Vai doties pie gastroeneterologa, vai nogaidīt līdz dzemdībām?
Labdien!

Esmu grūtniece (šobrīd pilni 6 mēneši). Kopš grūtniecības iestāšanās sākās problēmas ar kunģi. Pēc ēšanas nāk atraugas, dažkārt ar atraugām pat veseli ēdiena gabali, ir dīvainas garšas mutē, kunģa skābe dedzina kaklu, tomēr grūtniecēm izteikto dedzināšanu kunģī nejūtu. Esmu izmēģinājusi visu iespējamo - gan ēst mazām porcijām, gan daudz ūdens, gan ēst tikai noteiktus produktus (izslēdzot, tos, kas situāciju varētu saasināt), gan aptiekās grūtniecēm atļautos līdzekļus, bet diemžēl nekas nelīdz un vieglāk nepaliek. Šobrīd nelietoju arī ginekologa ieteiktos vitamīnus un dzelzs preperātus, jo pēc tiem pašsajūta pasliktinās. Tā kā vēders aug, tad šobrīd jūtu izteiktu pašsajūtas pasliktināšanos - kaklu dedzina aizvien vairāk, kam nāk klāt arī nelaba dūša un regulārās mocīšanās dēļ arī nomākts garastāvoklis, kura dēļ zūd apetīte vispār. Tāpat es saprotu, ka neuzņemu mazulim nepieciešamos vitamīnus, jo neko no tā nevaru ēst. Šobrīd satraucos par mazuli, kurš caur mani nesaņem nepieciešamos vitamīnus un to, ka šādi mokoties vēl 3 mēnešus iedzīvošos kuņģa čūlā. Tāpat nesaprotu, vai man būtu jādodas pie gastroeneterologa vai tomēr "janomoka" vēl 3 mēneši un jāgaida, kad viss atrisināsies pēc dzemdībām.
Atbild:
Elīna Jansone, "JV Klīnika", SIA
Labdien!

Noteikti iesaku pēc iespējas ātrāk griezties pēc gastroenterologa palīdzības. Šādos gadījumos nepieciešama ārstēšana ar medikamentiem, kuru lietošana ir pieļaujama grūtniecības laikā, lai uzlabotu gan Jūsu veselības stāvokli, gan arī dzīves kvalitāti.

Tāpēc šo jautājumu iesaku risināt tagad, lai varētu precizēt sūdzības un nozīmēt to ārstēšanu.


Ar cieņu,
Dr.J.Vītols,

JV klīnika.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai pirts procedūras palīdz mazināt celulītu?
Labdien!

Vai pirts procedūras palīdz mazināt celulītu?
Atbild:
Kristīne Pētersone, "KVK Risinājumi", SIA
Labdien!

Ja ar šo jautājumu ir domāts par krioterapijas procedūrām kriosaunā, tad varu teikt, ka aukstā procedūra efektīvi stimulē metabolisma procesus, tai skaitā tauku šūnas samazināšanās procesus. Samazinās ķermeņa apkārtmērs, uzlabojas ādas tvirtums, līdz ar to arī samazinās celulīta pazīmes.
Zaudēto kilogramu skaits un apkārtmēra izmaiņas vienmēr būs atkarīgas no katra individuālā ķermeņa īpatnībām, dzīves ritma un ēdienkartes, ēšanas paradumiem, kaut arī pēc katras krioprocedūras notiek intensīvs kaloriju sadedzināšanas process.

Pirtis, saunas

Vai būtu iespējams vingrot mājās, lai sāpes mazinātu?
Labdien!

Man ir sēdošs darbs un pastāvīgi nomoka muguras sāpes. Vai būtu iespējams vingrot mājās, lai sāpes mazinātu? Sporta zāli vai speciālistus apmeklēt īsti nav laika.
Atbild:
"Veselības centrs Medeors", "Veselības centrs Medeors", SIA
Labdien!

Mājās var vingrot, bet, protams, pirms tam konsultējoties ar speciālistu, piemēram, fizioterapeitu, kurš sastādīs Jums atbilstošu individuālu mājas vingrojumu kompleksu. Tāpēc vispirms būtu labi doties uz konsultāciju, lai speciālists varētu izvērtēt Jūsu stāvokli un novērtēt problēmu.

Fizioterapija

Vai vitamīnus "Pregnacare Before Conception" vajadzētu turpināt lietot, ja ir iestājusies grūtniecība?
Labdien!

Vēlētos uzzināt, vai vitamīnus "Pregnacare Before Conception" vajadzētu turpināt lietot, ja ir iestājusies grūtniecība? Pie ginekologa pieraksts tikai pēc 2 nedēļām. Vai arī var lietot tikai folioskābi?
Atbild:
Maija Broša, "Rīgas 1. slimnīca", SIA, Poliklīnika "Šarlotes"
Labdien.

Vitamīnu preparāti nav brīnumlīdzeklis, kas radikāli izmaina organisma funkcijas. Tos lieto, lai pastiprinātu organismu, ja tie nav pietiekami uzņemti ar dabīgo pārtiku. Daļa pasaules zinātnieku uzskata, ka vispār nevajag papildus vitamīnus. Mazā grūtniecības laikā augļa attīstībai ir vajadzīga folskābe, kuru satur dārzeņi vai arī tā lietojama papildus.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai varētu būt problēmas ar otro grūtniecību, ja ir rēzus negatīva asinsgrupa?
Sveiki!

Man ir rēzus negatīva asinsgrupa un pirmajam bērniņam bija pozitīva. Pēc dzemdībām ievadīja rezonativ. Imunglobulīnu. Vai tas darbojas visu laiku? Vai ir jāievada atkārtoti pie otrās grūtniecības? Uzzināju, ka rēzus negatīvm sievietēm ir grūti iznēsāt otro bērniņu. Vienreiz jau bija spontānais sborts. Esmu uztraukusies, ka var nesanākt ieņemt bērniņu.
Atbild:
Elīna Jansone, "JV Klīnika", SIA
Labdien,

Tā kā mēs nezinām, kāds rēzus faktors bija auglim spontānā aborta laikā, tad vēlams pārbaudīt anti rēzusa antivielas tagad, pirms ieņemšanas, bet, ja iestājas grūtniecība, tad arī Rh-antivielas jāpārbauda, uz ~ 28 grūtniecības nedēļu šis imūnglobulīns jāievada.



Ar cieņu,
Dr.Juris Vītols,
JV klīnika.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc uz rokas parādījies mazs bumbulītis?
Sveiki!

Šodien pamaniju uz kreisās rokas mazu bumbulīti, precīzāk tas atrodās "Carpus" kaulu zonā. Tas parādās tad, kad roku saloka, citādi tas ir neredzams. Roku sasitusi neesmu, un sāpes arī nekādas nejūtu, kā arī zilumi nav. Agrāk tā man nav gadijies! Tāpēc man radās jautājums, kas tas varētu būt? Liekas it kā tas būtu kauls, bet sāpes nekādas nav jūtamas. Ceru sagaidīt atbildi!
Atbild:
Iveta Līce, Līces I. ģimenes ārsta prakse
Labdien!

Neredzot veidojumu, grūti pateikt, kas tas ir. Būtu jādodas pie traumatologa. Iespējams, ka veidojums ar laiku izzūd pats no sevis.


Kāpēc mazulim nenāk klāt svars?
Labdien!

Bērnam 4 mēneši. No dzimšanas ēd konstanti +- 600 ml maisījuma (nav pieauguma), pēdējā mēnesī svars nācis klāt tikai 100 gr. Dzīvojam Anglijā, ārsti min diagnozes, raksta medikamentus. Domā, ka reflukss, piena nepanesiba. Vienīgais simptoms, uz ko balstās, ir vēderizeja reizi 2-3 dienas. Nav izsitumu, vēderizejā nav asiņu, nav atvemšanas. Šobrīd ārsti nozīmēja hipoaleršisko maisījumu, ēd vēl mazāk. Es nezinu, ko darīt. Piebarot vēl neļauj.
Uz slimnīcu pie pediatra jāgaida mēnesi. Piedzima 3770, tagad, 4. mēnešos, 6200.
Atbild:
Ivars Strazds, Strazda I. ārsta pediatra privātprakse
Labdien!

Pēc maniem aprēķīniem sanak, ka bērns vidēji pieņemas svarā par 607 gramiem. Tas nemaz nav tik slikti, ja katru mēnesi būtu jāpieņemas par 800 g.
Domāju, ka lieta nav alerģijā, bērnam vienkārši vairāk jādod ēst - apm. 800 ml dienā, sadalot ēdienu ik 3,5 vai 3 stundām. Vajag pamēģināt citu maisījumu, normālu, varbut to mazais ēdīs vairāk.
Šo lietu vajadzētu atrisināt ģimenes ārstam, katrā ziņā madikamentus nevajag.

Cieņā, dr. I.Strazds.

Pediatrija / bērnu veselība

Ko darīt, ja ir konstatēta 10-11 muguras skriemeļu diska trūce?
Labdien!

Ko darīt, ja ir konstatēta 10-11 muguras skriemeļu diska trūce? Pēdējo 4 gadu laikā ir izieti neskaitāmi fizioterapijas kursi, apmeklēti dažādi speciālisti, neviens nevar pateikt īsti ko darīt - varat mēģināt vingrot utt., bet. ja rehabilitācijas kursi nepalīdz, tad ko?

Visus šos gadus dzeru stipras pretsāpju zāles, kuras beidz nost pārējos orgānus. Nedzert nevaru, jo tad pakustēties normāli nevaru, tirpst kājas, rokas, spazmatiskas sāpes - strādāt normāli nevaru. Man ir 38 gadi, bet jūtos bezcerīgi, sieva bērniem ir gan mamma, gan tētis. Protams, daru visu, ko vien spēju, lai arī sāpēs moka, bet cik ilgi - gaidīt kamēr atteiks nieres?! Lūdzu, iesakiet kaut ko. Pat Latvijas profesori pasaka, ka šādas operācijas Latvijā netaisa, risks - paralīze 90% gadījumu. Lieki piebilst, ka ģimenes ārsts arī rausta plecus un brīnās, kā tas ir, ka sāp nepārtraukti mugura, zāles negrib rakstīt, bet neko neiesaka. Uzraksta zāles, kas it kā mazina nervu iekaisumu, izmaiņas nekādas.
Atbild:
"Rehabilitācijas centrs Līgatne", "Rehabilitācijas centrs Līgatne", SIA, Dienas stacionārs
Labdien!
Bez laba fizioterapeita un regulāras vingrošanas Jūs neiztiksiet. Jāievēro ergonomijas principi. Pat, ja veiktu operāciju, tāpat būs jāvingro. Iespējams, ka jāpakoriģē medikamentu saraksts.
Krūšu daļas 10-11 diska trūcei nevajadzētu izsaukt roku tirpšanu.
Precīzākus ieteikumus, balstoties uz tik nekonkrētu informāciju, nevaru sniegt.

Fizioterapija

Vai ir normāli, ka no pretapaugļošanās tabletēm sāp krūtis?
Labdien!

Jautājums ginekologam. Man ir 22 gadi. Jau gadu dzeru pretapaugļošanās tabletes (tulīt 12. paciņa) Ammilly. Sāku tās lietot, jo ārstēju cistu. Vēlāk daktere ieteica turpināt. Tagad jau aptuveni 3 mēnešus bez apstājas sāp abas krūtis, ārste izrakstīja agnustican - nelīdz. Šobrīd ārste ir noteikusi dzert pretapaugļošanās tabletes šādā režīmā - 3 paciņas bez apstājas, nedēļa tukša un tā līdz plānoju grūtniecību. Krūtis sāp, nekas nepalīdz. Ko jūs teiktu par šādu situāciju? Ko darīt?
Atbild:
Elīna Jansone, "JV Klīnika", SIA
Labdien,

izdzert kārtējo paciņu un tad varēs redzēt kaut ko un izdarīt secinājumus, ja nu ....

Mastodinone 2-3 mēnešus.

Ar cieņu,
Dr.J.Vītols,
JV klīnika

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības