medicine.lv skaitļos

Lietotāji online514
Aktīvie uzņēmumi12806
Nozares raksti1613
Ekspertu atbildes21477
Kas ir elektroencefalogramma un kāpēc tā nepieciešama? : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Kas ir elektroencefalogramma un kāpēc tā nepieciešama?

Lai diagnosticētu dažādas nervu sistēmas slimības, kā arī izvērtētu galvas smadzeņu funkcionālo stāvokli, īpaši nozīmīgs ir EEG (elektroencefalogrāfijas) tests. Par to vairāk stāsta Santa Ašmane, neiroloģe, epileptoloģe, EEG metodes speciāliste Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) "Gaiļezers".

Elektroencefalogrāfija ir galvas smadzeņu funkcionāla pārbaude, kas uzrāda to bioelektrisko aktivitāti. Ar īpašu pastu pie pacienta galvas ādas piestiprina elektrodus. Cilvēks sēž krēslā, un encefalogrāfs rūpīgi fiksē to, kas notiek smadzenēs. Pacients nejūt diskomfortu.

Pieprasīts izmeklējums

Pašlaik galvas smadzeņu elektroencefalogrāfijas izmeklējums kļuvis par ļoti pieprasītu diagnostikas metodi. Daudzējādā ziņā tas ir saistīts ar faktu, ka šāda procedūra ir absolūti nekaitīga un nesāpīga: pacients apguļas uz ērtas kušetes vai ērti apsēžas, aizver acis un pilnībā atslābinās; ārsts piestiprina pacienta galvai elektrodus, ar kuru palīdzību reģistrē smadzeņu darbību. Pēc elektroencefalogrāfa rādījumu fiksācijas ārsts izveido slēdzienu.

Lai ieraudzītu, cik līdzsvaroti funkcionē galvas smadzenes, izmanto arī provocējošas metodes: acu atvēršanu un aizvēršanu, fotostimulāciju (mirgojošas gaismas dažādās frekvencēs), dziļo elpošanu. Pārāk bieža un dziļa elpošana var izraisīt dažāda veida lēkmes, kas būs redzamas encefalogrammā. Tāpēc reizēm lēkmes notiek, piemēram, stresa vai skriešanas treniņu laikā. Ja ir pastiprināts jutīgums pret gaismu, lēkmi var izraisīt ilgstošs darbs pie datora vai diskotēkas apmeklējums.

Kāpēc nepieciešama encefalogramma?

Banner 280x280

Elektroencefalogramma nepieciešama, lai reģistrētu smadzeņu bioelektrisko aktivitāti. Tas ir kaut kas līdzīgs elektrokardiogrammai – līdzīgi kā reģistrē sirds aktivitāti, to dara ar smadzeņu aktivitāti. Tēlaini izsakoties – tā ir smadzeņu vēstule dakterim. Elektroencefalogrāfiju veic visos gadījumos, kad ir kādi epizodiski traucējumi – piemēram, samaņas zudums, apziņas traucējumi, redzes traucējumi, reiboņi, ķermeņa notirpums, galvassāpes. Elektroencefalogrāfiju veic arī tad, ja ir kognitīvi (atmiņas, koncentrēšanās, uzmanības) vai uzvedības traucējumi, īpaši bērnu vecumā. Ja ir bijuši kādi nakts notikumi (miega traucējumi, neskaidras izcelsmes krampji, neapzinātas darbības), to veic, lai noskaidrotu, vai ir izmainītas smadzeņu darbības aktivitātes, kur tās ir lokalizētas. Pēc tam var spriest par tālāko rīcību. Ja tā ir rutīnas elektroencefalogramma, ko veic, pacientam esot nomodā, šāds standartizmeklējums ilgst 20–30 minūtes. Ir iespēja veikt arī miega EEG.

Gan miegā, gan nomodā

Smadzenēm ir divas dažādas aktivitātes – miegā un nomodā. Miegā veiktam izmeklējumam bieži vien ir objektīvāka atrade, jo ir mazāki kustību traucējumi. Tieši bērnu vecumā miega encefalogrammas ir daudz nozīmīgākas, jo dienā encefalogramma var būt neobjektīva, bērns, iespējams, ir iepriekš saraudājies vai nevar nosēdēt. Pieaugušajiem bieži vien, ja šādu nakts notikumu nav, pietiek ar dienas encefalogrammu.

Iespējamās problēmas

Encefalogrammu galvenokārt izmanto epilepsijas diagnosticēšanā vai izslēgšanā. Ar to var diagnosticēt arī lokālus smadzeņu darbības traucējumus, kas rodas audzēja, insulta, traumas dēļ. Trešā biežākā EEG indikācija ir pacientiem, kuriem rodas atmiņas, personības vai uzvedības traucējumi. Tad arī cenšamies noskaidrot šo izmaiņu iemeslu.

Dažkārt encefalogrammu izmanto, lai izpētītu, cik labi organizēta un līdzsvarota ir smadzeņu aktivitāte un izvērtētu reakciju intensitāti. Izmaiņas biežāk novēro pacientiem galvassāpju, veģetatīvās, emocionālās disfunkcijas gadījumā.

Zināšanai

Tā kā elektroencefalogrāfija nav dārgs izmeklējums, uz to var nosūtīt ģimenes ārsts vai neirologs. Vecuma ierobežojuma šai diagnostikas procedūrai nav. Ar encefalogrammas palīdzību iespējams diferencēt epileptiska un neepileptiska rakstura lēkmes.

Īpaši jāsagatavojas nav

Protams, precīzāki rezultāti būs, ja pirms elektroencefalogrāfijas pacients būs izgulējies, mati – tīri izmazgāti, nebūs lietota matu laka, putas, gels vai matu eļļa. Agrāk uz izmeklējumu nāca, tajā dienā nelietojot medikamentus, bet tagad izmeklējumu veic arī uz lietotās terapijas fona. Vienīgi 12 stundas pirms procedūras nevajadzētu lietot alkoholiskus dzērienus, stipru tēju vai kafiju. Ja notikumi biežāk ir pēc negulētas nakts, tad  pacientam lūdz censties arī nakti pirms izmeklējuma negulēt.

Raksta avots: Žurnāls "Veselības noslēpumi, nr. 43, https://www.vca.lv/veselibas-noslepumi.html

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Diagnostika":

Uzņēmumi nozarē "Diagnostika"

Audra D., dziedniece

Audra D., dziedniece

    ✓ Veic auras diagnostiku - cilvēka psiholoģisko problēmu izzināšana, risinājumu atrašana ✓ Dažādu negatīvās enerģijas (lāstu noskauduma, ļaunās acs, piebūrumu) noņemšana ✓ Bioenerģētiskā dziedināšana (auras un čakru attīrīšana un sakārtošana, kontaktu un bezkontaktu bioenerģētiskā masāža) ✓ Palīdz ģimenes, svara, dažādu atkarību (alkohola, smēķēšanas uztura), veselības problēmu risināšanā ✓ Pēc ekskluzīvas metodes veic zemapziņas dziļo attīrīšanu no ļaunprogrammām (vientulības, atkarību, neveiksmes, negadījumu, dažādu dēmonisku lāstu gadījumos) ✓ Pēc ekskluzīvas metodes veic zemapziņas veiksmīgo programmu pastiprināšanu (veselības, mīlestības, darba un biznesa), pārprogrammēšanu

Nedēļas tēma

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Kompresijas izstrādājumi ir viens no galvenajiem līdzekļiem vēnu varikozes slimību profilaksei un ārstēšanai. Uzzināsim vairāk par Lauma Medical kompresijas izstrādājumiem! 

Aktuālie piedāvājumi

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Pavisam drīz mūs sagaida vasara, kad dzīve šķiet vienkāršāka, patīkamāka, interesantāka un garšīgāka. Šajā rakstā aplūkosim svarīgus gremošanas trakta slimību profilakses aspektus un sniegsim praktiskus padomus, kas palīdzēs rūpēties par savu organismu. 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvā testēt dabīgo matu toniku ar rozmarīnu, keratīnu un zīda proteīniem.

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai "Liepa"

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar dabiskās kosmētikas zīmolu RUUTe® piedāvā testēt sejas ādu attīrošo pieniņu "Liepa", kas domāts jebkuram sejas ādas tipam un ko var izmantot arī acu zonai. 

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

Aprīlī Medicine.lv sadarbīobā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvā testēt uztura bagātinātāju “Ginerra”.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26400025
  2. https://www.dianaaudra.lv/

Darba laiks

  • P.-
  • O.-
  • T.-
  • C.-
  • P.1100-1800
  • S.-
  • Sv.-

Apraksts

  • Veic auras diagnostiku - cilvēka psiholoģisko problēmu izzināšana, risinājumu atrašana
  • Dažādu negatīvās enerģijas (lāstu noskauduma, ļaunās acs, piebūrumu) noņemšana
  • Bioenerģētiskā dziedināšana (auras un čakru attīrīšana un sakārtošana, kontaktu un bezkontaktu bioenerģētiskā masāža)
  • Palīdz ģimenes, svara, dažādu atkarību (alkohola, smēķēšanas uztura), veselības problēmu risināšanā
  • Pēc ekskluzīvas metodes veic zemapziņas dziļo attīrīšanu no ļaunprogrammām (vientulības, atkarību, neveiksmes, negadījumu, dažādu dēmonisku lāstu gadījumos)
  • Pēc ekskluzīvas metodes veic zemapziņas veiksmīgo programmu pastiprināšanu (veselības, mīlestības, darba un biznesa), pārprogrammēšanu
 
Vairāk

Atslēgvārdi

Diagnostika, Dziednieks, svara samazināšana, alkohola atkarība.

Gaišredzība, taro kārtis, ekstrasenss, dziedniece, ģimenes problēmas, astroloģija, hiromantija, valeoloģija, nutricioloģija, individuāli piemeklēts, ievārdoti. Biškopības produkti - dziednieciskie, propoliss, bišu maize, ziedputekšņi, medus - dažādu ziedu, griķu, viršu, liepu ziedu, bišu ārstnieciskās sedziņas. Medus produkti, biškopība, vasks, bišu produkti, dziedniecība, hiromantija, nutriciologs, nutricioloģijas speciālists, numeroloģija, uztura bagātinātāji, Coral Club, Coral Club produkti, Coral Club uztura bagātinātāji, dziedniecība, dziednieki, bioenerģētika, dziedināšana, uzlabošana, rūnas, tarologs, taroloģe, gaišreģe, attīrīšana, palīdzība, Diāna Audra, dziedniece Diāna Audra.


Vairāk

Saistītie resursi

Foto 3

Diāna Audra, Gaišreģe-dziedniece
Diāna Audra, Gaišreģe-dziedniece
Diāna Audra, Gaišreģe-dziedniece

Mājas lapa internetā