medicine.lv skaitļos

Lietotāji online476
Aktīvie uzņēmumi12806
Nozares raksti1614
Ekspertu atbildes21477
Alergoloģe: Mazuļa alerģijas gadījumā produktu izslēgšana nodara vairāk posta nekā laba  : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Alergoloģe: Mazuļa alerģijas gadījumā produktu izslēgšana nodara vairāk posta nekā laba 

Teju ikkatrs maza bērna vecāks saskāries ar jautājumiem par alerģijām. Kā attīstās bērna alerģija, un kā no tās tikt vaļā? Kas īsti ir alerģija, un kā tā atšķiras no pārtikas nepanesamības? Ko darīt, ja bērnam ir alerģiska reakcija pret kādu produktu, un ar ko to aizstāt? Kā rīkoties, ja bērnam ir alerģija pret piena produktiem? Uz šiem un citiem jautājumiem par mazu bērnu uzturu iknedēļas "Mazais nav lielais" vebinārā sociālajā vietnē Instagram Laura Grēviņa aicina atbildēt pediatri-alergoloģi Daci Kārkliņu.

Lielai daļai mazu bērnu ir dažādas pārtikas alerģijas, un visbiežāk tās attīstās tieši mazuļa pirmajā dzīves gadā. Gadījumi, kad tā pēkšņi parādās pieaugušam cilvēkam, ir ļoti reti. Lielākoties, bērnam sasniedzot četru gadu vecumu, pārtikas alerģija pazūd. Ja abi vecāki ir alerģiski, pastāv ļoti liela varbūtība (līdz pat 80%), ka alerģija attīstīsies arī mazulim, taču alerģijas "slēdzi" var ieslēgt dažādi faktori – pārmantojamība, vides ietekme, kā arī tas, vai māmiņas uzturs grūtniecības laikā bijis pilnvērtīgs. Būtisks faktors ir arī vecāku emocijas – daudz kas, tostarp arī bērna alerģijas, nereti ir mammas "galvā".

Pārtikas nepanesamība NAV alerģija

Pārtikas alerģija ir pierādāma, un tai ir simptomi – to iespējams noteikt, veicot asins analīzes vai ādas dūriena testu, kad tiek novērota noteiktu pārtikas produktu alergēnu mijiedarbība ar cilvēka ādu.

Pēdējā laikā populāri kļuvuši arī pārtikas nepanesamības testi, tomēr jāatceras – tas, ka testa rezultāti norāda uz organismā esošām antivielām, nenozīmē, ka mazulim pret konkrēto produktu ir nepanesamība. Testa rezultātos gluži vienkārši varam novērot, kāda ir mazuļa diēta un kādi produkti tiek lietoti ikdienā, tāpēc izslēgt noteiktas produktu grupas no maza bērna ēdienkartes, balstoties uz pārtikas nepanesamības testu, nekādā gadījumā nevajadzētu. Tāpat svarīgi atcerēties, ka celiakija nav nedz alerģija, nedz kviešu nepanesamība, bet gan gremošanas trakta slimība.

Izslēgšanas metodei – nē!

Banner 280x280

Nereti vecāki, labu gribēdami, pilnībā izslēdz alergēnos produktus no mazuļa ēdienkartes, tomēr tas nodara vairāk posta nekā laba. Ja simptomi nav dzīvībai bīstami vai ļoti traucējoši (piemēram, mazulis nokrītas svarā un vairs nepieņemas, kritiski noberzta āda), svarīgi, ka alerģiskie produkti mazās devās tiek iekļauti ikdienas uzturā, lai mazuļa organisms pie produkta pierod. Pilnībā atsakoties no alerģiju izraisošā produkta, neizstrādājas fermenti, kas liek organismam strādāt, lai ar alerģiju cīnītos. Nekādā gadījumā nevajadzētu atteikties no visa jeb piemērot tā saucamo griķu un ūdens diētu. Pie alerģijas parādīšanās "aizdomīgo" produktu no ēdienkartes var izslēgt uz divām nedēļām, novērot, vai mazulis jūtas labāk, nelielās devās to atkal iekļaut ēdienkartē un vērot organisma reakciju.

Tāpat, cenšoties pasargāt gaidāmo atvasi no alerģijām nākotnē, bieži vien no dažām produktu grupām atsakās arī grūtnieces – lielākoties tie ir piena produkti un rieksti. Tomēr nereti tam ir pretējs efekts, tāpēc gaidību laikā ieteicams pēc iespējas daudzveidīgāks uzturs, lai, jau mammas puncī esot, bērniņš iemācās "sadzīvot" ar visām produktu grupām.

Laktozes nepanesamība un alerģija pret piena produktiem

Laktozes nepanesamība nav alerģija pret piena produktiem – pie laktozes nepanesamības organisms "netiek galā" tikai ar pienā esošo laktozi, piena olbaltumvielas var un vajag uzņemt. Katrs organisms ir citāds – ir gadījumi, kad organisms "draudzējas" ar biezpienu vai skābpiena produktiem, bet nepanes svaigus piena produktus. Lai to noskaidrotu, ieteicams veikt padziļinātu piena izmeklējumu.

Sojas piena produkti nav ieteicami bērna uzturā līdz gada vecumam, jo soja tiek modificēta. Ja bērns "nesadzīvo" ar piena produktiem, arī sasniedzot gada vecumu, kā alternatīvu var piedāvāt augu pienu, piemēram, auzu, rīsu vai mandeļu pienu, tomēr jāatceras – augu piens nav piena aizstājējs.

Kā alternatīvu dažkārt vecāki izvēlas kazas pienu vai kazas piena maisījumu, tomēr jāatceras – ja ir alerģija pret govs pienu, 80% gadījumu būs alerģiska reakcija arī pret kazas pienu. Ja no dzimšanas mazulis uzņem tikai kazas piena maisījumu, tad no govs piena produktiem varētu būt jāatsakās arī pieaugot, tāpēc svarīgi kādā brīdī mazuļa uzturā iekļaut arī kādu no govs piena produktiem – lai "iedraudzētos".

Arī hidrolizētais piena maisījums ir veids, kā radināt mazuli pie piena olbaltumvielām. Nereti vecāki no hidrolizētajiem maisījumiem "baidās", jo tie liekas negaršīgi. Tomēr mazuļa garšas kārpiņas ir pavisam citādas nekā pieaugušajam, un svarīgi atcerēties – ārsts to iesaka mazuļa, nevis vecāku ēdienkartes bagātināšanai.

No kā manam bērnam pumpas?

Ja līdz gada vecumam bērns iemācījies ēst visus produktus un nekādi alerģiski simptomi nav novēroti (piemēram, pret piena produktiem, olām), bērnam noslieces uz alerģiju neparādīsies arī vēlāk. Nereti, sasniedzot gada vecumu, mazuļi sāk reaģēt uz dažādām ēdiena piedevām, piemēram, krāsvielām un e-vielām. Ja diennakts laikā mazulis uzņem pārāk daudz produktu, kuru sastāvā ir šīs piedevas, var parādīties izsitumi – to sauc par pseidoalerģiju. Tā novērojama arī tad, ja bērnam ticis par daudz našķu, kad var būt novērojama arī aizdegunes tūska. "Īsta" alerģija no saldumiem ir ļoti retos gadījumos.

Lai veicinātu vecāku izpratni un atgādinātu par piemērotu uzturu mazuļiem pēc viena gada vecuma, "Aptamil3" īsteno izglītojošu kampaņu vecākiem "Mazais nav lielais". Tās laikā Aptaclub Instagram vietnē notiks 10 bezmaksas vebināri, kuros kampaņas vēstnese Laura Grēviņa kopā ar ekspertiem – pediatriem, uztura speciālistiem, psihologu un fizioterapeitu – stundu garās sarunās pārrunās tādas tēmas kā mazuļa uzturs un imunitāte, bērna vadīta ēšana, veģetārisms un vegānisms, maza bērna ēdienkarte un citas tēmas. Tāpat nodarbībās pieredzē dalīsies arī citas sociālajā vietnē aktīvas māmiņas, būs iespējams noskatīties iknedēļas vebinārus un sekot tiem līdzi tiešsaitē, lai uzdotu jautājumus ekspertiem.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Diagnostika":

Uzņēmumi nozarē "Diagnostika"

Audra D., dziedniece

Audra D., dziedniece

    ✓ Veic auras diagnostiku - cilvēka psiholoģisko problēmu izzināšana, risinājumu atrašana ✓ Dažādu negatīvās enerģijas (lāstu noskauduma, ļaunās acs, piebūrumu) noņemšana ✓ Bioenerģētiskā dziedināšana (auras un čakru attīrīšana un sakārtošana, kontaktu un bezkontaktu bioenerģētiskā masāža) ✓ Palīdz ģimenes, svara, dažādu atkarību (alkohola, smēķēšanas uztura), veselības problēmu risināšanā ✓ Pēc ekskluzīvas metodes veic zemapziņas dziļo attīrīšanu no ļaunprogrammām (vientulības, atkarību, neveiksmes, negadījumu, dažādu dēmonisku lāstu gadījumos) ✓ Pēc ekskluzīvas metodes veic zemapziņas veiksmīgo programmu pastiprināšanu (veselības, mīlestības, darba un biznesa), pārprogrammēšanu

Nedēļas tēma

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Kompresijas izstrādājumi ir viens no galvenajiem līdzekļiem vēnu varikozes slimību profilaksei un ārstēšanai. Uzzināsim vairāk par Lauma Medical kompresijas izstrādājumiem! 

Aktuālie piedāvājumi

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Pavisam drīz mūs sagaida vasara, kad dzīve šķiet vienkāršāka, patīkamāka, interesantāka un garšīgāka. Šajā rakstā aplūkosim svarīgus gremošanas trakta slimību profilakses aspektus un sniegsim praktiskus padomus, kas palīdzēs rūpēties par savu organismu. 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvā testēt dabīgo matu toniku ar rozmarīnu, keratīnu un zīda proteīniem.

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai "Liepa"

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar dabiskās kosmētikas zīmolu RUUTe® piedāvā testēt sejas ādu attīrošo pieniņu "Liepa", kas domāts jebkuram sejas ādas tipam un ko var izmantot arī acu zonai. 

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

Aprīlī Medicine.lv sadarbīobā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvā testēt uztura bagātinātāju “Ginerra”.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26400025
  2. https://www.dianaaudra.lv/

Darba laiks

  • P.-
  • O.-
  • T.-
  • C.-
  • P.1100-1800
  • S.-
  • Sv.-

Apraksts

  • Veic auras diagnostiku - cilvēka psiholoģisko problēmu izzināšana, risinājumu atrašana
  • Dažādu negatīvās enerģijas (lāstu noskauduma, ļaunās acs, piebūrumu) noņemšana
  • Bioenerģētiskā dziedināšana (auras un čakru attīrīšana un sakārtošana, kontaktu un bezkontaktu bioenerģētiskā masāža)
  • Palīdz ģimenes, svara, dažādu atkarību (alkohola, smēķēšanas uztura), veselības problēmu risināšanā
  • Pēc ekskluzīvas metodes veic zemapziņas dziļo attīrīšanu no ļaunprogrammām (vientulības, atkarību, neveiksmes, negadījumu, dažādu dēmonisku lāstu gadījumos)
  • Pēc ekskluzīvas metodes veic zemapziņas veiksmīgo programmu pastiprināšanu (veselības, mīlestības, darba un biznesa), pārprogrammēšanu
 
Vairāk

Atslēgvārdi

Diagnostika, Dziednieks, svara samazināšana, alkohola atkarība.

Gaišredzība, taro kārtis, ekstrasenss, dziedniece, ģimenes problēmas, astroloģija, hiromantija, valeoloģija, nutricioloģija, individuāli piemeklēts, ievārdoti. Biškopības produkti - dziednieciskie, propoliss, bišu maize, ziedputekšņi, medus - dažādu ziedu, griķu, viršu, liepu ziedu, bišu ārstnieciskās sedziņas. Medus produkti, biškopība, vasks, bišu produkti, dziedniecība, hiromantija, nutriciologs, nutricioloģijas speciālists, numeroloģija, uztura bagātinātāji, Coral Club, Coral Club produkti, Coral Club uztura bagātinātāji, dziedniecība, dziednieki, bioenerģētika, dziedināšana, uzlabošana, rūnas, tarologs, taroloģe, gaišreģe, attīrīšana, palīdzība, Diāna Audra, dziedniece Diāna Audra.


Vairāk

Saistītie resursi

Foto 3

Diāna Audra, Gaišreģe-dziedniece
Diāna Audra, Gaišreģe-dziedniece
Diāna Audra, Gaišreģe-dziedniece

Mājas lapa internetā