medicine.lv skaitļos

Lietotāji online272
Aktīvie uzņēmumi12814
Nozares raksti1619
Ekspertu atbildes21477
8 padomi, kā samazināt tauku un cukura daudzumu konditorejas izstrādājumos : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

8 padomi, kā samazināt tauku un cukura daudzumu konditorejas izstrādājumos

Foto: pixabay.com
 
Lai arī daudziem cilvēkiem kūkas, cepumi un pīrāgi atrodas gardāko ēdienu saraksta augšgalā, šo un citu konditorejas izstrādājumu saturā ir maz vērtīgo uzturvielu.
 
Lielākā daļa konditorejas izstrādājumu satur daudz tauku, kaloriju, cukura un citu saldinātāju, bet maz vitamīnu un minerālvielu, olbaltumvielu un šķiedrvielu. Vēl jo vairāk - lielākajai daļa fasēto cepumu un konditorejas izstrādājumu ir pievienotas piesātinātās taukskābes, kas izraisa sirds slimības. Ivienam, kurš nevēlas pieņemties svarā, vajadzētu izvairīties no šo produktu lietošanas uzturā, tomēr daudzi cilvēki nespēj atturēties no konditorejas izstrādājumu vilinājuma un lieto tos lielā daudzumā, aizmirstot par pārtikas produktiem, kas satur vairāk vērtīgo uzturvielu.
Banner 280x280
 
Milti, cukurs, tauki, olas un piens ir galvenās sastāvdaļas lielākajā daļā kūku, cepumu un citu konditorejas izstrādājumu. Citie un piesātinātie tauki, piemēram, augu tauki, sviests, palmu un kokosriekstu eļļa, parasti ir piemērotāki cepšanai nekā šķidrie tauki un margarīns ar zemu tauku saturu. Līdz ar to tauki, ko satur lielākā daļa cepto gardumu, visdrīzāk, paaugstinās kaitīgā zema blīvuma lipoproteīna (ZBL) - holesterīna līmeni asinīs.

Bieži vien tiek uzskatīts, ka burkānu kūkas, cukini vai banānu maizes un līdzīgu konditorejas izstrādājumi ir veselīgāki un uzturvielām bagātāki. Tomēr lielākā daļa no tiem parasti satur tikai niecīgu augļu vai dārzeņu daudzumu, tajos tāpat ir daudz tauku un cukura, arī garnējums bieži vien ir pārāk trekns. Veselīgākus šos izstrādājumus var padarīt, dažas sastāvdaļas aizstājot ar produktiem, kuros ir mazāk tauku.

LABĀS ĪPAŠĪBAS

  • Nelielos daudzumos konditorejas izstrādājumi ir labs veids, kā ātri uzņemt enerģiju.
  • Tas ir gardas uzkodas un saldie ēdieni kā ikdienai, tā svētkiem.

SLIKTĀS ĪPAŠĪBAS

  • Lielākā daļa konditorejas izstrādājumu satur daudz tauku un kilodžoulu.
  • Parasti tajos ir maz vitamīnu un minerālvielu.
  • Bieži vien tie satur daudz transtauksābju.

Astoņi padomi, lai saldie gardumi būtu veselīgāki

Pēdējo gadu laikā gan profesionāli konditori, gan konditorejas izstrādājumi mīļotāji ir radījuši daudzu iecienītu kūku, cepumu un pīrāgu recepšu variantus ar zemāku tauku saturu. Daži no šiem jaunievedumiem ir zaudējuši garšu un formu, kas piemīt to tradicionālajiem variantiem, tomēr citi ir kļuvuši par diezgan pieņemamām tradicionālo recepšu alternatīvām. Eksperimentējiet ar savām iecienītākajām receptēm, jo konditorejas izstrādājumos bieži var samazināt tauku daudzumu par trešdaļu, bet cukura daudzumu - pat uz pusi, nezaudējot izstrādājuma garšu un formu. Lūk, daži padomi, kā samazināt tauku un cukura daudzumu konditorejas izstrādājumos.

  1. Pamēģiniet aizstāt daļu no taukiem cepumu un kūku receptēs ar ābolu, plūmju, banānu vai citu augļu biezeni. Augļi nodrošina tādu pašu mitruma daudzumu un izstrādājuma struktūru kā tauki, turklāt tie padarīs ēdienu saldāku un piešķirs īpašu garšu.
  2. Augļu pīrāgos samaziniet cukura daudzumu vai nepievienojiet to nemaz; lai uzlabotu garšu, pievienojiet vairāk kanēļa un citu garšvielu. Ja gatavojat pīrāgu no skābiem augļiem, cukura vietā pievienojiet saldos augļus.
  3. Samaziniet tauku daudzumu pīrāgos, gatavojot tos tikai ar vienu biskvīta kārtu vai pat bez tās.
  4. Cepot tortes, pievienojiet uz pusi mazāk olu dzeltenumu un vairāk olu baltumu - tas palielinās olbaltumvielu daudzumu un vienlaikus samazinās tauku un holesterīna daudzumu.
  5. Pīrāgu pildījumos iebiezināto pienu aizvietojot ar iebiezināto vājpienu, savukārt trekna krējuma siera vietā pildījumam un garnējumam izmantojiet jogurta sieru. Augļi un augļu mērces arī var kalpot par lielisku garnējumu ar zemu enerģētisko vērtību.
  6. Palieliniet uzturvielu daudzumu un samaziniet tauku saturu cepumos, pieturoties pie pārbaudītām vērtībām, piemēram, auzu cepumiem un žāvētiem augļiem. Tāpat daļu tauku var aizstāt ar ābolu vai plūmju biezeni. Pamēģiniet izmantot rupja maluma miltus, kā arī riekstu vieta pievienojiet rozīnes un citus žāvētus augļus.
  7. Īpašiem svētkiem pagatavojiet "eņģeļu kūku", kuras pamatā ir saputotas olas baltums, pievienojiet tai svaigas ogas un zemeņu vai aveņu mērci; tās saturā tikpat kā nebūs tauku un būs daudz mazāk kilodžoulu nekā, piemēram, šokolādes kūkā, kas bagātīgi pārklāta ar šokolādes glazūru.
  8. Pagatavojiet vieglu citronu un siera kūku no beztauku biezpiena, rīkotas siera, iebiezināta vājpiena, citrona miziņas un olas baltuma. Krēma vietā garnējiet kūku ar jogurtu.

Mīts: cepumi ar zemu tauku saturu ir veselīgāki nekā parastie cepumi.

Saskaņā ar mūsdienās valdošo uzskatu nekādu labumu tas nedos, ja aizstāsiet taukus ar cukuru; cepumos ar zemu tauku saturu bieži vien ir krietni vairāk cukura nekā parastos cepumos, piemēram, augu tauki, sviests, palmu un kokosriekstu eļļa, parasti ir piemērotāki cepšanai nekā šķidrie tauki un margarīns ar zemu tauku saturu. Līdz ar to tauki, ko satur lielākā daļa cepto gardumu, visdrīzāk, paaugstinās kaitīgā zema blīvuma lipoproteīna (ZBL) - holesterīna līmeni asinīs.


Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvāja testēt “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai.

Aknu sargs

Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvā izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Salons Līga" piedāvā izmēģināt Hialuronskābes serumu ar dabīgu aktīvo vielu komponenti Pentavitin® intensīvai ādas mitrināšanai.

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā