Vai saglabāt grūtniecību, ja veikta datortomogrāfija?
Labdien!

Vēršos pie Jums pēc padoma. Pirms mēneša man tika atklata sarkaidoze. Lai atklātu slimību, tika veiktas dažādas procedūras, tai skaita datortomogrāfija. Pirms neilga laika uzzinaju, ka esmu stāvoklī un sanak, ka datortomogrāfija ir veikta brīdī, kad auglim varēja būt 2 nedēļas.

Šajā gadījumā man pašai ir jaizvērtē, vai grūtniecību saglabāt, vai nē. Šobrīd sliecos gandrīz 100%, ka paturēšu, jo uzskatu, ka neesmu tiesīga atņemt kādam dzīvību.

Varbūt Jums ir pieredze vai zināmi gadījumi šādā lietā? Cik lielu risku es uzņemos? Un varbūt tas, ka bijušas tikai šīs 2 nedēļas, bērnu varētu neietekmēt tik ļoti? Vai grūtniecības sākumā vajadzētu būt kādām pazīmēm par to, ka kaut kas nav labi?
Atbild:
Elīna Jansone, "JV Klīnika", SIA
Labdien!

Protams, ka risks pastāv. Tomēr īstas pārliecības par grūtniecības pārtraukšanu man nav, jo CT bija vērsts uz krūšu kurvi. Grūtniecības laikā tiks veikts grūtniecības skrīnings un analīzes, kad būs iespējams izdarīt secinājumus.


Ar cieņu,
Dr.J.Vītols,
SIA " JV klīnika"

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Par ko liecina pastiprināts nogurums?
Sveiki!

Man ir 19 gadi, ikdienā apmeklēju skolu un pēc skolas 4-5 reizes nedēļā nodarbojos ar sportu. Slodze ir diezgan liela, bet šāds režīms man ir jau vairākus gadus. Visu laiku viss bija kārtībā, bet pēdējā laikā ir nogurums, treniņu laikā bezspēks. Jūtu, ka nogurstu daudz ātrāk, ir tāda kā aizdusa. Dažreiz skolā reibst galva un trīc rokas.

Par ko tas liecina? Ir bijušas problēmas ar leikocītu daudzumu asinīs, vai tas varētu būt saistīts?
Atbild:
medicine.lv, "www.medicine.lv"
Labdien!

Jūsu simptomiem var būt visdažādākie cēloņi, tāpēc, lai noskaidrotu pašsajūtas pasliktināšanās cēloni, nepieciešams veikt atbilstošus izmeklējumus klātienē. Pirmais solis ir vizīte pie Jūsu ģimenes ārsta - jāveic asinsanalīzes un citi ārsta nozīmētie izmeklējumi.


Vai ar šādu redzi iespējams nokārtot invaliditāti?
Labdien!

Ja bērnam (13 gadi) viena acs ir +6 un otra +2 brilles, vai ir iespējams nokārtot invaliditāti?
Atbild:
Iveta Lārmane (finanšu direktore), "Latvijas Amerikas Acu centrs", SIA
Labdien!

Invaliditāti piešķir, vadoties pēc redzes funkcijām (redzes asuma, redzes lauka utt.), nevis no refrakcijas datiem vai briļļu stipruma. Nepieciešams apmeklēt speciālistu klātienē.

Acis, optika / acu veselība

Kā rīkoties gremošanas traucējumu gadījumā?
Sveiki!

Mani sauc Kristīne, esmu 27 gadus jauna.

Ļoti uztrauc vēdera pūšanās, aizcietējumi, caureja, kas rada ikdienas diskomfortu. Tas ilgst jau kādu gadu, taču tagad viss ir saasinājies - pūšanās katru dienu, kolikas, duršana. No janvāra mēneša parādijusies paaugstināta temperatūra - ap 37,0 - 37,5. Apetīte liela, svara zudums. Esmu no aktīvajiem cilvēkiem, nodarbojos ar sportu sporta zālē, skrienu, ēdu veselīgi, bez trekniem ēdieniem.

Ko darīt?
Atbild:
Inese Melne, "Rodain", SIA
Labdien, Kristīne!

Varam piedāvāt veikt vispārēju organisma pārbaudi šūnu līmenī. Izmeklējuma laikā tiek apskatīts katrs orgāns, katra sistēma un varam spriest par Jūsu iekšējo orgānu darbību, iekaisuma procesiem, kā arī uzzināsim visu sēņu, parazītu un baktēriju klātesamību organismā, kas var izsaukt gan vēdera pūšanos, gan aizcietējumus, gan caureju.

Iepriekš uz izmeklēšanu ir obligāti jāpierakstās, zvanot pa tālruni 27088877. Sīkāku informāciju var skatīt www.vs888.lv vai zvanīt pa tālruni 27088877. Ar cieņu, Veselības salons 888

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Vai šāda redzes diagnoze var būt iemesls invaliditātei?
Labdien!

Man no bērnības ir ambliopija uz āru jeb slinkā acs. Bija arī šķielēšana. Tika veikta operacija, bet acs slinkums ir palicis. Ar laiku redze ir pasliktinājusies, lai gan strādāt ir iespejams. Ko arī daru. Vai iespējams ar šo diagnozi saņemt invaliditātes grupu?
Atbild:
Iveta Lārmane (finanšu direktore), "Latvijas Amerikas Acu centrs", SIA
Labdien!

Šķielēšana nav iemesls invaliditātes piešķiršanai. Invaliditāti piešķir, vadoties no redzes funkcijām - redzes asuma, rezes lauka utt.


Acis, optika / acu veselība

Vai noguruma cēlonis ir depresija, vai citas veselības problēmas?
Labdien!

Mani nomāc pastāvīgs nogurums. No rīta līdz pēcpusdienai esmu skolā, arī tur jūtos slikti, nevaru sakoncentrēties mājasdarbiem/grāmatu lasīšanai, mācībām. Ir nomākts garastāvoklis, daudzreiz gribas tikai gulēt, nevienu neredzēt. Fiziski ir tiešām liels nespēks. Gribēju zināt, vai tā varētu būt depresija? Vai varbūt tās ir kādas citas veselības problēmas un būtu jāsāk, piemēram, ar asins analīzēm vai ģimenes ārsta apmeklējumu?
Atbild:
Anda Kariņa, Kariņas A. ģimenes ārsta prakse
Sveiki!

Vispirms jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu - jāizmeklējas un jāveic analīzes. Ja analīzēs netiks konstatētas novirzes no normas un ģimenes ārstam būs aizdomas par depresiju - viņš vai nu uzsāks ārstēšanu, vai nosūtīs uz konsultāciju pie speciālista.


Vai jādodas pie ķirurga, vai lūzums sadzīs pats?
Labdien!

Šodien saņēmu Radioloģiskās izmeklēšanas slēdzienu, taču atbilde mani mulsina: "Labās plaukstas 1.MKK proksimālās metafīzes lūzums bez dislokācijas".

Vai man ar bērniņu būtu jādodas pie ķirurga, vai tomēr šis lūzums sadzīs pats?

Jāpiebilst, ka mana meita braukājās ar skrituļslidām un neveiksmīgi nokrita uz rociņas, ļoti sāpēja, aizbraucām uz BKUS, kur medmāsiņas piesaitēja kociņu pie plaukstas un norādīja, ka 3x dienā jāpatur aukstums sasistajā vietā. Rentgenā neko bīstamu nesaskatīja, taču šodien saņēmu šo radioloģiskās izmeklēšanas slēdzienu un esmu neizpratnē, vai tas ir kas bīstams, vai nē.
Atbild:
Ivars Strazds, Strazda I. ārsta pediatra privātprakse
Labdien!

Kā jau diagnozē rakstīts, Jūsu meitai ir pirmā plaukstas pamata kaula lūzums bez kaulu nobīdes - tā apmēram diagnoze skanētu latviski.

Domāju, ka lūzumu noteikti vajadzētu imobilizēt, resp., ieģipsēt, kā jebkuru citu lūzumu. Šajā gadījumā ar ''kociņu'' nebūs līdzēts.

Cieņā, dr. I.Strazds.

Pediatrija / bērnu veselība

Kādi ir risinājumi spandilozes ārstēšanai?
Labdien!

Man ir konstatēte spandiloze, kakla skriemeļi ir nedaudz nobīdījušies. Ļoti bieži šap galva, bija periods, kad galva reiba gandrīz 3 mēnešus. Neirologs un ģimenes ārsts neko nevarēja izdarīt. Reibonis tagad ir pazudis, bet sāpes tik un tā ir. Dzirdu, kā kakla skriemeļi kustas un ļoti bieži krakšķ. Eju uz masāžam un vingrošanu, bet tas pilnībā nepalīdz. Vai ir vēl kāds variants bez masāžām un vingrošanas? Ārsti visu laiku sūta uz medicīnisko vingrošanu un neko vairāk ieteikt nevar.
Atbild:
"Rehabilitācijas centrs Līgatne", "Rehabilitācijas centrs Līgatne", SIA, Dienas stacionārs
Labdien!

Regulāra vingrošana (labāk- zinoša fizioterapeita uzraudzībā) ir vienīgais Jūsu glābiņš. Papildus periodiski var saņemt masāžu, iespējams, kādu fizikālo procedūru.

Fizioterapija