4 soļi, kā veselīgāk pagatavot sarkano gaļu

19.06.2017
4 soļi, kā veselīgāk pagatavot sarkano gaļu

Sarkanā gaļa ir viens no labākajiem olbaltumvielu, dzelzs, cinka un B grupas vitamīnu avotiem. Taču, lai no šīs gaļas saņemtu pašu labāko, svarīgi to arī veselīgi pagatavot. Gaļas produktu zīmols "Rakvere" sadarbībā ar uztura speciālisti Lizeti Pugu piedāvā iepazīties ar vairākiem soļiem, ko vērts ņemt vērā tās gatavošanas procesā.

Pirmais solis: izvēlies iespējami liesāku gaļas gabalu

Sarkanā gaļa nebūt ne vienmēr ir trekna, barojoša vai grūti sagremojama, kā sabiedrībā nereti pierasts uzskatīt. Viss atkarīgs no tā, kādu gaļas gabalu izvēlamies iegādāties un pagatavot. Attiecīgi - jo liesākam gabalam dosim priekšroku, jo veselīgāka un "vieglāka" būs arī pagatavotā maltīte.

Iegādājoties gaļu, vienmēr svarīgi pievērst uzmanību tās kvalitātei un izcelsmes vietai, lai varētu būt droši, ka pusdienu galdā patiešām tiks celta tikai pati veselīgākā maltīte.

Otrais solis: izvēlies veselīgas garšvielas

Tā vietā, lai izmantotu sāli, majonēzi vai dažādas jau gatavās veikalā nopērkamās mērces, var ļauties eksperimentiem un izvēlēties veselīgākas alternatīvas. Piemēram, svaigus vai kaltētus garšaugus. Sarkano gaļu labi papildinās gan ķiploki, rozmarīns un oregano, gan timiāns, sarkanie pipari, baziliks u.c.

Būtiski, ka svaigo garšaugu, zaļumu un pat dārza nezāļu (piemēram, gārsas) izmantošana veicinās arī gremošanu un uzturvielu uzsūkšanos. Tāpat pēc maltītes būs arī mazāka smaguma sajūta.

Trešais solis: biežāk tvaicē, vāri vai sautē

Viena no svarīgākajām lietām, kas ietekmē uzņemtās gaļas vērtību, ir tās pagatavošanas veids. Lai maltīte izdotos iespējami veselīgāka, gatavo to vārot, tvaicējot, sautējot vai grilējot (šajā gadījumā būtiski gaļu negrilēt pārāk ilgi - ja gaļa piedeg, tajā veidojas kaitīgas vielas). Tāpat svarīgi atcerēties – jo mazāk taukvielu izmantosi gaļas pagatavošanas procesā, jo veselīgāks un diētiskāks būs arī galarezultāts.

Ceturtais solis: gaļu kombinē ar veselīgām piedevām

Vēl viens būtisks aspekts, lai maltīte izdotos iespējami veselīgāka, ir pievērst uzmanību tam, cik daudz un ar kādām piedevām kopā sarkanā gaļa tiek baudīta. Piemēram, ierastās saldā krējuma mērces vai ceptu kartupeļu vietā noteikti vērts izvēlēties kādu liesāku alternatīvu, piemēram, tvaicētus dārzeņus vai dārzeņu salātus u.tml., kas neradīs smaguma sajūtu.

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Auralife un krāsu terapija 

Auralife un krāsu terapija 

Lai iepazītos ar krāsu apbrīnojamo sistēmu, aicinām jūs uz Aura-Somas mācību semināriem, kur uzzināsit vairāk par mūsu dzīves krāsām.

Aktuālie piedāvājumi

Oktobris – veselības mēnesis

Oktobris – veselības mēnesis

SPAmasaza.lv īpašais piedāvājums no 01.10.2017. līdz 31.10.2017.

Dabiskā kosmētika no Austrijas 

Dabiskā kosmētika no Austrijas 

SIA Laba prakse piedāvā Austrijas dabiskās kosmētikas Exmonte produktus, kas ir efektīvi palīglīdzekļi mīksto audu pārslodzes radīto seku, muskuļu saspringuma un locītavu sāpju mazināšanā, kā arī uzlabo venozo atteci un ādas trofiku. 

Video

Eksperte: Nepiemērota darba vide var būtiski ietekmēt veselību (VIDEO)

Eksperte: Nepiemērota darba vide var būtiski ietekmēt veselību (VIDEO)

Apkārtējās vides dažādi faktori ietekmē mūsu veselību, tāpēc ir svarīgi saprast, kuri no tiem ir bīstami un kā mazināt to ietekmi. Bīstamākie faktori ir gaisa, ūdens piesārņojums, paaugstināts trokšņu līmenis, psihoemocionālie faktori, piemēram, paaugstināts stress, kā arī ergonomiskie riska faktori.

Produktu testi