medicine.lv skaitļos

Lietotāji online361
Aktīvie uzņēmumi12806
Nozares raksti1614
Ekspertu atbildes21477
10 ieteikumi, kā cīnīties ar pavasara alerģijām : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

10 ieteikumi, kā cīnīties ar pavasara alerģijām

Pavasarī mostas daba, un arī mūs pārņem enerģija un saules siltuma radītais dzīvesprieks, taču sākas arī sezonālās alerģijas laiks. Ņemot vērā to, ka organisma alerģiskā reakcija var beigties pat ar anafilaktisko šoku, nav ieteicams bez ievērības atstāt pat mazāko alerģiju. Kādi ir izplatītākie alerģiju cēloņi, kā no tām izvairīties un ārstēt, konsultē BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.

Lielākais alergēns – ziedputekšņi

Pavasarī, augiem ziedot, izdalās lielākais alergēns – ziedputekšņi, kas daudziem cilvēkiem rada alerģisku reakciju, piemēram, aizliktu degunu, šķaudīšanu un asarojošas acis. Mūsu imūnsistēma kļūdaini uzskata, ka ziedputekšņi ir bīstami, un atbrīvo antivielas, kas uzbrūk alergēniem. Organismā veidojas ķīmiska viela – histamīns –, kas savukārt izraisa alerģijas simptomus. Putekšņi var ceļot kilometriem tālu, tāpēc bieži vien alergēnu avots neatrodas cilvēka tuvumā. Putekšņu gaisā visvairāk ir vējainās dienās, kad vējš paceļ šķaudīšanu izraisošos alergēnus un nes tos pa gaisu.

Izplatītākie alerģiju cēloņi

Pie izplatītākajiem alergēniem pieskaitāmi jau minētie ziedputekšņi un kukaiņu, piemēram, odu, bišu, lapseņu kodumi, pēc kuriem rodas organisma reakcija lielu, sāpošu un niezošu pumpu veidā. Taču aizvien biežāk sastopama arī ādas alerģiska reakcija uz sauli, kā arī pārtikas un medikamentu izraisītas alerģijas.

Kā gatavoties sezonai, ja esi alerģisks?

Farmaceite iesaka sākt lietot medikamentus aptuveni divas nedēļas, pirms parasti sāc sajust alerģijas simptomus. Antihistamīni un deguna steroīdu aerosoli var palīdzēt pārvaldīt simptomus, samazinot alerģisko reakciju gan pēc tās sākšanās, gan arī agrāk. Antihistamīni samazina vai bloķē histamīnus, kas izraisa alerģijas simptomus. Ārstēšana ar pretalerģijas līdzekļiem pirms simptomu parādīšanās var palīdzēt novērst iekaisumu un mazināt deguna niezi, acu kairinājumu un citus alerģijas simptomus.

Lielā pavasara tīrīšana un citi knifi

Banner 280x280

Lielā pavasara tīrīšana ietver visu putekļu noņemšanu no gaismas ķermeņiem, grāmatu skapjiem un citām mēbelēm, aizkaru mazgāšanu, rūpīgu grīdu mazgāšanu un putekļu tīrīšanu. Tas novērsīs alerģisku reakciju uz putekļiem un putekšņiem, kas jau ir iekļuvuši dzīvesvietā. Ievēro laiku, kad alergēni gaisā ir vislielākajā koncentrācijā. Tad, ja iespējams, savus ikdienas darbus ārpus telpām ieplāno agri no rīta vai vēlu vakarā.

Lai gan ārā ir silts un jauks laiks, ja esi alerģisks, turi aizvērtus logus gan mājoklī, gan automašīnā. Ieteicams biežāk mainīt automašīnas gaisa filtru, kā arī mājoklī izvēlēties mīkstās mēbeles un paklājus, kas ir viegli kopjami, vai iztikt bez mīkstajiem grīdas segumiem.

10 ieteikumi cīņai pret alerģiju

1. Noskaidro savu alerģijas cēloni, veicot alergēnu testus.
2. Saglabā savu māju tīru – tas ir viens no labākajiem veidiem, kā izvairīties no iekštelpu alergēniem.
3. Ja esi alerģisks, alerģiju sezonā mājās logus un durvis ir ieteicams turēt aizvērtus, lai aizsargātu iekštelpu gaisu. Izmanto gaisa attīrītāju.
4. Ik reizi, kad atgriezies mājās, tavas drēbes, apavi, mati un āda ir klātas ar sīkām alergēna daļiņām. Atstāj kurpes pie durvīm, nomaini drēbes. Ir ieteicams arī nomazgāties dušā, lai nomazgātu alergēnus.
5. Dzer vairāk ūdens un ēd veselīgu pārtiku. Svaigu augļu un dārzeņu, piemēram, ābolu lietošana uzturā, samazina alerģijas simptomus.
6. Regulāra deguna skalošana palīdz attīrīt deguna gļotādu un var atvieglot alerģijas simptomus.
7. Izvairies no cigarešu dūmiem un citiem izgarojumiem, kas var pasliktināt alerģijas simptomātiku.
8. Var valkāt medicīnisko masku, tas ļaus izvairīties no alergēnu ieelpošanas. To ieteicams darīt, pļaujot zālienu, lai izvairītos no zāles ziedputekšņiem.
9. Tīri grāmatplauktus, ventilācijas atveres un citas vietas, kur var uzkrāties putekļi un ziedputekšņi.
10. Mazgā gultas veļu un paklājus karstā ūdenī, lai atbrīvotos no putekļu ērcītēm un citiem alergēniem.

5 riska grupas, sākoties alerģiju sezonai

1. Jaundzimušie – atopiskais dermatīts, pārtikas alerģija (piens, ola, rieksti).
2. Agrīnā bērnība – astma (mājas putekļu ērce, mājdzīvnieki).
3. Pusaudži – alerģisks rinīts (zāle un koku ziedputekšņi).
4. Agrīna pieauguša cilvēka vecums – urtikārija (nātrene), angioneirotiskā tūska (aspirīna nepanesība).
5. Pieaugušie – alerģija pret indēm (bite, lapsene); deguna polipi.

Jāņem vērā, ka pavasara alerģijas sezonā var saasināties augšējo elpceļu hroniskas saslimšanas.

Līdzekļi profilaksei

Dabīgie antihistamīni ir nātre, divdaivu ginks un kvercetīns. Savukārt Omega-3 taukskābes palīdz mazināt iekaisuma procesus. Jau divas nedēļas pirms alerģijas sezonas sākšanās būtu ieteicams lietot perorālos pretalerģijas līdzekļus. Lai mazinātu jau esošos simptomus, farmaceits var ieteikt īsas darbības deguna aerosolus, kā arī niezi mazinošus acu pilienus. Ja tomēr, arī lietojot bezrecepšu medikamentus, stāvoklis nav uzlabojies vai ir pasliktinājies, ieteicama konsultācija pie speciālista, kas nozīmēs stiprākus recepšu medikamentus.

Pie dažādiem knišļu kodumiem lieti noderēs geli ar alerģiju mazinošām īpašībām. Tomēr, ja ādas reakcija nav samazinājusies triju dienu laikā, ieteicams vērsties pie speciālista.

Pirmie soļi, saskaroties ar alerģisku reakciju

Ņemot vērā to, ka organisma alerģiska reakcija var beigties diezgan bēdīgi, ar anafilaktisko šoku, tad nav ieteicams bez ievērības atstāt pat mazāko alerģiju. Lielas alerģijas gadījumā ir nepieciešama speciālista palīdzība – tādos gadījumos vērsies pēc neatliekamās palīdzības.

Nekavējoties palīdzi, ja personai ir kāds no šiem simptomiem vai ir bijušas smagas alerģiskas reakcijas (anafilakse) pat tad, ja nav simptomu:

1. apgrūtināta elpošana vai sēkšana,
2. stiepums rīklē vai sajūta, ka elpceļi aizveras,
3. runas traucējumi,
4. lūpu, mēles vai rīkles pietūkums,
5. slikta dūša, sāpes vēderā vai vemšana,
6. ātra sirdsdarbība vai pulss,
7. āda, kas niez, uzbriest vai rodas izteikts apsārtums (nātrene),
8. trauksme vai reibonis,
9. apziņas zudums.

Ja cīnies tikai ar siena drudzi, iespējams, vari palīdzēt sev ar medikamentiem, kas aptiekā pieejami bez receptes.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Diagnostika":

Uzņēmumi nozarē "Diagnostika"

Audra D., dziedniece

Audra D., dziedniece

    ✓ Veic auras diagnostiku - cilvēka psiholoģisko problēmu izzināšana, risinājumu atrašana ✓ Dažādu negatīvās enerģijas (lāstu noskauduma, ļaunās acs, piebūrumu) noņemšana ✓ Bioenerģētiskā dziedināšana (auras un čakru attīrīšana un sakārtošana, kontaktu un bezkontaktu bioenerģētiskā masāža) ✓ Palīdz ģimenes, svara, dažādu atkarību (alkohola, smēķēšanas uztura), veselības problēmu risināšanā ✓ Pēc ekskluzīvas metodes veic zemapziņas dziļo attīrīšanu no ļaunprogrammām (vientulības, atkarību, neveiksmes, negadījumu, dažādu dēmonisku lāstu gadījumos) ✓ Pēc ekskluzīvas metodes veic zemapziņas veiksmīgo programmu pastiprināšanu (veselības, mīlestības, darba un biznesa), pārprogrammēšanu

Nedēļas tēma

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Kompresijas izstrādājumi ir viens no galvenajiem līdzekļiem vēnu varikozes slimību profilaksei un ārstēšanai. Uzzināsim vairāk par Lauma Medical kompresijas izstrādājumiem! 

Aktuālie piedāvājumi

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Pavisam drīz mūs sagaida vasara, kad dzīve šķiet vienkāršāka, patīkamāka, interesantāka un garšīgāka. Šajā rakstā aplūkosim svarīgus gremošanas trakta slimību profilakses aspektus un sniegsim praktiskus padomus, kas palīdzēs rūpēties par savu organismu. 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvā testēt dabīgo matu toniku ar rozmarīnu, keratīnu un zīda proteīniem.

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai "Liepa"

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar dabiskās kosmētikas zīmolu RUUTe® piedāvā testēt sejas ādu attīrošo pieniņu "Liepa", kas domāts jebkuram sejas ādas tipam un ko var izmantot arī acu zonai. 

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

Aprīlī Medicine.lv sadarbīobā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvā testēt uztura bagātinātāju “Ginerra”.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26400025
  2. https://www.dianaaudra.lv/

Darba laiks

  • P.-
  • O.-
  • T.-
  • C.-
  • P.1100-1800
  • S.-
  • Sv.-

Apraksts

  • Veic auras diagnostiku - cilvēka psiholoģisko problēmu izzināšana, risinājumu atrašana
  • Dažādu negatīvās enerģijas (lāstu noskauduma, ļaunās acs, piebūrumu) noņemšana
  • Bioenerģētiskā dziedināšana (auras un čakru attīrīšana un sakārtošana, kontaktu un bezkontaktu bioenerģētiskā masāža)
  • Palīdz ģimenes, svara, dažādu atkarību (alkohola, smēķēšanas uztura), veselības problēmu risināšanā
  • Pēc ekskluzīvas metodes veic zemapziņas dziļo attīrīšanu no ļaunprogrammām (vientulības, atkarību, neveiksmes, negadījumu, dažādu dēmonisku lāstu gadījumos)
  • Pēc ekskluzīvas metodes veic zemapziņas veiksmīgo programmu pastiprināšanu (veselības, mīlestības, darba un biznesa), pārprogrammēšanu
 
Vairāk

Atslēgvārdi

Diagnostika, Dziednieks, svara samazināšana, alkohola atkarība.

Gaišredzība, taro kārtis, ekstrasenss, dziedniece, ģimenes problēmas, astroloģija, hiromantija, valeoloģija, nutricioloģija, individuāli piemeklēts, ievārdoti. Biškopības produkti - dziednieciskie, propoliss, bišu maize, ziedputekšņi, medus - dažādu ziedu, griķu, viršu, liepu ziedu, bišu ārstnieciskās sedziņas. Medus produkti, biškopība, vasks, bišu produkti, dziedniecība, hiromantija, nutriciologs, nutricioloģijas speciālists, numeroloģija, uztura bagātinātāji, Coral Club, Coral Club produkti, Coral Club uztura bagātinātāji, dziedniecība, dziednieki, bioenerģētika, dziedināšana, uzlabošana, rūnas, tarologs, taroloģe, gaišreģe, attīrīšana, palīdzība, Diāna Audra, dziedniece Diāna Audra.


Vairāk

Saistītie resursi

Foto 3

Diāna Audra, Gaišreģe-dziedniece
Diāna Audra, Gaišreģe-dziedniece
Diāna Audra, Gaišreģe-dziedniece

Mājas lapa internetā