medicine.lv skaitļos

Lietotāji online260
Aktīvie uzņēmumi12806
Nozares raksti1624
Ekspertu atbildes21477
Graudaugu nozīme ikdienas ēdienkartē: Skaidro speciālisti : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Graudaugu nozīme ikdienas ēdienkartē: Skaidro speciālisti

Freepik.com/ freepik
Foto: Freepik.com/ freepik

Rudenī un ziemā daudz biežāk nekā vasarā kā piedevu ikdienas uzturā mēdz izmantot graudaugus – griķus, rīsus, grūbas. Kas tajos vērtīgs un noderīgs cilvēka organismam? Kas jāzina par to lietošanu? Stāsta "BENU Aptiekas" piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Graudi  un to produkti mūsu organismam ir galvenais enerģijas avots, saka uztura speciāliste. Veselīga uztura pamatprincipi iesaka ikvienam ¼ šķīvja atvēlēt tieši pilngraudu produktiem.

Kas vērtīgs graudaugos?

Kās skaidro uztura speciāliste, ar graudaugu produktiem uzņemsim B grupas vitamīnus, minerālvielas, šķiedrvielas, olbaltumvielas, taukus, cieti un ogļhidrātus, fitoestrogēnus, folātus, dzelzi, mangānu, magniju un citas vērtīgas vielas. Savukārt auzās un miežos ir beta glikāni, kam ir  labvēlīga ietekme neinfekciju slimību profilaksē.

Savukārt farmaceite stāsta, ka auzas satur arī flavonoīdus, E vitamīnu, B grupas vitamīnus, minerālvielas – kāliju, cinku, magniju, fosforu, dzelzi un citas. Tikmēr griķi, kas patiesībā nav graudaugs, bet sūreņu dzimtas augs, satur šķiedrvielas, B grupas vitamīnus, minerālvielas – kalciju, fosforu, dzelzi, kāliju, cinku un varu.

Graudaugi ikdienas ēdienkartē

Banner 280x280

Uzturā būtu ieteicams graudaugus pievienot pamatēdienam, saknēm, gatavot putras, uzsver uztura speciāliste. Ikdienā ir ieteicams graudus variēt – laba izvēle būs mieži, grūbas, griķi, rīsi, prosa, auzas un citi. Putrām ieteicams izvēlēties pilngraudu pārslas – tām var pievienot arī dažādas sēklas, piemēram, linsēklas, lobītas kaņepju sēklas, riekstus un dārzeņus. Veikalos teju vai katrs izvēlīgais ēdājs var atrast savām garšas kārpiņām piemērotākos graudaugus. Tāpat tos var iegādāties pie zemniekiem tirgū.

Vēsajā laikā ir lielāka vēlme pēc sildoša ēdiena – kāpēc lai to nepagatavotu no graudiem, ar garšvielu, dārzeņu vai augļu un ogu piedevu? Piemēram, rīsi būs laba piedeva veģetāriem ēdieniem, kā arī gaļas, zivs ēdieniem un desertiem. Lai pagatavotu gardu risoto vai rīsu pudiņu, ieteicams izvēlēties piena rīsus, Arborio vai citus, kas ir ar mazākiem graudiņiem, apaļi un ar lielāku cietes saturu. Savukārt, ja tev ir paaugstināts cukura līmenis, izvēlies pilngraudu produktus, brūnos rīsus.

Mūsdienās ražotāji piedāvā dažādus graudu valsts produktus – sākot no graudiem, pārslām, miltiem, līdz pilngraudu musli, maizēm, batoniņiem un citiem. Taču ieteicams vienmēr pievērst uzmanību to sastāvam. Labs šķiedrvielu sastāvs būs, ja uz 100 gramiem produkta būs septiņi grami šķiedrvielu. Ir pieejamas brokastu putras, kurās ir 12 grami šķiedrvielu, un musli ar līdz pat 18 gramiem šķiedrvielu. Katrs var aizvēlēties atbilstoši savām vēlmēm!

Pagatavot graudaugus vislabāk, vārot ūdenī, pievienojot pienu, augu valsts dzērienus pēc izvēles vai buljonus. Lai izdotos laba putra vai kāds cits ēdiens, kuru pamatā tiks izmantoti graudi, ievēro graudu briešanu. Klasiskā proporcija graudaugu vārīšanai attiecībās pret ūdeni ir 1:2 vai briestošākiem graudiem 1:3. Ierastākais paņēmies ir vārīt graudaugus uz plīts katlā, bet ir nopērkami arī speciāli katli ar funkciju plovam, rīsiem, pastai, kas atvieglo pagatavošanu. Vārot putras, ir svarīgi tās pietiekami savārīt un uzbriedināt. Graudus var briedināt cepeškrāsnī, ietīt segās – kā to darīja mūsu senči. 

Modernie pseidograudaugi

Foto: Freepik.com/ wirestock

Veikalos jau labu laiku ir nopērkami vairāki pseidograudaugi, kā, piemēram, kvinoja un amarants, stāsta uztura speciāliste. Kvinoja līdz mūsu galdiem ir mērojusi ceļu no Dienvidamerikas. Tās graudiņi ir vairāku krāsu un bagātīgi satur dzelzi, fosforu un organismam nepieciešamās aminoskābes. Kvinojas garša ir atkarīga no izvēlētās krāsas: baltās kvinojas garša būs neitrāla – to labāk izvēlēties putrām, pudiņiem; bet melnajai būs izteikti intensīva garša, kas labi saderēs ar zivi, saknēm un citām piedevām pēc izvēles. Kvinoja labi garšos kopā ar  dārzeņiem, gaļu, zivi. Taču to var arī vārīt saldākās putrās ar ogām, augļiem, riekstiem. Vārot kvinoju, var pievienot pienu, buljonu, kokosa pienu. Kvinoja, arī amarants, griķi un prosa nesatur glutēnu, tādēļ tos droši var lietot uzturā cilvēki ar celiakiju vai kviešu olbaltumu alerģiju. Lai izdotos veiksmīgi pagatavot kvinoju, vienmēr ievēro ražotāja ieteikumus uz iepakojuma, iesaka speciāliste.

Pareiza uzglabāšana

Foto: Freepik.com/ valeria_aksakova

Graudaugus ieteicams pēc atvēršanas pārbērt speciālos traukos, burkās ar vāku, uzsver uztura speciāliste. Diemžēl graudus mīl pārtikas kodes, turklāt tajos esošās taukskābes ātri oksidējas – mainās garša no maigas uz rūgtu. Tas īpaši attiecas uz pilngraudu produktiem, kuriem nav noņemts ārējais apvalciņš un dīglis. Lai neoksidētos zirņu, riekstu un sēklu milti, tos pēc iepakojuma atvēršanas pārber burkā un var turēt ledusskapī. Ja graudi, sēklas, pārslas un to milti ir rūgti, tos uzturā nelieto.

Tāpat ir jāievēro derīguma termiņš uz iepakojuma. Ieteicams ir izlietot vienu produktu un tikai tad vērt vaļā citu paku. Graudaugu produkti jāuzglabā sausā vietā, atvilktnē vai plauktā.

Graudaugi farmācijā

Farmaceite stāsta, ka graudaugus izmanto arī farmācijā, piemēram, graudu ekstraktus izmanto arī uztura bagātinātāju sastāvā. Prosas graudu ekstraktu izmanto kompleksos uztura bagātinātājos matu veselībai, lai veicinātu to augšanu. Auzu lakstu ekstrakts, auzu graudu ekstrakts un auzu klijas izmanto uztura bagātinātājos vīriešu veselībai, gremošanas sistēmai, aknām, cukura un holesterīna līmeņa uzturēšanai, kā arī vielmaiņai. To izmanto arī nomierinošos un tonizējošos līdzekļos, jo tas palīdz mazināt stresu un nemieru, kā arī veicina garīgo un fizisko darbaspēju uzlabošanos.

Drogai ievāc arī auzu lakstus, kas satur flavonoīdus, vitamīnus un minerālvielas un ko izmanto kā tonizējošu un nomierinošu līdzekli, fizisko un garīgo darba spēju atjaunošanai, glikozes līmeņa pazemināšanai, locītavu saslimšanu gadījumā. Auzas izmanto arī zāļu tēju maisījumos gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Tautas medicīnā drogai izmanto griķu lakstus, kas satur flavonoīdus. Tos izmanto vielmaiņas uzlabošanai, atklepošanai, sirds un asinsvadu sistēmas veselībai, kā spazmas mazinošu līdzekli.

Fermentētu sarkanā rauga rīsu ekstraktu, kura sastāvā ir monakolīns K, izmanto līdzekļos sirds un asinsvadu sistēmai, lai normalizētu holesterīna līmeni.

Recepte izmēģināšanai: kvinoja ar rudens saknēm

Uztura speciāliste iesaka izmēģināt pagatavot kvinoju kopā ar rudens saknēm.

Nepieciešamās sastāvdaļas: 200 grami trīskrāsu kvinojas, prāva šķēle riekstu ķirbja, viena biete, Extra Virgin olīveļļa, sāls, ķimenes, trīs četras paprāvas ķiploka daiviņas. Mērcei: viens apelsīns, malti melnie pipari, olīveļļa. Zaļumi pasniegšanai.

Pagatavošanas gaita: kvinoju izvāra atbilstoši ražotāja ieteikumiem uz iepakojuma. Cepeškrāsni sakarsē līdz 200°C. Bieti sagriež plānās šķēlītēs, liek uz cepamās plāts, pārslaka ar olīveļļu. Ķiploku daiviņas notīra, izspiež ķiploku spiednē. Ķirbi sagriež gabaliņos, liek bļodā, uzkaisa sāli, garšvielas pēc izvēles, ķimenes, pievieno nedaudz eļļu, samaisa un liek cepamajā plātī. Cep aptuveni 30 minūtes.

Tad kvinojā iecilā karsto ķirbi. Apelsīnu notīra, izspiež sulu (vai, ja vēlas, sagriež mazos gabaliņos augļa mīkstumu), pievieno nedaudz olīveļļas, piparus, ja nepieciešams, šķipsniņu sāls un pievieno kvinojai un ķirbim. Pārkaisa ar smalki sakapātiem zaļumiem. Pievieno ceptās bietes. Pēc izvēles ēd vienus pašus vai ar gaļu, zivīm.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Zobu dziļā fluorizācija ar papildu vērtību

Zobu dziļā fluorizācija ar papildu vērtību

Daudzi cilvēki cenšas saglabāt savu veselību un tāpēc nodarbojas ar sportu, izmanto ekoproduktus, pievērš lielu uzmanību veselīgam uzturam, lieto vitamīnus, bet tajā pašā laikā pilnīgi aizmirst, ka arī zobiem nepieciešama profilakse un rūpīga aprūpe. Kā saglabāt zobus bez plombēšanas, sakņu kanālu ārstēšanas un citām sarežģītām un dārgām procedūrām?

Aktuālie piedāvājumi

Kinezioloģiskais teips – atbalsts sportā un ikdienā

Kinezioloģiskais teips – atbalsts sportā un ikdienā

Kinezioloģiskais teips ir kļuvis īpaši iecienīts gan profesionālu sportistu, gan arī amatieru vidū. Tas ir praktiski nemanāms, tajā pašā laikā sniedz neatsveramu atbalstu, piedāvājot plašas iespējas gan traumu profilaksē, gan arī ārstēšanā. Uzlabo kustību brīvību kopā ar TONUS ELAST kinezioloģisko teipu! Konsultējies ar speciālistu, lai noskaidrotu, kā kinezioloģiskais teips var palīdzēt tavā ikdienā!

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "Preimmu" – prebiotika spēcīgai imunitātei

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Valens Nutri" piedāvāja testēt "Preimmu" – prebiotiku spēcīgai imunitātei.

Testa rezultāti: MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

Testa rezultāti: MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvāja testēt dabīgo matu toniku ar rozmarīnu, keratīnu un zīda proteīniem.

ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

ho-fi® original Na+ hlorofilīns  – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Maijā Medicine.lv sadarbībā ar zīmolu everlab® piedāvā testēt ho-fi® original Na+ hlorofilīnu organisma restartam.

Testa rezultāti: "MarLie" šķiedrvielas efektīvai zarnu trakta darbībai

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Perfecto" piedāvāja testēt" MarLie" šķiedrvielas efektīvai zarnu trakta darbībai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgu komanda jau kopš kara sākuma Ukrainā sniegusi nenovērtējamu palīdzību, glābjot karā ievainotos cilvēkus. Latvijas mikroķirurgi - Olafs Libermanis un Mārtiņš Malzubris - nenogurstoši "labo" ievainotos cilvēkus.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, dr. Žoržs Žabūrs: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, dr. Žoržs Žabūrs: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Žoržs Žabūrs ir asinsvadu ķirurgs, asinsvadu ultrasonogrāfijas speciālists un flebologs. Pirmais Baltijā veicis vēnu operāciju, pielietojot hipnozi. Žoržs Žabūrs ir arī Latvijas Asinsvadu ķirurgu biedrības biedrs, Latvijas Flebologu biedrības biedrs, Eiropas Asinsvadu ķirurgu biedrības biedrs.

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā