Pēdējos gados pieaug saslimstība ar 1.tipa cukura diabētu bērnu vidū
Pēdējo desmit gadu laikā pieaugusi saslimstība ar 2.tipa cukura diabētu bērnu vidū, īpaši vecumā līdz četriem gadiem, informē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinologs Una Lauga.
Viņa stāsta, ka 2.tipa cukura diabēts bērniem līdz 18 gadiem pirms desmit gadiem bija retums, bet patlaban šai vecuma grupā ir vairāki 2.tipa cukura diabēta pacienti gadā.
Tai pat laikā Lauga uzsver, ka saslimstība ar 1.tipa cukura diabētu pēdējos gados neesot ievērojami pieaugusi.
Ņemot vērā, ka praktiski visi bērni, kuri saslimuši ar cukura diabētu, ārstējas Bērnu slimnīcā, tad Bērnu slimnīcas statistiku varētu attiecināt uz visu Latviju. Un gadā šai slimnīcā vidēji ārstējas 50 līdz 70 cukura diabēta pacienti.
Mediķe skaidro, ka 1.tipa cukura diabēta attīstība ir tieši saistīta ar cilvēka imūno sistēmu. Ir norādes uz to, ka agrīna, tas ir līdz viena gada vecumam, govs piena un glutēnu saturošu produktu lietošana uzturā var palielināt saslimstības risku. Iespējams, sava loma slimības attīstībā ir pazeminātam D vitamīna līmenim asinīs, kā arī dažām infekcijas slimībām, lēš Lauga.
Savukārt, 2.tipa cukura diabēta attīstībā galvenais riska faktori ir liekais svars, mazkustīgs dzīvesveids, kā arī iedzimtība. Joprojām notiek pētījumi, taču skaidrs, ka abu tipu cukura diabēta risku nosaka vairāku faktoru kombinācija, secinājuši speciālisti.
Agrīnā vecumā kā profilaktisku pasākumu, lai izvairītos no saslimšanas, var izmantot krūts barošanu līdz viena gada vecumam un adekvātu D vitamīna lietošanu vismaz līdz bērna trīs gadu vecumam.
Lai novērstu 2.tipa cukura diabēta "epidēmiju", par kuru šobrīd runā ASV un Āzijā, svarīgs ir veselīgs uzturs ar vecumam atbilstošu kaloriju daudzumu un regulāra fiziskā slodze. Pētījumi pierāda, ka šāda profilakse samazina 2.tipa cukura diabēta risku par 50-70%. Lauga arī papildina, ka ēdam mēs katru dienu vairākas reizes dienā, bet tai pat laikā ne vienmēr aktīvi kustamies.
1.tipa cukura diabēts ir hroniska slimība, kas rodas, ja aizkuņģa dziedzeris neizstrādā pietiekoši daudz insulīna. Tie ir vidēji 5% - 10% no visiem cukura diabēta pacientiem. 2.tipa cukura diabēta gadījumā organisms nespēj insulīnu efektīvi izmantot. 2.tipa cukura diabēta izcelsmē liela nozīme ir palielinātam ķermeņa svaram, nepietiekošai fiziskai aktivitātei un citiem dzīvesveida faktoriem, atgādina mediķi.
Ilze Mežniece