medicine.lv skaitļos

Lietotāji online262
Aktīvie uzņēmumi12816
Nozares raksti1621
Ekspertu atbildes21477
Kā uzlabot savu ēdienkarti vasarā un izvairīties no pārēšanās? : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Kā uzlabot savu ēdienkarti vasarā un izvairīties no pārēšanās?

Freepik.com/ rawpixel.com
Foto: Freepik.com/ rawpixel.com

Gada siltā sezona nereti var būt īsts izaicinājums mūsu gremošanas sistēmai. Lai gan varētu šķist, ka vasarā ir ievērojami vieglāk padarīt savu ēdienkarti veselīgāku un daudzveidīgāku, tomēr šis gadalaiks vienlaikus ir bagāts ar dažādiem kārdinājumiem – regulāras maltītes tiek aizvietotas ar uzkodām, brīvdabas pasākumos tā vien kārojas kādu neveselīgu našķi, bet dārza ballītes bieži vien noslēdzas ar pārēšanos un gremošanas sistēmas traucējumiem. Kam pievērst uzmanību, plānojot vasaras ēdienkarti, un kā rīkoties tad, ja neviļus apēsts par daudz, stāsta sertificētā uztura speciāliste Viktorija Zakareviča un aptieku tīkla "Apotheka" sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.

Regulāras ēdienreizes, iekļaujot sezonas produktus

Foto: Freepik.com/ timolina

Baudot patīkamos laikapstākļus, nedrīkst aizmirst, ka viens no veselīga dzīvesveida stūrakmeņiem ir pareizi izvēlēts un sabalansēts uzturs. Arī vasaras periodā ir svarīgi maltītes ieturēt regulāri, tādējādi nodrošinot organismu ar nepieciešamajām uzturvielām un izvairoties no pārēšanās epizodēm, kas raksturīgas tad, ja starp ēdienreizēm ir ilgstošas pauzes. Ja ikdienas steigā trūkst laika gatavošanai, palīdzēt var tā sauktais meal prep jeb iepriekšēja maltīšu sagatavošana, piemēram, divām dienām uz priekšu. Tiesa, jāatceras, ka maltītes ir jāuzglabā ledusskapī, bet ārpus ledusskapja, īpaši vasarā, ēdienu nevajadzētu turēt ilgāk par divām stundām.

„Plānojot ēdienreizes, ir svarīgi ievērot „šķīvja principu” – tas nozīmē, ka maltītē jāiekļauj saliktie ogļhidrāti, piemēram, maize, graudaugi, kartupeļi vai makaroni, olbaltumvielas, piemēram, gaļa, zivis, olas, pupiņas, tofu, soja vai biezpiens, kā arī dārzeņi un augļi, kam tiek atvēlēta puse šķīvja. Vasaras sezona šo uzdevumu atvieglo, jo ir brīvi pieejami dažādi veselīgi sezonas produkti, kas satur daudz vērtīgu vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu. Brokastis var papildināt ar svaigām ogām, savukārt, ja nav laika gatavot, pilnvērtīga ēdienreize var būt arī sviestmaizes – ar nosacījumu, ka to sastāvdaļas ir pareizi sakombinētas, piemēram, uz rudzu rikas liekam tomātu un mocarellas šķēles, mazliet pesto un zaļumus,” stāsta uztura speciāliste.

Grilēti ēdieni un našķi – ar mēru

Foto: Freepik.com/ jcomp

Vasara nav iedomājama bez dažādiem pasākumiem ģimenes un draugu lokā – kā piknikiem un dārza svētkiem, tā festivāliem un izbraucieniem ar nakšņošanu teltīs. Šādos gadījumos maltīte tiek baudīta brīvā dabā, un priekšroka nereti tiek dota grilētiem ēdieniem un uzkodām. Lai gan grilēta gaļa, zivs vai dārzeņi ir īsts gardums, jāatceras, ka tie jābauda ar mēru. Grilēšanas procesā ēdiens tiek pakļauts augstai temperatūrai, to ieskauj dūmi, un veidojas oglīte – šie procesi veido kancerogēnās vielas, ko uzņemot regulāri, iespējams nodarīt kaitējumu veselībai. Lai mazinātu grilēšanas negatīvo ietekmi, izvēlies liesāku gaļu (tauki, pilot liesmās, veicina kaitīgo vielu veidošanos), pirms gatavošanas to iemarinē, kārtīgi nomazgā grila restes, necep ēdienu uz atklātas liesmas un neaizmirsti papildināt maltīti ar svaigiem dārzeņiem.

Ievērojot mērenību, par ļaunu nenāks arī kāds našķis. „Katru dienu drīkst apēst vienu našķi, taču tas nedrīkst aizstāt ēdienreizi – ar to jāmielojas pēc pilnvērtīgas pamatmaltītes. Našķus vislabāk papildināt ar šķiedrvielām bagātiem produktiem, kā ogām un dārzeņiem. Piemēram, ja sagribas saldējumu, pievieno tam mellenes, bet, ja kārojas čipsus, ēd tos pamīšus ar sagrieztu papriku, tomātu vai gurķi. Uzkodas, kas satur ogļhidrātus, – bulciņas, saldumus un tamlīdzīgus kārumus – papildini ar veselīgajiem taukiem, piemēram, riekstiem, sēklām, siera vai gaļas šķēli. Tas palīdzēs ilgāk izjust sātu, mazinās vēlmi našķoties un nodrošinās enerģijas un mundruma devu,” skaidro uztura speciāliste.

Lai maltīte nekaitē gremošanas sistēmai

Foto: Freepik.com/ rawpixel.com
Banner 280x280

Vasaras pasākumus bieži vien raksturo ne vien atpūta svaigā gaisā, bet arī bagātīgi klāti galdi, turklāt ēdieni nereti ir gana sātīgi un satur ievērojamu daudzumu kaloriju, kā rezultātā tiek apēsts vairāk nekā organismam nepieciešams. Pārēšanās var izraisīt gremošanas sistēmas traucējumus, smaguma sajūtu, dedzināšanu kuņģī, sliktu dūšu, aizcietējumus un vēdersāpes.

„Svinībās ierastie ēdieni – trekni, asi, piparoti un žāvēti produkti, tāpat arī ēdieni ar augstu cukura saturu un alkohols – negatīvi ietekmē gremošanas sistēmas darbību, radot tai papildu slodzi un diskomfortu. Baudot svētku maltīti, svarīgi, lai tā ir sabalansēta – ēdienkartē jāiekļauj arī pietiekami daudz olbaltumvielu, jālieto pietiekams daudzums šķidruma. Noderīgi būs fermentēti produkti, piemēram, skābēti kāposti vai gurķi. Tajos atrodamas probiotikas, kas palīdzēs atjaunot zarnu mikrofloru, labāk sašķelt un absorbēt uzņemtās pārtikas vielas,” stāsta farmaceite.

Pirms gaidāmās maltītes noteikti nevajadzētu badoties, tā cerot kompensēt vēlāk uzņemtās kalorijas – izsalkums, visdrīzāk, veicinās pārēšanos. Ēdiens jābauda nesteidzīgi, barība rūpīgi jāsakošļā, bet pēc maltītes ieteicams nodoties mērenām fiziskām aktivitātēm, piemēram, īsai pastaigai. Kustības palīdzēs uzlabot asinsriti un apgādāt organismu ar skābekli, tādā veidā uzlabojot arī gremošanas procesus.

„Ja tomēr gadījies apēst pārlieku daudz, talkā nāks zāļu tējas, piemēram, ķimeņu, piparmētru, fenheļa, ingvera vai kumelīšu tēja. Tās uzlabos gremošanas procesus un palīdzēs mazināt diskomfortu. Gadījumā, ja novērojama kuņģa dedzināšana, nevajadzētu lietot melno un zaļo tēju, – noderēs parastā piparmētru tēja. Pret aizcietējumiem, savukārt, palīdzēs produkti, kas satur šķiedrvielas, piemēram, bietes vai pupiņas. Mazināt izteikti nepatīkamu pašsajūtu palīdzēs aptiekā nopērkami preparāti, piemēram, aktīvā ogle, diosmektīts vai silīcija gēls, ar sastāvā esošo silīcija dioksīdu, kas novērš tādus simptomus kā sāpes, slikta dūša un caureja. Efektīvs palīgs būs arī kuņģa pilieni vai gremošanas fermentus saturošas kapsulas, bet vēdera pūšanos mazinās līdzekļi, kas satur simetikonu. Ja pārēšanās izraisījusi vemšanu vai caureju, jāatceras, ka organismam nepieciešams papildu šķidrums un var noderēt sāļu un glikozes maisījums. Ņemot vērā simptomus, vispiemērotāko preparātu ieteiks farmaceits,” norāda farmaceite.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "MarLie" šķiedrvielas efektīvai zarnu trakta darbībai

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Perfecto" piedāvāja testēt" MarLie" šķiedrvielas efektīvai zarnu trakta darbībai.

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvāja testēt “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai.

Aknu sargs

Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvā izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Salons Līga" piedāvā izmēģināt Hialuronskābes serumu ar dabīgu aktīvo vielu komponenti Pentavitin® intensīvai ādas mitrināšanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā