
Atbild:
Andris Upminis
Jūsu bērnam nepieciešama logopēda individuāla nodarbību programma.

Pediatrija / bērnu veselība

Vai drīkst lietot "Varteksa" šķidrumu pumpas noņemšanai?
Labdien,

Manam vīram pirms kādiem 3 mēnešiem parādījās zem dzimumlocekļa galviņas tāda sarkana neliela pumpa - bez baltuma, bez nekā. Viņš saka, ka nesāp un neniez arī. Īsti nezinām, ko iesākt. Vairāk arī nemetas, bet nost ar neiet.

Vai drīkst lietot "Varteksa" šķidrumu šīs pumpas noņemšanai? Zinu, ka to izmanto sievietēm, kad parādās herpes, bet es nezinu vai viņam tā ir herpes pumpa.
Atbild:
Nav
Labdien! Nekad nedrīkst smērēt, ja Jūs nezināt - kas tas ir. Ādu jāredz. Un pēc Jūsu apraksta tas nav herpes. Jākonsultējās ar ārstu dermatovenerologu....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāds varētu būt iemesls dzimumzīmju pēkšņai uzrašanās?
Sveicināti!

Mana problēma ir dzimumzīmju pēkšņa uzrašanās. Tās ir tumšā krāsā, nedaudz piepaceltas virs ādas. (nav nekādas niezes vai kādu citu pazīmju, vienkārši esmu ievērojusi jau vairākās vietās jaunas dzimumzīmes).

Uz solāriju nekad neesmu bijusi, un arī sauļojusies neesmu devusies jau labu laiku(lasīju ka tas varētu būt iemesls).Kāds tam varētu būt iemesls? un vai to var kaut kā apturēt, jo negribētu lai parādās arī uz sejas, kur to jau tāpat ir pietiekami.

Man ir 22 gadi (ja tas ko izsaka). Ir arī uzradušās dažas kārpas, - kāds tam visam varētu būt iemesls? Varbūt jāveic kādas analīzes, vai var lietot kādas zāles vai ko citu? Varbūt to ietekmē arī tas ka esmu uz diētas(ēdu mazāk kā parasti , bet ēdu visu vienīgi izvairos no ceptiem ēdieniem). Ļoti ceru uz drīzu atbildi, jo tas sāk nedaudz pat uztraukt.

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Dr.Mileika, ārsts-dermatologs - trihologs
Labdien! Karpas - tā ir vīrusa infekcija. Karpu parādīšanās ir saistīta ar imūno sistēmu. Imūna sistēma reaģē uz nervu stresu, uz vielu maiņas traucējumiem, uz nogurumu un t.t. Speciālas zāles nav. Karpas var noņemt mehāniski ( krioprocēdura, lazeroterapija un c. ) un lietot vitamīnus, mikroelementus ( Zn, Se ). Dzimumzīmi var rasties: - ģenētiski - ja daudz sauļojas Speciālas zāles, lai apturētu dzimumzīmju rašanos nav. Profilakse : - nedrīkst daudz sauļoties un jāizmanto pret saules aizsargājošos...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kādas ziedes vai zāles man būtu jālieto, ja ir piena sēnīte?
Sveiki!

Man ir piena sēnīte. Devos pie vīrieša ārsta, ārsts izrakstīja man CLOTRIMAZOLUM GSK. Lietoju 2 X dienā 7 dienas, bet tas man nepalīdz. Kādas ziedes vai zāles man būtu jālieto?
Atbild:
Dr.Mileika, ārsts-dermatologs - trihologs
Labdien! Vajag atrast iemeslu - kāpēc Jums ir piena sēnīte. Nekādas ziedes - nepalīdzēs. Jānodod uztriepe, uzsējums uz mikrofloru un jūtību. Rekomendēju konsultēties ar ārstu - dermatovenerologu....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai man būtu jāuztraucas, ka ir iestājusies grūtniecība?
Labdien!

Vēlos noskaidrot tādu lietu, ja, piemēram, man bija dzimumakts bez izsargāšanās 31.jūlijā un mēnešreizes sākās 4.augustā. Vai tad man būtu vēl jāuztraucas, ka ir iestājusies grūtniecība?

Mēnešreižu stiprums bija diezgan līdzīgs parastajām, nu varbūt nedaudz mazākas, bet nekas īpaši atšķirīgs.

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Ingrīda Šilberga
Labdien! Ja menstruācijas bija paredzētajā laikā, nav pamata uztraukumam....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ko darīt, ja pirmajā mēnešreižu dienā man ir sekojoša problēma?
Sveiki,

Man ir tāda jocīga problēma - pirmajā mēnešreižu dienā man ir problēmas ar gāzēm, vēders nepiepūšas, bet anālajā atverē ik pa laikam ieduras ļoti asas sāpes, kāds tam var būt cēlonis? Un kā to varētu izārstēt?

Tā ir katru reizi pirmajā menstruāciju dienā, ļoti nepatīkami!

Paldies!
Atbild:
Ingrīda Šilberga
Labdien! Vajadzētu veikt ginekoloģisko izmeklēšanu, lai gūtu atbildi....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

No kā trīs mēnešu var būt galvassāpes?
Labdien!

Man jau trīs mēnešus gandrīz katru dienu sāp galva. Citreiz spēcīgi, citreiz pieciešami. Neesmu vēl griezusies pie ārsta, bet apmeklēju ārstnieciskās muguras masāžas, kas ir paredzētas 10 reizes. Tomēr galvassāpes kā nepāriet tā nepāriet!

It kā ir problēmas ar muguru, jo katru dienu sanāk sēdēt pie datora, līdz ar to sāp spranda un muguras lejas daļa, gribēju zināt vai galvassāpes varētu būt no tā?
Atbild:
Nav
Labdien! Jā, galvassāpes var izraisīt pastāvīga piespiedu poza darbā pastāvīga muskuļu saspringuma dēļ. Tomēr iesakām Jums vērsties pie sava ģimenes ārsta, lai izslēgtu arī citus galvassāpju cēloņus - veiktu asins analīzes, galvas asinsvadu ultrasonogrāfiju....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ko nozīmē attiecīgā diagnoze?
Labdien!

Manam bērnam 7 gadi. Viņa elektroencefalogrāfijas rezultāti: pamata ritmā virs mugurējiem smadzeņu reģioniem dominē regulārs alfa ritms, frekv. 8.5-9.5 Hz, apmlitūda 25-90uV. Kreisajā puslodē centro temporāli aso viļņu aktivitāte.

Slēdziens: pamatritms atbilst vecumam. Fokālas epileptiformas izmaiņas kreisajā centro temporālajā reģionā.

Ko šī diagnoze nozīmē?

Paldies!
Atbild:
Andris Upminis
Labdien! Jums noteikti vajag konsultēties tieši ar bērnu neirologu, kurš var sniegt konkrētu atbildi par Fokālām epileptiformas izmaiņām un to ietekmi uz talāko bērna attīstību...

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Kāda ir alternatīva breketēm, jo finansiāli to neveru atļauties ?
Labdien!

Man ir tāda problēma. Maniem priekšējiem zobiem nedaudz augstāk, bet vienā rindā ar pārējiem zobiem ir mazāks zobiņš, tas ir kreisajā pusē, līdz ar to viņš paķer līdzi manu priekšējo galveno zobu un nobīda uz iekšpusi, viņš tā kā pārņēma manu priekšējo zobu.

Tā kā biju aizgājusi pie ortodonta painteresēties par breketēm, taču tur liela ķeza - būtu jārauj 2 zobi, kā arī jāliek breketes priekšējiem zobiem, lai visu sabīdītu kopā Tas viss izmaksā dārgi, bet par tādu naudas summu to nevaru atļauties.

1. Vai šajā gadījumā varētu darīt tā, kad man pie zobārsta nošķel to mazo zobiņu pa sāniem, kas paķer to lielu, lai tam lielajam zobiņam būtu vieta, lai ieņemtu savu pareizo formu?
2. Vai labāk nošķelt pa malām, lai nedaudz pielabo ar kronīti, lai smuka taisna forma zoba, no visām malām.
3. Vai labāk to zobu izraut un ielikt metālkeramikas kronīti?
Atbild:
Sadarbībā ar Zobārstniecības centru
Labdien! Vislabāk nokonsultēt varētu, ja redzētu, kā tieši viss izskatās. Pēc apraksta šķiet, ka runa iet par virsskaita (lieko) zobu. Tad tas zobs ir jārauj ārā. Par pārējo - jārdz situācija klātienī....

Zobārstniecība / mutes veselība

Vai "Diane35" zāles ir paredzētas ilgstošai lietošanai?
Labdien,

Esmu 33 gadus veca, ir viens bērns. Bija ķeizargrieziens. Jau ilgstoši lietoju OK "Diane35", bet ginekoloģe nekad nav ietikusi kaut ko mainīt. Vai šīs zāles ir paredzētas ilgstošai lietošanai?

Esmu lasījusi, ka "Diane35" ir ar augstu hormona līmeni vai kā savādāk? Tās panesu labi, blakus parādību nav, bet uztrauc lieta - lietoju arī asinsspiediena zāles "Lercapin10" un "Betaloks".

Vai šīs zāles var lietot kopā? Ģimenes ārsts neko sliktu nav teicis, vēl lietoju AD rexetine 1/2.
Atbild:
Marina Čēma-Ozoliņa
Labdien! OK var lietot ilgstoši. Tabletes "Diane" arī ir mazo devu KC līdzeklis. OK var lietot kopā ar asins spiediena zālēm un antidepresantu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai taisot ķeizaru samazinās risks inficēt mazo ar streptokoku?
Labdien!

Man tagad ir 28.grūtniecības nedēļa. Taisot iztriepi no maksts, atbilde bija B hemolitiskais streptokoks. Pēc mugurkaula indikācijām man taisīs ķeizargriezienu. Zinu, ka pirms operācijas man laidis antibiotikas.

Vai taisot ķeizaru samazinās risks inficēt mazo ar streptokoku? Kāda ir statistika?
Atbild:
Marina Čēma-Ozoliņa
Labdien! Jā, taisot ķeizargriezienu samazinās risks inficēt bērnu arī ar streptokoku....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kādus medikamentus man lietot sekojoša MRG slēdziena dēļ?
Labdien,

Veicu MRG. Slēdziens: Iniciālas cerebellāras un kortikālas galvas smadzeņu atrofijas.
Apraksts no izraksta: Hroniskas vaskulāras encefalopātijas pazīmes. Nedaudz paplašinātas smadzeņu rievas. Paplašinātas rievas pieres un paura daivās, vairāk augšējā virsmā, kā arī deniņu daivas, izteiktāks bazālās daļās. Abas puslodēs vāji iezīmējas atsevišķi sīki hiperintensi perēkļi, pamatā pieres daivās, jādomā nespecifiski, vaskulāras izcelsmes.

Neirologs pateica, ka viss kārtība, bet es slikti jūtos.

Varbūt ir jālieto kādas zāles, ko darīt tālāk?

Paldies.
Atbild:
Nav
Labdien! Spriežot pēc KMR apraksta, Jums vērojama galvas smadzeņu garozas atrofija, kas saistīta ar galvas apasiņošanas traucējumiem. Iesakām Jums griezties pie sava ģimenes ārsta vai neirologa, lai saņemtu receptes galvas asinsriti uzlabojošiem līdzekļiem....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri