Neaizvietojamās taukskābes – kas tās ir?
Andis Brēmanis
Lielākā daļa cilvēku jau ir pazīstami ar tādu jēdzienu, kā labie tauki. Ja atceramies, ne visi tauki ir kaitīgi un veicina aptaukošanos un ar to saistītās veselības problēmas, daži ir pat nepieciešami mūsu veselībai, jo līdz pat 30 % no ikdienā uzņemtajām kalorijām ir jāiegūst tieši no taukiem.
Tauki uzturā ir nepieciešami, jo tie mūsu organismā ir:
Enerģijas avots;
Taukvielās sķīstošo vitamīnu (A, D, E un K) un minerālvielu nesējs;
Nozīmīgi labākai taukvielās šķīstošo barības vielu uzņemšanai;
Bet "labajiem" taukiem ir vēl viena ļoti būtiska funkcija mūsu organismā – tie ir arī neaizvietojamo taukskābju avots, kas ir svarīgas kā būvmateriāls. Izšķir vairākas neaizvietojamās taukskābes, pašas nozīmīgākās starp tām – alfa-linolēnskābe, tā sauktā Omega-3 neaizvietojamā taukskābe un linolskābe, ta sauktā Omega-6 neaizvietojamā taukskābe. Šīs taukskābes sauc par neaizvietojamām tāpēc,ka mūsu organismam tās ir ļoti nepieciešamas, bet tas pats šīs taukskābes nespēj saražot.
Neaizvietojamās taukskābes ir vajadzīgas visai ģimenei, jo īpaši bērniem, jo tās piedalās šūnu membrānu veidošanā un ir nozīmīgas augšanas un attīstības procesā. Kā zināms, viss mūsu ķermenis ir veidots no šūnām un tās var pastāvēt, pateicoties tieši šūnu membrānai – apvalkam, kas šūnas aizsargā un regulē vielu apmaiņu. Neaizvietojamās taukskābes iekļaujas šūnas membrānā un palīdz nodrošināt šūnu darbību. Ja mēs uzturā neuzņemam pietiekami daudz šo taukskābju, faktiski tiek traucēta pilnvērtīga barības vielu iekļūšana šūnās.
Neaizvietojamās taukskābes ievērojami uzlabo arī vispārējo ogranisma veselības stāvokli un pašsajūtu, īpaši kunģa-zarnu trakta darbību, sirds – asinvadu, nervu sistēmas funkcionālu darbību, uzlabo ādas vispārējo stāvokli, kā arī nostiprina imunitāti.
Svarīgi ir atcerēties, ka neaizvietojamās taukskābes organisms pats saražot nespēj, tāpēc tās ir jāuzņem ar uzturu. Daudziem jau ir zināms, ka Omega 3 taukskābes ir atrodamas zivīs, jo īpaši trekno zivju eļļā. Tomēr tikpat bagātīgs neaizvietojamo tauskābju avots ir arī augu eļļas, piem., olīvu, rapšu, saulespuķu, linsēklu un sojas pupiņu eļļa, kā arī produktos, kas pagatovoti no augu eļļas, piemēram margarīns. Šeit gan jāatceras ka augu eļļa saglabā savas labās īpašības tikai tad, ja tā netiek vārīta, līdz ar to eļļā ceptie vai vārītie ēdieni negarantēs Jums šīs vērtīgās taukskābes.
Tāpēc, domājot par savu dzīvesveidu un uztura kvalitāti sev un savai ģimenei, atcerieties tajā iekļaut produktus, kuri satur labos taukus un jo īpaši neazvietojamās taukskābes Omega 3 un Omega 6.