CUKURS

dabā plaši izplatīts ogļhidrāts; uzturlīdzeklis, ko iegūst galvenokārt no cukurbietēm vai cukurniedrēm. Cukurs ir ķīmiski gandrīz tīra viela (99,75-99,9% saharoze), kas, organismā izmantojoties, dod tikai enerģiju (100 g cukurs dod ~1720 kJ jeb 410 kcal). Cilvēka organismā cukurs ir vienkāršo ogļhidrātu (glikozes, fruktozes) avots; organisms tos ātri pārvērš glikogēnā un izmanto enerģijas iegūšanai. Cukurs labvēlīgi ietekmē CNS darbību, palielina darbaspējas, ir vislabākais līdzeklis ātrai enerģijas atjaunošanai. Cilvēka organismā cukuram piemīt spēja pārvērsties taukos. Pārmērīga cukura lietošana un nepietiekama fiziskā slodze var veicināt aptaukošanos un agrīnas aterosklerozes attīstību. Cukurs un konditorejas izstrādājumi uzturā nedrīkst pārsniegt 80-100 g dienā, vecākiem cilvēkiem - 50 g. Pārējais ogļhidrātu daudzums jāuzņem ar produktiem, kas satur cieti.

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Video

Produktu testi