medicine.lv skaitļos

Lietotāji online329
Aktīvie uzņēmumi12818
Nozares raksti1621
Ekspertu atbildes21477
Noslēdzies LDUSA organizētais konkurss “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā”. Ko bērni un vecāki visvairāk novērtē skolu maltītēs? : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Noslēdzies LDUSA organizētais konkurss “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā”. Ko bērni un vecāki visvairāk novērtē skolu maltītēs?

Nupat noslēdzies Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu asociācijas (LDUSA) organizētais konkurss “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā”, kur par uzvarētāju atzīta Rīgas 34. vidusskola. Žūrijas locekļi īpaši izcēla to, ka skolā vienu dienu nedēļā ir veģetārās maltītes, kā arī pavāri piedāvā interesantus ēdienus, tādējādi dažādojot un iepazīstinot bērnus ar netradicionālāku un neierastāku virtuvi. “Kad lūdzām vecākus pieteikt skolas konkursam, aicinājām atstāt arī savus komentārus par to, kāpēc, viņuprāt, bērni ir sajūsmā par piedāvātajām maltītēm. Apkopojām biežāk minētās pozitīvās atsauksmes, ko tieši bērni un vecāki novērtē, kas varētu kalpot par iedvesmu arī citām pavāru komandām,” saka LDUSA valdes priekšsēdētāja Guna Bīlande.

Alerģijas un ēdiena nepanesamība

Vecāki ļoti  novērtē tos skolu ēdinātājus, kuri ne tikai nodrošina gardas maltītes, bet arī parūpējas par tiem bērniem, kuriem jāievēro specifiskas diētas dažādu alerģiju dēļ vai arī ir pārtikas nepanesamība.

Apzinoties, kādas sekas var radīt alerģija un produktu  nepanesība, vecāki anketās norādīja, ka novērtē tās skolas, kas ņem vērā katra bērna individuālās vajadzības. Vecāki savos komentāros vairākkārt pauduši, ka pavāri rūpīgi attiecas pret šādām situācijām un radoši atrod veidus, kā sagatavot ēdienus tā, lai ikviens būtu paēdis un apmierināts.

Ēdienu dažādība

Lai gan ierasts, ka sabiedriskās ēdināšanas vietās maltītes      varam izvēlēties paši, skolās ik nedēļu tiek izstrādāta ēdienkarte, kurai jāatbilst Ministru kabineta noteikumiem Nr. 172 “Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem”. Tajos tiek noteikts, kādus produktus drīkst izmantot un kādai jābūt ēdiena uzturvērtībai, kas citreiz mudina pavārus pielietot radošumu. Nav pārsteigums , ka vecāki novērtē to, ka maltītes ir daudzveidīgas un tajās tiek nodrošināts gan plašs dārzeņu un augļu klāsts, gan arī tiek variēts ar zupām un citiem pamatēdieniem.     

Banner 280x280

Svarīgi, ka bērniem ik dienu tiek nodrošināta iespēja arī padzerties, piedāvājot ne tikai morsus vai saldinātus dzērienus, bet arī ūdeni.

Vecāki atzinīgi izsakās arī par to, ka katru dienu bērniem tiek piedāvātas svaigas un dažādas maltītes, iekļaujot gan zupas, gan otros, jo ne vienmēr pēc darba vēl ir laiks, lai nodrošinātu pilnvērtīgas      vakariņas. Īpaši tiek novērtētas tās skolas, kas piedāvā īstu ēdienu nevis tikai desertus un bulciņas, jo mēdz būt gadījumi, kad bērniem pasniegtā maltīte ir vienīgais pilnvērtīgais ēdiens dienā.

Tikko pagatavots ēdiens

Ne visās izglītības iestādēs ēdiens tiek gatavots uz vietas; citur tiek nodrošināta tā piegāde konkrētā laikā un izdalītas porcijās. Šogad vecāku sniegtajos komentāros īpaši tiek izcelts  tas, ka gatavošana notiek skolās uz vietas, kur bērni var redzēt gan pavārus, kuri to dara, kā arī rūpību un pūles, kas kopumā tiek ieguldītas. Piemēram, vienā  no atsauksmēm norādīts: “Ēdiens bērniem tiek pasniegts tikko pagatavots, svaigs un galvenais ļoti garšīgs, tā bērni saka. Pat vienkārši vārīti kartupeļi esot tik garšīgi, nerunājot par gardajām mērcēm, sautējumiem, zupām, gaļām, zivīm... un kur vēl. Un galvenais, ka pavārītes ir ļoti atsaucīgas un pretimnākošas.”

Pašiem iespēja kombinēt porciju

Vecāki savos komentāros par vienu no veiksmīgākajām pieejām atzīst iespēju, ka bērns pats var kombinēt savu maltīti. Šai pieejai ir vairāki pozitīvi aspekti. Pirmkārt, atvase izvēlēsies un uz šķīvja uzliks tikai to, ko patiešām vēlas apēst. Otrkārt, tādējādi var izvairīties no tiem produktiem, kas bērnam negaršo. Treškārt, ievērojami samazinās atkritumu un ēdienu atlieku apjoms, jo gadījumā, ja ēdiens tiek servēts porcijās, vienam tā var būt par lielu vai arī uz šķīvja nonāk produkti, ko skolēns      nevēlas ēst.

Vēl vecāki pauda, ka viņiem būtiski šķiet tas, ka bērni paši lej sev zupu šķīvī, paši pieliek salātus un mērces, jo tādā veidā viņi iemācās galda kultūru un spēj labāk noteikt porcijas izmēru, papildinot to pēc nepieciešamības. Lūk, citāts no viena pieteikuma: “Skolēniem patīk opcija, ka paši var sev sakombinēt porciju, tas rosina arī viņus domāt zaļi, nelikt ēdienu nevajadzīgi, ja nespēj visu apēst.”

Atsevišķās skolās izveidoti arī garšvielu stūrīši, kad bērni bar izvēlēties piedevas maltītēm, pievienojot, piemēram, salātiem kādus zaļumus.

Ēdiens kā mājās

Ēdiens kā mājās! – tas ir īpaši augsts novērtējums skolu pavāriem. Nereti komentāros vecāki pauž, ka bērni priecājas par to, ka skolā maltītes pagatavotas rūpīgi un ar mīlestību, piebilstot, ka pašiem tāpēc nākas daudz rūpīgāk pārdomāt ēdienus, ko pasniegt mājās. Citāts no pieteikuma anketas: “Bērni regulāri slavē skolas virtuvi. Lūdz, lai pagatavo mājās ēdienu tā, kā skolā. Patīkami ir tas, ka ir iespēja dabūt papildporcijas, nevis tikai tik, cik pienākas. Personāls ir ļoti jauks. Bērniem arī patīk tas, ka ēdienkarte ir zināma.”

Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu asociācija izsaka milzīgu pateicību visiem vecākiem, kuri pieteica sava bērna skolu konkursam “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā” 2023./2024. mācību gadā. LDUSA arī nākamgad aicinās būt aktīviem un pieteikt skolas konkursam!

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "MarLie" šķiedrvielas efektīvai zarnu trakta darbībai

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Perfecto" piedāvāja testēt" MarLie" šķiedrvielas efektīvai zarnu trakta darbībai.

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvāja testēt “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai.

Aknu sargs

Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvā izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Salons Līga" piedāvā izmēģināt Hialuronskābes serumu ar dabīgu aktīvo vielu komponenti Pentavitin® intensīvai ādas mitrināšanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...