Belēvičs uzsver veselīga dzīvesveida lomu sabiedrības ilgtspējīgai labklājībai
Šodien, 21.jūlijā, uzstājoties Turkmenistānā starptautiskā veselības jautājumiem veltītā forumā, veselības ministrs Guntis Belēvičs uzsvēra veselīga dzīvesveida lomu sabiedrības ilgtspējīgas labklājības radīšanā un nodrošināšanā, portālam medicine.lv pastāstīja Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.
Uzstājoties foruma pirmajā sesijā "Sabiedrības veselības uzlabošana: nacionālie sasniegumi un nākotnes perspektīvas", Belēvičs akcentēja, ka veselības rādītāju uzlabošanā noteicoša loma ir piemērotam un drošam uzturam, pietiekamām fiziskām aktivitātēm un veselīgam dzīvesveidam kopumā. Veselīgs, drošs un kvalitatīvs uzturs ir būtisks priekšnoteikums jo īpaši bērnu veselības saglabāšanai.
Veselības ministrs informēja, ka, ņemot vērā aptaukošanās problēmas pieaugumu Eiropas reģionā, kur 50% pieaugušo ir liekais svars, bet vairāk nekā 20% ir aptaukošanās, Latvija kā prezidējošā valsts Eiropas Savienības Padomē šā gada februārī rīkoja augsta līmeņa konferenci, lai diskutētu par aptaukošanās mazināšanas stratēģijām. Viens no konferences galvenajiem secinājumiem attiecībā uz pārtiku, kuru visbiežāk patērē bērni, ir turpināt strādāt pie politikām, kas veicina pārtikas produkta sastāva pārveidošanu, samazinot pievienotā cukura, sāls un trans - taukskābju daudzumu, veicinot svaigu augļu, dārzeņu un dzeramā ūdens pieejamību un patēriņu. Tāpat tika uzsvērts, cik nozīmīgi ir iesaistīt dažādus partnerus - skolas vadību, pedagogus, vecākus, pašvaldību pārstāvjus, nevalstiskās organizācijas, ražotājus, ēdināšanas nozares pārstāvjus, pilsētvides plānotājus, sporta sektora pārstāvjus un neaizmirst par pašu bērnu viedokli.
Belēvičs norādīja, ka jautājumi par veselīga uztura politiku un nepieciešamību strādāt pie jaunas alkohola politikas stratēģijas tika diskutēti arī Eiropas Savienības veselības ministru neformālajā sanāksmē Rīgā šā gada aprīlī. Padomes laikā tika lemts aicināt Eiropas Komisiju pēc iespējas ātrāk sagatavot un iesniegt ziņojumu par trans - taukskābēm, tādējādi sniedzot dalībvalstīm informāciju par trans-taukskābēm pārtikas produktos, kā arī sadarbībā ar Pasaules Veselības organizāciju izstrādāt vienotu ietvaru pievienotā cukura samazināšanai pārtikas produktos. Tāpat tika aktualizēts jautājums attiecībā uz pārtikas piedevu lietošanu un to ietekmi uz veselību. Padomes laikā valstis arī diskutēja par alkohola politikas jautājumiem un izteica atbalstu jaunas alkohola politikas stratēģijas nepieciešamībai Eiropas Savienībā, uzsverot, ka stratēģijas ietvaros risināmi tieši pārrobežu jautājumi - mārketings, cenu un nodokļu politika, tirdzniecība.
Uzrunājot auditoriju, veselības ministrs informēja arī par veiktajām izmaiņām Latvijas normatīvajos aktos, kas paredz noteikt papildus kvalitātes prasības pārtikas produktiem, kurus iekļauj bērnu ēdienkartē, kā arī papildināt aizliegto pārtikas produktu klāstu izglītības iestādēs. Vienlaikus grozījumi paredz noteikt pārtikas produktus, kurus drīkstēs izplatīt izglītības iestāžu teritorijā, t.sk. kafejnīcā, uzkodu un dzērienu automātos. Tāpat ministrs norādīja, ka Veselības ministrija ir izstrādājusi priekšlikumus, lai ieviestu akcīzes nodokli pārtikas produktiem ar augstu sāls, cukura un tauku saturu, ar mērķi mazināt sabiedrības pieprasījumu pēc šādiem produktiem, tā vietā izvēloties iegādāties svaigus produktus.
Nobeigumā Belēvičs uzsvēra, ka sabiedrības veselībai nozīmīgu lēmumu pieņemšana ir iespējama tikai valdībai strādājot pēc principa "veselība visās politikās" jeb paredzot arī citu nozaru iesaistīšanu un atbildību veselības jautājumu risināšanā.