medicine.lv skaitļos

Lietotāji online368
Aktīvie uzņēmumi12806
Nozares raksti1614
Ekspertu atbildes21477
SPKC: Dezinformācija internetā kaitē cīņai pret cilvēka papilomas vīrusu un dzemdes kakla vēzi : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

SPKC: Dezinformācija internetā kaitē cīņai pret cilvēka papilomas vīrusu un dzemdes kakla vēzi

Slimību profilakses un kontroles centrs sadarbībā ar
Bērnu infektoloģi Daci Zavadsku,
BKUS Bērnu vakcinācijas centrs
BKUS Bērnu slimību klīnika
RSU Pediatrijas katedra
LR Veselības ministrijas Imunizācijas valsts padome

Publiskajā telpā arvien biežāk dzirdam nepatiesus mītus par jaunatklātām un vairāku gadu laikā pētītām vakcīnām. Vecāki bieži vien atsaka pat valsts apmaksātas vakcinācijas, nemaz nenojaušot šādu lēmumu sekas sava bērna un kopējās sabiedrības veselības kontekstā. Viena no pēdējā laikā sabiedriskajā telpā apspriestākajām vakcīnām ir pret cilvēka papilomas vīrusu jeb CPV, kuras efektivitāte un drošums, kaut arī vairākkārt zinātniski pierādīti, joprojām tiek apšaubīti, veidojot dezinformāciju kā medicīnas speciālistu vidū, tā kopējā sabiedriskajā telpā.

Vakcīnu efektivitāte

Nedaudz atskatīsimies pagātnē. 20. gadsimtā no dažādiem cēloņiem pasaulē bojā gāja aptuveni 5,2 miljardi (1) cilvēku, ieskaitot kara apstākļos bojā gājušos, tomēr 1,7 miljardi (konstatētie gadījumi) aizgāja bojā infekcijas slimību dēļ. Tādas infekciju slimības kā, piemēram, bakas laupīja 400 miljonus dzīvību, masalas – 96 miljonus un garais klepus - 38 miljonus. Līdz 20. gadsimta pirmajai pusei vienīgā iespēja iegūt imunitāti pret turpmāku saslimšanu bija izslimot infekciju, bet lielākajai daļai mazu bērnu šīs infekcijas neizdevās pārciest. Mūsdienās pret visām šīm infekcijas slimībām ir izstrādātas vakcīnas. Dažas ir labāk pazīstamas, jo tika izstrādātas pirms vairāk nekā 60 gadiem, piemēram, vakcīna pret masalām, difteriju vai poliomielītu. Baku izskaušanai, gandrīz visas pasaules atbrīvošanai no poliomielīta, ievērojamai saslimstības samazināšanai ar difteriju, garo klepu, masalām, masaliņām, epidēmisko parotītu it kā vajadzētu kliedēt cilvēku šaubas par šo vakcīnu efektivitāti un pozitīvo ieguldījumu cilvēces veselībā. Un tomēr – kāpēc, laikam ejot, sabiedrībā arvien biežāk diskutē par vakcinācijas nepieciešamību?

Banner 280x280

Zinātnei attīstoties, tiek atklātas un izstrādātas arvien jaunas vakcīnas, piemēram, vakcīna pret pneimokoku infekciju, kuras mūsdienīgākā versija tika izstrādāta 2000. gadā, vai vakcīna pret CPV, kura sabiedrības lietošanā pēc vairāk nekā 10 gadu izstrādes un drošības pārbaudes, nonāca 2006. gadā. Jau vairāk nekā četrpadsmit gadus šīs vakcīnas ietekme ir tikusi uzraudzīta, un Pasaules Veselības organizācija atzinusi vakcīnu par ārkārtīgi drošu (2), izslēdzot tādus mītus kā – vakcīna izraisa neauglību, vakcīna nav pārbaudīta, vakcīna var izraisīt vēzi. Taču dezinformācijas dēļ sabiedrībā radušās šaubas par vakcīnu drošumu, kaut nav konstatēts neviens nopietnu blakusparādību gadījums.

CPV vīruss un tā izraisītās sekas

Cilvēka papilomas vīruss pasaulē ir plaši sastopams, un tam ir vairāk nekā 150 paveidu. Ar to var inficēties gan sievietes, gan vīrieši. Pasaules Veselības organizācijas pētījumi liecina, ka aptuveni 50-80% sieviešu inficējas ar papilomas vīrusu, taču ne visi CPV tipi rada ļaundabīgas sekas. Cilvēka papilomas vīruss izraisa dažādas slimības - ārējo dzimumorgānu vēzi un maksts audzēju, kolorektālās daļas (resnās zarnas, taisnās zarnas) vēzi, mutes dobuma, lūpu, rīkles mutes daļas vēzi, kā arī smailās kondilomas jeb dažāda izmēra dzimumorgānu kārpiņas. Tomēr biežāk sastopamākā CPV izraisītā slimība ir dzemdes kakla vēzis. Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati, Latvijā dzemdes kakla vēzis ir otrs biežāk sastopamais audzējs sievietēm līdz 45 gadu vecumam, un vidēji gadā no jauna tiek reģistrētas 244 dzemdes kakla vēža pacientes un 177 nāves gadījumi. Viens no efektīvākajiem veidiem, kā izvairīties no dzemdes kakla vēža, ir vakcinēšanās pret vēzi izraisošo cilvēka papilomas vīrusu.

Pasaules Veselības organizācija seko līdzi datiem, kuri nepārtraukti tiek ievākti Amerikas Savienotajās Valstīs, Japānā un Austrālijā pēc vakcīnas licencēšanas. Jauna un uz zinātniskiem faktiem balstīta informācija par vakcīnas drošumu tiek publicēta vairākas reizes gadā, un ievērojams skaits ārstu un profesionāļu pasaulē un Latvijā ir apstiprinājuši vakcīnas drošumu un efektivitāti (3), tomēr zinātniskos faktus nomāc internetā atrodamā maldinošā informācija.

Medicīnas vēsture rāda, ka skepse pret vakcīnām ir pastāvējusi kopš to atklāšanas. Edvarda Džennera 1776. gadā uzsākto vakcināciju pret bakām izsmēja karikatūras, kurās vakcinētie bija attēloti līdzīgi govīm, jo vakcīnu angļu ārsts bija ieguvis no pūslīšiem, kas atrodas uz govs tesmeņa. Mūsdienās pret bakām vairs nepotē, jo vakcinācijas rezultātā bakas tika izskaustas.

Informācijas laikmetā, kad katram ir pieeja internetā publicētajai informācijai, kā arī iespēja pašam publicēt rakstus, neesot medicīnas aprūpes speciālistam, maldinošas informācijas izplatīšanai var būt ļoti nopietnas sekas. Bieži cilvēki izlemj netērēt laiku zinātnisku rakstu izprašanai, kam nav sagatavoti, un uzticēties nepārbaudītai sociālo tīklu ierakstos un izklaides interneta portālos atrastai informācijai, jo tā pasniegta vienkāršāk, nav pārsātināta ar sausiem zinātniskajiem faktiem un pētījumu rezultātiem, bet ir emocionāli ekspresīva un spēlē uz jūtām. Ir zināms, ka kopumā cilvēka viedokli un rīcību vairāk ietekmē emocijas nekā zināšanas. Turklāt negatīvai informācijai (piemēram, "vakcīna sadragāja šīs sievietes dzīvi") uzticas vairāk nekā speciālistu apgalvojumiem par pierādītu vakcīnu drošumu. Tā rezultātā arvien vairāk vecāku izvēlas atteikties no valsts apmaksātās vakcinācijas pret CPV.

Visbiežākais dezinformācijas iemesls ir informācijas avotu un rakstu patiesuma neizvērtēšana. Dažādos forumos ierakstīti it kā negatīvās pieredzes stāsti tiek vērtēti augstāk par zinātniskiem pierādījumiem, jo tie ir vieglāk izprotami un daudz vairāk pieejami nekā pētnieku secinājumi. Ārstniecības personām, nonākot diskusijā ar pacientu vai tā vecākiem, ir jālūdz norādīt, kur tas ir saņēmis informāciju, un kopīgi jāizvērtē iegūtās informācijas patiesums. Vērtīgi ir izklāstīt arī blakusparādību reģistrēšanas kārtību – pēc vakcinācijas tiek reģistrēta katra sūdzība, un šie dati parādās arī vakcīnas anotācijā, kaut arī patiesībā sūdzības cēlonis nav bijis saistīts ar vakcīnu.

Lai kliedētu dezinformāciju sabiedrības vidū, ārstiem, medicīnas māsām un citiem veselības aprūpes speciālistiem būtu jāskaidro par pašu infekciju, vakcīnas sastāvu, iedarbības mehānismu, efektivitāti un drošumu.

Ārstniecības personu loma sabiedrības informēšanā

Kā rāda Slimību profilakses un kontroles centra aptaujas rezultāti (4), arī pašiem primārās veselības aprūpes speciālistiem nav pilnīgas pārliecības par vakcinācijas izmantošanu bērniem. 31% aptaujāto veselības aprūpes speciālistu šaubās par vakcināciju pret CPV, jo neuzskata šo vakcīnu par svarīgu, bet 18% no šiem speciālistiem nav spējuši pamatot savu izvēli. Dati liecina, ka šaubas pārsvarā ir par pēdējos desmit gados ieviestām vakcīnām. Jo bieži pamatota un uz zinātniskiem faktiem balstīta informācija nenonāk pie visiem veselības aprūpes speciālistiem, vai viņiem nav laika padziļināti iepazīties ar to. Rezultātā rodas diskusijas, šaubas un nepārliecinātība, atbildot uz pacientu un vecāku jautājumiem. Ja pat ārstniecības personāls vecākiem nevar pārliecinoši izklāstīt vakcinācijas nepieciešamību, vecāki izvēlēsies atteikties no vakcīnas.

Veselības aprūpes speciālistiem ir unikāla loma cilvēku pasargāšanā no CPV izraisītajām sekām, jo uz faktiem un pierādījumiem balstīti argumenti vislabāk var palīdzēt vecākiem izdarīt pareizo izvēli un vakcinēt savu meitu vai dēlu. Bieži vecāku izvēli par vakcinēšanos ietekmē finansiāli apstākļi, bet vakcinēšanās pret CPV meitenēm Latvijā ir valsts apmaksāta, līdz ar to vienīgais šķērslis vakcinēto un izglābto meiteņu skaita palielināšanai ir informācijas trūkums, ko var kliedēt profesionālas un labi informētas ārstniecības personas. Lai gan vakcīna pret CPV globāli stingri tiek rekomendēta jebkuram neatkarīgi no dzimuma, CPV imunizācijas mērķis Latvijā ir nodrošināt jaunām meitenēm profilaktisko vakcināciju ar vakcīnu, kas pasargās viņas no nopietnām onkoloģiskām slimībām turpmākajā dzīvē.

[1] http://www.informationisbeautiful.net/visualizations/20th-century-death/

[2] Pēdējais drošības ziņojums - 14 JULY 2017, 92th YEAR / 14 JUILLET 2017, 92e ANNÉE

No 28, 2017, 92, 393–404; http://www.who.int/wer

[3] Ziņojums par efektivitāti - 12 MAY 2017, 92th YEAR / 12 MAI 2017, 92e ANNÉE

No 19, 2017, 92, 241–268; http://www.who.int/wer

[4] SPKC "Bērnu imunizācijas rādītāju pārraudzības un vakcinācijas kavējošo iemeslu apzināšanas pētījums Latvijā 2015. gadā.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

  • Vārds 25.01.2018 14:44
    Pa LTV bija filma, ka šī vakcīna nav efektīva un Francijā zāļu ražotāji uzpirka ekspertus, lai viltotu rezultātus. Vai tiešām valsts iestādes par to nav informētas?

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Profilakse / vakcinācija":

Uzņēmumi nozarē "Profilakse / vakcinācija"

Dzelzceļa veselības centrs, SIA

Dzelzceļa veselības centrs, SIA

SIA "Dzelzceļa veselības centrs", kas ir daļa no Veselības centru apvienība (VCA)  piedāvā primāros un sekundāros medicīnas pakalpojumus pašā Rīgas centrā. Mūsu augsti kvalificētie ārsti un medicīnas personāls sniedz plaša profila ambulatoros pakalpojumus iedzīvotājiem savas dzīves vai darba vietas tuvumā, nodrošina pakalpojumus pilnā veselības aprūpes ciklā — no veselīga dzīvesveida uzturēšanas iespējām līdz diagnostikai un ārstēšanai. Pie mums ir pieejama:

Diagnostika - mamogrāfija, rentgens, ultrasonogrāfija,

Ārstniecība- ģimenes ārsti, ārsti speciālisti,

Profilakse-veselības pārbaudes - Obligātā veselības pārbaude, Šoferu un ieroču komisija, Check up programmas, vakcinācija,

 Rehabilitācija - rehabilitācijas unfizikālās medicīnas ārsti, fizioterapeiti, masieri, fizikālo procedūru kabinets.

Ar vairāk nekā 300 tūkstošiem pacientu pierakstu gadā elektroniskā pakalpojumu sistēma epoliklinika.lv kļuvusi par īpaši nozīmīgu posmu klientu apkalpošanas kultūrā VCA. 

Ārstniecības iestādes kods: 0100-54114

Nedēļas tēma

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Kompresijas izstrādājumi ir viens no galvenajiem līdzekļiem vēnu varikozes slimību profilaksei un ārstēšanai. Uzzināsim vairāk par Lauma Medical kompresijas izstrādājumiem! 

Aktuālie piedāvājumi

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Pavisam drīz mūs sagaida vasara, kad dzīve šķiet vienkāršāka, patīkamāka, interesantāka un garšīgāka. Šajā rakstā aplūkosim svarīgus gremošanas trakta slimību profilakses aspektus un sniegsim praktiskus padomus, kas palīdzēs rūpēties par savu organismu. 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvā testēt dabīgo matu toniku ar rozmarīnu, keratīnu un zīda proteīniem.

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai "Liepa"

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar dabiskās kosmētikas zīmolu RUUTe® piedāvā testēt sejas ādu attīrošo pieniņu "Liepa", kas domāts jebkuram sejas ādas tipam un ko var izmantot arī acu zonai. 

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

Aprīlī Medicine.lv sadarbīobā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvā testēt uztura bagātinātāju “Ginerra”.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 67220335
  2. +371 67799977
  3. +371 67212806
  4. +371 67233151
  5. +371 67233923
  6. +371 67224758
  7. https://www.vca.lv/
  8. dzvcadmin@dzvc.lv
  9. https://www.vca.lv/vca-poliklinikas/dzelzcels.html
  10. https://vca.lv

Darba laiks

  • P.800-2130
  • O.800-2130
  • T.800-2130
  • C.800-2130
  • P.800-2130
  • S.800-1530
  • Sv.-

Juridiskie dati

  1. 40003292259
  2. LV40003292259
  3. "Luminor Bank", AS
  4. LV92RIKO0002013283792
  5. 26.04.1996
  6. 17.05.2003

Apraksts

SIA "Dzelzceļa veselības centrs", kas ir daļa no Veselības centru apvienība (VCA)  piedāvā primāros un sekundāros medicīnas pakalpojumus pašā Rīgas centrā. Mūsu augsti kvalificētie ārsti un medicīnas personāls sniedz plaša profila ambulatoros pakalpojumus iedzīvotājiem savas dzīves vai darba vietas tuvumā, nodrošina pakalpojumus pilnā veselības aprūpes ciklā — no veselīga dzīvesveida uzturēšanas iespējām līdz diagnostikai un ārstēšanai. Pie mums ir pieejama:

Diagnostika - mamogrāfija, rentgens, ultrasonogrāfija,

Ārstniecība- ģimenes ārsti, ārsti speciālisti,

Profilakse-veselības pārbaudes - Obligātā veselības pārbaude, Šoferu un ieroču komisija, Check up programmas, vakcinācija,

 Rehabilitācija - rehabilitācijas unfizikālās medicīnas ārsti, fizioterapeiti, masieri, fizikālo procedūru kabinets.

Ar vairāk nekā 300 tūkstošiem pacientu pierakstu gadā elektroniskā pakalpojumu sistēma epoliklinika.lv kļuvusi par īpaši nozīmīgu posmu klientu apkalpošanas kultūrā VCA. 

Ārstniecības iestādes kods: 0100-54114

 
Vairāk

Atslēgvārdi

Veselibas centrs Rīgā, Diagnostikas pakalpojumi un speciālistu konsultācijas bērniem un pieaugušajiem, Ārstu komisijas.
Medicīniskā palīdzība, Veselības centrs, Veselības centri,
Ārsti, OVP, obligātās veselības pārbaudes, obligātā veselības pārbaude.
Zobārsti, Zobārstniecība, Protezēšana, Zobu higiēna, Ginekologs,
Ginekologi, Ginekoloģija, Ultrasonogrāfija, Grūtnieču aprūpe,
Urologs, Ķirurgs, Ķirurgi, Neatliekamā ķirurģiskā palīdzība,
Kardiologs, Holtera monitors, veloergometrija, Kardioloģija, Diagnostika,
Ārstniecība, Rehabilitācija, Neirologs, Neirologi, Endokrinologs,
Cukura diabēta pacienta ārstēšana, Gastroenterologs, Kuņģa
zarnu trakta slimību izmeklēšana, ārstēšana, Dermatologs, Dermatologi,
Ādas un seksuāli transmisīvo slimību ārstēšana, Oftalmologi,
Acu ārsti, Otorinolaringologi: ausu, deguna un kakla slimību ārstēšana,
Fizioprocedūras, Fizioterapijas kabinets, Masāža, fizikālā terapija,
Masāžas, Ultraskaņas terapija, gaismas terapija, ultrasonoskopija,
elektroforēze, elektromiegs, Arodslimību ārsts, Obligātās veselības pārbaudes,
Funkcionālā diagnostika, Obligātā veselības pārbaude, Transporta
vadītāju, autovadītāju, šoferu, transporta līdzekļu vadītāju
komisijas, ieroču nēsātāju medicīniskās pārbaudes, Elektrokardiogrāfija,
Rentgenogrāfija, Fibrogastroskopija, Procedūru kabinets, Vakcinācija:
difterija, ērču encefalīts, gripa, Fizioterapeits, ārstnieciskā vingrošana,
mīksto audu tehnikas, mamogrāfija ar tomosintēzi, Tatjana Zdančuka – ginekologs,
Dace Zolberga – ginekologs, Maksims Tjurins – acu ārsts, Anelija
Šugajeva – acu ārsts, Silva Rozenberga – LOR, Nijole Jaščišena – LOR,
Inna Kasterova – dermatologs, Kļims Ļeoņenko – urologs, Juris
Ročāns – ultrasonoskopija, Līga Liepa – kardiologs, Irēna
Barkovska – gastroenterologs, Viluis Sosārs – fibrogastroskopija,
Pauls Sīlis - bērnu kardiologs, ehokardoloģijas specialists, Olafs
Volrāts - bērnu ķirurgs.

Vairāk

Saistītie resursi

  • https://www.epoliklinika.lv/

Foto 24

EKG
Ginekologi
Ķirusrģija
Autovadītāju komisija
Nefrologs
Psihoterapeits
Topošo vecāku skola
Darba laiki
Endokrinologs
Kardioloģija bērniem
Kardioloģija
Kopleksā veselības pārbaude
Ķirurģija
Oftamoloģija, acu slimību ārsts
Otolaringoloģija
Traumotoloģija, ortopēdija
USG izmeklējums
VCA
Arodveselībasun arodslimību ārsts
Autovadītāju medicīniskā komisija
Bērnu kardioloģija
Ginekoloģija
Ģimenes ārsts
Ehokardiogrāfija bērniem

Mājas lapa internetā