Piens atņem tējai ārstnieciskās īpašības
Piena pievienošana tējai iznīcina visas šī dzēriena pozitīvās īpašības, konstatējuši vācu speciālisti no Charite klīnikas Berlīnē.
Viņi pārbaudījuši melnās Darjeeling tējas iedarbību uz 16 veselām, 50 un vairāk gadus vecām sievietēm. Iegūtie rezultāti vēlāk apstiprināti arī eksperimentos ar laboratorijas dzīvniekiem.
Tēja satur komplicētus antioksidantu savienojumus, ko sauc par polifenoliem. Šīs vielas paplašina asinsvadus un normalizē asinsriti. Pie tā, ka tēja ar pienu asinsvadiem neko labu nedod, vainojami trīs piena sastāvā atrodami kazeīna proteīni, uzzinām no izdevuma European Heart Journal tiešsaistes versijas. Pēc vācu zinātnieku domām, šie proteīni piestiprinās pie polifenoliem, tādējādi traucējot tiem veikt asinsvadu atveseļošanas funkciju.
Minētais atklājums izskaidro to, kāpēc Lielbritānija, kuras iedzīvotāji ir kaislīgi tējas dzeršanas piekritēji, nespēj panākt būtisku progresu sirds un asinsvadu slimību ārstēšanā, atzīmē pētījuma vadītāja Verena Štangla. Pie visa vainojams izdaudzinātais piens, bez kura tēja anglim vairs nav nekāda tēja.