Biedrība "5 dienā" informēs par sulu patēriņa tendencēm
Lai informētu par tendencēm sulu patēriņā, kā arī jauninājumiem sulu, nektāru un sulu dzērienu marķējumā, sociālās iniciatīvas biedrība "5 dienā" sadarbībā ar AS "Cido grupa" šodien, 4.martā, rīko izglītojošu semināru.
Pasākums notiks no plkst.13 viesnīcā "Hotel Bergs", Berga bazārā, Elizabetes ielā 83/85, Rīgā.
Plānots, ka pasākumā ar viedokli par sulām, to ietekmi, kā arī izplatītiem mītiem stāstīs uztura speciālisti un sulu ražotāji.
Savukārt Zemkopības ministrijas speciālisti informēs par niansēm sulu un dzērienu normatīvo dokumentu prasībās un marķējumos.
Tāpat pasākumā varēs iepazīties ar jaunākajiem Latvijā veiktajiem pētījumiem par veikalā nopērkamajām sulām. Viens no šiem pētījumiem ir veikts sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitāti un atklāj apelsīnu sulas ietekmi uz organismu veco ļaužu aprūpes centrā "Liepas". Savukārt otrs balstās uz Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes jaunākajiem pētījumiem, kas atklāj dārzeņu sulu pozitīvās īpašības.
Seminārā ar lekciju piedalīsies Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis, dietoloģe Laila Meija, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docente Solvita Kampuse, "Cido grupas" bezalkoholisko dzērienu kategorijas vadītāja Līga Sakne un citi eksperti.
Biedrības "5 dienā" veiktā aptaujā secināts, ka 60% no aptaujātajiem dienā apēd mazāk par 400 gramiem augļu un dārzeņu, kas ir Pasaules Veselības organizācijas (PVO) veselīga uztura iniciatīvas "5 a day" noteiktā dienas norma. Tā paredz, ka cilvēkam dienā būtu jāuzņem vismaz piecas porcijas jeb 400 grami augļu un dārzeņu, savukārt viena porcija var būt glāze sulas, kas saglabā augļa vai dārzeņa īpašības.
Tā kā Latvijā ir viens no zemākajiem sulu patēriņiem Eiropā, biedrība "5 dienā" un "Cido grupa" kopā ar veselības jomas ekspertiem apvienojušies sociālā projektā "Sulasspēks", kura mērķis ir izglītot sabiedrību par sulu vērtīgajām īpašībām un to pozitīvo ietekmi uz organismu un veselību.
LETA