Līgo un alus. Vai vajag?
Uz Jāņu galda obligāti jābūt sieram un alum. Kā siera ēdājam, protams, man sieri ļoti garšo un par to priecājos, īpaši, ja svētki pamudina saimnieces pašas izmēģināt siera siešanu, bet tas alus...
Tie milzīgie iepakojumi taču pamudina domāt, ka alus nav tik kaitīgs kā citi alkohola veidi. Protams, protams, tā ir katra paša brīva izvēle – dzert vai nedzert, un ikviens arī ir informēts, kaut vai dēļ reklāmām, ka "alkohola lietošana ir kaitīga veselībai".
Te pretī stājas arguments, ka alus taču ir tradicionāls Jāņu dzēriens un bez tā nevar. Latvieši simtiem gadu ir dzēruši alu, un svētkos arī bērni ir spēruši alus krūzi no galda, lai noprovētu to brūvējumu, ko, protams, skaļi neveicina, bet tajā pat laikā arī piever acis, jo ir taču svētki, lai jau pagaršo.
Vai svētkos vienmēr jābūt alkoholam? Te gan lai katrs atbild pats sev, un ja atbilde ir pozitīva, lai mēģina arī atrast atbildi uz jautājumu – kāpēc tad tas ir nepieciešams?
Kā pagatavot mājās kvasu?
Sastāvdaļas:
500g rupjmaize
40g raugs (slapjais)
100g cukurs
upeņu lapas
50g rozīnes
Pagatavošana:
Rupjmaizi krāsnī izkaltē, vai arī, ja iepriekš ir sakaltusi maize, tad izmanto to. Maizi pārlej ar 4 litriem verdoša ūdens. Pārklāj ar drānu un atsāj pusi dienas ievilkties. Tad izkāš caur sietu. Raugu, kādu pusglāzi ūdens un daļu cukura samaisa, atstāj uz 10 minūtēm, lai iesāk rūgt un tad pievieno šķidrumam. Klāt pieliek arī pārējo cukuru, upeņu lapas un atstāj pa nakti siltā vietā rūgt. Pēc tam, izkāšot, sapilda dzērienu pudelēs, piemet klāt rozīnes un uz kādām 2 - 3 dienām saliek vēsumā – pagrabā vai ledusskapī. Tad kvass būs gatavs, pirms dzeršanas (liešanas krūzēs), vēlreiz izkāš caur sietu.
Lustīgu līgošanu!
Informāciju sagatavoja: Ilze Lipska
Foto: Stock.XCHNG