10 produkti, kuros ir ievērojams daudzums C vitamīna

Foto: pixabay.com

Askorbīnskābe jeb C vitamīns spēj nostiprināt cilvēka imunitāti, tādējādi ļaujot veiksmīgi izvairīties no ziemas vīrusiem. Lai gan nereti tiek maldīgi uzskatīts, ka vislabākais C vitamīna avots ir citrusaugļi, patiesībā šī vērtīgā viela atrodama arī daudzos citos produktos.

C vitamīns veicina leikocītu jeb balto asinsķermenīšu skaita pieaugumu, savukārt tie palīdz stiprināt imunitāti. Pētījumi apliecina, ka C vitamīns spēj ne tikai novērst saaukstēšanos, bet arī mazināt saslimšanas simptomus un veicināt ātrāku atveseļošanos gadījumā, ja tomēr gadījies saslimt. Tāpat C vitamīns aizsargā ķermeņa šūnas no bojājumiem, stiprina asinsvadus, aizkavē iekaisumu rašanos un veic virkni citu veselībai nozīmīgu funkciju. Tā kā cilvēka organisms nespēj nedz ražot, nedz uzglabāt C vitamīnu, ir svarīgi to pietiekamās devās uzņemt ar pārtikas palīdzību.

Minimālā C vitamīna deva ir 10 miligrami dienā , savukārt ieteicamā – aptuveni 80-100 miligrami dienā. Ja esi smēķētājs, veic smagu fizisku darbu vai esi sasirdzis ar kādu vīrusu, C vitamīna devu nepieciešams palielināt.

Aptuveni 120 mililitri sasmalcinātu vai sagrieztu čili piparu nodrošinās tevi ar 107 miligramiem C vitamīna. Čili pipari tāpat mazina locītavu un muskuļu sāpes, kas raksturīgas dažādām vīrusu saslimšanām, piemēram, gripai, regulē cukura līmeni asinīs un uzlabo vielmaiņu.

Aptuveni 250 mililitri sagrieztas sarkanās paprikas satur gandrīz trīs reizes vairāk C vitamīna nekā apelsīns, proti, 190 miligramus. Paprika tāpat nodrošinās tevi ar A un B vitamīna devu, kalciju, dzelzi, fosforu, cinku, jodu un magniju, uzlabos asinsriti un sirdsdarbību, kā arī veicinās gremošanas sistēmas darbību.

250 mililitri lapu kāpostu satur 80,4 miligramus C vitamīna, divkāršu dienā vajadzīgo A vitamīna devu, septiņas K vitamīna devas, kā arī ievērojamu daudzumu minerālvielu un taukskābju. Pateicoties to daudzveidīgajam sastāvam, lapu kāposti tiek uzskatīti par vienu no veselīgākajiem produktiem, ko īpaši iecienījuši veselīga dzīvesveida un fitnesa cienītāji visā pasaulē. Lapu kāpostus ēdienkartē labprāt iekļauj arī veģetārieši un vegāni – tie satur vairāk dzelzs nekā liellopa gaļa un vairāk kalcija nekā piens.

Porcija brokoļu satur 132 miligramus C vitamīna un ievērojamu daudzumu šķiedrvielu, kas nodrošina ilgstošu sāta sajūtu. Turklāt 100 gramos dārzeņa ir tikai 33 kalorijas. Brokoļi uzlabi sirds un asinsvadu veselību, stiprina kaulus un mazina onkoloģisko saslimšanu risku.

Eksotiskais tropu auglis papaija veicina kuņģa un zarnu trakta darbību, mazina sāpes, uzlabo ādas veselību, aizkavē vēža šūnu veidošanos un stiprina kaulus. 250 mililitri papaijas nodrošinās organismu ar 88,3 miligramiem C vitamīna.

Apēdot 250 mililitrus zemeņu, tu uzņem 84,7 miligramus C vitamīna, stimulē vielmaiņu, uzlabo asinsriti, palīdzi ķermenim izvadīt toksīnus, kā arī uzlabo ādas, matu un nagu stāvokli. Ņem vērā, ka ievārījumos un kompotos atrodamās ogas ir zaudējušas daļu vērtīgo vielu, savukārt saldētas zemenes ļaus uzņemt pietiekamu daudzumu C vitamīna.

Viena neliela puķkāposta galviņa satur aptuveni 127 miligramus C vitamīna, piecus gramus šķiedrvielu un piecus gramus olbaltumvielu. Puķkāposts regulē holesterīna līmeni, stiprina asinsvadus un uzlabo nervu sistēmas darbību.

Briseles kāposti palīdz cīnīties pret vēzi, stiprina kaulus, paātrina brūču dzīšanu, kā arī nodrošina ķermeni ar folijskābi un šķiedrvielām. 250 mililitri dārzeņu satur 74,8 miligramus C vitamīna

Ananasa sastāvā ir 78,9 miligrami C vitamīna, kā arī ievērojams daudzums citu vērtīgu vielu, tai skaitā bromelaīns – ferments, kas veicina taukšūnu šķelšanos un normalizē olbaltumvielu uzsūkšanos. Ananass mazina muskuļu un locītavu sāpes, palīdz atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, uzlabo ādas stāvokli un veicina gremošanas sistēmas darbību.

Apēdot divus kivi, tu uzņemsi aptuveni 137 miligramus C vitamīna, ievērojamu devu kālija un vara. Kivi regulē asinsspiedienu, uzlabo gremošanas sistēmas darbību, izvada no organisma toksīnus, mazina sirds slimību risku, kā arī nodrošina sārmu līdzsvaru organismā.
 

PME: auglis | sirds | gaļa