Piparkūkas un svētku gaidīšana
Pašos Ziemassvētkos galdi, protams, lūzt un plīst no gardumu smaguma, bet vai tad ir spēks tos visus nobaudīt? Un vienmēr ir tā, ka pēc kārtīgas pelēko zirņu bļodas un pīrāgiem, piparkūkām īsti vietas nav, un ar pilnu vēderu tās vairs arī negaršo tā, ka mēli var norīt. Pārdomāju, vai tiešām ir jēga vienā vakarā gatavot visu šo ēdienu klāstu, ja beigās nav spēka to novērtēt.
Vai labāk nebūtu jau labu laiku iepriekš katru nedēļu sarīkot mazus Ziemassvētku gaidīšanas svētkus? Piekritīsiet, ka šajos svētkos tas ir viss skaistākais – to gaidīšana un gatavošanās. Tā nu jau vairākus gadus, kad vakari kļuvuši tik tumši, ka ārā neko nepadarīsi, mēs reizi nedēļā pusdienu veltam, lai izdomātu, kādas pusdienas taisīt, un kādas piparkūkas izcept – katru nedēļu savas. Ziemassvētku vakarā ēdīsim zirņus ar speķi un kāpostu pīrādziņus, bet piparkūkas pie vakara tējas ceļam galdā jau tagad, lai siltāk un gaišāk. Vēl svecīti iededzam, skuju zaru istabā ienesam, un cenšamies nestrīdēties un piebremzēt domas. Lai šovakar tās atpūšas.
Lai skaists svētku gaidīšanas laiks arī Jums un padalīsimies ar gardu rudzu piparkūku mīklas recepti.
Tai vajadzēs:
500 grami rudzu miltu
40 grami piparkūku garšvielu
300 ml ūdens
150 grami sviests vai margarīns
2 ēd.k. krējums
400 grami cukurs
3 ēd.k. cukurniedru cukurs
1 tējk. soda
1 ola
Cukuru katliņā apgrauzdē, lēnām pielej ūdeni, tad pievieno arī sviestu un krējumu, izmaisa, līdz izkūst. Ņem nost no uguns un kādas 15-20 minūtes atdzesē. Iemaisa olu, garšvielas. Tad pievieno miltus un sodu. Samīca mīklu. Kādas pāris pannas izcep uzreiz, un pārējo mīklu ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī, lai stāv līdz Ziemassvētkiem, vai arī līdz nākamajai reizei, kad gribēsies izcept piparkūkas.
Foto: Ilze Lipska