9 veselīgi produkti, ar ko papildināt ēdienkarti rudenī
Rudens ir īstais laiks, kad stiprināt imunitāti un sagatavot organismu ziemas periodam. Iekļauj uzturā Latvijā audzētus sezonas augļus un dārzeņus, lai uzņemtu vērtīgus vitamīnus un uzturvielas.
Āboli ir vērtīgs antioksidantu avots, turklāt viena porcija satur līdz pat četriem gramiem šķiedrvielu, kas veicinās gremošanu, izvadīs toksīnus, kontrolēs holesterīna līmeni un veiks vairākas citas nozīmīgas funkcijas. Ābolus var ēst gan svaigā veidā, gan pagatavotus dažādos ēdienos, taču tos nav ieteicams mizot – ābola miziņā ir ievērojams daudzums flavonoīdu – bioloģiski aktīvu vielu, kas stiprinās sirds veselību un pasargās no dažādām saslimšanām.
Briseles kāposti nodrošina organismu ar dzelzi un folātiem – B grupas vitamīniem, kas stimulē prāta darbību un veicina jaunu šūnu veidošanos. Tāpat tu uzņemsi K vitamīnu, kas stiprina kaulus un palīdz asins recēšanas un šūnu augšanas procesos. Šis dārzenis ir īpaši bagāts arī ar olbaltumvielām un minerālvielām.
Pastinaki sniegs organismam ievērojamu kālija un šķiedrvielu devu, minerālvielas, vitamīnus un cieti. Turklāt tam piemīt uzmundrinoša, smadzeņu darbību veicinoša iedarbība.
Bumbieri ir lielisks C vitamīna, šķiedrvielu folātu un joda avots. Šie saldie augļi neļauj audos uzkrāties liekam šķidrumam, mazina dažādu saslimšanu risku, stiprina asinsvadus un noder pret saaukstēšanos.
Kāļi tāpat nodrošina ķermeni ar virkni vitamīnu un šķiedrvielu. Tajos īpaši bagātīgi atrodams C vitamīns – ievērojami vairāk nekā citos sakņaugos, un 8 no 100 gramiem veido ogļhidrāti.
Puķkāpostos atrodami savienojumi, kas palīdz novērst onkoloģiskas saslimšanas un mazināt holesterīna līmeni. Tie labvēlīgi iedarbojas uz gremošanas sistēmu, satur kāliju, magniju, kalciju un C vitamīnu.
Ķirbji satur virkni vitamīnu, tie palīdz izvadīt toksīnus, normalizēt asinsspiedienu un stiprināt imunitāti. Tā kā 90% ķirbja satura veido ūdens, šī rudens velte tāpat būs īpaši veselīga tiem, kas vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.
Kabačos tāpat ir ievērojams daudzums vitamīnu un minerālvielu, turklāt tie spēj mazināt artrīta sāpes, pasargāt no kancerogēnajām vielām un pasargāt no saslimšanām. Kabači ir neparasti sātīgi un tiem ir augsts ūdens saturs, kas padara tos par piemērotu produktu ikvienai diētai.
Bietes uzlabo asinsriti un gremošanu, pasargā no saaukstēšanās un sniedz organismam papildu enerģijas devu.