Vai var vienlaikus lietot kontracepcijas tabletes un kuņģa zāles?
Labdien!

Lietoju kontracepcijas tabletes Yaz jau vairākus gadus. Šad tad dedzina kuņģi. Vai var lietot Yaz kopā ar Lomac vai Zulbex?
Atbild:
Ilze Paegle, "Inta", SIA, Aptieka
Labdien!

Šos medikamentus drīkst lietot kopā. Tomēr ieteiktu katru ieņemt citā laikā. Lomac vai Zulbec lietot no rīta, Yaz lietot vakaros.

Ilze Paegle, farmaceite, Intas aptiekas vadītāja, "Inta", SIA, Aptieka

Medikamentu tirdzniecība, aptiekas

Kādu speciālistu apmeklēt, ja pastāvīgi ir troksnis ausī?
Labdien!

Pusgadu ir troksnis galvā, ko dzirdu ar labo ausi. Troksni dzirdu visu laiku, tas ir diezgan spalgs pīkstiens. Esmu apmeklējusi LORu, veiktas asinsvadu doplerogrāfiju un galvas magnētisko rezonansi. LORs nekādas novirzes neatklāj, dzirde ir laba. Esmu ievērojusi ka pēdējos mēnešos nav vēlmes uz intīmo tuvību. Nezinu vai tas var būt savstarpēji saistīts.
Atbild:
Anda Kariņa, Kariņas A. ģimenes ārsta prakse
Labdien!

Diemžēl tinnitus (troksnis), bez nekādas zināmas vainas ir diezgan biežs dzīves pavadonis un var būt grūti ar to sadzīvot. Tomēr tiešas cēloņsakarības starp libido un tinnitus nav. Iespējams, ka hormonālas izmaiņas (menopauze, kontracepcija u.t.t), vai stress ir vainojams pazemināta libido gadījumā un ir kā veicinošs faktors tinnitus. Fiziska aktivitāte svaigā gaisā, relaksējoši vingrojumi sprandas daļai noteikti uzlabos pašsajūtu un, iespējams, mazinās abas minētās problēmas. Nekaitēs kurss ar ginko biloba preparātiem(Tanakan) un Magne B6. Fona mūzika var palīdzēt mazināt kaitinošo tinnitus vakaros un palīdzēt relaksēties.

Anda Kariņa Ģimenes ārste, Kariņas A. ģimenes ārsta prakse


Vai drīkstu lietot pretsāpju zāles?
Labdien!

Pastāvīgi jūtu stipras sāpes kuņģī. Vai drīkstu lietot spēcīgas pretsāpju zāles, ja jau vairak nekā 10 gadus es katru dienu lietoju savus ikdienas medikamentus (Clonazepam, Tegredol(epilepija), Mirtazepine(depresija), Omeprazo, Gavaskon(kuņģim), Ranitadine (augsts assinspiediens),plus papildus paracetamols katru dienu)?
Atbild:
Anda Kariņa, Kariņas A. ģimenes ārsta prakse
Labdien!Paracetamola lietošana ikdienā (katru dienu) nav vēlama. Iesaku kopā ar neirologu un/vai ģimenes ārstu pārskatīt lietojamo medikamentu sarakstu. Varbūt galvassāpju iemesls ir kāds medikaments vai to kombinācija, ko varētu mainīt. Nepieciešamības gadījumā jāveic papildu izmeklējumi, lai izslēgtu citus hroniskus galvassāpju cēloņus. Dažreiz risinājums ir fizioterapija sprandas rajonam. Tomēr ir jānoskaidro sāpju cēlonis un jācenšas to novērst, tā vietā, lai lietotu Paracetamolu ikdienā!

Ar cieņu,

Dr. Anda Kariņa, Kariņas A. ģimenes ārsta prakse


Kā samazināt B12?
Sveiki.

Ilgstoši B12 ir virs 5 tūkstoši. Visas citas analīzes norma. Ilgstoši slikta dūša, nogurums, niez āda, naktī traki svīstu. Kā samazināt B12?
Atbild:
Iveta Līce, Līces I. ģimenes ārsta prakse
Labdien!

Speciālu līdzekļu, lai samazinātu B12 vitamīna līmeni, nav. To var vienīgi koriģēt ar diētu. Es ieteiktu no uztura izslēgt gaļu un to saturošus produktus. Lai veicas!

Iveta Līce,ģimenes ārsts, Līces I. ģimenes ārsta prakse


Vai ir iespējams saregulēt miegu bez stipriem medikamentiem?
Labdien!

Pēdējā laikā nomoka bezmiegs. Vienu nakti gulēju slikti (2-4 stundas), otru labi, ap 8 stundām. Bet tagad nevaru iemigt nemaz. Sajūta, ka smadzenes neatslēdzas. Pēdējās naktīs iedzeru Novo Passit un tad miegs ir tāds saraustīts, it kā kaut ko sapņoju, bet par kvalitatīvu miegu to nosaukt nevar! Aptiekā ieteica pamēģināt Melotanīnu, iespējams, būs labāks rezultāts!
Protams, viss sākās ilgstoša stresa, veģetatīvās distonijas dēļ. Man tika izrakstīti antidepresanti, bet tos kategoriski atsakos lietot, jo tas jau cēloni neārstēs un neatbalstu tādu zāļošanu. Kopumā jūtos labi.
Vēlos noskaidrot, vai psihoterapeits vai psihiatrs varētu man palīdzēt? Vai ir iespējams saregulēt miegu bez stipriem medikamentiem?


Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888, "Veselības salons 888"
Labdien!

Parasti miega traucējumiem ir dažādi cēloņi. Stress, trauksmainas domas pirms nakts miega, kad galvā nāk visi dienas notikumi tas ir viens no biežākiem cēloņiem. Protams, ka var palīdzēt dažādi fito preparāti, taču, ja problēma ir ieilgusi, tad šo preparātu iedarbība ir vāja un bieži problēmu neatrisina. Parasti šajos gadījumos ir nopietni jāapsver medikamentu lietošana, bet paralēli var lietot arī fito preparātus. Nereti pietiek ar kāda vāja antidepresanta nozīmēšanu, kas palīdz atbrīvoties no sasprindzinājuma, domām pirms miega, tādējādi palīdzot iemigt. Antidepresant tieši ārstē cēloni iedarbojoties uz noteiktiem receptoriem. Ieteiktu Jums griezties pie psihiatra, kas varētu Jums palīdzēt tikt galā ar Jūsu problēmu. Pierakstīties uz konsultāciju pie psihiatra var, zvanot pa tālruni 27088877.

Ar cieņu, ārste- psihiatre Baiba Brokāne - Čekstere Veselības salons 888, "Veselības salons 888"


Vai šķielēšanu uz iekšu var novērst, ārstējot tālredzību?
Labdien!

Vai veicot operāciju, kas novērš tālredzību, šķielēšana uz iekšu uzlabojās vai arī jātaisa papildu operācija, kas izlabo šķielēšanu?

Esmu 23 gadus veca. Šķielēšana un tālredzība man ir jau kopš 2 gadu vecuma. Šķielēju tikai, kad nav uzvilktas brilles. Acu ārsti ieteica operāciju taisīt tikai pēc pilngadības iestāšanās, bet šobrīd baidos veikt operāciju tālredzības novēršanai, jo nevēlos rezultātā staigāt ar šķielējošu aci.
Atbild:
Iveta Lārmane, "Latvijas Amerikas Acu centrs", SIA
Labdien!

Lai precīzāk atbildētu uz jautājumu, būtu nepieciešams veikt pilnu šķielēšanas izmeklēšanu, kas ietvertu šķielēšanas leņķa izvērtēšanu ar un bez korekcijas, iespējamo binokulāro funkciju pārbaudi, refrakcijas, redzes funkcijas un acs kustību izmeklēšanu.

Ieva Kūlniece, acu ārste Latvijas Amerikas Acu centrā, "Latvijas Amerikas Acu centrs", SIA

Acis, optika / acu veselība

Kas jāievēro, ja bērnam galviņā ir nedaudz šķidruma?
Labdien!

Šodien ar 1 mēnesi vecu zīdaini veicām neirosonogrāfijas kontroli, jo pēc dzimšanas tika konstatēta neliela tūska galviņā.

Ārsta slēdzienā ir ieraksts - mērena abpusēja ventrikulāra dilatācija un atkārtoti jāierodas uz USG kontroli pēc 1,5 līdz 2 mēnešiem.

Jautāju ārstei, ko īsti slēdziens nozīmē - viņa teica, ka galviņā vēl joprojām esot nedaudz šķidruma un, ja tas nepazudīs, būšot jādzer zāles.

Atbraucām mājās, un tomēr šis jautājums man īsti nedod miera - ko īsti nozīmē šis slēdziens? Kā tas var ietekmēt zīdaini? Vai mums ir jāievēro kādas piesardzības (piem., nedrīkst ļaut daudz raudāt vai vingrot utt.)?

Paldies par atbildi jau iepriekš!
Atbild:
Ilona Balode, "Bērnu psihoneiroloģiskā slimnīca Ainaži", SIA
Labdien!

Acīmredzot, atlieku parādības pēc dzemdībām un, kā jau tika teikts, pakāpeniski šķidrums uzsūksies, jāveic atkārtota kontrole. Par raudāšanu un vingrošanu - ja pastiprināta raudāšna, noteikti jāvēršas pie neirologa, bet ikdienā, ja nedaudz, īslaicīgi paraud, ietekmes nav. 1 mēnesi vecam bērnam var veikt profilaktiskās masāžas (speciālists vai apmācīti vecāki). Tas sliktu ietekmi nedos, drīzāk pretēji, nomierinās. Ja masāžas laikā raud, pat kliedz, jāvēršas pie neirologa.

dr. I. Balode, "Bērnu psihoneiroloģiskā slimnīca Ainaži", SIA

Pediatrija / bērnu veselība

Vai tas varētu būt urīnpūšļa iekaisums?
Labdien!

Mani sauc Marija, man ir 17.

Ejot uz tualeti, čurājot sāp. Domāju, ka urīnpūšļa iekaisums, bet pēc kāda laika pāriet, un, kad atkal eju uz tualeti, atkal sāk sāpēt, un tad atkal pēc laika pāriet.
Tas varētu būt urīnpūšļa iekaisums? Labāk dzert antibiotikas vai iet pie ārsta?
Atbild:
medicine.lv, "www.medicine.lv"
Labdien!

Viena no urīnpūšļa infekcijas pazīmēm ir dedzinoša sajūta urinējot, tomēr Jūsu aprakstītie simptomi var liecināt arī par cita veida saslimšanām. Antibiotikas nekādā gadījumā nedrīkst dzert bez ārsta uzraudzības un skaidri nezinot diagnozi. Jums jādodas pie speciālista, lai nodotu analīzes. Balstoties uz izmeklējumu rezultātiem, mediķis noteiks vajadzīgo ārstēšanu, un nepatīkamie simptomi pavisam drīz pazudīs.

medicine.lv

Uroloģija / nefroloģija

Pie kāda speciālista labāk doties?
Labdien!

Vēlējos uzzināt, pie kāda speciālista jaunam cilvēkam labāk doties? Ir spēcīgas kaulu sāpes kājās un apakšdelmos, ko pavada tirpšanas sajūta ekstremitātēs un sāpes vēnās. Pie flebologa vai kardiologa? Kā arī zem vienas no potītēm ir izveidojies tāds, kā uztūkums (Nav bijusi izmežģīta) ar čūliņu. Bieži ir vājuma sajūta un asas sāpes krūšu kaulā. Drudzis nav.
Atbild:
Veselības salons 888, "Veselības salons 888"
Labdien!

Mūsu ieteikums ir vērsties pie flebologa, traumatologa ortopēda vai reimatologa.

Ar cieņu,

Veselības salons 888, "Rodain", SIA


Vai silikons ir iemesls tam, ka pēc operācijas joprojām neredzu?
Labdien!

Ir veikta tīklenes atslāņošanās operācija. Pagājuši jau seši mēneši, bet ar operēto aci neredzu. Ārsts teica, ka tam iemesls ir silikons. Silikonu paredzēja izvadīt septembrī. Septembris jau garām. Ārsts tagad saka, ka silikons var stāvēt pat 10 gadus. Taču es jau pusgadu neredzu. Vai tiešām silikons ir iemesls tam, ka pēc operācijas joprojām neredzu? Vai nevar nokavēt silikona izvadīšanu, kā rezultātā varu neatgriezeniski pazaudēt redzi?

Paldies!
Atbild:
Iveta Lārmane, "Latvijas Amerikas Acu centrs", SIA
Labdien!

Silikona izvadīšanu nevar nokavēt, tas var acī atrasties ilgstoši. Iespējami gadījumi, kad silikons var pasliktināt redzi, taču tas nevar būt par iemeslu redzes pilnīgam zudumam. Taču, lai pilnvērtīgi novērtētu Jūsu acu veselības stāvokli un sniegtu atbildes uz jautājumiem, aicinam pieteikties vizītē pie acu ārsta, zvanot uz reģistratūru pa tālr. 67272257.

Dr.Māra Briede, Latvijas Amerikas Acu centrs, "Latvijas Amerikas Acu centrs", SIA

Acis, optika / acu veselība