Linsēklas
Linsēklas nav nekāds jauns un eksotisks produkts un visi noteikti zina, kā tās izskatās. Skolas gados mani mēģināja pierunāt ēst kefīru ar linsēklām, kas man likās kaut kas briesmīgs, bet tajā vecumā jau reti kurš par prioritāti izvirza veselīgumu, un reti kurš dod produktam otru iespēju – ja negaršo, tad negaršo, un viss. Melns un balts. Vidusceļa nav. To laikam mēdz saukt par jaunības maksimālismu, ne?
Mūsdienās gan veikalu plauktos var atrast tādus produkuts – jau samaltas linsēklas ar dažādām piedevām – gan ogu, augļu, gan zaļumiem, un šāda piedeva kefīram, man gribētos ticēt, patiktu ikvienam. Katrā ziņā, šobrīd linsēklu veselīgums iet roku rokā ar garšīgumu.
Protams, var jau runāt par to, ka visveselīgāk ir malt linsēklas pašam, jo kā jau ikviens malts produkts, tas vislabākais ir tikko svaigi malts, bet ar to laiku ikdienā ir kā ir, un ja vēl pašam nav mājās dzirnaviņas, ar ko samalt, jau gatavas samaltas linsēklas ir labs variants.
Parasti linsēklas iesaka lietot, lai savestu kārtībā gremošanas traktu, un tiešām – tas ir linsēklu "jājamzirdziņš" – šķiedrvielas, kuras tāda tipiska mūsdienu rietumnieka ēdienkartē ir daudz par maz. Rezultātā – dažādas gremošanas problēmas un aizcietējumi. Zāles un tabletes vienas pašas nelīdzēs, ir jāpamaina uzturs, un, ja grūti rēķināt, kuri produkti tad vairāk jāēd, lai iegūtu vairāk šķiedrvielu, linsēklas šo "gudrošanu" atvieglo.
Mana iecienītākā recepte:
Brokastīs kefīram, paniņām, rjaženkai vai bezpiedevu jogurtam, kas nu kuram labāk iet pie sirds, pievienoju 2 - 3 ēdamkarotes maltas linsēklas, izmaisu un atstāju uz piecām minūtēm, kamēr saģērbjos vai... no rīta taču parasti atrodas simts un viena lieta, ko vēl jāpagūst izdarīt. Tikmēr linsēklas ir izmirkušas, un brokastis ir gatavas.
Otrs veids, kā izmantot linsēklas tagad vasarā – jūs taču arī noteikti sevi palutiniet šad tad ar saldējumu, ne? Izvēlaties balto plombīru, un pārkaisiet to ar maltām linsēklām ar kādu ogu piedevu. Nekādu sīrupu vai ievārījumu, tiešām izmēģiniet linsēklas.
Foto: Stock.XCHNG