medicine.lv skaitļos

Lietotāji online357
Aktīvie uzņēmumi12815
Nozares raksti1619
Ekspertu atbildes21477
Padomi veselīgam uzturam pavasara sezonā : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Padomi veselīgam uzturam pavasara sezonā

Foto: pixabay.com

Pavasaris ir laiks, kad veikalu plauktos parādās arvien vairāk jaunās ražas labumu gan no Latvijas, gan ārvalstu ražotājiem. Arī mūsu organisms sāk vairāk ilgoties pēc svaigiem, aromātiskiem ēdieniem. Tādēļ biežāk izvēlamies vieglu maltīti un mazāk ēdam termiski apstrādātus ēdienus, to vietā izvēloties svaigas, ērti pagatavojamas uzkodas, tomēr svarīgi, lai ar uzturu uzņemam visas organismam nepieciešamās vielas.

Uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI ir apkopojusi padomus pavasara ēdienkartes veidošanai un piedāvā arī veselīgu vitamīnu kokteiļa recepti pavasarīgai maltītei.

1. Būtiskākās uzturvielas pavasarim

Lai arī katrs esam citādāks, pētījumi liecina, ka pēc garās ziemas visbiežāk organismā izveidojas D vitamīna deficīts. Mūsu platuma grādos saules ziemā ir ļoti maz, un arī siltie stari, kas mūs priecē, sākoties pavasarim, ir mānīgi, jo lielāko dienas daļu vairums cilvēku pavada telpās un sauli redz tikai pa logu. Tas rada ilūziju, ka nu jau ir saulains un D vitamīns būs, cik uziet, tomēr īstenībā saules starus pašiem noķert neizdodas un organisms tikpat dzīvo D vitamīna badā. Lai arī šo vitamīnu nelielos daudzumos varam uzņemt ar treknām zivīm, olām un piena produktiem, tie tomēr nav pietiekoši apjomīgs D vitamīna avots, un ir vērts apsvērt domu par maltītes papildināšanu ar D vitamīnu saturošiem uztura bagātinātājiem, lai tiešām varam būt droši - tā sauktā saules vitamīna mūsu ķermenī ir pietiekoši daudz.

Banner 280x280

Pavasarī bieži trūkst arī folskābes, ko satur zaļie lapu dārzeņi un zaļumi - skābenes, ūdenskreses, spināti, lapu salāti, pētersīļi, lociņi utt., kā arī sparģeļi, zaļie zirnīši. Iespējams, tieši vajadzība pēc papildu folskābes devas diktē organisma nepieciešamību pavasarī ēst vairāk svaigu un zaļu ēdienu. Šie zaļumi satur arī A, K, C vitamīnus, magniju un mangānu. Tāpat vērtīgi ēdienkarti dažādot ar produktiem, kas satur vērtīgās omega-3, omega-6 un omega-9 taukskābes - ēst treknas zivis, lietot linsēklas, čia sēklas. Piemēram, uzturvielām bagāts, augstvērtīgs ēdiens pavasarim varētu būt grilēts lasis ar zaļajiem salātiem un pilngraudu rīsiem vai grūbām. Protams, nevienā sezonā nedrīkst aizmirst par ēdienkartes dažādošanu, jo ilgstoši ēst vienus un tos pašus ēdienus ir ne vien garlaicīgi, bet arī neveselīgi.

2. Sezonas dārzeņi - augstvērtīgs uzturvielu avots

Pavasarī veikalu plauktos parādās arvien vairāk dažādu zaļumu un jaunās ražas lapu dārzeņu - šis noteikti ir īstais laiks, kad iegādāties un ēst skābenes, spinātus, rabarberus, zaļos lociņus, pētersīļus, dilles, tomātus, gurķus. Turklāt labāk izvēlēties tos produktus, kas auguši tepat Latvijā - zaļumi un svaigie lapu dārzeņi ir produkti ar salīdzinoši īsu realizācijas laiku, un pērkot Latvijas preces, varam būt droši, ka tie nav mērojuši tālu ceļu līdz patērētājam, līdz ar to ir svaigi, aromātiski un satur pēc iespējas vairāk vērtīgo uzturvielu.

Izvēloties sezonas dārzeņus un zaļumus, pievērsiet uzmanību to kvalitātei - pērciet tādus produktus, kas izskatās svaigi, nav sākuši vīst vai dzeltēt, noteikti nekautrējieties izvēlētos produktus pasmaržot - par svaigo lapu dārzeņu un zaļumu kvalitāti liecinās patīkams, katram produktam raksturīgais aromāts.

3. Pērnie dārzeņi vēl pietiekoši labi

Lai arī pavasarī mūsu skatienus veikalos vilināt vilina no ārvalstīm ievesti jaunie kartupeļi, burkāni, kāposti un citi dārzeņi, uzturvielām bagāti un augstvērtīgi vēl arvien ir arī pareizi uzglabāti un kvalitāti nezaudējušie Latvijas sakņaugi. Pavasara ēdienkartē noteikti jāiekļauj pērnā gada kartupeļi, burkāni, bietes, sīpoli, garšsaknes un citi pašmāju labumi, jo tie vēl arvien ir augstvērtīgs uzturvielu avots. Latvijas pērnās ražas dārzeņi savas uzturvērtības ziņā pavasarī ir krietni vien pārāki par daudziem ievestajiem, steidzinātajiem produktiem, kuru aktīvā sezona arī lielākajās eksporta valstīs vēl nebūt nav sākusies.

Protams, arī starp ārvalstīs audzētajiem augļiem un dārzeņiem ir daudz vērtīgu un ikdienas maltītei ļoti noderīgu produktu, turklāt der atcerēties, ka jebkuri augļi un dārzeņi būs vērtīgāki un mūsu ēdienkartē vēlamāki par virkni pusfabrikātu, ātro uzkodu un konservējumu.

4. Vērtīgs ēdienu papildinājums - pārbaudīti savvaļas augi.

Ar dažādām uzturvielām, mikroelementiem un vitamīniem bagāti pavasarī ir arī dažādi savvaļas augi - jaunās nātru lapiņas, gārsa, virza, pieneņu lapas un citi. Ja vien ir iespēja iegūt pārbaudīts un zināms izcelsmes savvaļas augus, tos noteikti var pievienot dažādiem ēdieniem. Tomēr, lai veselībai nenodarītu vairāk kaitējuma, nekā labuma, savvaļas augus ēšanai jāpērk pie zināmiem pārdevējiem vai, vēl labāk, tie jāievāc savā vai vecmāmiņas dārzā, kur uzturamies regulāri. Diemžēl pat it kā ekoloģiskā vidē esoša meža pļaviņa, ko ieraugām ģimenes izbrauciena laikā tālos Latvijas laukos, var būt piesārņota ar mums nezināmām vielām. Protams, Latvija ir zaļa un ekoloģiski salīdzinoši tīra valsts, tomēr, izvēloties produktus ēšanai, labāk būt 100% pārliecinātam par to, ko ceļam savā galdā. Personīgā dārza stūrī droši var atstāt vietu, kur plaukt un zelt ēdamajām "nezālēm", tomēr nezināmas izcelsmes savvaļas augus uzturā patērēt gan nevajag.

5. Gatavo radoši!

Pavasarī, izmantojot pirmos Latvijas ražas labumus, noteikti ir vērts papildināt ierastus ēdienus ar dažādām sezonai raksturīgām piedevām, kas bieži vien pat stipri neizmainīs ēdiena garšu, taču sniegs vērtīgu vitamīnu un minerālvielu piedevu, ko, savukārt, novērtēs mūsu ķermenis. Svaigus zaļumus noteikti var pievienot dažādām sviestmaizēm un omletēm, daudzus lapu dārzeņus var pievienot augļu kokteiļiem un smūtijiem - tie nenomāks augļu garšu, taču būtiski palielinās šo ēdienu uzturvērtību. Pavasarī nevajag baidīties eksperimentēt - radoša pieeja ēdienu gatavošanai priecēs ne vien Jūsu garšas kārpiņas, bet arī acis, un padarīs mūsu maltītes dzīvespriecīgākas un veselīgākas.

Pavasarīgais smūtijs "Zaļā vitamīnu bumba

Smūtijs ir lielisks ēdiens, ko ātri pagatavot starp maltītēm, turklāt šis augļu un lapu maisījums ir ļoti bagāts ar vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām, turklāt papildināts ar nelielu daudzumu vērtīgo taukskābju.

2 porcijām nepieciešams: 1 banāns, 200g jebkuru saldētu ogu/augļu, 100g svaigu spinātu, 400ml kokosriekstu ūdens vai tīra ūdens, 2 ēdamkarotes medus, 2 ēdamkarotes čia sēklu (ko var aizstāt ar linsēklām vai auzu pārslām), Visu sablenderē kopā un pasniedz uzreiz!

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvāja testēt “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai.

Aknu sargs

Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvā izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Salons Līga" piedāvā izmēģināt Hialuronskābes serumu ar dabīgu aktīvo vielu komponenti Pentavitin® intensīvai ādas mitrināšanai.

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā