medicine.lv skaitļos

Lietotāji online221
Aktīvie uzņēmumi12817
Nozares raksti1621
Ekspertu atbildes21477
Kas vērtīgs kabačos un kā tos veselīgi pagatavot? Stāsta speciālisti : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Kas vērtīgs kabačos un kā tos veselīgi pagatavot? Stāsta speciālisti

Freepik.com/ stockking
Foto: Freepik.com/ stockking

Viens no pamanāmākajiem ražas laika dārzeņiem ir kabacis. To raža parasti ir bagātīga un šķiet, ka teju ikviens, tuvojoties vasaras noslēgumam, dāvanā saņem kādu kabaci vai cukini. Kas vērtīgs šajos dārzeņos un kā tos veselīgi pagatavot? Stāsta "BENU Aptiekas" piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un klīniskā farmaceiti Ilze Priedniece.

Kabaču un cukini laikā būtiski ir “noķert” īsto brīdi, kad šos dārzeņus lūkoties dārzā vai meklēt tirgū un veikalā, stāsta sertificēta uztura speciāliste. Lai tos baudītu patiešām gardus un vērtīgus, iegādājies kabačus un cukini aptuveni sprīdi garus. Tad dārzeņiem būs izteikti maiga garša un mīksta miza, kas nav jāmizo. Lielajos kabačos ar caurumu vidū, cietu mizu un daudz sēklām būs daudz atlikumu, un tos būs grūti šādi pagatavot.

Kabaču vērtīgās īpašības

Kabači satur daudz ūdens – tā saturs šajos dārzeņos ir ap 92%, stāsta klīniskā farmaceite. Tajos ir maz kaloriju, tādēļ tie noder visiem, kas skaita kalorijas savā uzturā un rūpējas par savu svaru vai grib to samazināt. Kabači satur šķiedrvielas, kas ir nozīmīgi regulārai vēdera izejai. Tās palīdz pie aizcietējumiem, jo veicina zarnu trakta darbību. Aizcietējumu gadījumā uzturā iesaka lietot vairāk šķiedrvielas saturošu produktu, kā arī pietiekami uzņemt šķidrumu. Kabači satur gan vitamīnus (C vitamīnu un B grupas vitamīnus) un karotinoīdus, gan minerālvielas, piemēram, kāliju, magniju, kalciju un fosforu. Savukārt no antioksidantiem kabačos ir C vitamīns, beta-karotīns, luteīns un zeaksantīns. Košas krāsas, arī dzeltenas krāsas kabači būs bagātāki ar antioksidantiem, vairāk tieši to miza. Kabači noder redzes, ādas un sirds un asinsvadu sistēmas veselībai. Tiem piemīt arī urīndzenoša darbība. Tāpat tie palīdz izvadīt no organisma lieko šķidrumu.

Kabačus bieži iekļauj arī bērnu uzturā, jo tie ir dārzeņi ar zemu alerģiju risku. Tos iesaka arī diabēta pacientu ēdienkartei. Turklāt kabačus var lietot uzturā gan svaigā, gan apstrādātā veidā, un arī kabaču ziedus izmato kulinārijā.

Banner 280x280

Uztura speciāliste uzsver, ka kabačos un cukini ir salīdzinoši liels kālija daudzums – uz 100 gramiem vidēji tie ir 152 miligrami kālija. Kālija daudzuma dēļ šos dārzeņus iesaka uzturā lietot sirds slimību profilaksei, savukārt lielais šķiedrvielu daudzums palīdzēs labi justies kuņģa un zarnu traktam.

Šie dārzeņi satur arī antioksidantus, kas palīdz organismam cīnīties ar brīvajiem radikāļiem. Lai gan dažas minerālvielas un vitamīni šajos dārzeņos ir nelielā daudzumā, tie noteikti ir sezonas  dārza velšu līderi savas maigās garšas dēļ. Tos var iekļaut ikdienas ēdienkartē jebkura vecuma cilvēki, un tvaicētā veidā tos var izmantot kā pirmo piebarojumu mazuļiem.

Pagatavošanas veidi

Foto: Freepik.com/ freepik

Tradicionāli daudzām saimniecēm ir ierasts  kabačus dārzā noņemt jau lielus, ar cietu mizu un daudz sēklām – šādu kabaču ripas daudzas saimnieces apviļā miltos, olā un cep eļļā; pasniedz ar krējumu. Taču, lai iegūtu patiesi gardu un veselīgu ēdienu no šiem dārzeņiem, ir pēdējais laiks tos pagaršot sprīdi garus ar visu mizu! Tieši zem miziņas ir lielais vitamīnu daudzums, uzsver uztura speciāliste.

Svaigus kabačus un cukini var sarīvēt smalkās strēmelītēs (uz dārzeņu “spaghetti” rīves) un pasniegt ar zaļumiem, svaigu pesto un labas kvalitātes Extra Virgin olīveļļu, citrona sulu un garšvielām pēc izvēles.

Tāpat kabačus un cukini var gardi sacept kopā ar sēnēm, sīpoliem, ķiplokiem, tomātiem, garšvielām pēc izvēles – šāds sautējums būs laba piedeva jaunajiem kartupeļiem, pastai, gaļai, kā arī labi garšos aukstā veidā uz rudzu maizes.

Tradicionālais veids – kabaču vai cukini ripiņas sacep uz pannas ar garšvielām un labu olīveļļu. Taču labāk tos nepanēt, iesaka speciāliste.

Vēl viena garda recepte ir kabaču plācenīši: sarīvētiem kabačiem vai cukini pievieno olu, garšvielas (piemēram, svaigu timiānu, muskatriekstu), rīvētu burkānu, sīpolus, ķiplokus, nedaudz zirņu miltus, veselas linsēklas, var pievienot arī nedaudz rīvēta cietā siera. No masas veido plācenīšus, ko var cept cepeškrāsnī vai uz pannas Extra Virgin olīveļļā no abām pusēm, līdz tie kļūst zeltaini.

Kabaču/cukini laiviņas: uz pusēm pārgriež nelielus dārzeņus un izņem mīkstumu. To nemet ārā, bet izmanto zupās vai sautējumos! Laiviņas pilda ar pagatavotu malto gaļu, sēnēm, dārzeņiem, pārkaisa ar rīvētu cieto sieru un cep cepeškrāsnī.

Diemžēl ziemai īsti kabačus un cukini uzglabāt nevar to struktūras dēļ. Kabačus var sarīvēt un salikt nelielās porcijās saldētavā, un izmantot ziemā mazuļu ēdināšanā, pievienojot zupām, sautējumiem.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "MarLie" šķiedrvielas efektīvai zarnu trakta darbībai

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Perfecto" piedāvāja testēt" MarLie" šķiedrvielas efektīvai zarnu trakta darbībai.

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvāja testēt “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai.

Aknu sargs

Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvā izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Salons Līga" piedāvā izmēģināt Hialuronskābes serumu ar dabīgu aktīvo vielu komponenti Pentavitin® intensīvai ādas mitrināšanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...