medicine.lv skaitļos

Lietotāji online109
Aktīvie uzņēmumi12681
Nozares raksti1663
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Kā atbrīvoties no depresijas?
Labdien!

Man ir 18 gadi. Zīdaiņa vecumā slimoju ar meningītu. Apmēram pirms trīs gadiem diagnozticēja veģetatīvo distoniju. Tagad pats sevi ēdu nost - ir depresija. Nezinu, cik smags ir stāvoklis. Mani nomoka iedomas un klepus, t.i., ieskaidroju sev, piemēram, ka vēzis ir klāt. Nepaiet ilgs laiks, kad mēģinu atrast tam citu skaidrojumu - klepus radies uz nervu pamata.

Laikam kaut kas nav kārtībā ar nerviem, jo, aizrautīgi sportojot, par klepu neiedomājos (neklepoju). Tiklīdz iedomājos par to sliktāko versiju, tā bez apstājas klepoju.

Dažreiz nācās nomainīt skolu, klasē tiku uzskatīts par "jauniņo". Šie brīži bija smagi, jo katru dienu mani sita (bez iemesla). Vārda tiešākajā nozīmē.

Ar laiku stāvoklis uzlabojās, t.i., parādijās draugi, tomēr mana pašcieņa bija sagrauta. Tomēr, apmeklējot svaru zāli, biju kļuvis spēcīgāks. Jau pirmajos kautiņos atguvu pašcieņu, jo biju uzvarētājs. Tagad šādi brīži ir neizturami! Ballītē, piemēram, ja uz mani kāds "nepareizi" paskatās, esmu lietojis alkoholu - sevi nespēju kontrolēt. Ja izturās ar cieņu pret mani, esmu labs un izpalīdzīgs cilvēks. Tomēr bieži murgos redzu, kā es kādam situ. Neizturami!

Apmeklējot psihiatru, viņš man izrakstīja Truxal un Arketis. Apmēram divus mēnešus lietoju Truxal un sešus mēnešus Arketis. Lietojot zāles divus mēnešus, labāk varēju gulēt. No vienas puses, stāvoklis uzlabojās, no otras puses, kaušanās neizpalika. Skolā klājas grūti. Iepriekš minēto apstākļu dēļ novēroju uzmanības traucējumus - nespēju ilgstoši koncentrēt savu uzmanību uz kaut ko konkrētu. Piemēram, ja rakstīšanas laikā mani pasauc kāds draugs, nākas novērsties, tad nevaru atriezties pie iesāktā darba.

Kādu laiku neesmu bijis pie psihiatra. Beidzās arī zāles Arketis. Nelietojot zāles divas dienas, nespēju atbrīvoties no pretīgas sajūtas. Vai man atsākt lietot Arketis tabletes? Kā Jūs komentētu šo situāciju? Atvainojos par haotisko apraksta struktūru. Paldies!
Atbild:
ārste-psihoterapeite Žanete Sebre.
Labrīt! Jūsu situācijā paralēli zālēm ļoti būtu vēlama arī psihoterapija....
Atbild:
psihiatre B. Brokāne Čekstere
Labdien! Pēc Jūsu vēstules jādomā par neirotiskas dabas traucējumiem, iespējams, Jums vajadzētu turpināt ārstēties pie psihiatra un risināt veselības problēmas....
Atbild:
psihiatre Dace Simsone
Labdien! Strauji pārtraucot lietot tādus medikamentus kā Arketis, var rasties nepatīkamas blakusparādības, tāpēc tas jāatceļ pakāpeniski un to būtu vēlams darīt, konsultējoties ar psihiatru. Būtu labi paralēli psihiatram un zālēm - apmeklēt psihoterapeitu, jo dažkārt tikai ar medikamentozo terapiju nepietiek. Psihoterapijā vairāk akcents tiek likts uz personības un uzvedības apzināšanos, tās izprašanu un spēju kontrolēt. Apzinoties savus mērķus un sevi izprotot, pieņemot, arī veidojas...

Psihoterapija / psihiatrija

Vai ir ļaundabīgs audzējs?
Labdien!

Šodien saņēmu mamogrāfijas atbildi. Tā kā konsultācija ar mammologu notiks jūlija beigās, vēlējos noskaidrot vai esmu vesela:

"Apraksts: Kr. struktūras blīvums samērā augsts, fibroglandulārie audi ar taukaini šķiedrainās homogēnizētam ēnām lokalizēti visos kvadrātos, slīpajā projekcijā nedaudz asimetriski prepektorāli iezīmējas dzidzeraudu daiva vai veidojums ar viegli lobulētām kontūrām ~1.7 cm šķērsgr. Malignus mikrokalcinātus nediferencē. MG limfmezglus nevēro. SECIN. Mērena fibroza krūšu struktūra, asimetrija kreisajā krūtī."

Vai varu būt mierīga vai ar steigu nepieciešams griezties pie ārsta? Paldies!
Atbild:
ginekoloģe Maija Broša
Labdien! Jūs neesat norādījusi savu vecumu. Izmeklējuma atzinumā norādīts, ka patoloģisku izmaiņu nav....
Atbild:
dr. Juris Vītols
Labdien! Domāju, ka satraukties nav pamata, bet piesardzība nekad nenāk par ļaunu. Tiešus norādījumus par ļaundabīgumu neredzu. Iespējams, ka atrastais veidojums ir dabīga parādība. Var veikt arī krūšu dziedzeru ultraskaņas izmeklējumu un tad jau būs pienākusi diena, kad doties uz konsultāciju pie mammologa. P.S. Būtu bijis labāk, ja Jūs būtu "atzinusies", norādījusi savu vecumu, jo arī tam ir nozīme....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc katru rītu rodas brūni izdalījumi?
Labdien!
Pēc AK lietošanas jau ilgu laiku nav mēnešreižu to parastajā izpratnē, t.i., katru rītu rodas brūni izdalījumi. Vakar mazliet asiņoja pēc dzimumakta, savukārt šorīt atkal izdalījumi bija brūnā, tumši brūnā krāsā. Ko tas nozīmē? Vai ir vērts gaidīt mēnešreizes?
Atbild:
ginekoloģe Maija Broša
Labdien! Jums jādodas pie ginekologa, lai atrisinātu problēmu....
Atbild:
ginekologs Juris Vītols
Labdien! Lai atbildētu uz šo jautājumu, vēlētos noskaidrot Jūsu vecumu. Kas ir AK? Ja tā ir avārijas kontracepcija, tad Jums ir jāzina, ka šis preparāts satur ļoti augstu hormona devu, kas var ietekmēt, dot lielu "sitienu", Jūsu hormonālai sistēmai un kā sekas var rasties spēcīga asiņošana, kā arī ilgstošas smērēšanās. Paies laiks, kamēr cikls atjaunosies. Šobrīd būtu jāapmeklē ginekologs "JV klīnikā", lai veiktu ultraskaņas izmeklēšanu. Var bez bailēm uzsākt lietot parasto REMENS!...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ko nozīmē "dominantā folikula"?
Labdien!
Man ir 27 gadi un ir Pco pazīmes. Ārstējos ar hormonu tabletēm (ilgstoši). Tā kā plānoju grūtniecību, ārste lika cikla 15. dienā ierasties uz USG. Tā iekrita brīvdienās, tāpēc aizgāju uz USG cikla 12. dienā. Usg slēdzienā izlasīju, ka man nav dominantā folikula, kā arī ir saskatāmi ieslēgumi. Ko tas nozīmē?
Atbild:
ginekoloģe Maija Broša
Labdien! Uz jautājumu var atbildēt Jūsu ārstējošais ārsts, jo pēc viena izmeklējuma nevar izdarīt secinājumus....
Atbild:
dr. Juris Vītols
Labdien! Tas nozīmē, ka Jūsu olnīcas "nestrādā" hormonālo tablešu lietošanas dēļ, līdzīgi kā tas ir PCO gadījumā, tādēļ laipni lūdzam "JV klīnikā". Mēģināsim palīdzēt tikt pie bēbīša. Starp citu mēs strādājam roku rokā ar klīniku "Embrions"....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc nedrīkst atrasties saulē?
Sveiki!
Lietoju Doxy-M-ratiopharm. Ārste aizliedza atrasties saulē. Vai 10 dienas, kamēr lietoju zāles, nedrīkst sauļoties, vai līdz nākamajai vizītei (pēc 6 nedēļām)? Paldies!
Atbild:
ginekoloģe Maija Broša
Labdien! Sauļoties lietošanas laikā nedrīkst, jo pastāv fotosensibilizācijas risks. Lūdzu, rūpīgi izlasiet zāļu lietošanas instrukciju....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai zāles ietekmēs bērna attīstību?
Labdien!

Man ir pilni 26 gadi. Apmēram 13 gadu vecumā sākās krampjveida lēkmes tikai vienā ķermeņa pusē, tika noteikta diagnoze - krampjveida epilepsijas lēkmes. Samaņu nekad neesmu zaudējusi. Kopš tā laika regulāri veicu pārbaudes un lietoju diezgan spēcīgus medikamentus. Krampji parasti sākas tad, kad esmu ļoti uztraukusies.

Šobrīd plānojam tikt pie bērniņa. Lietoju šādus medikamentus: Topomax un Trileptal. Neirologs sacīja, ka arī grūtniecības laikā būs nepieciešams lietot zāles. Tas mani satrauc. Kādas varētu būt sekas lietojot tik spēcīgus medikamentus? Vai drīkstu plānot bērniņu? Paldies!
Atbild:
ginekoloģe Maija Broša
Labdien! Katrā konkrētajā situācijā tiek izrakstītas zāles, kas vislabāk palīdz. Grūtniecības laikā tiek ieteiktas zāles, kas auglim nekaitē. Ir jāpārrunā ar savu neirologu, vai grūtniecība ir ieteicama Jūsu slimības dēļ. Parasti epilepsija nav šķērslis....
Atbild:
dr. Juris Vītols
Labdien! Bērniņu var plānot vienmēr! Grūtniecība ieteiktu plānot kopā ar neiropatologu, jo ir jāpiemeklē pretepileptiskas zāles, kas vismazāk kaitēs Jūsu bērniņa veselībai. Var mainīt zāļu devu, kā arī piemeklēt zāles ar viszemāko apdraudējumu. Dažos gadījumos drīkst pārtraukt to lietošanu. Noteikti pārrunājiet to ar nervu ārstu!...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ko nozīmē šie saīsinājumi?
Labdien!
krūšu dziedzeru rentgenoloģiskā izmeklēšanu. Šodien saņēmu atbildi: "Abu krūšu dziedzeru difūzija (laikam), h bio m." Vai Jūs varētu paskaidrot, ko šie saīsinājumi nozīmē?
Atbild:
ginekoloģe Maija Broša
Labdien! Nav saprotams Jūsu rakstītais. Dodieties pie ārsta, kas nosūtīja uz izmeklēšanu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai man ir atkarība?
Labdien!

Man garšo alus, tāpēc divu gadu garumā katru sestdienu lietoju alkoholu - ne vairāk kā trīs aliņus. Apreibusi neesmu bijusi jau apmēram gadu. Pēdējās divas nedēļas darbadienās sāku iedzert - četras reizes nedēļā izdzeru pa vienam aliņam. Laikam ir par daudz.

Vēlējos piebilst, ka man ir veģetativā distonija. No rīta, pēkšņi pamostoties, sajutu trauksmi. Radās bailes, ka kļūšu pa alkoholiķi! Ir depresija, nomāktība, stress un pastāvīgas domas par dzēršanu. Šī ir trešā diena, kad reāli vēlos iedzert. Citreiz tas pāriet, tad atkal sākas trauksme un atkal domas, ka vajag alu vai vīnu. Vakar izdzēru vienu pudeli alus un aizgāju gulēt - nebija vēlmes vērt vaļā citu.

Vai man ir nosliece uz alkoholismu, veidojas atkarība? Vai uz veģetatīvās distonijas pamata rodas trauksme un vēlme iedzert? Vai no tik maza alkohola daudzuma var rasties atkarība - vēlme pēc vēl viena alus?
Atbild:
ārste-psihiatre B. Brokāne Čekstere
Labdien! Veģetatīvās nervu sistēmas distonijas gadījumā rodas sajūta, ka alkohols mazina trauksmes un citus nepatīkamus simptomus. Vēlāk veidojas atkarība no alkohola, jo tieksme pēc tā, izraisa trauksmes sajūtu un citus nepatīkamus simptomus, kas raksturīgi pie alkohola abstinences. Ieteiktu Jums laicīgi griezties pie psihiatra vai narkologa, kas palīdzētu Jums risināt Jūsu veselības problēmas....
Atbild:
dr. Anda Kariņa
Labdien! Jums veidojas atkarība no alkohola. Arī veģetatīvās nervu sistēmas regulācijas traucējumi var veidoties uz alkoholisma fona. Jo vairāk un biežāk dzerat, jo lielāks alkohola daudzums nepieciešams, lai apreibtu. Ja ir depresija ar trauksmi, varat lūgt ģimenes ārstam izrakstīt antidepresantus. Iesaku apmeklēt anonīmo alkoholiķu mājaslapu vai griezties pie narkologa....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai ir iespējams aizplombēt šķirbu starp zobiem?
Labdien!
Man ir 23 gadi. Divpadsmit gadu vecumā konstatēja dziļo sakodienu - šķirba starp priekšzobiem aptuveni 2 mm lielumā. Nēsāju zobu platīti tikai septiņus gadus, jo apnika - ārste vairāku gadu garumā stāstīja, ka drīz varēs to nesēsāt. Zobi nedaudz izlīdzinājās, šķirba savilkās. Tagad tā no jauna izveidojās. Biju pie speciālista, kurš sacīja, ka ideālam smaidam ir nepieciešamas breketes abiem žokļiem. Sakodiens nesatrauc, jo vēlos tik tikt vaļā no šķirbas. Ir iespēja aizplombēt šo šķirbu vai likvidēt to ar kādām citām metodēm (izņemot brekešu uzlikšanu)? Paldies, jau iepriekš!
Atbild:
dr. Aija Jurģele
Labdien! Ja vēlies pareizu pieeju un zobu korekciju, tad tas nav process, ko var vienkārši atrisināt. Kā pati minēji, sakodiens ir dziļais un tas nozīmē nepareizas zobu attiecības. Vai Tevi apmierinās divi plati un lieli priekšzobi? Var uzmodelēt šos zobus mutē no materiāla, kas ir līdzīgs zobu krāsai un paskatīties, kā tas izskatās un tad domāt, ko darīt tālāk....

Zobārstniecība / mutes veselība

Vai dzimumzīme var būt sarkanā krāsā?
Labdien!
Vai dzimumzīme var būt sarkanā krāsā? Man kopš bērnības ir divi sarkani pleķi uz deguna - viens lielāks, otrs mazāks. Vēlos noņemt arī apmēram 4,5 cm garu un 1,5 cm platu dzimumzīmi uz kājas. Cik maksās to noņemšana?
Atbild:
dermatoveneroloģe Anita Ābelīte
Labdien! Dzimumzīmes var būt sarkanas, brūnas, zilganas un pelēcīgas. Viss ir atkarīgs, kāds pigments piedod šai dzimumzīmei krāsu. Bet, lai noteiktu, vai dzimumzīme ir labdabīga, tā noteikti ir jāizmeklē ar dermatoskopu. Ja dzimumzīme ir labdabīga, un tā ir sarkanā krāsā, iespējams, ka tas ir ugunszīmes plankums. Tādu, parasti, var noņemt ar asinsvadu lāzeri. Par veidojumu uz kājas - ja tā ir labdabīga dzimumzīme, tad to var likvidēt ar lāzeru vai ķirurģisko metodi - to ieteiks ārsts, veicot dzimumzīmes...
Atbild:
dermatoloģe Anna Bērziņa
Labdien! Lai precīzi noteiktu diagnozi, jāskata veidojums klātienē - gan sarkanas krāsas veidojumi uz deguna, gan dzimumzīmes uz kājas. Tā kā ādas veidojumi var būt dažādi, tad arī to likvidēšanas iespējas atšķiras. Dzimumzīmes var tikt izņemtas ķirurģiski vai ar lāzera palīdzību, pirms tam precīzi nosakot diagnozi dermaskopiski....

Dermatoloģija / ādas veselība

Kādu diētu ievērot?
Labdien!
Man, 53 gadus vecai sievietei, veica kuņģa fibrogastroskopija. Slēdzienā minēts, ka ir: eritematoza gastropātija; duodenogastrāls žults reflukss; duodenīta iezīmes. Pie ārsta došos nedēļas beigās. Kāda diētu ieteiktu ievērot?
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Iesakām ievērot saudzējošu diētu. Nav ieteicami stipri, skābi un asi ēdieni, kā arī skābi augļi, gāzēti dzērieni. Ēdiet bieži, regulāri, nelielās porcijās....
Atbild:
ģimenes ārste Gundega Veide
Labdien! Diez vai nedēļas laikā izdosies ko radikāli mainīt. Būtu ieteicamas regulāras ēdienreizes, nelielām porcijām. Vismaz reizi dienā siltas pusdienas, salāti. Atturēties no melnas kafijas, alkoholiskiem dzērieniem, trekna uztura, vēlām ēdienreizēm. Papildus dedzinošas sajūtas gadījumā var aptiekā pajautāt kuņģa skābi samazinošu medikamentu un linsēklas, no kurām gatavot ķīseli. Pozitīvas Helikobaktērijas atrades gadījumā, ieteicama ārstēšana ar recepšu medikamentiem....
Atbild:
dr. Anda Kariņa
Labdien! Tā kā ir kuņģa un 12 pirkstu zarnas kairinājuma pazīmes, vēlama saudzējoša diēta. Derētu izvairīties no asiem, skābiem, ceptiem ēdieniem, alkohola, kafijas un smēķēšanas....
Atbild:
gastroenteroloģe Jeļena Derova
Labdien! Jūs nedrīkstat ēst asus, treknus, kūpinātus un ceptus ēdienus....
Atbild:
ārsts, homeopāts Pāvels Naumovs
Labdien! Savā praksē novērtējot pacienta stāvokli, nozīmēju gan pamatīgu, gan smalku organisma attīrīšanu - enterosorbenti, fitotējas, eļļas, divnedēļas vieglu diētu un homeopātiskus preparātus, kas stimulē organismu pašattīrīšanos. Neticu "brīnumzālēm", tāpēc jau trīsdesmit gadus izmantoju savā praksē individuālo pieeju katram pacientam un iemācu saklausīt, ko mūsu vislabākais draugs, mūsu ķermenis, vēlas sacīt. Ieteiktu Jums nedomāt par diagnozi. "Eritematoza gastropātija;...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Cik maksā zoba ielikšana?
Sveiki!
Man ir 14 gadi un man ir izrauts priekšējais zobs. Cik maksās tā ielikšana?
Atbild:
dr. Aija Jurģele
Labdien! Ieteiktu apmeklēt zobārstu, jo ir nepieciešams izvērtēt stāvokli mutes dobumā. 14 gadu vecumā jau ir izveidojušies pastāvīgie zobi. Gadījumā, ja tiek izrauts priekšzobs, kurš nav piena zobs, to var aizvietot ar izņemamu vienzobu platīti (100.00 eiro), ielikt neizņemamu protēzi (280.00-400.00 eiro) vai aizvietot neesošo zobu ar implanta protezēšanu - implanta ieskrūvēšana un protezēšana kopsummā izmaksās 1000.00 eiro....
Atbild:
dr. Andris Ozoliņš
Labdien! Pareizi būtu konsultēties ar speciālistu, jo katrs gadījums ir jāvērtē atsevišķi!...
Atbild:
Maija Albiņa
Labdien! Tā kā vēl nav apstājusies augšana, kā pagaidu variants būs jāizvēlās plate. Būs nepieciešams to ilgstoši valkāt. Izmaksas ir atkarīgas no klīnikas (ne mazāk kā 150 EUR)....

Zobārstniecība / mutes veselība

Kāpēc rodas izsitumi?
Sveiki!

Gaidot otrā bērniņa nākšanu pasaulē, sāka mesties sausi, niezoši izsitumi. Sākumā parādijās nedaudz uz pleca, vēlāk arī uz vēdera. Pēc dzemdībām, izsitumi uz kādu laiku pazuda - pēdējos trīs mēnešus mēģinu uzveikt tos. Kāpēc rodas izsitumi? Kāds tam varētu būt iemesls? Kādas zāles ieteiktu lietot?
Atbild:
ginekoloģe Maija Broša
Labdien! Jums jādodas pie dermatologa....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc nevaru ieņemt bērnu?
Sveicināti!

Man un draugam ir 28 gadi. Pirms 3.5 mēnešiem izārstēja ureaplazmu. Draugam arī mikoplazu izārstēja. Pūlamies no marta beigām, pēc ārstēšanās kursa, tikt pie bērniņa. Nesanāk! Analīzes uzrādīja labus rādītājus, jo informēju, ka vēlos bērnu. Vai ureaplazma radīja neatgriezeniskas sekas veselībai?

Esmu dzirdējusi, ka kafija negatīvi ietekmē bērna ieņemšanu. Ja dzeru 2-3 tases dienā, vai tas ietekmēs manas reproduktīvās spējas? Paldies!
Atbild:
ginekoloģe Maija Broša
Sveicināti! Ne kafija, ne izārstēta ureoplazma grūtniecības iestāšanos neietekmē. Par iespējamu neauglību pāris var sākt domāt pēc gadu ilgas, regulāras dzimumdzīves bez izsargāšanās. Pagaidām problēmu Jums nav. Vēlos atgādināt, ka cilvēks ir dabas sastāvdaļa un grūtniecība iestājas pēc dabas likumiem nevis brīdī, kad pāris to ir ieplānojis. Reproduktīvās spējas ietekmē tieši pārlieka cenšanās palikt stāvoklī pēc noteikta plāna. Tas ir stress, kura rezultātā organismā izstrādājas tā saucamais...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ko nozīmē šī diagnoze?
Labdien!

Manai mammai ir 36 gadi. Tika veikta galvas tomogrāfija:

"Apraksts: Galvas smadzeņu vielā hemorāģiska vai išēmiska rakstura pārmaiņas akūtā fāzē pārliecinoši nekonstatē. 3,4 smadzeņu vēderiņi, parasta platuma, centrālas lokalizācijas. Smadzeņu sānu vēderiņi parasta platuma, simetriski. Viduslīnija centrāla. Smadzeņu un smadzenīšu kortikālais rievojums parasta platuma, vecumam atbilstoši. Galvaskausa velves kaulos, pamatnes kaulos lūzumus neatrod. Deguna blakus dobumi pneimatizēti. Mastoidālās šūnas un bungdobumu pneimatizēti. Secinājums: Galvas smadzeņu vielā hemorāģiska vai išēmiska rakstura pārmaiņas akūtā fāzē vai traumatiskas izmaiņas galvaskausa kaulos pārliecinoši nekonstatē."

Ko nozīmē šī diagnoze?
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Ir secināts, ka Jūsu mammai nav traumatisku izmaiņu un asins izplūduma....
Atbild:
ģimenes ārste Anda Kariņa
Labdien! Jūsu mammai galvas kompjūtertomogrāfijas rezultāti neuzrāda nekādu novirzi no normas. Viss ir kartībā!...
Atbild:
ģimenes ārste Iveta Līce
Labdien! Atbilde nozīmē, ka galvas smadzenēs insults nav bijis. Galvaskausa kaulos lūzumu nav un deguna blakusdobumi ir tīri. Visi rādītāji ir normas robežās!...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kā ārstēt "suņa naglu"?
Labdien!
Sakiet, lūdzu, kā ārstēt "suņa naglu"? Man tā ir uz pēdas. Vai ir iespējams izārstēt bez ķirurģiskas iejaukšanās?
Atbild:
ģimenes ārste Anda Kariņa
Labdien! "Suņa nagla" ir tas pats augonis vai furunkuls. Tas ir inficēts mata maisiņš. Parasti vainīgs ir stafilakoks. Pēdas apakšā parasti matu nav un arī furunkulam veidoties nevajadzētu. Ja sastrutojums ir pēdas apakšpusē plantārā virsmā varbūt tas saistīts ar kāda svešķermeņa ieduršanos. Parasti līdz ar strutām izdodas evakuēt arī stiklu vai skabargu. Stipra sālsūdens kompreses vai višnevska liniments varētu palīdzēt nogatavināt augoni. Kad strutas izdalījušās nepieciešams...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kā bērnam ārstēt iesnas?
Sveiki!
Mūsu 3,5 mēnešus vecam zīdainim analīzes uzrādīja šādus rādītājus: s.aureus 1*10/6. Viņam ir iesnas un ir grūtības ar gāzēm. Naktīs viņš neguļ - visu laiku grozās mēģina spiest. Iesnas ir pārāk spēcīgas - nevar izšņaukt. Dažreiz uznāk klepus, kad aizrijas ar puņķiem. Kā šos simptomus ārstēt? Paldies!
Atbild:
pediatrs Ivars Strazds
Labdien! Iesnu ārstēšana zīdainim ir diezgan komplicēts process. Neapskatot bērnu, negribētu nozīmēt konkrētus medikamentus. Labāk būtu, ja Jūs vērstos pie sava ģimenes ārsta vai, vēl labāk, pie pediatra uz konsultāciju....

Pediatrija / bērnu veselība

Vai ir nepieciešams ārsta nosūtījums?
Labdien!
Vēlos pārbaudīt vairogdziedzeri (brīvais T4, PTH u.c.). Ir nepieciešams ārsta nosūtījums vai varu doties uz ARS pa taisno?
Atbild:
ģimenes ārste Anda Kariņa
Labdien! Parasti ārsts mērķtiecīgi nozīmē izmeklējumus. Tomēr Gulbja laboratorijā arī pēc saviem ieskatiem ir iespējams veikt analīzes. Parastais komplekts: TSH, T3 brīvais, T4 brīvais, a.v. pret TPO....
Atbild:
ģimenes ārste Iveta Līce
Labdien! Manuprāt, uz ARS var doties bez ārsta nozīmējuma....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai man piešķirs invaliditāti?
Labdien!
Ja man ir konstatēts CIN2, un HPV 16. un 18. tips. Ārsts ieteica dzemdes izņemšanas operāciju, atstājot olnīcas. Vai pēc operācijas man būtu jāpiešķir invaliditāti? Esmu 34 gadus jauna.
Atbild:
ginekoloģe Maija Broša
Labdien! Dzemdes izoperēšana nerada darbaspēju zudumu, tāpēc invaliditāte nepienākas. Iesaku konsultēties Kolposkopijas kabinetā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā (ginekologa norīkojums). Cin 2 nav iemesls dzemdes amputācijai....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ir dermatīts. Vai drīkst izmantot skrubi?
Labdien!
Slimoju ar psoriāzi (ir dežūrperēkļi), bet vīram ir atopiskais dermatīts, ekzēma - ārsti kā diagnozi bieži raksta vienu vai otru variantu. Vēlējos pajautāt, vai drīkstam izmantot skrubi ķermeņa kopšanai pēc pirts?
Atbild:
kosmētiķe Largija Eriņa
Labdien! Ādai saudzīgāks būtu Enzīmpīlings, bet ne skrubis. Meklējiet aptiekās vai specializētajos kosmētikas veikalos!...

Dermatoloģija / ādas veselība

Vai izkritīs mati?
Labdien!
Deguna aerosola Nasonex sastāvā ietilpst hormoni, kuru dēļ var izkrist mati. Vai tā tiešām notiks?
Atbild:
farmācijas reģionālā vadītāja Diāna Zaiceva
Labdien! Nē, mati neizkritīs. Tomēr produktu nedrīkst lietot ilgāk par mēnesi. Arī zīdaiņiem šo produktu bieži vien izraksta pie ilgstošām iesnām un aizlikta deguna....

Medikamentu tirdzniecība, aptiekas

Ko nozīmē "ceļa locītavas hondropātija"?
Labdien!
Man ir uzstādīta diagnoze kreisā ceļa locītavas hondropātija. Vēlos uzzināt, kas tas par "zvēru" ir. Kā to ārstēt?
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Tas ir skrimšļa 'bojājums. Ārstēšanu var nozīmēt dakteris, kas Jums uzstādīja diagnozi un zina visus sīkumus par jūsu veselību....
Atbild:
ģimenes ārste Anda Kariņa
Labdien! Jums ir skrimšļa bojājums locītavā. Cēloņi var būt dažādi - biežāk sastopamais iemesls ir ceļa locītavas pārslodze. Ārstēšana atkarīga no cēloņa, simptomiem un smaguma. Parasti lieto nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus, fizioterapiju. Nepieciešamības gadījumā izmanto intraartikulārās injekcijas ar medikamentu, kas uzlabo skrimšļa stāvokli ("Go-on"), ko veic ortopēds....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāpēc pastāvīgi izdalās asiņaini smērējumi?
Labdien!
Man ir 47 gadi. Gadu atpakaļ man noņēma polipu. Sakiet, lūdzu, kāpēc pēdējo 4 mēnešu laikā pastāvīgi izdalās asiņaini smērējumi - stipri neasiņo. Mēnešreizes norit (sākas un beidzas) kā vienmēr. No polipa vietas pēc mēnešreizēm rodas smērējumi, savukārt divas nedēļas pirms nākamajām mēnešreizēm, smērējumi netiek novēroti. Hormonu līmenis ir šāds: estradiols-69.9 un progesterons-3,5. Neesmu ievērojusi, kurā nedēļā ir jānodod analīze. Sakiet, kādas zāles ieteiktu lietot? Ir jāapmeklē ginekologs?
Atbild:
ginekoloģe Maija Broša
Labdien! Jums jādodas pie ginekologa....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā ārstēt izsitumus?
Labdien!
Mans vīrs ir paralizēts, kopjams. Pēc rehabilitācijas Vaivaros, mājās viņam atklāju jēlumu uz dibena, starp "vaidziņiem", zem astes kaula. Ģimenes ārsts skaidroja, ka tas ir nevis izgulējums, bet gan izsitums, kurš radies sliktas kopšanas rezultātā. Vīrs mājās ir jau trīs nedēļas, taču man neizdodas sadziedēt pušumu. Mazgāju, susinu, pūšu Pantenolu. Joprojām sulo un ir atvērts. Pa nakti dibenu atbalstu uz paralona spilveniem, lai atslogotu pušumu. Izgulējumu uz astes kaula, kuru ieguva reanimācijā, sadziedēju četros mēnešos, bet izsutumu nevaru dabūt pat sausu. Ko darīt, kā ārstēt? Paldies!
Atbild:
ģimenes ārste Anda Kariņa
Labdien! Grūti kaut ko ieteikt, neredzot pacientu. Izsutuma ārstēšanā galvenais uzdevums ir nodrošināt gaisa piekļuvi brūcei. Varat dezinficēt brūci ar Prontosan šķīdumu un pēc nosusināšanas uzpūst Bionect Silverspray pūderi. Dažkārt labi palīdz Pioktanīna šķīdums, kas dezinficē un žāvē brūci. Tomēr ieteiktu vērsties pie ģimenes ārsta, lai viņš apskata brūci un palīdz ar ārstēšanas līdzekļu izvēli....
Atbild:
ārsts, homeopāts Pāvels Naumovs
Labdien! Slikta dzīšana var būt saistīta ne tikai ar slikto kopšanu, bet arī ar paleninātiem vielmaiņas procesiem pēc smagām slimībām. Ārīgi Jūs visu dariet pareizi. Ieteiktu homeopātiskos preparātus, kas palīdzēs Jūsu vīram aktivizēt pašizveseļošanas procesus. Preparāti: Arnica Heel, Graphites Homaccord, Berberis Homaccord. Tie ir pilieni. Lietošana: 5 pilieni no katras pudeles (kopā 15) uz vienu glāzi ūdens. Lai dzer pa malciņam visas dienas garumā - no rīta līdz vakaram. Nākamajā dienā taisiet...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri