Ko drīkst lietot uzturā un ko ne?
Dana 2015. gada 24. augustā
Labdien!
Saņēmu pārtikas paneļa analīzi (IgG4), kurā konstatēta piena, kazeīna, alfa-laktoalbumīna nepanesamība, bet tai pat laikā uz "dažādiem sieriem" un beta-laktoalbumīnu antivielas nekonstatē! Kā tā var būt? Siers taču arī satur kazeīnu. Kā rīkoties šādā situācijā?
Tas pats stāsts atkārtojas ar kviešu, rudzu, auzu miltiem, kukurūzu, griķiem un sojas pupām,taču glutēna antivielas nekonstatē.
Ko tad galu galā izslēgt no pārtikas un ko atstāt?
Jau iepriekš paldies.
Atbildes:
-
2015. gada 24. augustā
Labdien!
Vērā jāņem rādītāji, kur specifiskās antivielas ir virs 3. Tā kā vēstules autors to nav pateicis, tad atbilde ir vispārīga. Kazeīns, alfa laktoalbumīns ir piena olbaltumvielas. Kazeīns ir sūkalās un pienā. Alfa laktoalbumīns noārdās, vārot pienu 10-15 minūtes. Tomēr visspēcīgākais alergēns ir tieši beta laktoglobulīns. Sausais piens un iebiezinātais piens arī satur visus piena olbaltumus. Ja reakcija virs 3 ir uz alfa laktoalbumīnu un kazeīnu sieri un biezpiens, un citi skābpiena produkti jāizslēdz uz 2 mēnešiem. Jāuzlabo zarnu mikroflora, jāpārbauda D vitamīna līmenis.
Atiecībā uz graudaugiem, tā nav reakcija tikai uz glutēnu, bet arī uz citām olbaltumvielām. Simptomi ir izšķirošais rādītājs, kurš parādīs vai diēta darbojas. Jo šis ir tests, kurš uzrāda tikai 30 pārtikas produktus un bez šeit pieminētajiem ir vēl vairāki graudaugi, ko iespējams var lietot uzturā, piemēram, Prosa, kvinoja, amarants. Tāpat testā nav arī pārtikas piedevas, kas arī varētu izraisīt reakciju. Tātad jāseko simptomiem.Ilze Lutere uztura speciāliste., "www.medicine.lv"