DĀRZEŅI
lakstaugu sulīgās daļas (saknes, lapas vai lapu kāti, augļi), ko lieto uzturā; augu izcelsmes uzturlīdzekļi. Izšķir lapu dārzeņus (kāposti, salāti, spināti, dilles, skābenes, rabarberi), ziedu dārzeņus (ziedkāposti), sakņu dārzeņus (burkāni, bietes, redīsi, kāļi, rutki, pētersīļi), augļu dārzeņus (tomāti, gurķi, ķirbji, pipari, pākšaugi); pie dārzeņiem nosacīti pieskaita arī kartupeļus.
Dārzeņiem ir liela nozīme gremošanas orgānu normālā darbībā. Šķiedrviela un pektīnvielas veicina zarnu peristaltiku un iztukšošanos. Dārzeņu organiskās skābes un aromātiskās vielas rosina ēstgribu un gremošanas sulu izdali. Dārzeņi ir galvenais С vitamīna un nozīmīgs citu vitamīnu avots uzturā. Galvenā dārzeņu sastāvdaļa ir ogļhidrāti - galvenokārt cietes veidā. Olbaltumvielu dārzeņos ir ļoti maz, izņemot pākšaugus. Bioloģiski pilnvērtīgas ir kāpostu olbaltumvielas, jo tās satur cilvēka dzīvībai nepieciešamās aminoskābes. Tauku daudzums dārzeņos ir ļoti niecīgs.
Dārzeņi ir ļoti nozīmīgs minerālvielu, sevišķi kālija, kā arī kalcija, magnija, fosfora sāļu un mikroelementu (joda, mangāna, cinka, dzelzs, vara, kobalta, molibdēna, broma u.c.) avots. Dārzeņi satur arī fermentus un miecvielas. Dārzeņiem ir svarīga nozīme sārmu un skābju līdzsvara uzturēšanā organismā. Organisma audu reakcija normālos apstākļos ir tuva neitrālai. Dzīvnieku izcelsmes uzturlīdzekļi, kas bagāti olbaltumvielām, izraisa skābu reakciju; tās neitralizēšanai organismā tiek izlietotas dārzeņu bāziskās minerālvielas.
Pēc ķīmiskā sastāva dārzeņi ir ļoti dažādi; piem., kartupeļi satur daudz cietes, bietes - cukura, skābenes - organisko skābju, zaļie zirnīši - olbaltumvielas, sīpoli - fitoncīdu, dilles - aromātisko vielu; kāposti - С vitamīns, burkāni - karotīna. Dārzeņu enerģētiskā vērtība ir dažāda, bet nav liela. Dārzeņu ķīmisko sastāvu un enerģētisko vērtību skatīt raksta uzturs 8. tabulā. Dienas deva pieaugušam cilvēkam - 300 g kartupeļu un 400 g citu dārzeņu. Svaigi dārzeņi (piem., burkāni, kāļi) pirms lietošanas rūpīgi jāmazgā tekošā ūdenī un jānoskalo ar verdošu ūdeni, jo uz tiem var būt infekciju slimību ierosinātāji, zarnu parazītu olas, kā arī lauks. ķimikālijas.