medicine.lv skaitļos

Lietotāji online68
Aktīvie uzņēmumi12814
Nozares raksti1619
Ekspertu atbildes21477
Nelaime jānovērš arī zobārstniecībā! : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Nelaime jānovērš arī zobārstniecībā!

B. Vanaga, Rīgas Bērnu zobārstniecības poliklīnikas valdes priekšsēdētāja

 

Ar virsrakstu Nelaime jānovērš! 2006. gada 2. aprīļa laikrakstā Diena mūs uzrunā Bērnu ķirurģijas profesors, Saeimas deputāts Aigars Pētersons, stāstot par ķīmiskiem apdegumiem. Šis izteiciens ir trāpīgs, runājot arī par situāciju zobārstniecībā, vai precīzāk – zobārstniecības profilaksē.

Zobārstniecībā nelaimes novēršana vispirms nozīmē fluorizācijas popularizāciju. Zobiem ir jābūt veseliem, neārstētiem, bet tas panākams vienīgi ar fluoru.

Valstīs, kur fluors kļuvis par ikdienišķu lietu, un zobi ir veseli, par to vairs nav jārunā. Attīstītajās valstīs bērniem pat līdz 20 gadu vecumam vismaz katram otrajam (50%) visi zobi ir veseli (KPE = 0).

Sidnejā 2003. gadā notikušajā kongresā pieņemts mērķis, kādai jābūt zobu veselībai 2010. gadā :

Banner 280x280

6 gadu vecumā 90% bērnu visiem zobiem jābūt veseliem. 12 gadu vecumā kariesa intensitāte (KPE) nedrīkst pārsniegt 1,0. 65-74 gadu vecumā pieļaujams pilnīgs zobu trūkums mazāk nekā 5% iedzīvotāju.

Latvijā 6 gadu vecumā veseli zobi ir tikai 6-9%, bet KPE 12 gadu vecumā svārstās ap 5,0, nevis ir mazāka par 4,0, kā to mums ietiepīgi stāsta dažādi materiāli.

Latvijas zobārstniecības aprūpes gadagrāmatā 2004. gadā (6. lpp.) KPE 12 gadus veciem bērniem publicēts grafiski - stabiņu veidā, un šie stabiņi ar katru gadu samazinās par 0,1. 2004. gadā it kā sasniegts rādītājs 3,4 (!) Tajā pašā gadagrāmatā (9. lpp.) norādīts, ka KPE 1987. gadā bijis 7,7. Vai tiešām kopš 1987. gada kariesa intensitāte ir samazinājusies uz pusi? Tad jau darba zobārstniecības lauciņā būtu divreiz mazāk!

Nevaru piekrist šādiem rādītājiem. Mana pieredze un pētījumi šajā ziņā krietni vien atšķiras. Jau pati samazināšanās regularitāte - par 0,1 katru gadu - norāda uz kļūdu. Reālie rādītāji gadu ritumā ir svārstīgi, un KPE - lielāks.

Vēlamo uzdodam par esošo! Jebkurš kolēģis, kurš pareizi uzskaita un seko kariesa intensitātes rādītājiem, var pārliecināties, ka gadagrāmatā publicētie dati ir APLAMI. Jāsecina, ka ar statistiku Latvijā ir bēdīgi. Statistikas datu par to, kāds stāvoklis Latvijā ir 65–74 gadus vecu cilvēku mutēs, vispār nav.

Lasot tālāk to pašu gadagrāmatu, nodaļā Mērķi mutes veselībai Latvijā līdz 2010. gadam redzams, ka par mērķi izvirzīts samazināt KPE indeksu 12 gadus veciem bērniem līdz tādam līmenim, lai tas nepārsniegtu 2. Pie tik vājas profilakses, kāda republikā ir pašlaik, tas nav reāli sasniedzams.

Atgādināšu vēlreiz: Latvijā publikācijās un uzstāšanās reizēs fluora tabletes un fluorizētā sāls tiek pieminēti nepiedodami maz! Ikdienā bieži dzirdama pacientu negatīvā attieksme pret fluoru. Arī jaunie ārsti un higiēnisti nav informēti par savlaicīgi uzsāktas fluora lietošanas neaizvietojamo lomu zobu veselības saglabāšanā.

Atgriezīšos pie jau vairākkārt norādītā: nepanākot attīstīto valstu līmeni pirmsskolas vecuma bērniem (90% ar veseliem, neārstētiem zobiem), ir pilnīgi nereāli sagaidīt zobu stāvokļa uzlabošanos 12 gadu vecumā, kā arī pieaugušajiem.

Kādas ir šīs nelaimes sekas zobārstniecībā? Jau 2-3 gadu vecumā jārauj zobi, jo sastrutojuma progresēšanas rezultātā varam zaudēt bērnu.

Minēšu dažus piemērus: pie manis griezās meitene no Popes ciema, kura pie ārsta Ventspilī ir gājusi, bet ārsts par fluoru neko neesot teicis. Rezultātā viņai 17 gadu vecumā KPE ir 18, no tiem 9 zobi ir ar pildītiem kanāliem. Šis gadījums ir tikai viens no daudzajiem, kas ilustrē vispārējo zobu stāvokli un profilakses līmeni Latvijā.           

Cits gadījums. 28 gadus jauna sieviete ierodas pie ķirurga ar sāpošu, pietūkušu apakšējo dzerokli, zobs tiek izrauts un nozīmētas antibiotikas. Atkārtoti ierodoties, pietūkums nav mazinājies, paciente tiek nosūtīta uz Dzirciema ielu, kur vispirms intraorāli - sublingvāli taisīta incīzija, bet pēc tam, stāvokļa nopietnības dēļ, arī ekstraorālā incīzija. Arī šis gadījums beidzās laimīgi.

Jautājumi:

1. Kad paciente pēdējo reizi bijusi pie zobārsta, un vai ārsts teicis, ka zobi izārstēti?

2. Kāpēc paciente regulāri nav gājusi pie ārsta uz savlaicīgu zobu ārstēšanu? Vai maksātnespējas dēļ?

3. Kāpēc nav lietots fluors, jo jebkuram cilvēkam, kurš katru dienu lieto fluoru, kariesa jaunveidošanās tiek pārtraukta, uzlabojas zobu aptverošo audu – parodonta stāvoklis.

Līdzīgi gadījumi ir ne tikai Latvijā. Vācu zobārstniecības žurnāla (ZM) 2006. gada 3. numurā publicēti divi raksti, kuros parādīta infekcijas izplatība no zobiem.

39 gadus vecam pacientam diagnosticēts 1 aknu un 3 smadzeņu abscesi, kuru izcelsmi saista ar strutainu infekciju zobu aptverošos audos. Mutes dobums it kā sanēts: 6 zobiem kanāli pildīti, 9 zobi apvilkti ar kroņiem, vienīgi vienam augšžokļa (zem tilta esošam) dzeroklim smaganu kabata 8 mm dziļa. Ārstēšanas gaitā drenēti 3 smadzeņu un 1 aknu abscess, ekstrahēti 9 zobi, intravenozi dotas antibiotikas, pacients izveseļojies.

Hanoverā 22 gadus jaunam veselam cilvēkam vienā seansā izrauti labajā pusē abi 8. zobi. Pacientam mutē ir 15. un 36. zobu saknes un arī kariozi zobi (tātad zobi nav ārstēti!). Pēc 4 dienām pacients nonāk klīnikā ar perimandibulāru abscesu, pietūkušu mēli, mutes atvēršanas grūtībām (2 cm), rīšanas grūtībām, to 38,6. Izdarīta ekstraorālā incīzija, intravenozi dotas antibiotikas. Pēc 3 dienām pacients sūdzas par sāpēm aiz krūšu kaula. Tiek diagnosticēts mediastenīts, torokālie ķirurgi veic sternotomiju, pēc 5 dienām stāvoklis vēl vairāk pasliktinās. Atverot krūšu dobumu – pleiras dobumos strutas, blakus aortai abscess. Cilvēku izglābj, bet viņš slimnīcā ir nogulējis 44 dienas, 30 x ir pārlietas asinis.

Rezumē, ka Vācijā (arī ASV) ļoti bieži ekstrahē 8. zobus, bet šī operācija var dot smagas komplikācijas. Vieglākos gadījumos var būt žokļu lūzums, nervu ievainojums, blakus zobu bojājumi, bet sarežģītākos iespējamas ļoti smagas infekciozas komplikācijas. Lai komplikācijas novērstu, savlaicīgi jānozīmē antibiotikas. Mediastenīts ir smaga komplikācija, kura 30-40% gadījumos beidzoties ar nāvi!

Redzot attīstīto valstu sasniegumus zobu veselības nozarē, izjūtu dziļu nožēlu par stāvokli Latvijā. Šveices zobārstniecības žurnāla 2005. gada 8. numurā rakstīts, ka Austrumeiropā fluora pretinieku aktivitātes pieaugot un līdz ar to nesot panākumu profilaksē. Nožēlojami, bet realitāte!

Fluors jānozīmē no pašām pirmajām dzīvības dienām. Tagad esam Eiropas Savienībā, kāpēc tad nepārņemt attīstīto valstu pieredzi profilakses jomā? Piemēram, Francijā, sākot ar bērna dzīves 2. dienu (tātad gandrīz tūlīt pēc bērna piedzimšanas!) tam nozīmē fluoru saturošus pilienus. Vācijā 1. dzīvības gadā 90% bērnu lietojot D vitamīnu kopā ar fluoru.

Fluors jāuzņem visu mūžu. Mājas apstākļos visiem visu mūžu jālieto tikai fluoru un jodu saturoša sāls. No personīgās pieredzes varu teikt, ka F un J saturošo sāli var droši lietot arī dārzeņu konservēšanā mājas apstākļos. Sāli cilvēks galvenokārt uzņem ar maizi, gaļas, siera izstrādājumiem, bet, tā kā Latvijā pārtikas rūpniecībā nelieto fluoru saturošu sāli, jālieto arī fluora tabletes, lai organisms saņemtu šo mikroelementu optimālā devā.

Pasaulē zobu stāvokļa uzlabošanai rekomendē šādas fluora dienas devas:

Vecums, g

NaF (F) dienas deva, mg

0- 2

0,55 (0,25)

3-4

1,1 (0,5)

5-11

2,2 (1,0)

12<

3,3 (1,5)

Protams, zobi jātīra pēc katras ēšanas ar fluoru saturošām zobu pastām. Zobiem jābūt tīriem un veseliem. Novērsīsim vispārējās organisma slimības, kuru izcelsmē bieži vainojami bojātie zobi!

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Zobārstniecība / mutes veselība":

Uzņēmumi nozarē "Zobārstniecība / mutes veselība"

Medicine.lv, Latvijas veselības portāls

Medicine.lv, Latvijas veselības portāls

Vērtīgi padomi par veselību, uzturu, rehabilitāciju, skaistumkopšanu, farmāciju, veselīgu dzīvesveidu kā iedzīvotājiem, tā profesionāļiem. Portālā ir iespēja uzdot sev interesējošo jautājumu ārstiem-speciālistiem, piedalīties foruma diskusijās, kā arī atrast vajadzīgo preci vai pakalpojumu - pieejama informācija par vairāk nekā 12 000 nozares uzņēmumu. Ja tev ir medicīnas jomas uzņēmums vai esi nozares profesionālis - tava mērķauditorija ir portālā medicine.lv! Pastāsti par savu pakalpojumu vai preci, uzlabo atrodamību, stiprini reputāciju un iegūsti jaunus klientus, izvietojot portālā biznesa profilu, rakstus un banerus, kā arī izmantojot citus digitālā mārketinga risinājumus!

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvāja testēt “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai.

Aknu sargs

Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvā izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Salons Līga" piedāvā izmēģināt Hialuronskābes serumu ar dabīgu aktīvo vielu komponenti Pentavitin® intensīvai ādas mitrināšanai.

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Medicine.lv, Latvijas veselības portāls

Medicine.lv, Latvijas veselības portāls

Kontakti

  1. +371 67770711
  2. +371 67770727
  3. serviss@latvijastalrunis.lv
  4. https://medicine.lv/
  5. +371 67770557
  6. redakcija@medicine.lv

Darba laiks

  • P.800-1700
  • O.800-1700
  • T.800-1700
  • C.800-1700
  • P.800-1600
  • S.-
  • Sv.-

Juridiskie dati

  1. 40003050681
  2. 27.12.1991
  3. 17.10.2003
  4. Rīga, Blaumaņa iela 38/40, LV-1011
  5. 2022

Apraksts

Vērtīgi padomi par veselību, uzturu, rehabilitāciju, skaistumkopšanu, farmāciju, veselīgu dzīvesveidu kā iedzīvotājiem, tā profesionāļiem. Portālā ir iespēja uzdot sev interesējošo jautājumu ārstiem-speciālistiem, piedalīties foruma diskusijās, kā arī atrast vajadzīgo preci vai pakalpojumu - pieejama informācija par vairāk nekā 12 000 nozares uzņēmumu. Ja tev ir medicīnas jomas uzņēmums vai esi nozares profesionālis - tava mērķauditorija ir portālā medicine.lv! Pastāsti par savu pakalpojumu vai preci, uzlabo atrodamību, stiprini reputāciju un iegūsti jaunus klientus, izvietojot portālā biznesa profilu, rakstus un banerus, kā arī izmantojot citus digitālā mārketinga risinājumus!

 
Vairāk

Atslēgvārdi

Medicīna, farmācija, rehabilitācija, veselība.

Medicīna, farmācija, rehabilitācija, veselība, ambulatorā palīdzība, ambulance, stacionārs, acu ārsts, ārstu komisijas, ārstu privātprakses, privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnika, poliklīnikas, veselības centri, dermatoloģija, diagnostika, elpceļu, plaušu slimības, endokrinoloģija, diabēts, fitoterapija, fleboloģija, vēnu saslimšana, gastroenteroloģija, gremošanas sistēma, ginekoloģija, dzemdības, kardioloģija, sirds un asinsvadu slimības, laboratorija, medicīnas iekārtas, instrumenti, piederumi, palīglīdzekļi, medicīnas literatūra, narkoloģija, atkarību ārstēšana, neiroloģija, nervu sistēmas saslimšanas, onkoloģija, ļaundabīgie audzēji, osteopātija, osteoporoze, otorinolaringoloģija, otolaringologs, LORS, pediatrija, bērnu veselība, plastiskā ķirurģija, rekonstruktīvā ķirurģija, podoloģija, pēdu aprūpe, vakcinācija, psiholoģija, psihoterapija, psihiatrija, reimatoloģija, kaulu, locītavu un saistaudu slimības, seksopatoloģija, seksuālā veselība, slimnīca, slimnīcas, stacionārs, traumatoloģija, ortopēdija, ķirurģija, triholoģija, matu veselība, uroloģija, veneroloģija, ādas veselība, zobārstniecība, mutes veselība, farmācija, homeopātija, medikamentu ražošana, aptiekas, rehabilitācija, fizioterapija, pirts, sauna, skaistumkopšanas salons, SPA, Biokosmētika, frizētavas, sanitārie dienesti, sociālā aprūpe, solārijs, veselības apdrošināšana, veselīgs uzturs, produktu testi, produktu atsauksmes, ziņas, medicīna enciklopēdija, digitālie pakalpojumi, reklāmraksti, baneri, biznesa profils, SEO, medicīnas ziņas, veselības padomi.


Vairāk

Saistītie resursi

Foto 7

medicine.lv aktuālie piedāvājumi
medicine.lv jautājumi un atbildes
medicine.lv meklēšana uzņēmumos
medicine.lv populārā medicīnas enciklopēdija pme
medicine.lv raksti
medicine.lv vizuālā reputācijas kampaņa
medicine.lv ziņas

Mājas lapa internetā