RIEKSTI

bioloģiski augstvērtīgs uzturlīdzeklis, ko iegūst no savvaļas augiem - parastās lazdas (Corylus avellana), zemesrieksta (Arachis hypogaea), valrieksta (Juglans regia), Sibīrijas ciedrupriedes (Pinus sibirica), ēdamās kastaņas (Castanea vulgaris), mandelēm (Amygdalus). Riekstos ir 4-27% olbaltmvielu, apmēram 30-60% tauku, kas satur nepiesātinātās taukskābes, 8-40% ogļhidrātu, daudz minerālvielu, sevišķi kalcija (60-247 mg% ), fosfora (230-540 mg% ), dzelzs (1- 4 mg%). Valriekstos un saldajās mandelēs bez tam ir vēl daudz kālija (valriekstos - 687 mg% , saldajās mandelēs - 856 mg% ) un magnija (valriekstos - 131 mg% , saldajās mandelēs - 255 mg% ). Riekstos ir arī mikroelementi (kobalts, cinks), В grupas (В1, 82, B6, PP) un C, D, E vitamīni, šķiedrviela (riekstu ķīmisko sastāvu un enerģētisko vērtību skatīt raksta uzturs 8. tabulā). Tukšā dūšā, labi sakošļāti, rieksti uzlabo kūtru zarnu darbību. Uzturā nedrīkst lietot pelējušus riekstus, jo tiem var būt toksiska iedarbība uz organismu.