Kā āboli uzlabo veselību? Skaidro uztura speciāliste
Kad veikalu plaukti rudenī ir pārpildīti ar nektarīniem, persikiem, vīnogām, melonēm un arbūziem, mēs mēdzam paiet garām mūsu vietējiem superaugļiem – āboliem. Šajā rakstā nacionālais mazumtirgotājs ELVI kopā ar uztura speciālisti un pavāri Jevgēniju Jansoni atgādinās, kāpēc nevajadzētu aizmirst par āboliem.
Dzērvenes – rudens skaistuma eliksīrs
Ik rudeni Latvijas purvos ienākas bagātīga dzērveņu raža. Mūsu senči šīs ogas uzturā un medicīnā izmantojuši gadsimtiem ilgi – tāpat kā Ziemeļamerikas indiāņi, skandināvi un citi Zemes ziemeļu puslodes iemītnieki. Taču vai tikpat bieži atceramies par dzērveņu izcilajām īpašībām skaistumkopšanā?
8 pazīmes, kas var liecināt par ogļhidrātu trūkumu organismā
Diezgan populāra mūsdienās ir diēta ar zemu ogļhidrātu saturu. Vēloties samazināt svaru un iegūt pievilcīgu augumu, cilvēki nereti ir gatavi pavisam atteikties no ogļhidrātus saturošas pārtikas. Taču jāsaprot, ka ogļhidrāti ir mūsu organisma galvenais dzinējspēks, un to patēriņa ierobežošana var negatīvi ietekmēt veselību un pašsajūtu, kā arī paaugstināt dažādu saslimšanu risku.
Veselīgas pusdienas, ko bērnam dot līdzi uz skolu
Kaut gan laikapstākļi aiz loga vēl ir silti un patīkami, kalendārs ziņo, ka pirmais rudens mēnesis jau klāt. Tikko arī sākušās skolas gaitas, kas liek vecākiem domāt par to, kādus veselīgus un pilnvērtīgus produktus iekļaut bērna pusdienās ne tikai mājās, bet arī skolā. Kā sastādīt ēdienkarti un ko dot līdzi atvasei, ja bērns atsakās vai kādu citu apstākļu dēļ nevar ēst skolas pusdienas?
Ko partijas sola veselības aprūpes jomā?
Latvijas iedzīvotāji veselības aprūpi jau vairākus gadus atzīst par svarīgāko valsts budžeta prioritāti, taču politiskās partijas, kas kandidē uz 13.Saeimu, savās 4000 zīmju programmās veselības nozarē darāmo iezīmējušas visnotaļ deklaratīvi.
Vērtīgi produkti, kas jāiekļauj rudens ēdienkartē
Samtainie ķirbji un kabači, sulīgās plūmes un āboli, ņiprais ķiploks un
kraukšķīgās dzērvenes ir tikai dažas no Latvijas dabas veltēm, kas
rudenī palīdz cīnīties ar tumsu un vīrusiem un sagatavo organismu
ziemai.
Veselīgas uzkodas skolēnam: Iesaka uztura speciāliste
Bērni, it īpaši sākumskolas un pamatskolas vecumā, ir ļoti aktīvi, tāpēc
ir svarīgi nodrošināt viņus ar veselīgām otrajām brokastīm vai launagu,
it sevišķi, ja mājās brokastis nav ēstas.
5 garšaugi, kas stiprina imunitāti
Dažāda veida garšvielas un garšaugi maltīti padara ne vien baudāmāku, bet arī veselīgāku. Piemērotu un veselībai labvēlīgu garšvielu buķete ēdienam sniedz piesātinātāku garšu, kā arī uzlabo cilvēka veselību, tādēļ garšaugu dažādība maltītē ir ieteicama. Augusts ir pilnbriedā un vēl var pagūt nodrošināt sevi un tuviniekus ar garšaugu ziemas krājumiem.
4 veselīgas alternatīvas sviestam
Sviests kulinārijā jau izsenis ir bijis īpaši iecienīts, un mūsdienās tas ir kļuvis par daudzu cilvēku neatņemamu uztura sastāvdaļu. Tam ir patīkama garša un smarža, un sviests labi der gan kā biezinātājs mērcēm un kūkām, gan kā garšu papildinājums vienkāršiem kartupeļiem ar dillēm. Taču sviests satur daudz kaloriju, un savu ēdienkarti vēlams daudzveidot.
Kādiem produktiem jābūt senioru ikdienas uzturā? Iesaka farmaceite
Jebkurā vecumā cilvēkiem ir ieteicams pievērst uzmanību tam, ko lieto savā uzturā. Taču līdz ar gadiem, arvien lielāka uzmanība ikdienā ir jāpievērš izvēlētajiem pārtikas produktiem, kuri ietekmē ne tikai veselību, bet arī pašsajūtu. Organisms pēc 50 gadu vecuma vairs nespēj tik efektīvi kā jaunībā pārstrādāt neveselīgo pārtiku un strauji uzņemt nepieciešamos vitamīnus.