PVD iesaka, kā karstā laikā droši lietot pārtiku
PVD preses sekretāre Solveiga Smiltene, http://www.pvd.gov.lv
Klāt ir karstais laiks un arī aktīvās atpūtas laiks. Brīvdienās aicina jūrmala, lauki vai vasarnīca. Ik dienu notiek dažādi publiskie pasākumi (dziesmu un deju svētki, koncerti, Zāļu tirgi, bērnu vasaras nometnes u.c.). Lai ļaudis izvairītos no pārtikas izraisītām saslimšanām, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atgādina svarīgākos ieteikumus drošas pārtikas lietošanai.
1.Uzturiet tīrību! Mazgājiet rokas pirms darbībām ar pārtikas produktiem un ēdienu gatavošanas un pēc tualetes apmeklējuma; mazgājiet vai dezinficējiet sadales dēļus, nažus un virtuves sūkļus u.tml.; sargiet savu virtuvi un produktus no kaitēkļiem, grauzējiem un citiem dzīvniekiem. Pat vienkāršā saskarē var pārnest bīstamos mikroorganismus uz produktiem un izraisīt saslimšanu.
2.Turiet atsevišķi jēlos un gatavos produktus, t.sk. mājputnu gaļu, olas un zvejas produktus no citiem pārtikas produktiem (uzglabājot un apstrādājot)! Jēlo produktu apstrādei lietojiet atsevišķus un tīrus virtuves piederumus (naži, sadales dēļi u.c.).Uzglabājiet pārtiku atsevišķos slēgtos traukos, jo jēla gaļa un zivis var saturēt bīstamus mikroorganismus, kas var nokļūt uz citiem produktiem.
3. Pārtiku labi izcepiet, sautējiet vai rūpīgi novāriet!
Uzsildot sagatavotos produktus, uzkarsējiet tos līdz vārīšanas temperatūrai.
4. Uzglabājiet produktus drošā temperatūrā!
Gatavos siltos ēdienus līdz pasniegšanas brīdim uzglabājiet ne zemāk kā +60º temperatūrā. Neatstājiet gatavus produktus istabas temperatūrā ilgāk par divām stundām. Bez kavēšanās atdzesējiet gatavos ātri bojājošos produktus un ēdienu (vēlams zemāk par +5 º C ).Neatlaidiniet produktus istabas temperatūrā, jo tas nav droši. . Daži no bīstamajiem mikrobiem var vairoties arī temperatūrā, kas ir zemāka par +5 º C. Ceļā uz vasarnīcu vai laukiem produktus uzglabājiet aukstuma somās!
5. Izvēlieties svaigus un nebojātus produktus!
Lietojiet tīru ūdeni. Izvēlieties svaigus, nebojātus produktus vai produktus, kas ir apstrādāti, lai paaugstinātu to drošumu (piemēram, pasterizēts vai sterilizēts piens u.c.).Svaigpienu pirms lietošanas ieteicams uzvārīt! Rūpīgi mazgājiet augļus un dārzeņus, it īpaši, ja tos lietosiet uzturā bez termiskas apstrādes. Nelietojiet uzturā produktus pēc to derīguma termiņa beigām.
Iestājoties karstajam laikam, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina pircējus būt vērīgiem, iegādājoties pārtikas produktus, kas ātri bojājas, bet tirgotājiem - būt atbildīgiem par pārtikas produktu drošumu.
Iegādājiet produktus no labi zināmiem piegādātājiem un izplatītājiem, rūpējieties par produktu tirdzniecības atbilstošiem apstākļiem, jo tie ietekmē pircēja vēlmi iegādāties produktus. Vasarā cilvēki svīst vairāk, tādēļ īpaši jāparūpējas, lai organizētas ēdināšanas (arī izbraukuma tirdzniecības) vietās patērētājiem būtu nodrošināti nepieciešamie apstākļi higiēnas ievērošanai.
Atcerieties, ka augsta riska pārtiku, proti – tādu, kas ātri bojājas un kurā īsā laikā var pavairoties dažādu slimību ierosinātāji, jāglabā tikai un vienīgi aukstumā, atbilstoši šo produktu ražotāju norādītajiem uzglabāšanas režīmiem. Lielākoties tas ir no 0ºC līdz +6ºC. Atcerieties, ka vislabvēlīgākā vide, kurā vairojas mikrobi, ir temperatūra no + 25ºC līdz + 40ºC. Par augsta riska pārtikas produktiem uzskatāmi visi piena produkti, gaļa un gaļas produkti, zvejas produkti, salāti, maltā gaļa, gaļas ruletes, aukstā gaļa, pastētes, kūkas ar krēma pildījumu, dažādi pudiņi un arī saldējums.
Aicinām īpašu uzmanību pievērst pārtikas produktu marķējumam, kurā norādīts produkta derīguma termiņš un ieteicamā uzglabāšanas temperatūra un apstākļi. Pārtikas produktus nedrīkst glabāt uz grīdas, savukārt tiem pārtikas produktiem, kas nav fasēti, jāatrodas noslēgtos traukos.
Pircējam jāsaglabā pirkuma čeks līdz produkta patērēšanas brīdim, lai nepieciešamības gadījumā varētu izteikt pretenzijas pret produkta izplatītāju vai ražotāju. Arī tad, ja čeks nav saglabājies, pircēji var griezties sava rajona Pārtikas un veterinārā dienesta teritoriālajā pārvaldē vai arī zvanīt uz dienesta uzticības tālruni 7027402, kur automātiskajā atbildētājā ir iespējams atstāt informāciju par to, kurā vietā produkts iegādāts, kas ir izraisījis pircēja neapmierinātību, kā arī vēlams norādīt tirdzniecības vietas adresi. PVD, pamatojoties uz sniegto informāciju, veiks uzņēmuma pārbaudi un pārkāpuma gadījumā noteiks pasākumus neatbilstību novēršanai, kā arī lems par situācijas uzlabošanu.
Ja pircējam tomēr rodas aizdomas, ka viņš ir saindējies ar pārtiku, tam nekavējoties ir jāgriežas pie sava ģimenes ārsta, kurš noteiks saslimšanas iemeslu un ārstēšanos.
Pārtikas un veterinārais dienests aicina ikvienu ievērot šos drošas pārtikas ieteikumus!
Informāciju sagatavoja
PVD preses sekretāre Solveiga Smiltene