Veselīga pārtika un konservēšana
Man šis mēnesis patīk. Lai arī darba ir divtik vairāk, un atzīšos, dažu reizi nodomāju, ka varbūt jāmet miers, bet īstenībā man patīk – gan burku mazgāšana, gan dārzeņu gatavošana. Varbūt jāveido savs bizness? Jo pašu ģimenei tik daudz nevajag, cik man gribētos gatavot. Varētu pieņemt pasūtījumus, sagatavot... Bet tas nu tā. Sapnis par tēmu, ko gribētos darīt.
Stāstīt gribēju par to, ka biju nolēmusi šogad vairs neko nemarinēt. Kāpēc? Jo no šī gada sekoju pH diētas principiem, kas iesaka vairāk ēst tos produktus, kas rada sārmainu vidi, atsakoties no tiem, kas veido skābu. Un marinējumi ir tie, kas veido skābu. Jāsaka, ka šogad arī neesmu neko no marinējumiem ēdusi, arī tādēļ, ka vienkārši neprasās. Bet tomēr klāt augusts. Un es ar 50 litru katlu ieņemu virtuvi.
Tiesa, šogad ievērojami ir mainījies tas, ko gatavošu. Gurķus iemarinēšu vien 3-4 mazās burciņas, ar domu, ka varbūt nāksies rasolu gatavot. Arī tomātus nemarinēšu. Tas, ko gatavošu – adžiku un ātrās zupas. Lai arī skaitās marinējumi, tomēr šos tik daudz neieēdīsi, tāpēc pie veselīgas pārtikas nepieskaitīsi, bet pie mazliet veselīgākas gan. Un laikam jau mums vienkārši ir asinīs kaut ko marinēt. Receptes tiek nodotas no paaudzes uz paaudzi... Un tradīcijas ir laba lieta. Lai kā mainītos mana ēdienkarte, negribu tās lauzt, un šo to ir pagraba plauktos jāatstāj.
Savu 50 litru katlu esmu salikusi pa burciņām, un padalīšos ar recepti. Pagājušo gadu izmēģināju un vīrs pavasarī speciāli pirka sēklas dārzeņiem, lai visu priekš adžikas varētu izaudzēt paši. Lieki teikt, ka viņaprāt, es neko citu ziemai varētu negatavot.
Tātad, būs nepieciešams -
2 kg tomāti
1 kg paprika
1 kg āboli
1 kg burkāni
150 grami ķiploki
asie pipari pēc katra ieskatiem
1 glāze eļļas
1 glāze cukurs
5 ēd.k. sāls
1 glāze etiķis
Tomātus noplaucēju, novelku miziņu un saspaidu. Lieku katlā, klāt gabaliņos sagrieztu papriku, sarīvētus burkānus un ābolus, asos piparus. Pielieku cukuru, sāli un eļļu un sautēju apmēram 50 minūtes. Tad pievienoju sasmalcinātus ķiplokus, pašās beigās arī etiķi, un pildu burkās.