medicine.lv skaitļos

Lietotāji online454
Aktīvie uzņēmumi12806
Nozares raksti1615
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Pumpa makstī - vai tas varētu būt kas nopietns?
Labdien!

Pirms kāda laika, ar pirkstu taustot, sajutu mazu pumpu makstī, tā ir pacieta, vienādas formas ap 2 mm diametrā, nav sāpīga. Vēlējos uzzināt, vai tas varētu būt kas nopietns? Pašlaik esmu 22. grūtniecības nedēļā un pie ārsta jādodas tikai pēc trīs nedēļām.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Iespējams, ka Jūs sataustiet dziedzeri, kas mitrina maksti. Tas noteikti nav nekas akūts, un nākamās vizītes laikā ginekologs konstatēs, kas tas par sabiezējumu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Mitrālais prolapss - kādas pārbaudes un cik bieži vajadzētu veikt?
Labdien!

Man ir 45 gadi, sveru 57 kg, augums 168 cm. Pēdējā magnētiskajā rezonansē sirdij - MVP 8 un 9 mm (pirms gadiem bija 3 un 6mm), neliela MR, palielināts nedaudz kreisais priekškambaris. MAD 10mm (mitral annular disjunction). Veicot veloergotestu, 3. minūtē sākās grupveida VES, bija jāpārtrauc. Pēc nelielākas slodzes spiež/ nedaudz sāp sirds rajonā un nespēja dziļāk ievikt elpu.

Gribētos zināt, ko un cik bieži vajadzētu veikt, lai nepalaistu garām ko būtisku? Ja pareizi sapratu, vārstules ir diezgan "iestieptas"un var radīt problēmas. Diemžēl neesmu atradusi kardiologu, kurš paskaidrotu manu situāciju un ieteiktu, ko darīt. Būšu ļoti pateicīga par jebkuru informāciju sakarā ar šo kaiti.

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Nepieciešama konsultācija pie invazīvā kardiologa (kardioķirurga). Jādodas uz P. Stradiņa KUS uz konsultāciju pie speciālistiem. Slimnīcas mājaslapā atradīsiet uzvārdus....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Pazudusi apetīte - vai pie vainas var būt stress, nogurums un bezmiegs?
Labdien!

Ir pagājuši 4 mēneši kopš dzemdībām, un jau otro dienu ir pazudusi apetīte. Ēst gribu, bet, kad ēdu, tad apetīte pazūd un neko nespēju ieēst, it īpaši gaļas produktus. Pēdējās dienas ir bijis lielāks stress, esmu ļoti nogurusi, maz miega. Vai apetītes zudums ir saistīts ar šo stresu, nogurumu un bezmiegu?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Apetītes trūkums var būt saistīts ar stresu, tomēr, stresam mazinoties, apetītei būtu jāatjaunojas. Vēlams aiziet pie ģimenes ārsta, veikt asins analīzes, izmeklēties....
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Viena no stresa izpausmēm ir apetītes zudums. Divu dienu apetītes trūkums vēl neliecina par saslimšanu. Tomēr jāpievērš uzmanība savām izjūtām. Iesaku konsultēties ar savu ģimenes ārstu....
Atbild:
Kristīne Ķempe, ginekoloģe, ultrasonogrāfijas speciāliste
Labdien! Liels stress, ilgstošs nogurums cilvēkus var ietekmēt dažādi - kādam pieaug apetīte, ēdiens sniedz mierinājumu, citam pretēji - apetīte pazūd. Tomēr, ņemot vērā, ka Jums jārūpējas par mazuli, ilgstoša neēšana var strauji novest pie spēku izsīkuma. Ja situācija neuzlabojas, būtu jāgriežas pie ārsta pēc palīdzības....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai šie simptomi saistīti ar sīnusa tahikardiju?
Labdien!

Jau 2 gadus moka tahikardija (kad stāvu), izjūtu to kā pastiprinātu sirdsdarbību krūtīs. Nodevu visas analīzes, viss normā. Eho taisīju 1 gadu atpakaļ, tur viss ok, holtera monitorēšanā tikai sīnusa tahikardija. Tāpat uztrauc pulss stāvus, tas paceļas līdz 150, vienkārši stāvot, un visu laiku lēkā - 150-140-130-120 un atpakaļ, un tas notiek visu laiku. Vai tas viss var būt saistīts ar sīnusa tahikardiju, un kā rīkoties tālāk?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Minētās sūdzības varētu būt saistītas ar sīnusa tahikardiju. Ieteicama vizīte pie kardiologa. Ar cieņu,...

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Augsts asinsspiediens - vai tiešām veģetatīvā distonija?
Labdien!

Agrāk nebija izteiktas asinsspiediena lēkmes, bet pēdējās dienas tās kaut kā pašas no sevis uznāca. Agrāk bija bijušas, bet reti. Pāris dienas atpakaļ vienkārši kaut ko darīju un sajutu sliktumu (spiedienu) aiz krūšu kaula, ko pavadīja liela baiļu sajūta, trauksme, nemiers un panika... Rokas un kājas palika ļoti aukstas, viss trīcēju. Paņēmu zem mēles man izrakstītos preparātus "Concor" un "Lorozepam" 2.5 mg, tad mērīju spiedienu - 160/100, bet pulss normāls, ap 80. Pagaidīju kādas 20 minūtes, pārmēriju vēlreiz - 184/107, iestājās vēl lielāka panika un bailes, jo, cik lasīju, tā jau ir hipertonijas krīze. Baidoties, ka celsies vēl, saucu ātros. Ātrie uzstaisīja EKG, tur viss normāli, skābeklis normāls. Uz slimnīcu neveda, teica, ka pie vainas nervi. Mediķi teica, ka mērot bija 150/100, bet nogaidot nokritās uz 130/90. Ātrie aizbrauca, izmērīju spiedienu uzreiz atkārtoti - 170/100. Mēģināju kaut kā nomierināties, tad jau nokritās lēnītēm uz normu. Bet vakarā atkal uzleca uz 170/100. Tad atkal guļus pozā nokritās. Gada laikā tika uztaisīts EHO, VELO, HOLTERS, viss bija labi, izņemot to, ka tahikardija konstatēta. Priekš tās nozīmēja "Concor", kurš palīdz. Ikdienā jālieto psihiatra nozīmētās zāles ("Lorozepam" 2.5mg, "Betamaks" 50 mg un "Buronil" 25 mg). Asins analīzes labas. Bet gandrīz visu laiku ir nepatīkama sajūta aiz krūšu kaula, tā kā spiediena sajūta, un tieši dēļ tā sākās šīs lēkmes. Jo tajā vietā sliktāka sajūjta, jo rādītāji augstāki, rodas bailes utt.

Pieminēšu, ka man ir arī glaukoma,. Nesen mainīja pilienus. Nezināju, ka acu pilieniem var būt arī briesmīgas blaknes. Bet vai tas būtu iemesls?

Esmu arī smēķētājs. Agrāk šādu problēmu nebija, bet tagad, pat uzpīpējot, iedzerot kafiju vai kad kāds mazāks stresiņš, uzreiz parādās tā ārkārtīgi bailīgā, nepatīkamā sajūta aiz krūšu kaula. Piemēram, šīs un nākamās dienas spiediens maksimums bija 145/90. Vairākas reizes mērīju, ļoti svārstīgs. Tad pat 114/77, tad 121/81,138/90. Vai tiešām pie vainas nervi? Vienkārši tā ir ļoti biedējoša sajūta! Un kāpēc šis viss nāk tieši caur sirdi, krūšu kaulu, ja EHO viss bija kārtībā? Vienkārši ikdienā pēc šāda spiediena pavada liela baiļu sajūta, ka atkal tā būs, un katru reizi, kad aiz krūšu kaula būs slikti, taču nemērīšu spiedienu vai nesaukšu ātros. Uz ielas taču nevar izmērīt, ja šī sajūta uznāk.

Vēl man ir kakla daļas spondeloze.

Ja sirds izmeklēta, asins aina laba, vai ir pamats par kaut ko uztraukties un vai šāda veida lēkmes nav bīstamas? Kā rīkoties tādās situācijās? Jo nervozējot gan jau viss ceļas vēl augstāk. Tā, ikdienā, nav bijušas problēmas ar spiedienu, vienkārši te atkal vienu dienu "šādi brīnumi". Kā arī pēdējā mēnesī, tikko pamostoties, jau jūtu diskomfortu aiz krūšu kaula, spidiena sajūtu un "ka atkal tūlīt sāksies". Sajūtas ir ārkārtīgi riebīgas un ievieš ļoti lielas bailes. Ir vajdzība izmeklēt vēl ko papildus? Gan 113 brigāde, gan ģimenes ārsts, gan psihiatrs mēģina iestāstīt tikai, ka nervi vainīgi, bet tās sajūtas, lēkmes un it īpaši tāds spiediens nav izturams. Pēc tam visādas domas galvā, par to, ka bīstami utt...

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Pēc apraksta spriežot, tās patiešām ir veģetatīvās distonijas izsauktas izjūtas. Ar cieņu,...

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Vai tā var būt preemklapsija?
Labdien!

Esmu 39. grūtniecības nedēļā. Līdz šim viss ir bijis labi, bet pēdējā vizītē ginekologs nobažījās, ka man ir par augstu asinsspiediens, augstāks nekā citās vizītes reizēs. Tāpēc pie ārsta aizbraucu vēlreiz pēc 2 dienām, lai pārliecinātos vēlreiz par asinsspiedienu un pārbaudītu tonīšus mazulim. Šajā vizītē atkal asinsspiediens bija par augstu, tāpēc nozīmēja nosūtījumu uz toņu mērīšanu stacionārā. Ņemot vērā, ka urīna analīzēs olbaltuma koncentrācija vienmēr ir bijusi normā (arī pēdējā reizē), kā arī visu grūtniecības laiku nav bijusi tūska, vai tā vispār var būt preemklamsija (daktere pieļāva, ka tāda arī var būt)? Mērot asinsspiedienu šobrīd mājās, nav tik augsts kā bija pie dakteres kabinetā, kur pat parādījās 150/94. Man mājās vidēji ir 118-126/71-84 (kā kuru reizi).

paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Grūtniecības pēdējās nedēļas nav laiks, kad prātot, ir vai nav novirzes no normas. Preeklampsija ir ļoti nopietna grūtniecības patoloģija, tāpēc precīzi jāizpilda ārsta norādījumi, lai izbēgtu no lielām problēmām....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai pacients, kam ir vaskulāra demence, apzinās vai jūt savas kognitīvās problēmas?
Labdien!

1) Vai pacients, kam ir vaskulāra demence, apzinās vai jūt savas kognitīvās problēmas?
2) Vai pacients izjūt agrīnas brīdinājuma zīmes, pirms attīstās smagāki simptomi?
3) Vai ir iespējams zināmā mērā paredzēt vaskulāras demences attīstības risku?
4) Vai ģimenes ārstam vai neirologam ir iespēja paredzēt un brīdināt gan pacientu, gan pacienta radiniekus, pirms notiek personības izmaiņas?
5) Vai pastāv iespēja, ka pacientam bez nekādiem iepriekšējiem simptomiem pēkšņi 3 mēnešu laikā parādās grūtības koncentrēties, apmulsums, atmiņas zudums, grūtības plānot savu dienu, personības izmaiņas?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Diemžēl, demencei progresējot, pacienta kognitīvā funkcija pasliktinās, un cilvēks vairs nav kritisks par savu kognitīvo deficītu. Vaskulārā demence ir saistīta ar mazo asinsvadu aterosklerozi, mikrotrombozēm, kas ar laiku noved pie smadzeņu pelēkās vielas atrofijas un apziņas traucējumiem. Vaskulāro demenci var attālināt, lietojot medikamentus holesterīna mazināšanai, ja tā ir problēma, ārstējot paaugstinātu asinsspiedienu, lietojot asins šķīdinātājus, ja ārsts tos izrakstījis,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai ar lielu lieko svaru ir iespējams iznēsāt un piedzemdēt veselu bērnu?
Labdien!

Vai ar lielu lieko svaru ir iespējams iznēsāt un piedzemdēt veselu bērnu, ja citu veselības problēmu īsti nav un ir tikai liekais svars?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Nevar apgalvot, ka esat vesela, jo liekais svars jau ir novirze no normas. Ķermeņa masas indekss nav pilnīgi precīzs rādītājs, lai novērtētu palielinātu svaru un ar to saistītos riskus. Kaut arī būtiska ir kopējā tauku masa organismā, svarīgs ir arī tauku izvietojums. Tauki vēdera apvidū draud ar lielākām briesmām veselībai nekā tauki uz gurniem vai zemādā. Ja ir ir liekais svars, grūtniecības laikā var rasties tādas komplikācijas kā augsts asinsspiediens un cukura diabēts, asinsreces un ogļhidrātu...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Sarkani plankumi uz rokām, sākot kustēties, - pie kāda speciālista vērsties?
Labdien!

No rītiem uz rokām nav nekādu plankumu, bet, sākot kustēties, uz rokām sāk parādīties sarkanīgi plankumi (kā zilumi). Uz kreisās rokas daudz izteiktāki un vairāk. Dažreiz tie sāk parādīties arī uz citām ķermeņa daļām. Pa nakti it kā pazūd. Kas tas varētu būtu un pie kāda speciālista man labāk vērsties?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Grūti komentēt, nezinot Jūsu vecumu, slimību vēsturi, lietojamos medikamentus. Vispirms iesaku konsultēties ar savu ģimenes ārstu. Nepieciešamības gadījumā varētu līdzēt dermatologs. Ja plankumi ātri pazūd, būtu vēlams uzņemt fotogrāfijas, ko ārstiem parādīt....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kad drīkst veikt krūšu sonogrāfiju?
Labdien!

Man ir 25 gadi, mammai ir bijis krūts audzējs, tādēļ profilaktiski reizi gadā veicu krūšu sonogrāfiju krūts dziedzeriem. Ja mana sonogrāfijas vizīte ir ieplānota 10 dienas pirms mēnešreižu sākuma, vai varu veikt šajā periodā sonogrāfiju, vai nebūs kļūdains rezultāts? Pagaidām vel neesmu veikusi gēnu testēšanu uz BRCA, bet drīzumā plānoju to darīt. Ko jūs labāk ieteiktu man veikt 25 gadu vecumā? Krūšu sonogrāfiju vai mamogrāfiju? Vai pietiek ar pārbaudi reizi gadā?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jūsu vecumā jāveic krūšu sonogrāfija. Izmeklējumu rekomendē veikt menstruālā cikla sākumā no 2. – 12. cikla dienai....

Onkoloģija / ļaundabīgas saslimšanas

Smagnēja sirdsdarbība, elpas trūkums - kur vērsties pēc palīdzības?
Labdien!

Ir parādījusies problēma, ka stipri sitas sirds, smagnēji, tāds diskomforts krūšu daļā. Tas parasti notiek miera stāvoklī vai apguļoties pussēdus/guļus. Reizēm to pavada sajūta, ka nevaru ievilkt gaisu līdz galam, tāda sajūta, ka pietrūkst gaiss, ka vajag vēl nedaudz. Sajūta, ka gribas žāvāties, bet nevaru līdz galam to izdarīt. Ir reizes, kad trūkst tikai elpa vai ir smagnēja sajūta sirds rajonā, reti, kad ir abi reizē. Sirds ritms vienmēr ap 50-60 miera stāvoklī. Asinspiediens 125/77 vai pat 120/80. Katrā ziņā nav kādu lielu nobīžu.
Ir bijis, kad smagnēji sitas sirds guļot, bet tad tā kā pēkšņi pamostos, jo liekas, ka esmu pārstājis elpot. Naktīs krācu. Pašam šķiet, ka reizēm, mainot pozas, tieši pazūd elpas trūkumi un smagnējā sirdsdarbība. Ģimenes ārsts laiku atpakaļ norakstīja šo visu uz nervu sistēmas kairinājumu pēc vairākām Covid slimošanas reizēm. Varbūt varat ieteikt, kur griezties pēc palīdzības, lai saprastu ko vairāk?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Šķiet, ka drīzāk jādomā par somatoformiem traucējumiem. Ja sirdsdarbība ir ritmiska, asins spiediens labs un gados esat jauns, lielām problēmām nevajadzētu būt. Drošs paliek nedrošs, būtu jāveic asinsanalīzes, EKG. Ar ģimenes ārstu varētu konsultēties par anksiolītiķu lietošanu. Nepieciešamības gadījumā var griezties konsultācijā pie psihiatra, psihoterapeita, lai apzinātu cēloņus, apsvērtu antidepresantu lietošanu. Noteikti palīdzēs fiziskā slodze, regulāri kardiovaskulārie...

Elpceļu / plaušu saslimšanas

Ko nozīmē duodenopātija un gastropātija?
Labdien!

Pēc gastroskopijas izmeklējuma, diagnozes aprakstā minēts:

1. Reaktīva duodenopātija,
2. Reaktīva gastropātija,

Pie ğimenes ārsta vizīte jāgaida vēl vairākas nedēļas. Sakiet, lūdzu, ko nozīmē šīs diagnozes, kas un cik nopietni būtu jāievēro līdz vizītei pie ārsta?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Ja izmeklējuma laikā gļotādai kuņģī ir iekaisuma pazīmes, gastroskopijas rezultātā min gastropātiju. Tas pats attiecas uz divpadsmitpirkstu zarnas gļotādu. Tad aprakstā būs minēts duodenopātija....

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Vai 14 dienas pēc urīna nesaturēšanas operācijas vēl joprojām jābūt diskomforta sajūtai un baltiem izdalījumiem?
Labdien!

Vai 14 dienas pēc urīna nesaturēšanas operācijas vēl joprojām jābūt diskomforta sajūtai un baltiem izdalījumiem? Diskomforta sajūta bija jau daudz agrāk, bet ārsti izrakstīja tikai smērītes, kas nelīdzēja. Lietoju arī dažādus pretiekaisumu vaginālos preparātus. Esmu arī pamanījusi, ka man mēle ir ar aplikumu, varbūt jāmeklē kāda sēne organismā?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Diemžēl uz jautājumu nevar sniegt atbildi, jo nav zināms ne operācijas veids, ne arīdzan ir izskaidrots jēdziens ''diskomforts''. Aicinu jutāt savam ārstējošam ārstam....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Pēkšņi, asi dūrieni celī gan sēžot, gan staigājot - no kā tas varētu būt?
Labdien!

Man ir 19 gadi, nekad nav sapējuši ceļi, bet pēdējā laikā man, mierīgi sēžot vai ejot, ieduras ass dūriens ceļa sānā (tadā kā mazā bedrītē ). Dūriens ir tāds, it kā ar adatu kāds negaidīti iedur. Dūriena laikā sajūta, ka visa ķermeņa kreisā puse saraujas, un dūriens aiziet pat līdz galvai. Tāpat citreiz celī saglabājas nepatīkama sāpe.

No kā tas varētu būt?

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Sāpēm ceļos var būt vairāki iemesli. Nepieciešama papildu informācija un izmeklējumi....

Fizioterapija, rehabilitācija

Sāpes krūtīs, velkoša sajūta, sekla elpa - vai tas var būt saistīts ar trauksmi?
Labdien!

Pirms mēneša krūšu kreisajā pusē, blakus saules pinumam, vienkārši sēžot un smejoties, parādījās asas sāpes, kuras uzreiz pārgāja. Pēc šī gadījuma ik pa laikam sāpes tieši tajā pašā vietā atgriežas (bet ne tik asas kā pirmajā reizē) un visu laiku ir tāda kā velkoša muskuļa sajūta. Pēdējās dienās tieši pēc stresa situācijām ir arī tāda kā sekla elpošana un šķiet, ka kaklā "iesprūst elpa". Pēdējos četrus gadus ik pa laikam novērojama pastāvīga trauksme, tāpēc tiek lietoti arī antidepresanti (Escitil, bet tiek lietots arī Finlepsin, pēc kura uzsākšanas lietošanas tieši parādījās šīs sāpes), bet sāpes un velkošā sajūta kreisā krūšu pusē nemazinās. Ja sāpes parādās ik pa laikam (visbiežāk sēdus), tad velkošā sajūta ir visu laiku - staigājot, guļot, sēžot. Stiepjoties ļoti jūt tieši sāpīgo vietu.

Vai šī pēkšņā asā sāpe krūšu kreisajā pusē un pēc tam nepārejošā velkošā sajūta tiešām būtu saistīta ar pastāvīgo trauksmi?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Par sūdzībām un preparāta blakusparādībām, lūdzu, konsultējieties ar savu ārstējošo ārstu, kurš Jums izrakstīja minētos medikamentus. Ar cieņu,...

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Kruškurvja deformācija bērnam - vai ārsts var iedot nosūtījumu, lai bērns saņemtu grupu?
Labdien!

Bērnam ir 7 gadi, un ir izbīdījums kruškurvī. Vai ārsts var iedot nosūtījumu, lai bērns saņemtu grupu?

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Krūšu kurvja deformācijas gadījumā bērnam ir nepieciešama rehabilitācija. Par atvieglojumiem sporta nodarbību normatīvu kārtošanai, ja tam ir pamatojums, izziņu var izsniegt ģimenes ārsts vai speciālists. Par invaliditātes noteikšanu lemj ārstu komisija, uz kuru nosūta ģimenes ārsts, ja bērnam ir funkcionēšanas traucējumi....

Fizioterapija, rehabilitācija

Aplikums uz mēles, sausums mutē un uz lūpām, sāpes kaklā, spiež acis - kā noskaidrot cēloni?
Labdien!

Ir aplikums uz mēles, sausums mutē un uz lūpām, sāpes kaklā, spiež acis - un tā jau gadu. Mutes gļotādas analīzes taisīju, patogēni nav atrasti. Kur vēl vērsties, lai noskaidrotu sūdzību cēloni?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Diemžēl bez apskates un papildu informācijas nekādus secinājumus izdarīt nav iespējams. Lūdzu, pierakstieties vizītē pie sava ģimenes ārsta....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Velk augšstilba mugurējā daļā - kure meklēt problēmu?
Labdien!

Apmēram gadus 10 atpakaļ dejās traumēju saites (ārstu neapmeklēju). Apsēdos špagatā bez iesildīšanās, nokrakšķēja visa labā kāja, šo kāju gadus 3 nevarēju stiept, bija lielas sāpes. Tagad atsāku dejošanu, un vienā brīdī augšstilba daļa, no dibena līdz celim, sāka vilkt, nevar pastiepties, ļoti sāp. Galvā vēl trauma - bail, ka atkal plīsīs, vai citādi traumēšu. Divus gadus atpakaļ piedalījos vieglatlētikas sacensībās, iesildījos ļoti labi, bet startā, sākot sprintu, savilka visu augšējo augšstilbu un tikai labo kāju. Labajai kājai ceļa otrajai pusei arī vēnas pastiprināti redzamas, salīdzinot ar kreiso kāju. Stāvot kājās un, ja labā kāja nolikta uz labo pusi, tad šajā pozīcijā arī jūtama velkoša sajūta. Un šī velkošā sajūta ir sāpīga.

Vai pēc šāda stāstījuma varētu spriest, kur meklēt problēmu?

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Visticamāk, Jums ir saišu, muskuļu, cīpslu problēma. Iespējams- arī stājas/gaitas īpatnības....

Fizioterapija, rehabilitācija

Policistiskas olnīcas - kur vērsties, lai veiktu papildu izmeklējumus?
Labdien!

Pirms nedēļas biju pie ginekologa uz konsultāciju un USG, jo pēdējo 8 mēnešu laikā ir samazinājušās mēnešreizes, gan daudzuma ziņā, gan dienu skaitā. Ginekoloģe neko sliktu neredzēja USG, bet konsultācijas beigās noteica, ka man esot policistiskas olnīcas. Jautāju, vai tas ir slikti, uz ko ginekoloģe man atbildēja, ka nē, nav slikti, ka tas man esot ģenētiski, nekādas asins analīzes uz hormoniem neesmu veikusi un arī pati ginekoloģe man nerekomendēja ne asins analīzes, ne endokrinologa konsultāciju, jo, lai gan mēnešreižu ir maz, tās neesot pilnībā beigušās, tāpēc neesot iemesla kaut ko pārbaudīt, arī citoloģiskajās analīzēs no dzemdes kakla jau otro gadu pie reaktīvajām izmaiņām rādās iekaisums. Esmu satraukusies, jo manuprāt man ir nepieciešami papildu izmeklējumi, tikai nezinu, kur vērsties, ko būtu labāk darīt šajā situācijā. Arī matu stāvoklis ir pasliktinājies, to ir krietni mazāk, daudz plānāki. Ģimenē nevienai sievietei nav bijis PCOS, tādēļ esmu neizpratnē, kādēļ ginekoloģe saka, ka man tas ir ģenētiski.

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Ieteiktu apskati atkārtot pēc 3 mēnešiem, bet pie cita ginekologa, kuram ticiet. Endokrinologa apskate šajā situācijā nav vajadzīga. Ja satraukums ir liels, iesaku doties pie ginekologa -endokrinologa....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Sāp mugura, tirpst ceļi - pie kāda speciālista vērsties, lai noskaidrotu, kas pie vainas?
Labdien!

Kādu mēnesi atpakaļ apsaldēju muguru, sāpes pārgāja pēc pāris dienām. Tad vēl pēc kādām 2 nedēļām strauji pacēlu gultas matraci un mugura sāka sāpēt atkal. Bija grūtības noliekties sāniski un apsēsties. Dzēru ibuprofēnu, pēc pāris dienām sāpes rimās. Nu jau kādu nedēļu sāpes ir ļoti minimālas, bet tirpst ceļgali. It īpaši, ja ilgāku laiku esmu sēžus stāvoklī. Vai tas ir kāds starpnervu iekaisums vai kāda trūce? Pie kāda speciālista vērsties, lai noskaidrotu, kas īsti pie vainas?

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Sāpju iemesls, visticamāk, ir muskuļu disbalanss. Iespējams, ir kāda problēma mugurkaulā (spondiloze, diska (-u) trūce (-es), ass izmaiņas). Vajadzētu vērsties pie ģimenes ārsta, FRM ārsta vai neirologa....

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Kā notiek dzemdes polipa ārstēšana?
Labdien!

Biju uz ginekoloģisko USG. Man atklāja, ka dzemdes galā esot polipa veidojums. Ginekoloģe izrakstīja kontracepcijas tabletes "Jeanine". Lietoju tās jau 2 mēnešus un man ar mēnešreizēm kaut kas izdalās, bet es nezinu, vai tas ir tas polips. Gribu zināt - kā tam būtu janotiek?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Nav saprotams termins ''dzemdes galā''. Spriežot pēc uzsāktās ārstēšanas, tas varētu būt dzemdes gļotādas polips. Polips redzami neizdalīsies, bet medikamenta darbības rezultātā veidosies normāla gļotāda. Par rezultātu pārleicināsities pēc laika, veicot US apskati....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Veidojums uz iekšēja vaiga zīdainim - kas tas varētu būt?
Labdien!

Zīdainim 5 mēneši, uztraucamies, jo pamanījām bērnam mutē uz iekšējā vaiga kaut kādu veidojumu, tādu kā pūslīti, izskatās kā graudiņš, ik pa laiku tas kļūst tad lielāks, tad mazāks. Kas tas varētu būt? Vai līdz 1 gada vecumam veic kādas operācijas mutē? Zobi mums vēl nav izšķīlušies, ļoti tek tikai siekalas jau 3 mēnesi.

Iepriekš pateicos, ja sniegsiet padomu!
Atbild:
Svetlana Piskunova, zobārste
Labdien! Ar tik mazu bēbīti iesaku atrast iespēju sazināties ar Stomatoloģijas institūta bērnu nodaļas speciālistiem, apspriežot Jūsu problēmu telefoniski vai personīgi. Ar cieņu,...
Atbild:
SIA "Rīgas Zobārstniecība"
Labdien! Šajā gadījumā iesakām vērsties Stomatoloģijas institūtā, tur ir pieejami mutes dobuma speciālisti. Mēs ārstējam tikai zobus un šajā gadījumā palīdzēt nevarēsim. Jauku dienu!...

Zobārstniecība / mutes veselība

Kādas kustības atļuatas pēc šādas operācijas?
Labdien!

Manai mammai (66 gadi) 29.01.2024 tika veikta operācija: L4-L5 TPF ar laminektomiju un cieto smadzeņu apvalku plīsumu (medtronic). Šobrīd nav skaidrs par sēdēšanu. Cik ilgi un vai vispār drīkst? Viss notiek stāvus vai guļus. Atkārtota neiroķirurga konsultācija būs pēc vairāk nekā mēneša. Rehabilitologa un fizioterapeita rekomendācijas atšķiras. Kaut vai par velosipēdu - viens saka drīkstēs, otrs saka nekādā gadījumā.

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Parasti pēc šādām operācijām iesaka nesēdēt 4-8 nedēļas (parasti tas ir norādīts izrakstā). Sēdēšanu atsāk pakāpeniski. Par braukšanu ar velosipēdu (3-4 mēnešus pēc operācijas) - svarīgi, kāds velosipēds, kādas ir braukšanas iemaņas, kāda ir stabilitātes sajūta/ kritienu riski, kāds ir paredzamās braukšanas ceļa stāvoklis... Iespējams, drīkstēs, iespējams - nē....

Fizioterapija, rehabilitācija