Aptauja: tikai 38% skolēnu regulāri ēd siltas pusdienas skolā
Pēc universālveikala Stockmann pasūtījuma veiktajā aptaujā par skolēnu pusdienošanas paradumiem, kas tika īstenots Stockmann iniciatīvas No Latvijas laukiem ietvaros, atklājies, ka puse no aptaujātajiem vecākiem (50%) zina, ka viņu atvases skolā paēd siltas pusdienas. Tikmēr tikai 38% skolas vecuma jauniešu norāda, ka skolā vienmēr ēd siltas pusdienas, savukārt 17% skolēnu atzīst, ka visai bieži iztiek ar našķiem un uzkodām.
Universālveikala Stockmann veiktās aptaujas mērķis bija noskaidrot skolas vecuma jauniešu pusdienu paradumus un vecāku informētību par tiem. Aptauju pēc Stockmann pasūtījuma veica mediju aģentūra OMD.
Ja puse no vecākiem ir pārliecināti par savas atvases pusdienošanu dienas laikā, tad 26% aptaujāto piebilst, ka nezina, cik regulāri pusdienas tiek ēstas. Tāpat ir ģimenes, kuru bērni pusdieno tikai pārnākot mājās no skolas (tā atzinuši 15% aptaujāto).
Arī paši skolēni savās atbildēs nav tik noteikti, un var secināt, ka mazāk nekā pusei respondentu (38%) siltas pusdienas ir noturīga tradīcija. Pārējie izlīdzas ar našķiem vai arī paēd atkarībā no situācijas – nereti mājās, nereti tuvējā kafejnīcā, citu reizi iztiek ar līdzi paņemto ēdienu no mājām.
"Aptaujas laikā arī skaidrojām, cik izplatīta Latvijā ir citu valstu prakse skolēniem uz skolu līdzi sagatavot pusdienu kārbu. Jāsaka, ka lielākā daļa (52%) skolēnu no mājām neņem pusdienas, tai pat laikā atzīst, ka tā būtu laba iespēja garšīgi paēst. Daļa aptaujāto gan apsver iespēju, ka to varētu sākt darīt jau tuvākajā laikā!
Savukārt vecāki domātu par mājās sagatavotām pusdienām savam skolniekam tad, ja pats bērns izteiktu šādu vēlēšanos. Jāpiekrīt izteiktajam viedoklim (21%), ka pusdienu kārbas sarūpēšanai vien jāmaina līdzšinējie ieradumi. Manuprāt, skolēnam līdzi iedotas pusdienas būtu drošs garants veselīgai maltītei arī dienas laikā, tādējādi kliedējot to vecāku bažas, kuru bērnu patiesie ieradumi tā arī tiek noklusēti vai – aizstāti ar neveselīgiem našķiem," informē Annika Dāvidsone, universālveikala Stockmann mārketinga vadītāja.
Mudinot pārskatīt sava skolnieka pusdienošanas paradumus, Stockmann ar iniciatīvu No Latvijas laukiem, kura ideja ir mudināt ikdienas ēdienkartē iekļaut pēc iespējas vairāk pašmāju ražojumus, aicina skolēnu pusdienu kārbas pagatavošanai pieiet radoši un ar izdomu, lai gala rezultāts būtu patīkams pārsteigums pašam skolniekam.
"Tas, ka skolēniem, jo īpaši pusaudžiem, ir savi principi, nenozīmē, ka tos nevar meistarīgi iekļaut viņa ēdienkartē. Arī skolnieku tik iecienītie burgeri, sviestmaizes un dažādas uzkodas var tikt pasniegtas modernā un, kas svarīgākais, veselīgā izpildījumā. Lai redzētu Latvijas izcilo pavāru meistarklases par skolēnu pusdienas tematiku, universālveikalā "Stockmann" sestdien, 29. augustā, no pulksten 13:30 "Kaļķu vārtu" šefpavārs un Pavāru kluba valdes loceklis Ēriks Dreibants atklās savus skolnieka pusdienu kārbu noslēpumus," uz tikšanos garšīgā atmosfērā aicina A. Dāvidsone.
Pēc universālveikala Stockmann pasūtījuma veiktajā aptaujā piedalījās vairāk kā 1000 respondentu. Aptauja tika veikta 2009. gada augustā.
Par Stockmann iniciatīvu No Latvijas laukiem
Universālveikals Stockmann ar iniciatīvu No Latvijas laukiem uzsācis ilgtermiņa sadarbību ar vairāk kā 10 pašmāju zemniekiem un aicina iedzīvotājus pārskatīt savu ēdienkarti – ikdienā izvēlēties un patiešām lietot arī pašmāju ražojumus. Ideju jau atbalsta vairāk nekā 20 sabiedrībā zināmas personības, savukārt vairāki Latvijas pavāri ar iesaistīšanos projektā gatavi dalīties ar padomiem par ēdienu pagatavošanas noslēpumiem.
Par universālveikalu Stockmann
U/v Stockmann ir viens no Somijā dibinātā Stockmann koncerna zīmoliem. Latvijā universālveikals strādā kopš 2003. gada. Veikala koncepcijā iekļauta pārtikas nodaļa, apģērbi sievietēm, vīriešiem un bērniem, kosmētika, kā arī preces mājai.