Veselīgās pārtikas darba grupā spriedīs par veselīga dzīvesveida veicināšanas iespējām
Foto: Gerd Zimny/Flickr
Šodien Zemkopības ministrijā (ZM) notiks kārtējā veselīgās pārtikas darba grupas sēde, kurā tiks izskatītas iestrādes priekšlikumu sagatavošanā veselīgas pārtikas ražošanas un patēriņa veicināšanai, aģentūru LETA informēja ministrijā.
Pirmajā darba grupas sēdē novembrī eksperti vienojās izvērtēt īstenotos un plānotos pasākumus veselīga dzīvesveida un pārtikas ražošanā, kas noteikti Veselības ministrijas (VM) plānošanas dokumentos, un vienojās par prioritārajiem pasākumiem.
Tika nolemts arī izvērtēt citu Eiropas Savienības dalībvalstu pieredzi par ierobežojumiem pieļaujamo tauku, tai skaitā transtaukskābju, sāls un cukura daudzumu vietējos un importētājos pārtikas produktos, kā arī izstrādāt priekšlikumus veselīgāku ikdienā lietojamo pamatproduktu ražošanai, kas būtu piemēroti situācijai Latvijā, ņemot vērā pārtikas ražotāju un sabiedriskās ēdināšanas tehnoloģiskās iespējas.
Tāpat darba grupa vērtēja iespējas ieviest Latvijā brīvprātīgas veselīgās pārtikas marķēšanas sistēmas vai arī atsevišķus šo sistēmu kritērijus.
"Ir svarīgi, lai iedzīvotāji, sevišķi bērni un jaunieši, ikdienā uzturā lietotu veselīgus pārtikas produktus, tāpēc kopīgi veiksim virkni pasākumu ar mērķi veicināt veselīgu pārtikas produktu ražošanu un sabiedrības izvēli par labu šādiem produktiem," iepriekš norādīja zemkopības ministre Laimdota Straujuma.
Kā ziņots, darba grupas uzdevums ir minētos priekšlikumus sagatavot līdz 2014.gada 1.martam.
Darba grupā bez VM un ZM pārstāvjiem strādā arī Finanšu ministrijas un pārtikas ražotāju pārstāvji, kā arī pieaicinātie eksperti, tostarp no Latvijas Uzturzinātnes speciālistu biedrības un Latvijas Diētas ārstu asociācijas.
Darba grupu vada ZM valsts sekretāra vietniece Rigonda Lerhe, bet viņas vietniece ir Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.