medicine.lv skaitļos

Lietotāji online230
Aktīvie uzņēmumi12816
Nozares raksti1621
Ekspertu atbildes21477
Top 5 produkti, kurus iekļaut pavasara ēdienkartē: Iesaka speciālisti : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Top 5 produkti, kurus iekļaut pavasara ēdienkartē: Iesaka speciālisti

Freepik.com/ pressahotkey
Foto: Freepik.com/ pressahotkey

Pēc garās un tumšās ziemas esam zaudējuši vitamīnu un enerģijas krājumus, tādēļ pavasarī ir laiks tos atjaunot ar produktiem, kuros ir nepieciešamie vitamīni un minerālvielas. Kādus produktus izvēlēties pavasara ēdienkartē, stāsta "BENU Aptiekas" piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas visa gada garumā cenšamies uzņemt ar pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu. Taču, ņemot vērā to, ka ziemā bieži vien slimojam ar dažādām vīrusu slimībām, pavasarī organisms ir novājināts. Lai pavasarī nesaaukstētos un neciestu no noguruma, imūnsistēmai ir īpaši nepieciešami D, C, A un E vitamīni, kā arī dzelzs, selēns un cinks, skaidro klīniskā farmaceite. Šos vitamīnus un minerālvielas varam uzņemt, gan lietojot uztura bagātinātājus, gan izvēloties veselīgus pārtikas produktus.

Vērtīgie skābpiena produkti

Pavasarī vēlamo produktu augšgalā noteikti ir skābpiena produkti, piemēram, kefīrs, paniņas, jogurts bez piedevām un skābēti dārzeņi, jo šie produkti satur dabīgās labvēlīgās baktērijas. Papildus var dzert gardo tējas sēnes raudzēto dzērienu, kura sastāvā arī ir vērtīgās baktērijas. Apmēram 80% imūnsistēmas šūnu atrodamas zarnās, tādēļ, lai justos labi, ir jāuztur kārtībā zarnu trakts un mikrobioms, uzsver uztura speciāliste Liene Sondore. Skābēšanas procesā rodas baktērijas, kuras palīdz uzturēt veselīgu kuņģa un zarnu traktu, tādēļ iepriekš minētie produkti būs vieni no tiem, kuri palīdzēs uzturēt labu imūnsistēmu. Skābpiena produktus ieteicams lietot nesaldinātus, pievienojot tos pamata ēdienreizēs, piemēram, zaļajos kokteiļos, smūtijos vai aukstajās zupās.

Eļļu karaliene – olīveļļa

Gadu tūkstošiem zināmā olīveļļa, kuru bieži lietojam ikdienā, stiprina asinsvadus un sirdi, labvēlīgi ietekmē asinsspiedienu un holesterīnu, mazina iekaisuma procesus, kā arī palīdz gremošanas procesiem un mikrobiomam. Uztura speciāliste atgādina, ka labāk izvēlēties Extra Virgin olīveļļu, jo tā satur vairāk antioksidantu, pilifenolu, mononepiesātināto taukskābju un citus vērtīgus savienojumus. Olīveļļu var pievienot salātiem un izmantot cepšanai, jo gatavošanas laikā eļļa ir stabila un neradīsies kaitīgi savienojumi.

Ar vitamīniem bagātās zivis

Pavasara ēdienkartē būtu vēlams iekļaut arī ar vitamīniem un uzturvielām bagātās zivis. Ēdot zivis divreiz nedēļā, organisms uzņems tik ļoti nepieciešamās Omega-3 taukskābes, kvalitatīvas olbaltumvielas, selēnu, cinku, jodu un B12, D un E vitamīnu. Nav jābaidās izvēlēties arī mazās zivis, piemēram, reņģes un salakas. Šīs mazās zivis pavasarī ir īpaši lielas un gardas, bet uzturvērtības ziņā neatpaliek no lielajām zivīm un ir maciņam draudzīgākas, iesaka uztura speciāliste. Zivis var gatavot, gan cepot uz pannas vai cepeškrāsnī, gan vārot zupās vai cepot sautējumos.

Pavasarīgie zaļumi

Banner 280x280

Pēc drūmās ziemas enerģiju palīdzēs atjaunot pavasara zaļumi, piemēram, jaunās pieneņu un nātru lapiņas, gārsas, gaiļbiksīšu lapas, lakši, lociņi, skābenes un dilles. Šie zaļumi ir bagāti ar vērtīgajiem C un B grupas vitamīniem, karotīniem, minerālvielām un flavonoīdiem, stāsta klīniskā farmaceite. Vērtīgi ir lietot tieši dīgļapas un pirmās pāris lapiņas veģetācijas periodā, jo tad aktīvo vielu ir līdz pat desmit reizēm vairāk nekā pieaugušam augam. Savukārt uztura speciāliste aicina – diedzējiet zaļumus paši un iegūstiet neatkārojamu uzturvielu papildinājumu biezpienam, zupām, salātiem, kefīram un jogurtam!

Kvalitatīvi pilngraudu produkti

Ikdienas ēdienkartes papildināšana ar kvalitatīviem pilngraudu produktiem palīdzēs uzņemt šķiedrvielas, bioloģiski aktīvās vielas lignānus, alkilrezorcīnus, fitīnskābi, E un B vitamīnus, folātus, cinku, dzelzi un selēnu, stāsta uztura speciāliste. Auzas un mieži satur beta glikānus, kuri labvēlīgi iedarbojas uz holesterīnu asinīs. Visas šīs aktīvās vielas graudā atrodas galvenokārt apvalka daļā, kā arī dīglī. Graudaugus var izmantot kā piedevu pamatēdienam ar dārzeņiem, garšsaknēm, linsēklām.

Labākā dzērienu izvēle pavasarī

Lai ikdienā justos labi, nepietiek vien ar vitamīnu un uzturvielu bagātiem ēdieniem. Ir jāatceras, ka  jāuzņem pietiekams ūdens daudzums, vismaz sešas līdz astoņas glāzes tīra ūdens dienā. Pieauguša cilvēka organismā aptuveni 65% no ķermeņa masas ir ūdens. Ūdens un neorganiskie sāļi veido organisma iekšējās vides pamatu un ir asins plazmas, limfas un audu šķidrumu galvenā sastāvdaļa. Ūdens piedalās arī ķermeņa temperatūras regulācijā un ietilpst gremošanas sulu sastāvā, tādēļ, lai mēs ikdienā varētu justies labi, ir regulāri jāuzņem tīrs ūdens vai nesaldināta tēja, atgādina uztura speciāliste.

Pavasarī jāizmanto iespēja dzert vērtīgās bērzu sulas, kas ir dabas dots bioloģiski aktīvs ūdens. Tās satur niecīgu kaloriju daudzumu (aptuveni trīs līdz piecas kalorijas uz 100 mililitriem), un to sastāvā ir vitamīni un minerālvielas, piemēram, kalcijs, kālijs, dzelzs, cinks, kā  arī  cukuri – glikoze un fruktoze. Tikai jāatceras, ka to koncentrācija ir neliela, tādēļ nevajadzētu cerēt, ka, izdzerot glāzi sulas, uzņemsim dienā nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu daudzumu, uzsver uztura speciāliste.

Receptes pavasara ēdienkartei

Kefīra kokteilis ar kamu

Divas glāzes kefīra, paniņu vai bērzu sulas sablendē ar divam ēdamkarotēm pilngraudu kamas, vienu ēdamkaroti maltu linsēklu, lapu kāpostiem (kale), vienu avokado, vienu mazu gurķi, sauju spinātu un svaigi spiestu citronu sulu. Uztura speciāliste iesaka, ka pēc izvēles var vēl pievienot mājās esošās piedevas – saldētas ogas, dateles, banānu vai ko citu.

Cepeškrāsnī ceptas reņģes ar bietēm

Cepeškrāsnī ceptām reņģēm ar bietēm būs nepieciešamas 0,5 kilogrami iztīrītu reņģu (var izvēlēties arī salakas), sāls, citronpipari, timiāns, sīpols, ķiploki, Extra Virgin olīveļļa, viens citrons, divas bietes un rukola.

Pagatavošana:

  1. Cepeškrāsni uzkarsē uz 200°C. Pannā ieklāj cepamo papīru.
  2. Iztīrītas reņģes apsāla, uzkaisa citronpiparus, timiānu un liek pannā. Reņģes apslaka ar citrona sulu un olīveļļu. Pievieno smalki sagrieztus sīpolu gredzenus, uz pusēm sagrieztas ķiploku daiviņas un apslaka ar olīveļļu.
  3. Otrā pannā kārto plānās šķēlītēs sagrieztas nevārītas bietes un apslaka ar olīveļļu un citrona sulu. Bietes cep aptuveni 25 minūtes.
  4. Bļodā liek rukolu, pievieno nedaudz sāls, citronpiparus, eļļu, ceptās reņģes un biešu šķēlītes.

Lai veselīgs pavasaris!

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "MarLie" šķiedrvielas efektīvai zarnu trakta darbībai

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Perfecto" piedāvāja testēt" MarLie" šķiedrvielas efektīvai zarnu trakta darbībai.

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvāja testēt “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai.

Aknu sargs

Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvā izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Salons Līga" piedāvā izmēģināt Hialuronskābes serumu ar dabīgu aktīvo vielu komponenti Pentavitin® intensīvai ādas mitrināšanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā